Ghid de supraviețuire pe străzile din România (ca biciclist)

Sînt de acord în totalitate cu acestea, dar adaug! Dați-mi voie să repet unele lucruri și să le adaptez puțin pentru traficul nostru.

1. Chiar dacă nu îți stă bine freza după… poartă ÎNTOTDEAUNA (dacă ai la îndemînă) CASCA. Am avut un accident anul trecut. Dacă nu aveam cască, acum Natalia îmi dădea încă mîncare cu lingurița și mi-ar fi ridicat supa de pe bărbie. S-ar putea ca o singură dată să ai nevoie de cască. Nu vei ști niciodată cînd!

sursa facebook cyclepress

sursa facebook cyclepress

2. Purtați, chiar dacă nu este la modă, vesta reflectorizantă și … mai ales mănuși cu material reflectorizant. Ca șofer vă asigur că un biciclist în negru este complet invizibil. Semnalizați cu mîna orice direcție aleasă. Pentru ÎNAINTE îndreptați mîna înainte. Rarissime am văzut acest semn făcut. Este extrem de util pentru șoferi.

3. Atașați la biciclete, mai ales la cele de touring și trekking, tot felul de iluminatoare și reflectorizante. Da, ca un pom de Crăciun. Acum este iarnă, lumina se pierde timpuriu. Purtați baterii de rezervă la voi pentru atașamentele luminoase.

4. Mai bine vă dați jos de pe bicicletă la treceri. Așa spune Legea, așa trebuie să facem. Era să o pățesc și aici. Mașina nu are timp să frîneze, chiar dacă vă vede. Nu riscați. Am văzut cu ochii mei cum bara se apropie de pedala mea.

5. Treceți la distanță de mașinile din parcare. Șoferul român dă cu spatele urmărind mașini, nu bicicliști. Vă răstoarnă și vă aruncă sub mașina care vine în viteză din spate. Fază văzută aproape întîmplată ieri. Stați departe de mașinile în staționare. Un taximetrist astă vară mi-a deschis ușa larg, dar nu ca să mă primească în taxiul lui, ci ca să mă planteze în asfalt.

6. Cînd claxonează tirurile nu faceți mișcări bruște. Nu înjurați, controlați-vă adrenalina și direcționați-o spre pedale. Am observat că de o vreme încoace s-au civilizat. În drumurile mele din vară, peste 3000 de km înregistrați pe Strava (vreo 5000 în total), am observat că sînt mult mai prietenoși cu noi. Dacă vă așteaptă și este loc pe lîngă voi, trageți tare dreapta și faceți semn cu mîna …. TRECEȚI. Vor aprecia gestul.

7. Nu ascultați muzică în căști pe bicicletă. Trebuie neapărat să auziți sunetele, mai ales pe acelea care vin din spate. Hipstereală sinucigașă. Ori lame de vene ori căști în urechi, tot același lucru este, numai că este mai dureros cu tirul pe cap.

8. Da, așa cum spune articolul de mai sus, presupuneți că șoferii sînt neatenți, orbi chiar, și nu știu să conducă pe lîngă bicicliști. Mai presupuneți faptul că le sînteți complet nesuferiți pentru că le reduceți viteza, pentru că îi încurcați … etc. Într-o zi veți deveni șoferi și veți înțelege sentimentul.

9. Nu faceți acrobații pe șosea. Fixie nu este pentru mers prin trafic. Frînările în liniuțe și curbele în derapaj sînt numai pentru videourile făcute de profesioniști, nu pentru voi.

10. Alegeți cît mai mult trotuarul. Zîmbiți, spuneți MULȚUMESC dacă vi se dă voie, nu clingăniți pietonii tot timpul. Așteptați, oricum vă deplasați mai repede ca ei și… sînteți la plimbare oricum, nu-i așa?

11. Atenție la canale, gropi, șanțuri, borduri. România nu-i Austria, nici Elveția. O gaură din astea, o fantă din asta și … gata. MBK-ul meu a pierdut o roată, eu am sărit în cap și … har cu oase tari.

12. Puneți-vă telefonul bine, dar ușor de găsit de … salvatori (sperăm că ei vor fi primii care vor ajunge la cel căzut). Primul număr apelabil scris în telefon AAAURGENTA sau AAAsotia etc.

13. Nu mai pun la socoteală, dacă faceți ture mai lungi: instrumente de hidratare (bidonașe sau rucsac cu rezervor), un lanț de rezervă, kit de pană, o ministrusă de prim ajutor, Coenzima Q 10 și spirulină, Cavit 9, Calciu și Magneziu.

Am reluat unele puncte din articol altfel. Deși, la începutul vieții mele de bicilist eram sceptic asupra acestor sfaturi, acum le întăresc și le repet cu mult sîrg, mai ales pentru cei care nu prea folosiți limba engleză.

Pedală ușoară, lanț întins și … nu faceți prostii! În viața reală nu aveți mai multe vieți ca în jocurile video! 🙂

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biciclete. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ghid de supraviețuire pe străzile din România (ca biciclist)

 1. Ilie Sutu zice:

  Timp am , bicicleta am ,imi place sa si merg cu ea , in Austria locuiesc si cu toate astea pentru ca n am nici un ortac sa mearga cu mine ,ma resemnez si stau in casa .Am una de aceea de camera cu viteze reglabile etc , da nu i acelasi lucru ca atunci cind simti aerul proaspat intrindu ti in plamini.Oricum , bune sfaturi.Multamesc fain!

 2. Pingback: Ce trebuie să știi, să ai și să faci pentru călătoria la Auschwitz cu bicicleta? Episodul 2 (Ce trebuie să ȘTII?) – AMR 13 | Marius Cruceru

 3. finitul spre Infinit zice:

  Fratii astia ne fac gelosi pe cei care doar citim din planueile lor. Ma intreba sotia aseara dupa ce-i povestisem ce planuiesc unii, „daca ai fi fost in Oradea acum, te-ai fi legat sa mergi cu ei in drumetia asta?”; va inchipuiti ca fara sa-i dau vreun raspuns ma inteles, fata i-mi radia de bucurie chiar daca doar imaginar eram acolo. Sa vedem cat de generosi vor fi grupurile in a posta din frumusetile vazute.
  Bafta la organizare.
  (eram curios unde dormiti noptile si unde luati dusuri? ce faceti pe timp de ploaie, pedalati sub pelerina?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.