Procedura de atribuire a denumirilor unităţilor de învăţămînt din sistemul naţional de învăţămînt preuniversitar

In  Monitorul Oficial nr. 922 din 27 decembrie 2011  a fost publicat Ordinul nr. 6.564 din 13 decembrie 2011 privind aprobarea procedurii de atribuire a denumirilor unitatilor de invatamant din sistemul national de invatamant preuniversitar având ca emitent Ministerul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului  având ca  data a  intrarii in vigoare  27 decembrie 2011.

 

În Monitorul Oficial nr. 133 din 24 februarie 2012 a fost publicat Ordinul nr. 3.283 din 17 februarie 2012 pentru modificarea si completarea procedurii de atribuire a denumirilor unitatilor de invatamant din sistemul national de invatamant preuniversitar, aprobata prin Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 6.564/2011, având ca emitent Ministerul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, forma actualizată devenind  valabila la data de 22 martie 2012.


Lit. a) a art. 4 a ordinului mai sus menționat  a fost modificatã de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 3.283 din 17 februarie 2012, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 24 februarie 2012, astfel:

    d) unitãţile de învãţãmânt pentru nivelul secundar superior sau liceal:
(…)
(ii) pentru unitãţile de învãţãmânt liceal care şcolarizeazã preponderent pe filiera vocaţionalã:
(…)
  – liceu teologic;
– seminar teologic ortodox;
(…)

 

           

In cadrul Cultului Creștin Baptist din România există următoarele licee teologice:

 

        Liceul Teologic Baptist Alexa Popovici Arad

        Liceul Teologic Baptist „Logos” Bucureşti
        Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Cluj-Napoca
        Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea
        Liceul Teologic Baptist Reşiţa
        Liceul Teologic Baptist Betania Sibiu
        Liceul Teologic Baptist Timişoara

 

           În urma punerii în practică  ad literam a modificărilor la Ordinul nr. 6.564 din 13 decembrie 2011 se creează o situație discriminatorie între liceele teologice baptiste  și seminarul teologic ortodox, liceele cultului creștin baptist pierzând din denumire cuvântul baptist  care conferă identitate.

 

 

 

  

 

Fapta  MECTS constituie o încălcare a prevederilor O.G.137/2000 privind prevenirea şi

sanţionarea tuturor formelor de discriminare cu toate modificările şi completările

ulterioare. 

 

,

……………………………..       ……………….. 

*****************************************
Consilier juridic Ionut NISTOR
E-mail: inistor@gmail.com
Web: http://consultjuridic.blogspot.com
*****************************************

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie, guest post, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Procedura de atribuire a denumirilor unităţilor de învăţămînt din sistemul naţional de învăţămînt preuniversitar

 1. ovidiu zice:

  Se doreste pe orice cale un pumn in gura. Incet, dar sigur, insa nu cu final favorabil pentru ei, din cate stim noi. Din fericire pentru noi. Au consecinte de nedorit pentru copiii nostri si pentru noi deasemenea. Mai clar, ce ar insemna acest act al lor? Si cum ne-ar influenta inaintarea?

 2. Claudiu Lupu zice:

  Ehehe… cand pe tot parcursul acestei perioade de dupa decembrie 2009 imi exprimam stupefactia vizavi de lipsa de discernamant a coreligionarilor mei care au contribuit masiv la aducerea si mentinerea la putere a acestei gasti care a stapanit si inca mai stapaneste in mod samavolnic aceasta tara, cate nu mi-am auzit atunci, cate chicoteli si aluzii cu privire la gandirea mea retrograda si subiectiva, de bugetar ranit in orgoliu (caci nu-i asa, meritam sa ne fie taiate salariile, ca oricum nu le meritam).
  Pe de alta parte, din cate stiu eu, cultele evanghelice sunt reprezentate de cel putin doi parlamentari care fac parte chiar din partidul de guvernamant (cel portocaliu). I-ati auzit cumva, candva „parlamentand” pe aceasta tema? Singura situatie cand s-au remarcat cu ceva din acea privilegiata postura a fost cand unul din ei a fost surprins de jurnalisti si filmat votand „la doua maini”. Halal „marturie”! In rest, ce sa ma spun? Doamne ai mila si da-ne mintea cea de pe urma!

 3. SDM zice:

  Dar staţi să vedeţi ce va mai urma !
  Problema este că ne afectează extrem de fin şi gradual.
  SDM

 4. Avadoru zice:

  Mai du-TE, mai!…

 5. Sorin Petru zice:

  Situatia s-a prezentat in felul urmator:

  1. Ordinul MECTS nr. 6.564 din 13 decembrie 2011 a prevazut in mod detaliat procedurile de atribuire a denumirilor unitatilor de invatamant preuniversitar. Astfel, fiecare colegiu, liceu, scoala sau gradinita urma sa se incadreze in una din denumirile generice prevazute de acest ordin. La acel moment, in conformitate si cu Art 31 din Legea Educatiei Nationale (Legea 1/2011), singura varianta posibila pentru liceele teologice era incadrarea la Liceu Vocational, la care se adauga numele liceului, in functie de dorinta fiecarei unitati de invatamant. De exemplu, la nivelul Aradului, denumirile aprobate au fost: Liceul Vocational Teologic Baptist „Alexa Popovici”, Liceul Vocational Teologic Penticostal, si Liceul Vocational Seminarul Teologic Ortodox.

  2. Deoarece in prima faza, atat ISJ si MECTS, cat si autoritatile locale nu prea au agreat ca la Liceul Ortodox sa apara ambele sintagme, respectiv şi Liceu si Seminar, Conducerea BOR a facut lobby la Bucuresti pentru modificarea ordinului 6564 (ordin foarte bun, de altfel – usor de aplicat si destul de permisiv – la fel ca intreaga munca depusa pe vremea lui Funeriu).

  3. Ca urmare a modificarii legislatiei, (e adevarat, cu scopul de a rezolva in primul rand aceasta problema, din cate am fost lasat sa inteleg), Ordinul 3283 detaliaza optiunile vocationale, facand intr-adevar o discriminare prin faptul ca alaturi de genericul „Liceu teologic”, lasa si varianta explicita de „Seminar teologic ortodox”.

  La nivel practic insa, acest lucru nu generat neaparat vreun impediment, deoarece legea permite in continuare ca in dreptul numelui, fiecare unitate de invatamant sa-si puna denumirea dorita. Astfel, atat ISJ (Inspectoratul Scolar Judetean), cat si Ministerul au acceptat variantele noi propuse de evanghelici, respectiv Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” şi Liceul Teologic Penticostal si urmeaza ca la urmatoarea sedinta, acestea sa fie aprobate si de catre Consiliul Local Municipal.

  In concluzie, fratii nostri ortodocsi au fost singurii interesati si care s-au mobilizat sa-si apere interesele (au tinut neaparat sa ramana sintagma de Seminar). De apreciat, dupa mine. Si sper ca nu se gandeste cineva sa-i critice numai pentru ca au facut ce trebuiau sa faca si si-au urmarit (doar) interesele proprii.

  Venind in dreptul nostru, as zice sa nu ne batem capul daca nu e cazul. Pe de alta parte, cred ca trebuie sa fim mai activi pe viitor atunci cand o lege pare sa ne lezeze drepturile. In acest caz, am putea sa cerem introducerea sintagmelor de Seminar/Liceu Teologic Baptist, respectiv Penticostal. Daca am fi facut-o si noi de la inceput, e posibil sa nu mai fi fost necesara aceasta discutie.

  Sau poate trebuie sa invatam ceva de aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.