Ukraina 1986, despre dragoste la prima vedere sau cum se fac 7 km în 10 minute (Flota) – UPDATE

În acest fel era uitată această Ukraina cînd I., fost student, știindu-mă pasionat de biciclete, m-a întrebat dacă îmi trebuie sau o aruncă la fier vechi. Îmi doream demult, din pricina nostalgiilor mele și o Ukraina în colecția de biciclete vintage, alături de Tohanul 1957. De ce? Voi explica imediat!

Am ajuns, am luat-o. Prăpăd bicicleta, dar oțelul din ea, gură de tun. I. mi-a dat bicicleta și o cafea bună pe deasupra. Am plecat la Oradea și am căutat anul de fabricație. 1986, anul în care m-am îndrăgostit iremediabil și dintr-o dată, la prima vedere, în următoarea milisecundă de cum o văzusem, de Natalia.

Bun! Acela a fost un an foarte bun! Este ca la vinuri. Sînt ani buni și ani răi. Atunci am hotărît să restaurez bicicleta pe cît se poate din pricina anului și din cauza amintirilor de pe altă Ukraină.

Am postat această fotografie pe facebook și Nick, un alt fost student, imediat a prins ideea și mi-a trimis din Chișinău toate piesele lipsă, roate, cu apărători, lanț, ghidon prin Călin Vălean. Tija de șa este de la Ovidiu, șaua de la un Durkopp Diana, actuala bicicletă a Nataliei.

Ovidiu s-a chinuit un pic cu ea și azi a ajuns la Zsolty Vass pentru rafinamente și tunări.

Nu știu ce soartă va avea acum Ukraina mea, dar pare o bicicletă atît de solidă. Mi-aduce aminte de drumurile pe care le-am făcut în viteză, acoperind distanța dintre Valea Merilor și Potcoava în 10 minute, cu gîndul la întîlnirile de tineret, la repetițiile de acolo…. pentru că acolo era și Natalia. Ascunsă între cele 7 surori ale ei, păzită de cei 3 frați, înconjurată de verișoare, inaccesibilă precum o cetate întărită și zidită de jur împrejur.

1986-1989 au fost anii marilor alergări între aceste localități. După ce m-am îndrăgostit, mi-am tot făcut de lucru în Oltenia. Misiuni, studii biblice, ore de tineret prelungite, repetiții, cîntări de seară, clacă, zidiri, dărîmări.

În Valea Merilor stătea unchiul Florea, acolo îmi petreceam verile sub pretextul binecuvîntat al acestor sfinte activități (Doamne iartă-mă!) și la Potcoava ne întîlneam cu tinerii din biserică. Studiu după studiu se împletea cu priviri furișate spre cea mai frumoasă fată din lume. Dragostea mi-a fost scăldată în misiune și misiunile în dragoste. Poate că de aceea sînt atît de greu de decontaminat de misiune și de călătoriile în Oltenia.  Acolo îmi sînt cele mai frumoase amintiri.

În toate aceste veri, cînd pe Ukraina unchiului (furată vărișorului meu pînă la urmă în timpul unui meci de fotbal…), cînd pe Tohan, alergam să cîntăm cu toți tinerii, să studiem Biblia cu toți tinerii, cu toți, cu toți… pentru că nu aveam voie să îi spun ei nicio vorbă, nu aveam voie la nicio întîlnire, nu-mi era îngăduit să mă apropii în niciun fel de fata pe care o iubeam.

Poate tocmai în aceas tensiune a așteptării a stat toată frumusețea și dulceața acelor ani. Amînarea și înfrîngerea dorinței este sursa exploziei romantice, parcă așa spunea cineva.

Voi încerca din nou să fac 7 km în 10 minute cu Ukraina, pentru că acum sînt și mai îndrăgostit decît atunci și mai ales că la destinație mă va aștepta aceeași fată, la fel de frumoasă, dar pe care astăzi o pot strînge cu toată puterea la pieptul meu.

………………

Iată cum arată deocamdată azi și voi reveni cu fotografii după tratamentele maestrului Zsolty.

Voi reveni cu alte fotografii dupa tuningul lui Zsolty.

UPDATE – IATĂ CUM ARATĂ ACUM

și încărcată de drum

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Biciclete. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Ukraina 1986, despre dragoste la prima vedere sau cum se fac 7 km în 10 minute (Flota) – UPDATE

 1. Daniela zice:

  Hiiii, ce-a ajuns prapadita aia :)! Felicitari tuturor contributorilor :)! Daca asa ajunge o rabla de bitza din mana unor oameni, ce-om ajunge noi din mana lui Dumnezeu 🙂 …

 2. Alex M zice:

  „Inconjurata de verisoare..” Una dintre verisoare era/este Manuela Stefanescu (nu-i cunosc numele actual), colega mea de facultate…ne povestea cate ceva despre voi la grupul nostru de partasie din caminul facultatii. Frumoase timpuri…

 3. Alex M zice:

  Ca sa continui… mi se parea atunci asa ciudat ca v-ati casatorit devreme…cu totul iesit din comun pentru mintea mea. Acum vad ca Dumnezeu lucreaza si in afara tiparelor pe care le-am dobandit/cultivat. Multe nu stiam pe vremea. Si am avut de pierdut. El sa va haruiasca/blagosloveasca in continuare…

 4. Pingback: Scornicești 2013 – pe urmele (de roți de Tohan și Ukraina ale) înaintașilor noștri | Marius Cruceru

 5. Pingback: Duminică – ultimii 30 de km (525), ultimele ore în șa (din 30) | Marius Cruceru

 6. Iulian zice:

  este tipul de bicicleta pe care am invatat sa merg (acum 35 de ani)
  foarte frumos

 7. Pingback: Astăzi Dumnezeu m-a lăsat și mai sărac (nenea Florea) | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.