Ieri mi-a ajuns CD-ul lui Tavi. Am mai scris despre el. În urmă cu un an l-am întîlnit în Los Angeles.
Mi-a făcut cinstea să vină pînă unde stăteam cu cele două chitare care sînt înregistrate pe acest CD și să ne cînte mie și Nataliei cu o dragoste de muzică și oameni mai rar întîlnită.
Tavi este un suflet prea mare pentru un trup strîns pe oase. Un tehnician de performanță își trăiește statutul de artist cu timiditate și rigoare. Smerenia și talentul și-au dat întîlnire în sufletul lui, așa cum rar o fac.
Primele impresii despre CD sînt exprimate prin interjecții. Acum ascult probabil pentru a 10-a oară fiecare dintre piese.
Tavi și-a ales cu grijă repertoriul. Nu un repertoriu comod și impresionant la sunet, ci acel tip de evantai stilistic prin care poate să ne slujească cu toată gama sa de priceperi tehnice.
Tango-ul en Skai este una dintre intepretările mele preferate. Între Brazilia și muzica spaniolă Tavi face mutații cu o naturalețe demnă de invidiat, naturalețe și spontaneitate care ies din spatele anilor de studiu serios.
Mărturisesc: primele bucăți ascultate au fost Andreina și Natalia, cele două valsuri venezuelene care mă obsedează. Și aici Tavi ne dă o lecție de interpretare plină de echilibru și căldură.
Probabil că Danza Brasiliera este eticheta care stă cel mai bine în dreptul chitarelor lui Tavi Jinariu, iar Rustemul izvorăște din sufletul lui de român, la fel ca celelalte două bucăți din balcani alese pentru album.
Tavi călătorește muzical și ne invită alături de el, pe drum. Bucățile muzicale sînt ca sclipirile din rîul care îi însoțește drumul, atunci cînd ne invită să ne uităm alături de cale, în scurte poposiri. Apoi pornim din nou pe căile deschise de încurcătura de limbi de la Babel, pentru a găsi adevărata Cale.
Așa cum spune profesorul și mentorul său, Christopher Parkening, Tavi cîntă atît de bine pentru că face tot ce face spre Gloria lui Dumnezeu. Aceasta îl ajută să atingă excelența în performanța muzicală.
Te ascultăm, Tavi, te ascultăm! Și împreună cu noi … asculta-te-ar Dumnezeu!
L-am ,,descoperit” acum și eu pe Tavi Jinariu, nu știam de el, m-a captivat, merită remarcat.
Frumos review, frumoasa poză! 🙂
Pingback: Tavi Jinariu la Oradea! | Marius Cruceru