Trei, Doamne, şi toţi trei…

Toţi trei au luat-o razna. Toţi în aceeaşi zi.

1. Desktopul – dimineaţă a rămas cu wallpaper-ul şi atît. Nu tu bara albastră de jos, nimic. Am intrat totuşi în el prin Ctrl – Alt – Del şi tot felul de şmecherii ca să mai salvez una alta. Am curăţat un pic hardurile pe care nu am loc de multă vreme. Ar trebui făcută o reinstalare de windows… dar este atît de multă bătaie de cap…. Imaginaţi-vă: un sistem care merge din 2005 fără reinstalări, cu un zonealarm simpluţ, un AVG decent şi n-ai treabă. Vreo patru harduri, fiecare de cîte 250. Cam asta-i. Acum se pare că şi-a trăit traiul şi-a mîncat mălaiul.

2. Laptopul – asta-i dezamăgire mare. Mac-ul. S-a dus bateria. Se pare că este o problemă comună. Nu mai încarcă. Am făcut o probă să văd dacă este de la laptop. Nu, este de la baterie. S-a descărcat complet şi nu se mai reîncarcă. O baterie nouă? Durere mare de cap. Problema este că, dacă ai o pană de curent pe undeva, ai pierdut totul.

3. Opelul – Cum am mai spus şi cu alte ocazii, de voie de nevoie am fost fan opel. În urmă cu 100.000 de km mi-am luat tot un opel. S-a comportat binişor, deşi am văzut că este făcut pentru Europa de Răsărit. Problemă mare. Cu adevărat mare pentru că celălalt opel este bine merci are vreo 350.000 de km, acesta dă semne de oboseală după 100.000. Şi-au bătut joc de noi nemţii. Ieri a apărut din nou la bord un beculeţ care arată că am probleme la motor. Este un bec martor foarte ciudat, care poate acoperi o grămadă de probleme.

Şi pe lîngă asta… o stare generală proastă, căldură mare, mon cher…., pentru cardiaci fibrilanţi.

DAR…

Am stat înaintea Domnului şi m-am mustrat bine.

Eu mă plîng că mi s-au defectat uneltele, necesare, bune, şi alţii mor de foame. Bine că AM AVUT ce să se defecteze… Să ne bucurăm! Domnul a dat, Domnul a defectat, fie Numele Domnului binecuvîntat! Astea sînt necazuri pentru care să faci tensiune?

Sîntem mici cînd avem oftaturi mari pentru lucruri mici. Ducă-s-ar pe apa sîmbetei (că tot e sîmbătă azi… ce expresie… era de pe vremea cînd nu se făcea duş în fiecare zi şi jegul se dădea jos o dată pe săptămînă, sîmbăta.. ) pi pustii învîrtindu-se (ca ţapul pentru Azazel, probabil de aici vine expresia …. să se ducă pe pustii. )

Atunci mi-a venit în minte imediat profetul care spune:

Habacuc 3:17 Căci chiar dacă smochinul nu va înflori, viţa nu va da nici un rod, rodul măslinului va lipsi şi câmpiile nu vor da hrană, oile vor pieri din staule şi nu vor mai fi boi în grajduri,
18 eu tot mă voi bucura în Domnul, mă voi bucura în Dumnezeul mântuirii mele!
19 Domnul Dumnezeul este tăria mea; El îmi face picioarele ca ale cerbilor şi mă face să merg pe înălţimile mele.

Către mai marele cântăreţilor. De cântat cu instrumente cu coarde.

Aşa să fie… Da, trăiesc din desktop, laptop şi maşină. Asta mi-e parte din viaţă şi meserie, dar nu esenţiale erau şi cele enumerate mai sus pentru profet?

Ieri am vorbit cu un prieten care şi-a ţinut fratele de mînă pe ultimele clipe ale vieţii. Tînăr, cancer la gît. Suspina la telefon.

„Nu mai putea vorbi, comunicam prin semne, am stat cu el în aceste zile la patul lui de suferinţă mai mult decît adunat în ultimii ani… Acum s-a dus şi am văzut lacrimile pocăinţei în ochii lui… i-am citit din Biblie şi parcă era aşa de liniştit… sper să nu-l fi pierdut şi să ne întîlnim în Raiul lui Dumnezeu…. „

Aceasta este o temere adevărată, o frică cumsecade. Lucrurile? Cu toatele vor arde… Sufletele? Vor trăi pentru veşnicie. Pierderea unui suflet este pierdere cu adevărat, nicicum un lucru, instrumente pe care tot Domnul dătătorul le poate înlocui.

eu tot mă voi bucura în Domnul, mă voi bucura în Dumnezeul mântuirii mele!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, Gînduri, Meditaţii, Oameni, Pătrăţoşenii, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Trei, Doamne, şi toţi trei…

 1. Dorin Motz zice:

  Distinse frate Marius,
  Prin cuvintele rostite, mă rog, scrise mai sus, vă identifcaţi cu toată frăţietatea, inclusiv cu cei de peste ocean. Nu sunţeţi numai un intelectual (sau nu numai), ci un frate scump în Domnul Isus Cristos, care aveţi parte de toate vicisitudile vieţii; în plus, cum ştiaţi, sunteţi printre ţintele din primul eşalon ale atacurile vrăjmaşului nostru, care ne vrea doborâţi. Mulţumesc pentru încurajarea indirectă, prin exemplul de care aţi dat dovadă, râmânâd alipit de Domnul şi aşteptând ajutorul Lui!

  Textul pe care l-aţi citat, cu scris de mână caligrafiat, în roşu dacă nu mă înşel mi-a fost dat, în chip de felicitare creştină, de regretatul frate Oprea Milente de la Şega, prin anii 67-68 (nu numai mie, ci la sute de creştini dăruia astel de „felicitări”. Ce măngăiere, ce bucurie! Nu l-am uitat niciodată. Slăvit să fie Domnul!
  Doru Motz

 2. michael zice:

  problemele sunt de la canicula. udati`le mai des.

 3. pety zice:

  Incurajator!

  Cand mi s-a ars laptopul ma gandeam de unde mai iau eu bani sa-mi cumpar altul. Apoi m-am linistit. La lucru am doua laptopuri bunicele, iar acasa calculator desktop. Am pierdut un laptop si am castigat doua 🙂

  De la laptopul ars am scos hdd-ul si l-am introdus intr-un rack (cumparat de la Unitel) iar acum am tot ce imi trebuie; am informatie „portabila”. Pe hdd am proiectele si softurile portabile (aptana in mod special). Teophilos si „The Word” cu ajutorul caruia imi fac schitele de predica. Openoffice 3.2.1 portabil isi face datoria din greu.

  Inca un avantaj: nu mai car in spate rucsacul cu laptopul; doar hdd-ul 🙂

  Am constatat ca atunci cand te opresti din vaitat si cauti solutii gasesti (Filipeni 4:6-7).

 4. naomi zice:

  Frate Marius
  …. stim ca toate lucrurile lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu …..
  Poate vi se cere post de la toate!!!
  Sa va povestesc ce a patit o nepoata de-a mea:
  In ultima vreme a observat ca viata sotului, si a fiului ei se invarte mai mult in prejma televizorului. In discutia pe care a avut-o cu sotul, a fost foarte categorica; „scoatem afara televizorul!” Sotul ei nu a vrut nici sa auda asa ceva. Atunci a decurs la metoda inteleapta – plecatul pe genunchi. L-a avertizat si i-a spus: „daca se strica tv-ul sa sti ca este raspunsul lui Dumnezeu pentru noi, sa-l scoatem afara.
  Intr-o zi, ei fiind in calatorie, primesc un telefon de la cumnata ei, care locuia aproape; a inceput o vijelie mare si ca un fulger a lovit casa lor si crede ca toate aparatele care le-a avut conectate la reteaua electrica, s-ar putea sa fie arse; curentul era cazut si nu putea da mai multe detali.
  A inceput sa planga si intreba pe Dumnezeu: „…..de ce Doamne, eu Te-am rugat numai tv-ul, de ce toate?” Plangea si se tanguia, amintindu-si cat de greu ia fost sa le obtina.
  Bineinteles ca nu a fost ars nimic, numai tv-ul a fost atins un pic dar inca functiona.
  Ei, Domnul vorbeste cat intr-un fel cat in altul.

 5. Pomisor zice:

  Eu din folclorul studentesc si practica am observat ca:
  1) O instalare de windows pe desktop dureaza cam 2 ore in medie, inclusiv drivere si programele esentiale. Aveti ocazia sa invatati cum se procedeaza… Mai intai salvati tot ce este necesar de pe partitia pe care era windows-ul instalat. Apoi incepeti instalatia noului windows fiind atent sa alegeti partitia respectiva (cel mai usor se recunoaste dupa dimensiune), dupa instalarea windows-ului se instaleaza driverele (de pe cd-urile cu care a venit calculatorul) in ordinea: placa de baza, placa video, eventual altele in functie de ce configuratie aveti. La sfarsit instalati programele indiferent de ordinea aleasa. Daca sunt doar probleme de soft este foarte simplu. Uneori desktop-urile mai trebuiesc curatate de praf, in special cooler-ele, cu o pensula sau un aspirator.
  2) Pentru ca bateria unui laptop sa dureze cat mai mult trebuie sa efectueze cicluri incarcare-descarcare complete adica sa se incarce complet apoi sa ii intrerupeti alimentarea pana la descarcare completa. Nu este recomandabil sa il tineti cu bateria conectata permanent si in acelasi timp si cu alimentarea de la priza deoarece timpul cat rezista bateria incarcata scade in timp. Asa veti putea folosi bateria atunci cand chiar aveti nevoie de ea si timpul cat va dura va fi de regula mult mai mare.

  La masina nu ma bag nu-i domeniul meu…

  • pety zice:

   @ Pomisor

   O reinstalare imagine sistem de operare cu softuri preinstalate dureaza maxim 15-20 minute. Exemplul meu personal:
   – SO Windows XP Home (cu licenta) si drivere;
   – Softuri instalate:
   > Openoffice 3.2.1 (suita office gen Microsoft Office, insa open source),
   > GIMP (soft gen Photoshop),
   > Inkscape (soft gen Adobe Ilustrator sau CorelDraw),
   > Scribus (publishing),
   > Foxit Reader PDF,
   > The KMPLAYER (in opinia personala cel mai bun player video),
   > Winamp,
   > Aptana Studio cu PHP (IDE dezvoltare web – CSS, XHTML, XML, JavaScript, PHP, Ruby on Rails),
   > DSV PHP Editor,
   > Notepad++,
   > Firefox 3.6.3,
   > IZArc (unul dintre cele mai puternice comprimatoare si decomprimatoare de fisiere, gratis),
   > Ashampoo Burning Studio 2010 gratis de la Ashampoo,
   > Free CD/DVD Burner – unul dintre cele mai bune „arzatoare” de CD-uri si DVD-uri gratis,
   > PhotoFiltre (editor foto foarte bun pentru cei care nu doresc editari foarte complexe),
   > security – avast free antivirus 5,
   > security – Comodo Firewall cu Defense+ (gratis),
   > EASEUS Partition Master 5.8.1 Home Edition,
   > QTLite, Real Alternative,
   > ToDo, EssentialPIM free, SEO Notes, TreeDBNotes,
   > Yahoo Messenger,
   > SopCast,
   > IrfanView + plugins,
   > MyDefrag (portable) plus o sumedenie de aplicatii portable gratuite

   Scuze de off-topic 🙂

   • Pomisor zice:

    Stiu, dar nu ma astept ca domnul Marius sa aiba suficienta experienta astfel incat sa isi fi facut o imagine ca apoi sa o foloseasca, care de altfel nici nu i-a trebuit pana acum. De fapt, daca nu ma insel, aceasta ocazie este printre putinele ori cand face o instalare de windows… Asa ca tot rau spre bine, daca toate lucrurile ar merge ca pe apa nimeni nu ar mai studia si invata nimic. Spun din experienta proprie…

    • Marius David zice:

     draga Pomișor.. sînt un bătrîn al computerrelor
     am prins de la Word perfect for dos, 286, 386, 486, pentium etc. Windows 3.0, și 3.11. etc.
     am făcut destulee instalări de windows, dar mă enerează timpulăla de așteptare și de dat ok/uri, asta-i, plus aducerea tuturor setărilor la zi,
     am multe programe profesionale foarte pretențioase, cu fonturi dificile, cu tot felul de chestii

   • Marius David zice:

    Excelentă listă, mi-ai dat o idee.

  • Marius David zice:

   draga Pomisor, multumesc pentru sfaturi, la mine nu este faptul că nu știu cum se face, ci TIMPUL.

   • Pomisor zice:

    Lipsa timpului este cea mai dificila problema… 😦 😦 😦 … Si el nu poate fi cumparat, invatat sau obtinut usor. O metoda oarecum buna de obtinere a timpului este delegarea de responsabilitati, care in ea insasi este o dificultate… 😦 pentru ca implica incredere si in ziua de azi nu prea se gasesc persoane care sa fie demne de ea… 😦

 6. Lia zice:

  Poate ca Dumnezeu iti transmite ceva 🙂 (tie si cititorilor tai)
  Sunt oameni mult prea saraci in biserici si, e prea multa bogatie in biserici- discriminarea e in toi.

  • Marius David zice:

   nu ți-am mai spus eu că și Dumnezeu discrimează?
   Deci Dumnezeu este nedrept. Obișnuiește-te cu asta. Niciodată nu va egaliza lucrurile.
   Nici măcar în ceruri. Unii vor avea 5, alții 10.

   Mi-a transmis Dumnezeu următorul lucru: diavolu și-a băgat coada și coarnele în priză. Mulțumită?

 7. Corneliu zice:

  frate Marius, pentru a scapa de toate OK-urile si click-urile incercati Norton Ghost (sau alte programe asemanatoare). Costa dar se merita: cam in 15-20 min aveti totul reinstalat complet. (http://www.symantec.com/norton/ghost).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.