Despre lăută-alăută în Biblie

Mi-am tăiat unghiile. Am unghii din corn de rinocer. Foarte tari. Excelente pentru chitară clasică. Le-am tăiat din carne pentru a relua studiul la lăută. Nu este zi mai potrivită ca o vineri de post pentru cîntatul lăutei.

Cînt la lăută cu gîndul la cer, acolo unde sper să fiu alături cu toți cei dragi. Pentru asta ne rugăm azi.

……

Karamazov şi deja cunoscutul, cu ajutorul lui şi a lui Sting, John Downland.

Iată cîteva citate din Biblie.

Numele fratelui său era Iubal: el a fost tatăl tuturor celor ce cântă cu alăuta şi cu cavalul.
Gen 4:21
Pentru ce ai fugit pe ascuns, m-ai înşelat şi nu mi-ai dat de ştire? Te-aş fi lăsat să pleci în mijlocul veseliei şi al cântecelor, în sunet de timpane şi alăută.
Gen 31:27
Ascultaţi, împăraţi! Luaţi aminte, domnitori! Voi cânta, da, voi cânta Domnului, Voi cânta din alăută Domnului, Dumnezeului lui Israel.
Jud 5:3
Pe când veneau ei, la întoarcerea lui David de la omorârea Filisteanului, femeile au ieşit din toate cetăţile lui Israel înaintea împăratului Saul, cântând şi jucând, în sunetul timpanelor şi alăutelor şi scoţând strigăte de bucurie.
1Sam 18:6
David şi toată casa lui Israel cântau înaintea Domnului cu tot felul de instrumente din lemn de chiparos, cu arfe, cu lăute, cu timpane, cu fluiere şi cu cimbale.
2Sam 6:5
Împăratul a făcut cu lemnul mirositor pălimare pentru Casa Domnului şi pentru casa împăratului şi arfe şi alăute pentru cântăreţi. N-a mai venit de atunci lemn de acesta mirositor şi nu s-a mai văzut până în ziua de azi.
1Re 10:12
David şi tot Israelul jucau înaintea lui Dumnezeu cu toată puterea lor, cântând şi zicând din arfe, din lăute, din tobe, din chimvale şi din trâmbiţe.
1Cr 13:8
Şi David a zis căpeteniilor Leviţilor să aşeze pe fraţii lor cântăreţi cu instrumente de muzică, cu lăute, arfe şi ţimbale şi să sune din ele cântări răsunătoare, în semn de bucurie.
1Cr 15:16
Zaharia, Aziel, Şemiramot, Iehiel, Uni, Eliab, Maaseia şi Benaia aveau lăute pe alamot;
1Cr 15:20
Tot Israelul a suit chivotul legământului Domnului cu strigăte de bucurie, cu sunete de goarne, de trâmbiţe şi de chimvale şi făcând să răsune lăutele şi arfele.
1Cr 15:28
Aceştia erau: Asaf, căpetenia; Zaharia, al doilea după el, Ieiel, Şemiramot, Iehiel, Matitia, Eliab, Benaia, Obed-Edom şi Ieiel. Ei aveau instrumente de muzică, alăute şi arfe şi Asaf suna din ţimbale.
1Cr 16:5
David şi căpeteniile oştirii au pus de o parte pentru slujbă pe aceia din fiii lui Asaf, Heman şi Iedutun, care proroceau întovărăşiţi de arfă, de alăută şi de chimvale. Şi iată numărul celor ce aveau de îndeplinit lucrarea aceasta.
1Cr 25:1
Toţi aceştia erau sub cârmuirea părinţilor lor pentru cântarea în Casa Domnului şi aveau chimvale, alăute şi arfe pentru slujba Casei lui Dumnezeu. Asaf, Iedutun şi Heman lucrau sub poruncile împăratului.
1Cr 25:6
şi toţi Leviţii care erau cântăreţi: Asaf, Heman, Iedutun, fiii şi fraţii lor, îmbrăcaţi în in subţire, stăteau la răsăritul altarului cu chimvale, alăute şi arfe şi aveau cu ei o sută douăzeci de preoţi care sunau din trâmbiţe;
2Cr 5:12
Împăratul a făcut cu lemnul mirositor scări pentru Casa Domnului şi pentru casa împăratului şi arfe şi alăute pentru cântăreţi. Nu se mai văzuse aşa ceva în ţara lui Iuda.
2Cr 9:11
Au intrat în Ierusalim şi în Casa Domnului, în sunete de alăute şi de arfe şi trâmbiţe.
2Cr 20:28
A pus pe Leviţi în Casa Domnului cu chimvale, alăute şi arfe, după rânduiala lui David, lui Gad, văzătorul împăratului şi prorocului Natan; căci astfel era porunca Domnului, dată prin prorocii Săi.
2Cr 29:25
La sfinţirea zidurilor Ierusalimului, au chemat pe Leviţi din toate locurile în care locuiau şi i-au adus la Ierusalim, ca să prăznuiască sfinţirea şi sărbătoarea cu laude şi cântări, în sunet de chimvale, alăute şi arfe.
Ne 12:27
Lăudaţi pe Domnul cu arfa, lăudaţi-L cu alăuta cu zece coarde.
Ps 33:2
Trezeşte-te, suflete! Treziţi-vă, alăută şi arfă! Mă voi trezi în zori de zi.
Ps 57:8
Şi te voi lăuda în sunet de alăută, Îţi voi cânta credincioşia. Dumnezeule, Te voi lăuda cu arfa, Sfântul lui Israel!
Ps 71:22
Cântaţi o cântare, sunaţi din tobă, din harpa cea plăcută şi din alăută!
Ps 81:2
Frumos este să lăudăm pe Domnul şi să mărim Numele Tău, Prea Înalte,
2 să vestim dimineaţa bunătatea Ta şi noaptea credincioşia T
Frumos este să lăudăm pe Domnul şi să mărim Numele Tău, Prea Înalte, 2 să vestim dimineaţa bunătatea Ta şi noaptea credincioşia cu instrumentul cu zece coarde şi cu alăuta, în sunetele arfei.
Ps 92:3
Deşteptaţi-vă, alăută şi arfă! Mă voi trezi în zori de zi.
Ps 108:2
Dumnezeule, Îţi voi cânta o cântare nouă, Te voi lăuda cu alăuta cu zece coarde.
Ps 144:9
Lăudaţi-L cu sunet de trâmbiţă, lăudaţi-L cu alăuta şi arfa!
Ps 150:3
Strălucirea ta s-a pogorât şi ea în locuinţa morţilor, cu sunetul alăutelor tale; aşternut de viermi vei avea şi viermii te vor acoperi.
Isa 14:11
În clipa când veţi auzi sunetul trâmbiţei, cavalului, chitarei, alăutei, psaltirii, cimpoiului şi a tot felul de instrumente de muzică, să vă aruncaţi cu faţa la pământ şi să vă închinaţi chipului din aur pe care l-a înălţat împăratul Nebucadneţar.
Dan 3:5
De aceea, în clipa când au auzit toate popoarele sunetul trâmbiţei, cavalului, chitarei, alăutei, psaltirii şi a tot felul de instrumente de muzică, toate popoarele, neamurile, oamenii de toate limbile s-au aruncat cu faţa la pământ şi s-au închinat chipului din aur pe care-l înălţase împăratul Nebucadneţar.
Dan 3:7
Ai dat o poruncă, după care toţi cei ce vor auzi sunetul trâmbiţei, cavalului, chitarei, alăutei, psaltirii, cimpoiului şi a tot felul de instrumente de muzică, vor trebui să se arunce cu faţa la pământ şi să se închine chipului din aur;
Dan 3:10
Acum fiţi gata şi în clipa când veţi auzi sunetul trâmbiţei, cavalului, chitarei, alăutei, psaltirii, cimpoiului şi a tot felul de instrumente, să vă aruncaţi cu faţa la pământ şi să vă închinaţi chipului pe care l-am făcut; dacă nu vă veţi închina lui, veţi fi aruncaţi pe dată în mijlocul unui cuptor aprins! Şi care este dumnezeul acela, care vă va scoate din mâna mea?”
Dan 3:15
Depărtează de Mine vuietul cântecelor tale; nu pot asculta sunetul alăutelor tale!
Amos 5:23
Aiurează în sunetul alăutei, se cred iscusiţi ca David în instrumentele de muzică.
Amos 6:5
Chiar şi lucrurile neînsufleţite, care dau un sunet, fie un fluier sau o alăută: dacă nu dau sunete desluşite, cine va cunoaşte ce se cântă cu fluierul sau cu alăuta?
1Cor 14:7
Când a luat cartea, cele patru făpturi vii şi cei douăzeci şi patru de bătrâni s-au aruncat la pământ înaintea Mielului, având fiecare câte o alăută şi potire din aur, pline cu tămâie, care sunt rugăciunile sfinţilor.
Apoc. 5:8
Şi am auzit venind din cer un glas ca un vuiet de ape mari, ca vuietul unui tunet puternic; şi glasul pe care l-am auzit, era ca al celor ce cântă cu alăuta şi cântau din alăutele lor.
Apoc. 14:2
Şi am văzut ca o mare de sticlă amestecată cu foc; şi pe marea de sticlă, cu alăutele lui Dumnezeu în mână, stăteau biruitorii fiarei, ai icoanei ei şi ai numărului numelui ei.
Apoc. 15:2
Şi nu se va mai auzi în tine nici sunet de alăute, nici cântece din instrumente, nici cântători din fluiere, nici cântători din trâmbiţe; nu se va mai găsi la tine nici un meşter în vreun meşteşug oarecare. Nu se va mai auzi în tine vuietul morii.
Apoc. 18:22

Smith Hopkinson cîntînd Preludiu BWV 1008, una dintre piesele mele preferate.

Citatele sînt din traducerea Cornilescu. Nu toate cuvintele ascund acelaşi echivalent în limba greacă şi în limba ebraică.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în In-text-esant, Lauta, Muzica, Pt. studenţii mei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.