Reiau la exact trei ani această postare. De ce? Pentru că impresiile au devenit concluzii, senzaţiile au devenit convingeri. Acum „noul” Opel are 190.000 de km. Cel „vechi” făcut pentru nemţi, are 300.000.
Bun! Diferenţele dintre cele două maşini sînt esenţiale, radicale. Dacă opelul făcut pentru Europa de Răsărit şi-a consumat finisajele extrem de rapid (volanul este jupuit tot, banchetele tocite, plăsticăraia este mătuită, caroseria scîrtîie din toate încheieturile), cealaltă maşină, cea veche, pe care o văd în fiecare Duminică la biserică, fiind vîndută unui confrate, se ţine încă foarte bine. Mai silenţioasă, interiorul aproape impecabil (fără a fi suportat regim special de întreţinere), caroseria încă este legată, se aşează mai bine la drum, motorul toarce la fel de bine (Motor de Isuzu, probabil aici am cel mai mare regret… am renunţat la acest motor pentru cel de GM).
În general percepţia este următoarea: te sui într-o maşină din 2001 şi în cea din 2007, cea din 2007 arată precum ar trebui să arate cea din 2001 şi cea din 2001 arate precum ai fi aşteptat să arate cea din 2007.
Nimeni nu mă mai poate convinge acum, după aproape 5 ani de exploatare Opel (făcut pentru Europa de Răsărit) şi alţi 3 ani de exploatare Opel făcut pentru Europa de Vest că vesticii au vreun pic de respect pentru clienţii orientali. Sîntem nişte bieţi consumatori de mîna a doua pentru produsele dînşilor de „mîna întîi”.
Concluzia: CUMPĂRAŢI MAŞINI SECOND HAND ŞI CÎT MAI DEPARTE DE DEALERII DIN ŢARĂ!
***
Am primit cu încruntări ştirea că Fiatul vrea să ia Opelul. N-am nimic cu Fiatul, se pare că ambele companii vor avea de cîştigat, şi dimpotrivă Fiatul mi-a devenit simpatic după ce şi-au revenit şi ei în fire şi au creat noul Fiat 500, una dintre cele mai simpatice maşini create vreodată. Au reuşit mai bine, după părerea mea decît au reuşit resuscitarea Beetle cei de la Volkswagen.
Dar nu despre asta este vorba.
Este vorba că acum cîtva timp scriam pe un alt blog despre Opel. Între timp s-a întîmplat. Mi-am luat maşină. Să fie orice, numai Opel să fie.
Dezamăgirea m-a luat de cînd am pus mîna prima dată pe ea, dar am tăcut, n-am zis nimic pînă n-am făcut cel puţin 50.000 de km cu ea ca să mă asigur că nu spun lucruri neprobate.
Cam atît trebuie să faci, după părerea mea, ca să poţi să dai cu părerea în maşină.
Ei, la toate astea s-a cumulat şi în urmă cu două săptămîni s-a întîmplat ceva care m-a determinat să scriu această analiză.
Am avut un accident cu Opelul de 50.000 de km, să-i spnem ON (opelu mai nou) iar proprietarul vechii mele maşini, un Opel Astra G din anul 2001, să-i spunem OV (opelul mai vechi) maşină luată din Germania, care acum are fix exact 305.000 de km a fost foarte amabil şi mi-a împrumutat maşina ca să circul cu ea pînă cei de la Opel îmi rezolvă faţa.
Am avut prilejul să fac comparaţia „pe viu” şi la mică distanţă după ce am condus două maşini acelaşi model, aceeaşi culoare, dar fabricate în 2001, respectiv 2007, una pentru Vest şi alta pentru Est, şi am ajuns la următoarele concluzii:
1. Finisaje ansamblu. Este adevărat. Producătorii de autoturisme fac maşini mai slabe, mai proaste pentru Europa de Răsărit. M-am tot întrebat. De ce OV este mai greu cu 50 de kg, de la motor? Un cumnat mi-a spus o chestie interesantă: dacă este mai greu este ma bun. Tind să îi dau dreptate. ON este făcut pentru piaţa estică. Pentru acelaşi model, exact-exact, îi lipsesc următoarele dotări: lămpi lectură spate, suport braţ rabatabil spate, cu posibilitatea de a deschide spatele pentru schi-uri, placa de separaţie pentru torpedo, lucrătura la finisaje este vizibil mai proastă. Materialele vizibil inferioare. ON cîştigă prin reglarea volanului pe înălţime şi mirosul de maşină nouă. UPDATE – am uitat ceva. Deşi OV-ul nu este dotat cu Cd, sonorizarea interioară este impecabilă, cu boxe de calitate, cu posibilitatea de Fading, cu înalte şi joase, tot ce trebuie. Ce să spun că ON-ul a manifestat bîzîituri în boxele nepuntincioase pentru başi încă de la început. Fading faţă-spate, nimic. Am impresia că nici n-am boxe pe uşile din spate şi că locul cu pricina este doar ornamental.
2. Caroseria. La ON mi s-a defectat deja sistemul de reglaj la oglinzi pe partea dreaptă, OV-ul merge perfect. Uşile sînt mai grele şi parcă se închid mai compact, sunetul motorului pătrunde mai puţin în habitaclu la OV decît la ON care pare mult mai zgomotos. Deşi caroseria este identică, nu înţeleg unde se pierd la cîntar cele 50 de kg, probabil la sistemul de izolare fonică? Am văzut ce s-a întîmplat la impactul de acum cu ON faţă de un alt impact într-un zid de beton cu OV-ul (nu eu am fost la volan 🙂 ). OV-ul după ce s-a dus într-un şanţ pe gheaţă şi şi-a spart masca a plecat pe „picioare” de acolo. ON-ul, după ce o pişpirică de Ford KA a intrat frontal în mine pe contrasens, a pierdut toate radioarele posibile, i s-au îndoit masca, aripile, capota, şi am cules de pe jos farurile de ceaţă. Am dus-o la spital cu targa, suspendată. Ce să mai spun că la impactul frontal airbagurile s-au gîndit prea mult ca să explodeze şi cînd s-au gîndit să iasă le-am cerut să stea cuminţi că nu mai este cazul.
3. Frînele. Deşi la OV frînele şi discurile au uzura unei maşini care a trecut de 300.000, încă frînează fără probleme şi zgomote. ON-ul are ceva care a apărut după primul an de utilizare, iar cei de la Opel nu-i dau deloc de cap. Scîrţîie frînele (după ce le-am schimbat pe banii mei) ca trenul personal de Dorohoi care intră în gara Leţcani aproape la fiecare oprire.
4. Telescoapele. La OV şi la ON aproape la fel, numai că diferenţa este de 250.000 de km. ON a început să îmi sară de fund în sus la curbe de pe la 40.000 de km. Tocmai mi s-a spus că, din cauza drumurilor proaste, garanţia lor este mai redusă în România, deşi la început mi s-a spus că am garanţie doi ani fără limită de km pe toată maşina. La fiecare curbă în 90 de grade după Tileagd şi o maşină şi alta dansează tangoul de 80km-h.
5. Motorul. Motorul este mai puternic la ON. Se simte în viteza 1 şi 2. Maşina nu este aşa de leneşă în viteza 1 ca la OV, dar OV cînd îşi face turaţia necesară, zvîcneşte dintr-o dată de neoprit. Este impresionant acest motor de Isuzu, un motor genial făcut. Dacă este ceva ce regret cel mai mult la noile opeluri este că au renunţat la motorizarea de Isuzu şi au pus acest motor de GM sau de ce-o fi, CDTI, este adevărat, faţă de DTI-ul care stă pe OV. Eu prefer Isuzu pe curea, de 1,7 l. Mi se pare că toarce mai bine, este mai silenţios şi mai bine controlabil la croazieră.
6. Confortul interior. Aşa cum am spus deja, m-am uitat acum la tapiţeria maşinii care are peste 300.000 de km. Este incredibil ce material au pus în tapiţerie şi ce bine arată deşi nici eu, nici proprietarul de acum nu am folosit şi nu foloseşte huse de protecţie. Este un negru elegant, lucios, solid. La ON trebuie să îi pun deja huse, tapiţeria de un gri şobolan se topeşte pe zi ce trece. Nu îndrăznesc să mă gîndesc cum va arăta. Pedalele sînt acoperite cu un cauciuc destul de slab, care s-a tocit extrem de repede la ON faţă de OV, la fel volanul, manetele de frînă de mînă şi schimbătorul de viteză. Ce să mai spun de plasticul care acoperă bordul? La ON parcă are o consistenţă de hîrtie, faţă de imitaţia foarte reuşită de piele de la maşina din 2001. Zgomotul? Am mai spus. Mai uşor şi discret la OV.
7. Consumul. Oh, nu mă întrebaţi. Recordul pe care l-am atins cu OV a fost de 3,8 la suta de km, măsurat, cîntărit şi împărţit într-un drum de ORadea-Bacău şi retur. Cu ON-ul n-am reuşit niciodată să cobor sub 5 l la suta de km. Fără aer condiţionat şi la vale, poate că reuşesc să ating cu greu 4,7, cu o viteză constantă de 80 km la oră, dar cine merge aşa? Să fie motorul? Caii în plus (vreo 10)? Maşina este mai uşoară şi motorul mai performant la cea din 2001, atunci de ce consumă mai mult?
Aş putea să mai adaug tot felul de detalii, cu riscul ca prietenii mei de la Opel să se supere, dar cred că eu sînt cel păcălit de data asta şi am tot dreptul să îi vestesc şi pe alţii să nu mai păţească ce am păţit eu, mai ales că este criză şi trebuie să avem grijă pe unde ne dăm banii.
Între timp ceea ce părea atrăgător, garanţia, a devenit o povară greu de suportat. Pentru OV făceam reviziile la nişte băieţi extraordinari, foarte pricepuţi la nişte preţuri de îmi convenea să duc maşina pînă la Crasna ca să fie bine întreţinută, dar şi ieftin făcută. Acum mă doare buzunarul pentru ora lor de manoperă. Abia aştept să scap de garanţie.
***
Ca să nu mai lungim vorba iată care sînt sfaturile mele:
1. Nu luaţi maşină nouă din România. Este făcută pentru „fraierii” din Europa de Est. Dealerii din Vest ne consideră nişte sălbăticiţi în Dacii 1300, nişte şoferi de LAde vechi şi Moskvich ruginite, care vom fi foarte fericiţi dacă ne suim în tapiseria lor de second quality. Nu sîntem decît o piaţă mare şi lacomă pentru care merge orice. Dacă este posibil, luaţi şi Loganurile tot din Germania. Pe noi ne dispreţuiesc şi ei, ne dispreţuim şi noi între noi. Şi Dacia Piteşti face pentru „piaţa internă” maşini mai proaste.
2. Luaţi maşini mai vechi, chiar dacă au taxe mai mari. Luaţi maşini din alea „făcute pentru ei”, cu toate dotările ca la carte. Nu vă luaţi după reclame şi discounturi. Ehe, cine are acum un Golf II sau un Mercedes Cobra iese cu el la pensie. Maşinile alea sînt făcute să nu se strice. Astea noi? Tot timpul au ceva, ba la electronică, ba la nu ştiu ce sistem hidraulic.
3. Dacă ar fi să îmi iau maşină acum, tot la Opel aş rămîne. Este o maşină fiabilă, bună, modestă, o cenuşăreasă frumuşică, ruşinoasă şi la locul ei. Îşi face slujba bine. Chiar şi cu Opelul cel nou din 2007 sînt mulţumit, mai mulţumit decît alţi prietnei care şi-au luat maşini cam în aceeaşi perioadă de la alte firme şi care au dat de necazuri pe care nu le doresc nici duşmanilor. Voi continua să conduc opel o vreme şi încă o vreme şi vă spun concluziile şi la 100.000 de km.
***
Zic din nou Fiat Opel, să fie Opel, şi continui să spun Opel your eyes 🙂 . Opelul încă mai are de spus multe ca firmă.
Zic însă şi Fiat lux… să fie lumină… Să ne luminăm la cap şi în aceste privinţe. Orice adevăr, chiar şi cel despre maşini este adevăr înrudit cu adevărurile cele mai mari.
Zic şi Fiat „lux„, adică să fie şi un pic de lux pentru noi, de ce numai pentru nemţi.
Şi nu pot să zic deloc Fiat-Opel, aşa cum nu pot spune Struţo-Cămilă. Văd două firme cu direcţii diferite, cu strategii diferite… sau, cine ştie, poate că următoarele Opeluri vor fi mai bune ca Fiaturile?
***
Deocamdată m-am desfătat cu drag conducînd vechiul opel, cel în care am petrecut peste 150.000 de km şi în care am adunat o grămadă de amintiri frumoase, cel din 2001, aşa că azi cînd cei de la Opel m-au anunţat că mi-au făcut maşina, să mă duc să o iau, am închis telefonul şi am mai condus cu nesaţ Opelul făcut pentru nemţi.
Pe cel făcut de polonezi pentru români îl voi lua mîine.
Apropo de calitate pentru Europa de Est, am cumparat o licenta Windows XP, si atibildul ala care se lipeste e facut parca din hartie de ziar. Mai mai ca se rupe, cand il vezi. Am si un laptop facut pentru nemti cu atibildul de licenta lipit pe spate este din plastic sanatos, arata bine, nu e sters, etc.
Daca la 500 ron nu dau la est europeni nici un atibild macar, vai de ei. Sa nu mai zic ca ambalajul era o cutie de carton urata, de parca inauntru se vinde otrava de sobolani.
Nu inteleg atitudinea asta ofensatoare.
Ideea e foarte simpla si self-explanatory 🙂 .
Oricum sfatul meu este sa nu se ia in materie de IT nimic din Romania. Cei care pot sa se aprovizioneze facand un drum de Londra de 2 ore, sa o faca. In special in materie de hardware – preturi mai mici, calitate care respecta standardele cerute de o concurenta strong. Software-ul se poate achizitiona si online.
pe laptopul meu scrie „Produs pentru România”, tasta TAB se blochează din cînd în cînd, abțibildurile cu licețele mai au puțin și nu mai există… noroc că e un Toshiba, și încă se ține săracul… oricum, ei acum calculează cam în cît timp (cît de repede) să se strice produsul în același timp lăsînd și clientul mulțumit de el…
poate unii nu au auzit/văzut acest filmuleț, dar merită vizionat, că tot veni vorba de calitate și felul diferit în care sînt tratați oamenii: http://storyofstuff.ro
sper să nu-mi fie moderat link-ul, pentru că relevant, zic eu…
Cred ca orcine din Romania stie „calitatea” lucrurilor chinezesti. Ei bine in Franta si Marea Britanie acum ceva ani lucrurile stateau la fel. Insa (nu-i de mirare) acestia au refuzat sa mai cumpere orice produs chinezesc si au returnat totul iar chinezii (dragii de ei) au fost nevoiti sa produca altfel de marfa pentru Europa de Vest. Daca ati vedea acuma un produs chinezesc din Romania si un produs chinezesc din Franta sau Anglia ati ramane uimiti. Cat despre „descalecatul din cocotier” e adevarat, multi inca ne considera descalecati…
Exista pe astfel de produse facute pentru Europa de Est, semne clare, vizibile si pentru un ochi cu mai putina cunostinta in domeniu, ceva de genul:expresia made for…, sau….?? ce altceva?
Peste mașinile japoneze (în special Honda) nu există nimic în privința fiabilității!
iata ca mi-ati rascolit ceva prin amintiri…
Cum se face , ma intreb, ca pe vremuri ravneam sa am niste tenisi chinezesti ???
si erau super,super !!!
….Sa fie oare din cauza ca pe atunci eram buni prieteni cu chinejii???
[acum insa … nici cu ei …nici cu astia…???!!!
–Cat despre masini ..si electronice…la asta trebuie mai multa atentie .Nu cumperi o masina ptr un sezon…
Mitica tenisii chinezesti erau mult mai buni decat Dragasani. Nu ca erau tare buni, dar erau cei mai buni atunci. Marius si aici in US produsele sunt diferite pentru diferiti consumatori! Wall Mart si Aldi nu o sa-ti dea niciodata aceiasi calitate ca Abt sau Nordstrom! Nici chair in constructii, Home Depo nu o sa ai a aceiasi calitate ca Lumber Yard! Deci ai perfecta dreptate, diferita calitate pentru diferiti clienti!
draga Mitică, ţin minte tenişii aceia … şi bascheţii de china, care apoi au fost înlocuiţi cu tenişii de Drăgăşani.
PE atunci şi chinezii făceau lucruri mai bune.
Emsal, următoarea maşină, dacă ar fi după mine, şi azi ar fi Today, Tomorrow, Toyota, Emsal.
DAvid G. Eh, am mers pe mîna dealerului. Updates? După accidentul minor pe care l-am avut acum două săptămîni s-au dus toate radioatoarele şi tocmai m-au sunat că este blocat şi Turbo. Deja maşina este în service de 13 zile.
Gushteru, am cumpărat produse chinezeşti din America. La fel de proaste.
Andrei, mulţumim de link. Cu laptopurile este mai rău, măcar nu costă atîţia bani cît o maşina.
Acolo eu îţi recomand să treci pe MAc, dar să nu fie făcut în China 🙂
La fel, aceeaşi poveste cu chitările făcute sub licenţe diverse prin Coreea, China.
Vasile, şi eu păţit exact acelaşi lucru cu „otrava de şoareci”. Mi-a fost ruşine să ies cu licenţa din Magazin. Am ascuns repede pachetul 🙂
Se pare ca o sa spui Fiat-Opel-Chrysler incepind de saptamana viitoare….atunci sa vezi calitate cand isi baga Chryslerul mana…..
Daniel, cred că firmele mari de maşini au fost îngenuncheate cu intenţie în această criză economică. este un moment foarte profitabil în care poţi face reorganizarea pieţii şi în care poţi să promovezi noul val de maşini ecologice şi firmele care le vor produce.
Ce amintiri faine. Şi ce analize serioase, dragă Marius!
Acum nişte ani în urmă, am avut un Opel Kadett, modelul din care a apărut Astra. Aşa de mult mi-a plăcut cum mergea! Şi era destul de vechi, dar bine făcut. Consumul? Exact cum spuneai, uitam sa trec pe la benzinărie. Mi-a părut rău după el când l-am dat.
M-ai pus pe gânduri cu Volkswagen-ul. Am auzit pe mai mulţi plângându-se de multe probleme şi de preţum mare de întreţinere. Ca să vezi…
Am uitat să te întreb: dar Trabant nu ai condus? 🙂
Am un volvo 340 din 87 facut in olanda pentru olandezi. In afara casetelor care reactioneaza mai greu si dau impresia de joc si cardanul (exceptie fac benzinarele de 2 l care au un alt tip de cardan) masina merge brici.
A fost concurenta Golfului 2 dar la un grad de confort mai ridicat. Plasticele arata impecabil chiar daca maisina nu stie ce ii ala parasolar. Cand altii dau iarna cu racleta pe parpriz eu nuam nici o problema.Are tapiteria originala care a inceput sa dea semne de slabiciune dar este in stare destul de buna.
Sa vedem daca volvo va trece de la ford la renault si ce va fi. Oricum masinile de dupa 95 nu mia sunt la calitatea de dinainte.
Daca o persoana isi ia volvo urmatoarea masina tot volvo va fi. De aici si sloganul lor „volvo for life”
Baiul lor sunt piesele scumpe.
Nu stiu care imi va fi urmatoarea masina, dar tot volvo mi-as lua.
Iancsi, excelentă maşină. Am condus un astfel de Volvo. Saab şi Volvo rămîn visurile mele neîmplinite. 🙂
Dacă în rai vor fi maşini, atunci cred că unele vor semăna cu Saab-ul.
Ştiu despre ce vorbeşti, a căzut şi Volvo acum, iar Saab a intrat în procedurile de faliment. Se pare că suedezii sînt mai pragmatici decît noi şi între eficienţă şi legendă au ales eficienţa.
Alex, Opelurile Kadett, mai ales alea vechi, erau nişte bijuterii. Opelul a făcut nişte maşini foarte arătoase prin anii 50-60.
Volkswagen? Tot românaşul îşi ia VW din cauza legendei lui Golf II şi Golf III, nişte maşini cu adevărat bune. Acum? Şi VW este la fel.
Cineva mi s-a plîns de aceeaşi problemă: VW luat de nou din România avea nişte plăsticăraie de parcă era plasticul de la pîlnia de borş a bunicii.
Da, am condus Trabant. Este o senzaţie unică. te obişnuieşti mai greu cu schimbatul de viteze, dar este o maşină superbă.
Am şi vrut să -mi iau una în urmă cu vreo 5 ani pe vreo 300 de dolari.
Se pare ca Saabul are aceeasi soarta ca si opelul la motorizari. Motoarele diesel Isuzu au fost inlocuite de cele MG
Da, frate Marius, un Mac ar fi bun, știu asta. Vreau asta. Poate dacă economisesc al 13-lea salariu, undeva peste 5 ani o să reușesc să-mi permit unul 🙂
Andrei, nu-i chiar aşa, cred că acum ieftinesc şi eimodeleel mai vechi. Eu mi-am luat unul mai vechi ca model.
Se prea poate ca Opel sa devina ceva ce nu a fost niciodata! Lucrez la una dintre cele mai recunoscute firme si la nivel mondial,se numeste Magna, firma care pana la ora actuala a fabricat peste 80 de modele din intreaga lume.Personal mi-am lasat ADN-ul pe E-classe, Jeep, Chrysler, Bmw, X-Bow KTM…
Pe site-ul firmei a aparut ieri o stire ca Magna negociaza pe langa Fiat, preluarea Opel.Daca va fi asa cred ca viitorii cumparatori vor fi impresionati de calitate…actualii nu stiu !
Nu stiu daca se poate vorbi de produse destinate Estului…
Secretul consta in ceea ce este fabricat in locuri cu mana ieftina de lucru, firma „mama” lasandu-si doar matrita sau eticheta cu sigla originala pe produsele respective.
Marius era sa uit…noul Mercedes AMG mai fatos ca niciodata va apare in curand !
Pretul are multe zerouri la sfarsit!
Linia de asamblare
Adi Muntean, uite de firma asta n-am auzit. Să fie de bine numai. Eu oricum rămîn cu acest Opel. Decît Logan, care se răstoarnă şi la curbe în 120 de grade… mai bine Opel. Această nouă maşină are şi calităţi. Are mai mulţi cai, pe care îi simţi în depăşire, are miros de maşină nouă, totul merge strună şi acum, după accident, că toate lucrurile lucrează spre bine, m-am trezit cu toate radioatoarele înlocuite, nou nouţe, faruri de ceaţă noi, capotă şi mască, totul nou. Iată şi avantaje, că oricum, de la pietricele şi de la alte chestii de pe şoselele noastre, acestea cedează.
Mercedesul? Asta este un alt motiv pentru care am renunţat la Pătrăţosu 🙂 Cădere liberă ca calitate şi nu numai!
Marius, nu m-as mira deloc sa fie asa dar de obicei nu-mi plac conspiracy theories. Eu cred ca union-urile distrug totul pe aici. O companie nu poate supravietui cind angajatii pretind sa li se dea beneficii ca a celor de la industria auto.
Trebuie sa dezagreez profund cu impresia to despre Mercedes. Vorbesc ca un fost Mercedes hater. E adevarat ca anii 1995-2005 au fost slabi si masinile au fost de calitate mai slaba. Dar de atunci pot spune ca s-au schimbat lucrurile. AM avut si eu multe masini (cumpar doar masini germane). Cit priveste Saab si Volvo nu sunt niciodata la nivelul Mercedes si BMW. Bineinteles ca fiecare avem gusturile noastre, visele noastre, si amintirile din copilarie care ne-au marcat…. Am avut in ultimii 10 ani cam sapte masini germane de fiecare marca si pina la E-class nu am intilnit o masina mai buna…poate BMW 530… Cine stie poate ai dreptate si intr-adevar si ei le fac mai slabe pentru est.
Dane, ţin minte BMărul tău. Ai dreptate cu sindicatele. Sînteţi în plin comunism acolo. Republica Comunistă America. 🙂
Trebuie să îţi spun că şi VW şi BMW şi Mercedesul făcut pentru State sînt diferite, complet diferite, diferit făcute, complet diferit adaptate culturii şi cerinţelor de acolo.
@Daniel Buda
Daca iti iei un volvo 740 si ti cont de generatia lui cred ca iti schimbi parerea despre volvo. Saab,acolo deja e alta discutie. La fel cum muzica incepe de la jazz in sus asa este si cu saabul 🙂
Cat vw… mai bine ceva japonez.
Cei de la eon au luat w de la noi. Au fost dezamagiti nemtii.
Frînele scartaie
S-ar putea sa fie din cauza unui senzor din placute. Este ca o sarma care este pusa in compozitul din care sunt facute placutele. Cand se uzeaza sarma freaca discul si astfel apare respectivul zgomot. Asta la modelele mai vechi. La cele noi nu stiu sigur, dar poate fi o pista.
Nu, teologeanule, le-am schimbat, este pe disc. De la disc. Am dus-o la ei imediat, au rezolvat problema, au spus nu mai este nimic. Am luat maşina, dar scîrţîia iarăşi.
Data viitoare, pentrucă este în garanţie, îi voi pune să schmbe discul.
data viitoare cereți plăcuțe fabricate anu ăsta nu acum 3 ani.
poate placutele sunt prea dure. la mine candse incalzesc suna ca si trenu in gara
Iancsi, s-ar putea să fie şi asta, s-ar putea, mi-a mai spus cineva, să fie plăcuţe „ecologice”. Alea au materiale proaste, ca tot ce-i ecologic aproape.. şi de asta.
BMarul care il stii tu era 323. Nici cea mai mica problema in 160000 de km. Du[a aia am luat un 525 pe care dupa 160000 km nu m-am indurat sa-l dau la straini asa ca i l-am vindut la sora-mea care a mai pus vreo 100000km. Arata ca in ziua cind l-am luat. Nici o reparatie necesara. Acum am un E-class si sunt extrem de impresionat. Eu conduc un Audi Q7 si nu e nici pe departe ca Mercedesul. Dar ai dreptate…din cauza ca in cultura Americana BMW si Mercedes sunt sus puse…numai top of the line se vinde aici…numai cu piele, motoare mari….poate asta e diferenta.
Aha, am priceput, Daniel, am crezut că mă urc în alte maşini cînd am condus maşinile din State şi am condus destule.
Asta este ideea acestui post: piaţa face maşinile, nu firma, nu contează aşa de mult că are sigla de Opel sau de Mercedes sau de BMW, contează spre ce piaţă merge.
REcentissime am avut aceeaşi surpriză cu o Skoda Superb vîndută pentru România. Altă maşină faţă de ce se poate vedea în Germania, spre exemplu.
Fratilor, eu am KIA. E masina tare fratilor, Koreenii vin din urma :):) Sunt nemtii Asiei 🙂
Interesant – aici erau plangeri ca Hyunday (etc) face masinile mai proaste decat cele pt America… 😦
Eu cred că Toyota, Yo!
Nu Hyunday, To-Yooooo-ta!
Mitubishi, Honda , Subaru…si apoi Toyota!:)
Fratilor, din discutile cu Coreenii de aici -se pare ca are si de a face cu standardele pe care le are tara respectiva. De exemplu, Coreenii trebuie sa face masinile mai rezistente pt SUA (ceea ce inseamna si mai grele si consuma mai mult) pt ca sa treaca anumite standarduri din SUA. In Coreea se pare ca inca masinile sunt facute mai slab (si sunt sigur ca si pt Romania etc)… Deci depinde si de tare ce cerinte are etc…Bineinteles, daca se si vinde mai ieftin in tara respectiva, sunt sigur ca si calitatea va suferi…
Pingback: Spre Oradea « La Anddij | Andrei Jităreanu
Draga Andrei, bine ai venit, sper că vei ajunge cu bine către casă.
Sper că experienţa de Oradea a fost una plăcută.
Mulțumesc de drum și de găzduire, frate Marius. A fost foarte plăcut să stăm de vorbă. Apreciez mult ce ați făcut și… uite așa intru eu în datorii față de dv.
Am ajuns cu bine acasă, da… chiar neașteptat de bine. Domnul a purtat de grijă după ce am luat alt tramvai, am pierdut un tren și a trebuit să anulez un bilet.
Experiența orădeană a fost plăcută, într-adevăr, doar că tare scurtă 🙂
Draga Andrei, mă bucur că ai ajuns cu bine! Mă bucur şi că experienţa de Oradea ţi-a priit.
Mai vino, vino definitiv să petreci cel puţin cîţiva ani la UEO, de ce nu?
Fr. Marius,
Da, Opelul este o masina buna. INITIAL OPEL AM VRUT SA IMI CUMPAR.
Am mers in Austria, Germania ..si nu mi-am gasit ce mi-am dorit.
Si atunci mi-am luat din Germania un VW Golf IV rosu. Impecabila.
Cu 3700 de euro. Masina este f. buna. Are cativa ani insa ESTE FACUTA PENTRU NEMTI:) SI este binecuvantarea lui Dumnezeu pt mine.
Sa o porti fara accidente, Nicu!
Pingback: Trei, Doamne, şi toţi trei… | Marius Cruceru
Salut Marius, nush de ce ai o parere proasta despre fiat…o fi din cauza ca mecanicii nostri stiu sa repare doar masini nemtesti? nu stiu, stiu insa ca de 2 ani de cand am un fiat stilo din 2001 nu mai vreau alta masina…poti sa-ti spun ca probele lor sunt contactele electrice nu fiabilitate motoarelor….in fine, cat despre ce spuneai tu de calitate..a mea e din italia, am avut ocazia sa conduc si una din romanica…pot spune ca atunci cand inchidceam portiera aveam impresia ca inchid portiera lui Bogdan (coleg) de la Logan…in rest nu am dat importanta la materiale ca nu am avut timp. Cat despre Fiat Opel, opelul foloseste motoare fiat…si nu numai, iti place Saab-ul?….Saab 9-5, 9-3 (single and twin turbo) foloseste un motor JTD dezvoltat de grupul fiat, la fel si altetele ca si Suzuki, Opel, Ford, Chrysler, Tata, Cadillac si desigur Alfa Romeo si Lancia…nush de alte motoare dar se pare ca JTD si mJTD sunt niste motoare foarte apreciate, si da, cu riscul sa ma repet SUNT dezvoltate de Fiat, asa ca daca nu suportati Fiatul….data viitoare cand va luati un Opel…informati-va ce motor are 😉
Sa auzim de bine!
Scurt! Fiat LuX! Să fie lumină şi să vedem cu ochii larg deschişi: Opel your eyes. Părere proastă despre fiat!
Am condus! Foarte proastă senzaţie la volan.
Prefer Saab-ul de 1000 de ori! 🙂
Eu am avut motor de Isuzu pe Opel. M-am informat! 🙂
Pingback: Chitarele Ramirez sau Opel your eyes 3 | Marius Cruceru
Pingback: Spre Oradea
dacă plecai azi cu mine era imposibil, de o vreme sînt numai cu bicicleta 🙂
subscriu total (la partea cu OV).
am acelaşi model, 2001, 1,7 DTI, şi am 275000 de km.
de la 200000 a început să meargă şi mai bine parcă
Saab is the best 😉 dar sa fie din generatia mai veche, cele de sub tutela GM nu mai seamana cu ce era Saab. si acum imi pare rau dupa 9-5-ul meu desi nici acum nu ma pot plinge de marcile pe care le conduc fiind tot top3 🙂
Iar in legatura cu preluaria de Fiat a unui brand nemtesc, eu de mult astept asta fiind fan al marci Alfa Romeo, imi doresc o masina cu stilul si rafinamentul italian si tehnologia germana, desi sa nu uitam ca motoarele italiene nu sunt de aruncat problema e electronica si suspensiile care nu sunt ptr hard offroad, dar finisarile interioare si materialele folosite sunt net superioare nemtilor inclusiv celor din gama premium.
De acord şi nu prea cu acest articol (această postare?).
În primul rînd, afirmaţia „Dacă este posibil, luaţi şi Loganurile tot din Germania. Pe noi ne dispreţuiesc şi ei, ne dispreţuim şi noi între noi. Şi Dacia Piteşti face pentru “piaţa internă” maşini mai proaste” e greşită. Dacia face parte din grupul de firme Renault, iar conducerea (inclusiv cea care dictează politica de piaţă) este franceză sau multi-naţională (Dumnezeu îi mai ştie), dar nu românească. Deci, dacă finisajele sînt de calitate mai slabă, nu românii sînt de vină.
Oricum, Renault duce o politică nesimţită ( http://www.criticatac.ro/9059/francezii-rad-isteric-tupeu-de-publicitari-tupeu-de-globalizare/ ) dar aceasta este deja altă ramificaţie a discuţiei.
Dacă ar fi să discutăm pe temă calităţii de două feluri (Europa de Vest, Europa de Est), mi-e teamă că iar îmi sare lumea în cap … capitalismul monopolurilor generalizate dă o interpretare nouă şi subtil-perversă a groaznicei zicale româneşti „las’ că merge şi aşa” – „las’ că se vinde şi aşa (la sub-oamenii din lumea a treia); să fie mulţumiţi că-şi permit şi asta”.
Pingback: Taxa de înmatriculare, o taxă abuzivă? Despre mașinile second hand … | Marius Cruceru
apropo de laptop-uti. fratele meu are un toshiba satellite de 4 ani jumate luat din Canada. merge si acum imecabil fara probleme sau alte minuni. totul functioneaza cum trebuie! este in perfecta stare. un prieten de-al meu si-a luat acelas model de toshiba la diferenta de cateva saptamani (aceleasi dotari. identic). Dupa 2 ani (atat a avut garantie la el) i s-a ars placa de sunet, boxele, i s-au rupt balamalele, pixeli morti. si acum nu e functionabil pt ca intr-un final a cedat. Concluzia o trage
Pingback: După oftaturi și hîțîituri Opelul și-a dat obștescul sfîrșit – “Opel your eyes” 5 | Marius Cruceru