Sexul opus – Dan Botica

Filmulețul a devenit viral! Shoshana Roberts simțise privirile lascive ale bărbaților și în trecut, dar acum a decis să dezvăluie lumea bărbaților prin ochii unei femei. Prietenul lui Shoshana s-a înarmat cu o cameră de luat vederi ascunsă în rucsac și a înregistrat 10 ore din viața unei tinere care se plimbă pe străzile din New York. Zece ore în care a primit sute de fluierături, glumițe, aluzii, flirturi și chiar apropieri fizice. De ce s-a expus? Pentru ca oamenii să înțeleagă cu ce se confruntă o fată care pur și simplu se plimbă pe stradă.

De ce privesc bărbații o tânără femeie ca pe o „marfă?” „De ce nu?,” ar putea reacționa cineva. Dacă se plimbă pe stradă, se expune; vina îi aparține doar ei, chiar dacă se simte abuzată. Alții vor răspunde că, judecând după maniere și hainele cu care se îmbracă (sau nu), unele femei chiar cerșesc atenția bărbaților. Că fiecare privire cu care se întâlnesc adaugă încă puțin la imaginea de sine. Că adevărata fericire înseamnă a fi băgate în seamă.

Și totuși, dacă în locul ei s-ar fi plimbat un bărbat, și dacă timp de 10 ore ar fi primit sute de vocalize cu tentă erotică, nu-i așa că am fi chemat foc și pucioasă peste acele străzi? De ce am învinovăți din instinct o persoană cu care oricum nu ne putem identifica, dar am exploda ca o pocnitoare dacă oamenii ne-ar trata pe noi bărbații ca pe o „marfă?”

În cartea Eclesiastul, Solomon descrie o experiență pe care mulți nu am aștepta-o din partea unui om ca el. „Iată ce îmi caută și acum sufletul, și n-am găsit,” spune Solomon „Din o mie am găsit un om: dar o femeie nu am găsit în toate acestea.” Cu alte cuvinte, în vremurile tulburi în care trăim, specia de bărbați decenți este amenințată cu extincția, dar dacă mă întrebi despre femei cuvioase? Au dispărut de mult și nu se mai fac! Sigur, am putea argumenta că referința nu trebuie interpretată ca o statistică, ci doar ca o exagerare gândită să trezească la realitate cugetul cititorilor. Într-o lume în care domnește „deșertăciunea”, politețea poate face mai mult rău decât bine . În plus, puțin mai târziu același Solomon îndeamnă bărbatul să guste viața cu nevasta pe care o iubește (9:9). Iar în cartea Proverbe, tot Solomon caracterizează o nevastă bună ca pe „un har de la Domnul” (Prov 18:22). Deci?

Din nefericire pentru femei, nu doar bărbații se fac vinovați de adicția privirilor. Acum 15 ani, aproximativ 90% din pacienții englezi care cereau tratament pt. dependența de pornografie erau bărbați. Astăzi, aproximativ 30% din persoanele care intră pe ușa psihologilor sunt femei. Și totuși, personal rămân cu gustul amar că în acest pasaj Solomon privește femeia ca pe o „marfă.” Sigur, este posibil să greșesc. Dar dacă, totuși, Solomon a făcut conștient această afirmație? Oare chiar să fi devenit un misogin? Și dacă răspunsul ne obligă la o concluzie dureroasă, n-am face mai bine să pitim aceste rufe murdare? Oricum n-ar fi singurul schelet din dulapul biblilor noastre. Sau, poate că Solomon chiar a trăit experiența bărbatului care a cunoscut intim, nu una, nici zece, nici o sută, ci o mie de femei! (1Împărați 11:3). Poate că Solomon chiar vrea să ne avertizeze că cine nu învață din istorie, este condamnat să o repete!

Altfel, cum a fost posibil ca omul pe care Dumnezeu l-a binecuvântat cu discernământ supranatural, să umple ultimele pagini din scrierile sale cu cuvântul „deșertăciune„? Să își strângă o mie de jucării iar la sfârșit să afirme că, în realitate, nu l-a mulțumit nici una? În fond, a cui a fost vina: a jucăriilor sau a copilului răsfățat care a spus inimii: „Haide! vreau să te încerc cu veselie și gustă fericirea”? Poate că Solomon chiar vrea să ne dezvăluie ce se întâmplă când vorbești mai mult cu inima ta, și mai puțin cu Creatorul inimii? Când împlinești ochilor toate poftele pe care le cer ei: grădini și livezi, robi, roabe și copii de casă, argint și aur, cântăreți și cântărețe și, Oohhh…desfătarea fiilor oamenilor – o mulțime de femei? Este oare posibil ca plăcerea privirii, acest dar Edenic atât de prețios, să se transforme într-o deșertăciune? Vă așteptăm cu drag vineri seara, la Tineret Emanuel, începînd cu orele 18.00, unde și cînd ne vom căuta răspunsuri și la aceste întrebări.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.