Chitara – Premiul 1 la Concurs UPDATE: descriere

Vă readuc aminte că mîine de la ora 16.00, în Capela Mare a Universităţii Emanuel este concurs. Iată chitara pentru premiul I.

Această prezentare necesită JavaScript.

UPDATE:

Se pare că pînă la urmă vom avea un duet surpriză. Dar nu mai spun nimic pînă îi vom vedea cîntînd.

De asemenea, tot mîine vom reveni cu date noi despre Şcoala de Muzică pentru amatori de la Oradea.

UPDATE – descrierea chitarei.

Chitara propusă pentru premiul I la acest concurs are următoarea compoziţie:

1. Faţa din molid, spre deosebire de celelalte Regunuri de concert, care sînt cu faţa din cedru. Care este diferenţa? Cedrul, dacă sună bine, sună bine din prima lună. Molidul creşte în sunet. Este mai nobil şi capătă diferite culori în funcţie de modul în care evoluează şi de modul în care este cîntat. Cu timpul se înnobilează. Această faţă de molid este deosebită. Are un creţ intern, ondulatoriu, de găsit numai pe chitarele de lutier. Fibra este egală şi deasă, echilibrată bine.

2. Spatele este absolut suberb. Mi-a fost dat să văd asemenea spate numai la chitarele de lutier. Palisandru indian. Rar mi-a fost dat să văd aşa ceva.

3. Eclisele sînt din acelaşi set ca spatele, ceea ce nu este comun la chitarele de serie. Spatele şi eclisele sînt din lemn solid, nu laminaj sau placaj.

4. Gîtul este din cedru întărit pentru stabilitate.Tastiera este foarte bine echilibrată (la poziţia a 12-a prezintă o ridicare peste 5 mm, undeva la 5.1 mm,  puţin peste standard, dar am înţeles că de aici vine sunetul mai penetrant).

5. Cheile sînt superioare. O altă clasă decît cheile oferite de obicei la chitarele de serie.

6. Rozeta este construită din lemn, nu este lipită din plasticuri, aşa cum găsim la unele chitare de serie.

7. Construcţia internă este deosebită. La interior găsim o lentilă rezonatoare, care înlocuieşte brasajul clasic.

O asemenea chitară, avînd în vedere compoziţia lemnelor, finsajele, accesoriile (chitara este echipată standard cu nişte coarde Savarez-medium tension), sunetul, se ridică undeva la 700-1000 de euro pe piaţa vestică.

Sunetul acestei chitare este adînc la başi, penetrant pe înalte, încă puţin închis pe medii, dar cu şanse de mare deschidere, dacă va fi cîntată cum trebuie, adică zilnic şi bine.

Chitara de faţă are mari şanse să devină o vedetă cu timpul, dacă va fi bine întreţinută: în toc, la umiditate constantă, fără accidente.

Ar fi păcat să se strice spatele acela. Proprietarul ar trebui să folosească o lavetă sau să cînte tot timpul „cu cravată” pentru a proteja lacul. Multe chitare am văzut distruse de nasturii interpreţilor. Nasturii se freacă de lac şi rezultă o urîciune. De asemenea, atenţie la paftaua de la curea.

Sînt extrem de curios cui îi va fi atribuit premiul cel mare.

Premiul al II-lea este o chitară SM – 200, un model pilot al celor de la Hora. Faţa din cedru, gît din cedru. Diferenţa faţă de Premiul I constă în faptul că spatele şi eclisele sînt laminaj superior din mahon. Chitara sună impecabil. Este o chitară de studiu de nota 10. Incomparabilă cu alte produse de pe piaţă care se vînd pentru circa 300-500 de euro.

Premiul al III-lea este o chitară Eco-Gold-Paltin. O chitară din lemn solid. Toată. Diferenţa faţă de locul I constă în brasaj. La interior are o singură bară principală de rezonanţă faţă de brasajul clasic de Regun sau faţă de chitara cu lentilă. Este tot un proiect în lansare al fabricii REghin care promovează acum lacurile eco. Chitara are spatele foarte uşor creţ (paltin), la fel şi eclisele puţin măzărate. Faţa este din molid. O asemenea chitară se vinde pe piaţa vestică cu circa 250 de euro, dar nu se găseşte în formula „solid-solid”, adică şi faţa şi spatele şi eclisele din lemn solid.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Anunturi, Chitara, Scoala de muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Chitara – Premiul 1 la Concurs UPDATE: descriere

  1. Pingback: Programul Concursului anual de chitară clasică de la Universitatea Emanuel din Oradea – 2012 | Marius Cruceru

  2. pentru un asemenea eveniment chitare pe masura ! felicitari pentru descrierea instrumentelor. Imi pare rau ca nu am putut ajunge personal la aceste eveniment deosebit….

  3. Pingback: Hora S.A. intră în horă… cu un nou site… | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.