Internetul, noul praf de puşcă

Internetul este o nouă armă, o nouă forţă, care poate face mult rău şi mult bine. Rău şi celor ce îl folosesc împotriva duşmanilor. Bine? Chiar şi duşmanilor. Este precum descoperirea prafului de puşcă. A făcut mult rău, dar şi mult bine. Multe degete au zburat cînd cei care l-au manipulat iniţial nu l-au înţeles şi nu au ştiut cum funcţionează.

 

Internetul este deopotrivă periculos, deopotrivă util. Să ne temem? Dacă vom trăi în lumină, ştiind că totul este oricum gol şi descoperit, avem mai puţine temeri, dar acestea nu  dispar cu totul. Un zvon răutăcios şi neadevărat? Iată un glonţ de argint pe ţeava internetului. Acesta poate doborî pe oricine. Un adevăr neconvenabil scos la iveală? Iată ce poate fi coşmarul oricui. Un trecut pătat sau un prezent compromis? Internetul îl scoate la iveală în detalii pe care niciunul nu le-am putut imagina.

Internetul este acea forţă de care merită să ne temem toţi, chiar dacă înţelegem cum funcţionează, dar mai ales dacă nu pricepem.

Am spus în urmă cu un an şi ceva că domnul Iosif Ţon şi mişcarea Străjerilor n-au prevăzut şi nici n-au evaluat corect puterea internetului. Asta i-a aşezat într-o situaţie pe care n-au putut-o gestiona în modalitatea în care erau obişnuiţi. Efectul logodnei nefericite dintre cele două părţi a a avut exact efectul invers. Iosif Ţon s-a văzut tras în jos de „popularitatea” necăutată a unei mişcări care chema fecioarele pe la Berlin pentru alungarea scaunului Satanei (Ioan Demeter a fost filmat şi youtubizat rapid şi fără anestezie), iar Mişcarea Străjerilor a căpătat o popularitate şi o vizibilitate nedorită tocmai datorită alăturării de un nume cu rezonanţă ca Iosif Ţon. Dezamăgirile s-au întins şi de o parte şi de alta.

Străjerii s-au văzut nevoiţi să dea comunicate peste comunicate, folosind în primul rînd internetul, Nelu Peia s-a retras din mişcare, folosind internetul, Iosif Ţon a încercat să dreagă busuiocul cum a putut, încercînd să folosească aceeaşi armă care l-a săgetat, internetul. Ce s-a întîmplat? Este deja istorie şi urmele electronice pe care le-au lăsat şi unii şi alţii sînt greu de şters. Arta retorică a noului teolog de serviciu al mişcării străjereşti nu îl scapă de declaraţiile aiuritoare care au rămas „în aer”, ştergerea unor postări sau declaraţiile de lepădare de Satana de pe site-ul străjerilor nu ne face să uităm uşor de conexiunile entuziaste cu africanul Chris. Internetul ne oferă o memorie pe care n-o mai putem manipula nici unii nici alţii aşa cum dorim.

Acum este rîndul politicienilor să fie aiuriţi de noua forţă.

Iată ce observă corect Dan Tapalagă:

Nu e bine deloc ca Victor Ponta a incercat sa insele opinia publica. Ca fost procuror stie ca tentativa se pedepseste si ea, complicitatea la fel.

De fapt, cred ca sunt primii ministri dati jos la noi in principal datorita mobilizarii pe net. Totul a inceput de la comentariile unor cititori, de la dezvaluiri pe site-uri de stiri, de la o comunicare rapida pe net. Mang si Dumitrescu sunt primele victime majore ale unei forte noi pe care politicienii depasiti de vremuri n-o pot intelege nicicum.

Este forta internetului, a unui nou model de societate civila activa online. Aici s-au mutat centrele, sursele, ponturile si instrumentele eficiente de investigatie.

…..

Cum s-a ajuns, totusi, aici? Partidele romanesti nu s-au adaptat la transparentizarea totala a societatii, nu au inteles inca forta internetului si noua societate civila mutata in online. Politicienii pot controla televiziuni, pot manipula, pot minti o vreme, dar nu pot cenzura tot internetul. In paranteza fie spus: remarcabile eforturile Antenei 3 de a spala cu tone de detergent cele doua cadavre politice. Din fericire, manipularile s-au dovedit perfect inutile.

Nu mai pot reduce o intreaga societate la tacere. Cele doua nominalizari esuate la educatie mai arata ca partidele vor trebui sa se adapteze la un nou tip de societate, la democratia interactiva, daca vor sa supravietuiasca. Informatiile circula astazi cu viteza luminii, sunt accesibile oricui si oricine le poate propaga fara sa aiba neaparat nevoie de un ziar propriu sau acces intr-un studio tv.

Nu mai pot fi cenzurate la fel ca acum zece ani, pe vremea guvernarii Nastase. Tacerea de atunci nu mai e posibila azi.

Citeşte tot articolul AICI

Ce-i de făcut? Două sfaturi: să trăim în lumină, curat ca în timpul zilei, în lumină, chiar şi cînd credem că sîntem la întuneric şi să utilizăm cu grijă şi cu maxime măsuri de protecţie noul praf de puşcă al vremilor noastre. Ne poate oricînd zbura degetele, chiar şi atunci cînd ţintim spre alţii.

Care sînt opţiunile? Ne retragem de pe internet? Îl blamăm ca „lucru dracului”? Nu! Internetul poate fi o slugă excelentă a adevărului şi a Adevărului, atunci cînd arma este mînuită cu degete îndreptate de neprihănire.

Dacă sîntem nevinovaţi de „păcate mari” (de parcă ar fi şi din alea mici? dar … să spunem păcate vizibile), atunci nu avem a ne teme, chiar dacă vom fi împroşcaţi pe nedrept.

Dacă avem lucruri de ascuns, mai bine ne retragem discret şi frumos la vreme înainte de a căuta să ne dregem trecutul, acoperind fără succes găurile din caracter împixelate deja.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Dezbatere, dulce Românie, In-text-esant, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Internetul, noul praf de puşcă

  1. David Iach zice:

    Este foarte adevarat. Si influenta internetului este in crestere continua.

  2. Bogdan Burghelea zice:

    Dan Tapalaga sa se rezume la ceea ce se pricepe mai bine – comentarii politice portocalii. La drept, sa lase pe cei care se pricep sau sa intrebe un specialist (atita lucru va fi stiind si plagiatoarea procuroare Kövesi): nu pentru orice infractiune tentativa este pedepsita. De fapt, regula este nepedepsirea tentativei.

  3. $@m! Cociorvan zice:

    Fiecare trebuie ar trebui să ţină cont de cele enunţate în această postare!

  4. $@m! Cociorvan zice:

    Reblogged this on Vanitas Vanitatum and commented:
    Fiecare ar trebui să ţină cont de cele enunţate în această postare!

  5. $@m! Cociorvan zice:

    *fara primul „trebuie” …sorry 🙂

  6. Îmi place „domnul Iosif Ţon”: expresia, nu domnul 🙂

    • Marius David zice:

      da, frate eu sînt cu cei care cred-credem la fel, cu ceilalţi ne „domnim”. Domnul Ţon este frate cu domnul Demeter acum. Să fie sănătoşi …. şi să nu le fie nevoie de „ungere” cu undelemnul lor şi de scrisorele sfinţite. Oricum pentru organul dogmatic nu există rugăciuni de vindecare.Nici medici.

  7. Mihai-Sorin zice:

    ” Nu e bine deloc ca Victor Ponta a incercat sa insele opinia publica. ”

    nu e de mirare ca un om din lume sa faca ceea ce face lumea..atat timp cat va exista un Ponta, un Antonescu sau basescu etc..nenascuti din nou, din Adevar, Romania poate doar spera sa nu uite sa zambeasca ..
    daca insa la conducerea tarii Dumnezeu ar aduce un copil al Sau un om nascut din nou, atunci Romania cu mic si mare ar zambi si chiar ar rade de bucurie din pricina binecuvantarilor care ar veni peste ea
    cat de greu ar fi pentru bisericile neoprotestante ca printr-un proiect national sa se implice in conducerea tarii spre binele acesteia si spre slava Lui Dumnezeu?

  8. un oarecare zice:

    Eu nu cred ca exista politician nascut din nou.Cand intelegi cu adevarat ce inseamna nastere din nou nu te mai intereseaza politica.
    Apele pe care le-ai vazut, pe care sade curva (religia), sunt noroade, gloate, neamuri si limbi.
    Cele zece coarne pe care le-ai vazut si fiara (politica) vor uri pe curva, o vor pustii si o vor lasa goala. Carnea i-o vor manca si o vor arde cu foc (ecumenism).
    Cei ce sunt ai lui Hristos nu se incurca cu politica. Zicea cineva despre inparatiile acestei lumi „Ale mele sunt le dau cui voiesc”
    Cine se incurca intre doua inparatii se alege cu un iad.

  9. Mihai-Sorin zice:

    @”Eu nu cred ca exista politician nascut din nou.Cand intelegi cu adevarat ce inseamna nastere din nou nu te mai intereseaza politica….Cei ce sunt ai lui Hristos nu se incurca cu politica. ”

    Dimpotriva cine este nascut din nou cauta binele semenilor, una e sa fie la conducere oameni neascuti din nou si alta sa fie la conducerea unei tari oameni nascuti din nou, spre restaurare
    oare Neemia nu a facut politica, nu a avut o campanie de restaurare a Ierusalimului?
    Dar David ori Solomon nu au fost implicati adanc in politica, intr-o politica in concordanta cu planul Lui Dumnezeu pe pamant in speta pentru israelul acelor perioade?

  10. Mihai-Sorin zice:

    @ Cei ce sunt ai lui Hristos nu se incurca cu politica.

    Dimpotriva crestinii ar trebui sa aiba un program de implicare la toate nivelele in administratia centrala si locala…oare nu acolo se fac marile fraude..oare nu politicienii nenascuti din nou dau legi aducatoare de moarte si blestem asupra unei tari
    oare nu ar fi nespus mai bine sa fie o majoritate parlamentara si un presedinte apartinand cultelor neoprotestante.oare nu s-ar vindeca tara astfel?

  11. un oarecare zice:

    Isus i-a chemat si le-a zis: „Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire.
    Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru;
    si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi sa va fie rob.

  12. Mihai-Sorin zice:

    @Intre voi sa nu fie asa.”
    un oarecare,
    versetul postat nu infirma ceea ce am scris, Citeste in Levitic cum poate fi spurcata o tara intreaga prin nelegiuire, ceea ce spun eu e una iar ceea ce afirmi tu e alta, desi e adevarat, nu se aplica raportat la ceea ce afirm,
    de fapt poti fi intr-o functie mare si totodata sa fi mic,
    oare „functiile mari” nu sunt functii in slujba semenilor, nu au caracter de slujire?
    Adu-ti aminte de Iosif, adus de Dumnezeu in pozitie de „prim ministru” sau guvernator al Egiptului si la binecuvantarile aduse poporului tarii prin aceasta, oare nu prin intelepciunea lui au scapat de moarte prin infometare?

  13. Anonimus zice:

    Ca orice „arma”, poate fi folosit (internetul) si pentru a face rau, a denigra, a minti, a pata imaginea cuiva (a-i face un nume rau pe nedrept).

    Asa ca, asteptati sa invete unii sa foloseasca internetul spre folosul raului… Ca de obicei, generatia care va duce o astfel de batalie, cand binele va fi denigrat de rau via internet, nu va fi pregatita din timp (asta daca umanitatea va mai exista).

    Deci, nu le dati idei politicienilor ca le vor folosi. Oricum le vor folosi… candva.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.