Papa Ratzi și paparazzi – update

Este extrem de enervant să vezi fîntîna arteziană de incompetență în discuțiile despre demisia Papei, orice neavenit își dă cu părerea. Băiatul ăsta, Florian și nu mai știu cum, care scria în latrina aceea de ziar Libertatea cîteva luni în urmă, acum este mare specialist în ortodoxie versus catolicism numai pentru că poartă barbă. Limbajul este de cartier mărginaș de Bucalești.

Alde jurnaliști de la Irealitatea TV își dau cu părerea în baltă despre lucruri pe care nici nu le pricep, nici nu le cuprind. Au făcut praf politica, acum se ocupă de religie. Sînt și medici deja, își dau cu părerea despre sănătate, despre succesiune, toți sînt specialiști peste noapte în problema catolică. Românul mediu are o neobrăzare și o nerușinare greu de doborît.

Acuș acuș, din dorința de afirmare ca-comentatori în politichie cu mărgăritar bisericoasă, parcă văd că și neoprotestanții încep circul. Deja parcă văd cum se aruncă părerile în sus precum pălăriile de clown. Ia  să vedeți! Așteptați puțin că părelnicii ecumenici nu se vor putea abține. Doar știe ei și p-alea cu preoția versus hirotonisire, numai citînd din Iosif Țon., bibliografie fundamentală de temelie și de bază.

N-am greșit cînd am spus că românul ortodox și evanghelic în mod special se pricepe bine la următoarele domenii: fotbal, agricultură, politică, finanțe și, de ce nu, problemele Bisericii Catolice, uite, na!

Interesant mi se pare mie acum superioritatea românașului care acum propune următoarele scenarii: „ce-o să facă următorul, bre, o să vină să ne evanghelizeze pe noi, ortodocșii?”

Niște bieți paparazzi, pozaci de plete și de spate, de genunchi și călcîie. Niște bieți încurcați în propriile gînduri, aruncîndu-și stuchiturile propriilor complexe în fața unui gest de un cavalerism medieval. Absolut de neînțeles în Balcani ce face neamțul cu onoarea lui, după cum Ponta nu va pricepe poanta demisiei ministresei învățămîntului lor.

În fața unui gest în spatele căruia se pot ascunde multe, atît demnitate, cît… de ce nu, poate și jocuri de culise…, în fața unui asemenea gest nu poți să discuți stînd pe dos față de principii și onoare.

Nu încetez a mă mira de tupeismul, obrăznicia, spumele și verbarița unor părelnici de profesie. Aceia măcar sînt plătiți.

Mă uimește dorul de dat în stambă al celor părelnici care nu au nicio treabă și nici măcar … plată, dar simțește ei nevoia neapărat să dea opinie.

Să le fie opinia bălțată!

PS. Tocmai mi-a sosit un text în e-mail de la cineva care chiar se pricepe, preot prof. dr. Marius Țepelea.

Ziua de 10 februarie ne-a luat pe toţi prin surprindere. Printr-un gest de o normalitate dezarmantă, neobişnuit pentru zilele noastre, când lideri politici, culturali, religioşi sunt obsedaţi de a urca treptele unei ierarhii, apoi încearcă să se menţină acolo cu orice preţ, prin orice mijloace, iată că Joseph Ratzinger dă întregii lumi o lecţie de simplitate, smerenie şi discernământ. Ales papă în anul 2005, după mutarea la Cer a regretatului şi iubitului papă Ioan Paul al II-lea, Joseph Ratzinger, primul papă german după şase secole, a avut un pontificat scurt, de numai 8 ani. Ajuns la vârsta de 85 de ani, papa Benedict al XVI-lea, bun teolog dar conservator şi adesea chiar dur în relaţiile cu Ortodoxia sau cu Protestantismul, face un gest care va rămâne în istorie. Gestul său merită admirat şi preţuit, fiind un exemplu de demnitate. Atunci când ştii că eşti bolnav şi nu mai poţi, este bine să te retragi şi să rămâi în conştiinţa celor din jur prin imaginea frumoasă din timpul când puterile te ascultau. Din păcate, în lumea noastră orientală şi românească nu este deloc aşa. Respectul meu, Sanctitatea Voastră!

citește mai departe AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale, Perplexităţi, Pătrăţoşenii și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Papa Ratzi și paparazzi – update

  1. Daniel zice:

    Un bun exemplu de urmat si pentru Patriarhul Daniel, cunoscut ca si Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

  2. Florin zice:

    Mi-a placut articolul ,despre….datul cu parerea la romani,chiar am ras,de unele remarci.
    Trist dar adevarat.

  3. LEONTIN zice:

    . Un om cu pregătirea spirituală a lui Benedict al XVI-lea știe că nu poți să pui voința ta împotriva voinței lui Dumnezeu, să te sustragi alegerii Sale, căci un conclav este inspirat de Duhul Sfânt. Oricât de puternice ar fi motivele tale personale, nu le poți invoca în fața miliardului de catolici care așteaptă de la tine să îi ghidezi în mijlocul furtunii.
    Autorul articolului: Ana Petrache
    http://medievalia.ro/de-ce-sa-demiti-un-papa/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-ce-sa-demiti-un-papa

  4. adrian zice:

    Cel putin sub aspectul mentalitaţii de grup, neo-protestantismul actual e pe aceeasi lungime de undă cu catolicismul medieval. Acest soi de triste congruenţe, pot fi depaşite printre altele, şi pe calea revizuirii gândirii de tip cultic. Nu intră aici in discuţie, utopica apologie a discursului interconfesional, ecumenic. Am in vedere insă, abordarea problematicilor religioase contemporane.dintr-o perspectivă post-cultică, neinhibată dogmatic, deschisă mai degrabă preocupărilor general-umane decât obsesiilor insului membral.

  5. adrian zice:

    O trista ironie adresata pseudo-intelectualilor, indeajuns de grava ca sa nu fie luata prea in serios.

  6. Claus zice:

    Mi-a povestit cineva simplitatea si normalitatea gestului Papei si mi se pare un exemplu dezarmant pentru toti de umanitate si de faptul ca Cineva, mai mare ca noi, guverneaza totul.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.