Mini cronică de concert Continental

Aşa cum am prevăzut Continentalul a evoluat şi tinde să fie un proiect care merită încurajat şi recomandat.

Acum o săptămînă am participat la unul dinte concertele Continental într-o nouă formulă pentru mine. Menţionez că am participat în trecut la proiecte cu grupul Continental în formula condusă de Anca Ciora.

În 2001 am avut o discuţie cu Anca Ciora, discuţie în care îi reproşam abuzul de „negative”: „de ce nu încercaţi să extindeţi la instrumente acest proiect şi să cîntaţi mai mult live?”. Ştiam că Anca Ciora este o muziciană foarte rafinată, dar şi o instrumentistă bună.

Nu cred că ce am văzut vineri este urmarea ideii mele, dar m-am bucurat enorm să văd pe lîngă cei tineri pe care îi ştiam deja la voci, o vioară, o violă, un flaut, un fagot, un trombon, o trompetă, două claviaturi (la una dintre ele Adi Hentea, pianistul orb), o sectie ritmică (la care cînta un baterist, nu un toboşar-metronom, cum vedem adesea), o chitară electrică (subtilă, fără alintături prosteşti), o chitară bass (discretă, chiar dacă instrumentistul stătea lîngă potenţiometru).  Au lipsit două dintre instrumentele mele preferate: un clarinet şi un violoncel :). Foarte bună formulă pentru cîntat „pe viu şi fără anestezie”.

A sunat excelent. Inginerii de sunet şi dirijorul Iosif Cătuna şi-au făcut bine datoria.

Deşi pe unii îi cunoşteam deja, m-am bucurat să văd feţe noi. Iosif Cătuna mi-a confirmat bănuielile: Continentalul devine un fel de şcoală de muzică prin care pot trece amatori şi profesionişti care doresc să înveţe modul în care se poate sluji prin muzică.

După puţine repetiţii, cum am priceput, sincronizarea a fost foarte bună între cei 30 de interpreţi. Paleta stilistică a fost mai variată decît în trecut, programul a fost alternat excelent între piese mai vioaie şi piese mai lente. Versurile sînt bine pronunţate, curate teologic şi literar, cel puţin acelea pe care le-am auzit în acea seară.

Partiturile şi prelucrările sînt profesionist realizate. Conducerea tehnică excelentă. Vocile cultivate, clare … stil Continental… uniformizate pentru a suna complementar, atunci cînd trec spre solistică s-ar putea prezenta fără probleme pe orice scenă din România, fără teama de penibil. Gestica interpreţilor este reţinută, dar zîmbetul senin, această floare rară pe chipurile interpreţilor de muzică din bisericile evanghelice, a fost la locul lui. M-am bucurat să văd tineri curaţi, îmbrăcaţi decent, fără apucături de vedetă, cuminţi în comportare, disciplinaţi, politicoşi, maturi,  cu dorinţa de a se implica nu numai în cele muzicale, ci şi în activitatea spirituală şi misionară.

M-am bucurat ca la sfîrşit să găsesc CD-urile înregistrate profesionist de Studio Mesaj, din care se vor obţine fonduri, din cîte am înţeles, pentru desfăşurarea unor acţiuni caritabile şi de evanghelizare în satele sărace din judeţul Vaslui.

Un reproş? Tot prea tare pentru urechile mele. Cred că o reducere la 70% a volumului ne-ar ajuta să înţelegem şi cuvintele mai bine, dar şi subtilităţile armonizărilor.

În rest, felicitări şi succes!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Muzica, Recenzii-critică, Schimb de iutuburi, Scoala de muzica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Mini cronică de concert Continental

 1. 🙂 V-ați gândit să introduceți o rubrică de recenzie de muzică creștină autohtonă pe blog? Inclusiv CD-uri. Cred un număr de articole bine închegate ar ajuta în educarea gusturilor și ar poate ar atrage și atenția producătorilor de la noi.
  Zic eu.

  • Marius David zice:

   fac asta din cînd în cînd, Midnight Rain! Dar nu mă pot ţine de toate. Mă tem că în cazul în care aş începe aşa ceva pe unii i-aş desfiinţa cu totul totului tot, avînd în vedere darul descurajărilor cu care mă lupt, după cum se vede. 😉

   • Ha ha! Eu alea le-aș citi mai cu foc, shame on me. 🙂

    • Marius David zice:

     Shame on you că îţi place fraţii „jigniţi şi desfiinţaţi”. ruşine!
     Eu nu înţeleg o chestie, ca şi la chestia cu traducerea…. de ce nu le-ar fi ruşine celor care produc astfel de chestii jenibile şi trebuie să îmi pun eu ţărîna în cap că văd prostia şi urîţenia. Aşa că nu te mai simţi şi tu aşa de „vinovet”. 🙂

   • eLioR. zice:

    ar fi interesant. poate in acest fel i-ati stimula pe unii sa faca muzica mai de calitate.

    • Marius David zice:

     Poate… dar mă tem că unii fac palpitaţii … mai bine mai răruţ că-i mai drăguţ. Nu vezi ce păţesc la postarea cu traducerea şi acolo sînt doctor calificat? D-apoi dacă mă bag la criticat muzichie?
     N-ai idee ce înseamnă să moderezi 120 de comentarii din care să laşi numai vreo 70 şi tot mai scapă unul altul.
     acum mă roagă împricinaţii să le şterg comentariile pe care le-au scris la nervi, păi îţi imaginezi ce-ar fi la un subiect ca muzica, subiect care intereesează pe toată lumea, dacă la greacă, care nu interesează pe mulţi a fost aşa? 🙂

  • eLioR. zice:

   melodia „doar tu ma cunosti” nu este autohtona.

 2. alinhaiduc zice:

  Nici un cantec de la Continental nu este autohton. Asta este politica Continentalului. Este o organizatie internationala care respecta un set de reguli, in fiecare tara unde exista. A canta un repertoriu autohton, pana nu demult, a fost contrar politicii Continental. Acum lucrurile incep sa se deschida si spre o „productie proprie”, dar inca nu este nimic concretizat.
  Oricum, dupa cum bine a fost „suspectat”, grupul Continental are printre principalele scopuri, pregatirea tinerilor (amatori sau ne…) pentru SLUJIRE prin muzica. Ce se intampla in turneele Continental, intotdeauna e mai mult decat muzica.

  • Marius David zice:

   Mulţumim, Alin Haiduc, pentru lămurire! M-aş bucura ca următoarea etapă să fie chiar promovarea şi …de ce nu, creaţia de muzică românească, pe care Continental să o intepreteze în stilu-i propriu!

  • Mircea Ionel zice:

   An de an acest grup se innoieste (mai ales in preajma turneelor de slujire uneori avand 2-3 grupuri aflate simultan in turneu) ceea ce este un fapt remarcabil. Si faptul ca de multe ori dupa program, discuta cu cei care i-au ascultat.
   Mie mi-a placut si proiectul ContiKIDS. O buna ideea de a pregati viitori slujitori „muzicali”.si Din pacate nu am mai auzit demult despre ei…Subscriu insa la reprosul referitor la -70% volum…In fapt este ceea ce am auzit pe cei mai multi (din generatia mai putin tanara) reprosand „Continentalului”. In plus, eu apreciez mult piesele acappella, chit ca sunt cam rare (Conti face un frumos Agnus Dei)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.