Am fost diagnosticat AFON şi m-am răz-bunat sau „Să-L sărbătorim!”

Aşa cum spuneam aici, la vîrsta de 10 ani am fost fost diagnosticat afon cu acte în regulă.

Un student venit în Iaşi dintr-un alt oraş al ţării a încercat să facă orchestră. Am fost chemaţi la prima repetiţie. Am luat vioara de 100 de ani moştenire de la tata şi am plecat cu prietenul meu cel mai bun la repetiţie. Ne-a pus să cîntăm pe fiecare cîte ceva. Mi-a căzut la împărţeală cîntarea 777, „Frumos e cîmpul verde”. Era prin noiembrie. Am ratat gama, mai ales că, precoc fiind, vocea începuse să îmi dea de furcă. La exerciţiile de ritm am picat cu totul, dar nici orchestră nu s-a mai făcut. Toţi acei copii s-au împrăştiat. A rămas corul Sion, care a devenit Corul de fete din Iaşi, iar pe băieţii care au venit la prima repetiţie de orchestră nu i-a mai prins nimeni niciodată …

De atunci am fost ferm convins că nu voi putea cînta niciodată. Am pus vioara pe dulap şi nu m-am mai atins de ea. Nici azi nu prea îmi place să o văd.

Pe cînd am fost convertit m-a apucat o dorinţă irezistibilă de a cînta. Oricînd, oricum cu orice. De fapt cîntecul pentru mine a fost primul semn al mîntuirii şi iertării.

Acum, după 30 de ani de la acele evenimente, eu cînt şi în Iaşi există orchestră.

În 2011 sora mea s-a ridicat în urma unei lovituri personale foarte dure (se pare că perlele numai din rana de nisip în scoică ies) şi împreună cu un grup de iniţiativă a dorit să reînfiinţeze orchestra din Iaşi. Actualul pastor al bisericii, Gabriel Moisuc, i-a încurajat. Dragoş Lazăr, unul dintre tinerii alungaţi atunci, care între timp a revenit şi el la muzică, a luat bagheta. S-a alăturat talentatul violoncelist Emerich Ghercă, un excelent regizor muzical, aranjor şi dirijor.

L-am recomandat pe Onisim pentru început. A făcut minuni. Într-o săptămînă a reuşit să pună orchestra pe picioare. Eu i-am ajutat cu unele instrumente şi am avut ambiţia să fiu la prima reprezentaţie a orchestrei. A fost răz-bunarea mea în sens noician, întoarcerea relelor întru cele bune. Nu-i aşa? Cînd spunem că s-au mai răz-bunat norii, ce spunem, vorba lui Noica? Spunem că s-a înseninat, nicidecum că s-au învolburat şi mai tare.

Iată incredibilul rezultat al unei orchestre care are doar un an.

Trebuie să admit că, în ciuda scepticismului meu, rezultatele sînt cu mult peste aşteptări. Felicitări! A meritat tot efortul!

Dumnezeu să vă dezlege gurile la laudă şi să vă desţelenească degetele la cîntat.

Pe acelaşi CD mai există două melodii, un fel de teaser pentru următorul CD, două cîntece ale noului Cor Sion readunat de Ligia Luca (fostă Ţepeş, sora lui Cristi Ţepeş).

Mulţumiri Hora S.A. pentru ajutorul dat în privinţa instrumentelor (cred că este mai uşor de procurat marfă de contrabandă decît o mandolină în ţara asta 🙂 ), dar în special domnului ing. Gabriel Hărăpescu şi domnului directul General Nicolae Bâzgan. Instrumentele care se aud cel mai bine sînt Hora. Violoncelul 1-2 este Hora, iar Violoncelul solist este realizat de Francisc (Marius) Gyorke, un lutier despre care voi mai vorbi. Pentru chitara care se aude trebuie să mulţumim domnului Mihai Babii, care mi-a fost profesor mie mai întîi, apoi sorei mele, Crina. Mulţumiri fratelui Fericean pentru instrumentele trimise.

CD-urile pot fi comandate de la Biserica Bunavestire din Iaşi, mai precis de la sora mea, Crina Frunză. crinacruceru at yahoo punct com.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica Baptista, Muzica, Scoala de muzica, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Am fost diagnosticat AFON şi m-am răz-bunat sau „Să-L sărbătorim!”

 1. Pingback: Cei mai buni cititori sunt ăia pe care nu-i avem | Teologie pentru azi

  • Marius David zice:

   ah, vedeţi că s-a trezit iar teologia pentru alaltăieri, daţi-i nişte vizite, dom-le! A rămas în pană de trafic. Soluţia este … cînd n-ai pană, dai un ping la un blog de pe care mai curge ceva cititor.
   Salut, Dorine! Sănătos? Bine?
   Complimente doamnei.
   Vezi că te va enerva iar ceva în seara asta. Apaaaare.. Ora 8 puţin trecute spre fix.

   Chills!

 2. $@m! Cociorvan zice:

  Ma simt dator sa marturisesc si eu: cam la 13 ani am fost declarat AFON de catre profesorul meu de trompeta … ciudat: Acum se implinesc ceva ani de cand, afon fiind, am tot continuat sa cant … prin orchestra si fanfara! 🙂

  • Mircea zice:

   Ma si ingrozesc sa ma gandesc cate talente muzicale au fost batute la pamant de sistemul de educatie care a trecut si in biserci unde oamenii au fost declarati AFONI.
   Si eu la randul meu am picat testul cand parintii m-au dus sa ma faca muzician. Astazi ca si dirijor de cor stiu ca nu exista afoni. Dumnezeu a dat la toti chemarea la manturie si autotmat posibilitatea sa implineasca slujba din cer. Noi trebuie doar sa le exersam pe amandoua (umblarea in mantuire si cantarea). La unii pare mai natural la altii e mult de lucru si multe schiopatari, dar niciodata un om pe pamant nu a fost de la inceput pus in afara posibilitatii manturii si cred eu nici in imposibilitatea de a canta.

  • Marius David zice:

   nu eşti dator nimănui, dra e bine că ai mărturisit 🙂
   Dumnezeu să-l pieptene şi pe profesorul tău de trompetă.

 3. John C. zice:

  M-am bucurat sa vad ca totusi orchestrele nu mor in Romania cum cineva ,,profetea”.Am recunoscut Havana Ghila pe care o cintam si noi la Chicago.Referitor la Fr.Mihai Babii va chem sa ne rugam pt. dinsul.A ramas acelas neobosit profesor gata sa sacrifice totul pt muzica de calitate in Biserica,Acum se afla internat si cind am vorbit cu el cerindu-i permisiunea sa-l vizitez mi-a spus ca sintem mai cistigati amindoi daca ramin sa repet(la chitara).Totusi cu ajutorul Domnului il vom vizita miine

 4. cam asa este cu mandolinele…. greu de procurat. Solicitarile deja ne-au coplesit, listele de asteptare sunt de acum 2 luni deja, urmeaza in cateva saptamani (aprox 2) sa incerc sa onorez toate comenzile, promit ca nu las pe nimeni fara instrumente chiar daca timpul de asteptare este ceva mai mare decat de obicei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.