Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
Logo-ul de pe volanul broscutei din fostul banner este asemanator cu logo-ul orasului Linz.
Ma intreb daca este undeva o legatura.
http://en.wikipedia.org/wiki/Linz
Probabil apartine vreunui proprietar care s-a preocupat de repararea, imbunatatirea, modificarea si personalizarea respectivului exemplar. Si care probabil e din Linz.
mi se pare o explicaţie rezonabilă
Simbolul de pe volanul Broscuţei clasice este stema oraşului Wolfsburg – unde-şi are sediul principal Volkswagen. Linz-ul n-are nicio legătură cu maşina aceasta.
http://de.wikipedia.org/wiki/Wolfsburg
http://de.wikipedia.org/wiki/Volkswagen
Toate sunt făcute pentru anumite vremuri. Aici a greşit vW, a intenţionat să reactualizeze aspiraţii ce nu mai sunt relevante pentru generaţia de acum. Beetle nu s-a ridicat nici la nivelul de replică, a fost ceva nedefinit.
Cred că că aspiraţiile au un caracter istoric.
Cine încearcă să reactualizeze ,,trapezii” sau să poarte ,,Mamaia” pe braţul stâng, va sfârşi la fel, ceva nedefinit.
Ultima frază nu este relevantă pentru acum şi nu va fi înţeleasă…sorry.
SDM
da, înţeleg, SDM, şi totuşi… pentru nostalgici merge ori originalul, ori ceva de genul redivivus, dar reuşit.
În astfel de situaţii (mă refer la nostalgici) sunt adeptul originalităţii; ajungem la conceptul de ,,maşini de epocă” şi doar atât. Redivivus, este greu de obţinut. Aici trebuie să prinzi esenţa modelului original (de exemplu chiar şi aspecte legate de caracterisitici cum ar fi fiabilitate, stabilitate nu doar estetică sau design), altfel ajungi la Beetle! Şi dacă totuşi obţii un pseudo-redivivus, ca producător, te confrunţi cu mai multe situaţii, una fiind aceasta: cei din generaţia originalului nu mai sunt pe aici. Astfel plaja doritorilor se îngustează extrem de mult. Aici, cred eu, a greşit VW.
Broscuţa ,,a prins” atunci, cel puţin pentru motivul că ofertele în domeniu au fost destul de limitate, pieţele erau golite de eforturile pentru susţinerea intereselor ultimului război mondial.
Astăzi în producţia de autoturisme (şi nu doar aici), evoluţia este foarte rapidă. Ceea ce pot oferi designerii şi tehnicienii, atrage ca un magnet spre înainte, uneori devastator şi pentru nostalgici.
Referitor la redivivus (pentru că sunt neâncrezător faţă de acest concept), cum ar fi un redivivus pentru ,,trapezi”?
SDM
Pînă la urmă, SDM, nu mă las şi la pensie tot fac rost de maşnă de epocă, ori un Citroen din acela cocoşat, ori neapărat un Beetle. 🙂
Da, precum spui, maşina de epocă este cea mai bună soluţie. Ce este frumos la maşina asa? Motorul Boxer cu răcire pe aer. Are un sunet inconfundabil.
Succes la achiziție!
Atenție că întreținerea sau reabilitarea costă considerabil. Cu trecerea anilor piesele originale sunt tot mai greu de găsit. Cred că peste 25 de ani (când vei ieși la pensie!) nu vei găsi prea multe piese originale. Un sfat: cumpăra acum și la treabă !!!
Un amănunt: orice reparație afectează calitatea dacă nu este făcută de personal supercalificat.
Atenție ce cumperi!
Tehnologia de reparare a motorului de la VW, boxerul, are căteva particularități: uneori se uzează și semicarcasele blocului (sunt din aliaj de aluminiu). Mai sunt multe alte lucruri de care trebuie să se țină seama la cumpărare dar și la reparație .
Boxerul de la VW sună frumos pentru că ordinea de aprindere și implicit succesiunea fazelor cilindrilor diferă de motoarele în L sau în V. Ceea ce este de remarcat la aceste motoare, este că pentru vremea lor, nemții au scos foarte mult din ele.
Mare dreptate avea Sadoveanu (cred) cănd a spus că Dumnezeu a dat neamțului șurubul.
Referitor la Citroen: nu mi-a plăcut niciodată această marcă, prefer Renault, BMW, familia pătrățoasă !!!, VW, chiar și Fiat, etc.
Gata mă opresc aici că-i miezul nopții !
SDM
Multumesc mult de sfaturi. Like de trei ori la comentariul tău!
Mărturisesc că mi-a trecut prin cap şi am fost la un pas de cumpărarea unei broscuţe, dar…. nu mi-a dat Dumnezeu mie darul şurubăritului, aşa că m-am oprit la timp.
Sunt curios despre noul Beetle,dar nu imi pun sperante prea mari.Celalalt Beetle nu a avut un rezultat stralucit cu multe probleme de reliability.Interesant doar,ca am cativa colegi pasionati de cele din ani 60-70.Mi se par interesante, daca sunt facute pt sand dunes modificate cu un motor de v8.A Beetle on steroids LOL!!
da, se pare că a avut şi ceva !chemări înapoi” din pricina unor defecte de construcţie. Portbagajul mic, consum mare.
fața seamănă cu Porsche
asta a fost şi intenţia, este un porche pentru unii un pic mai sărăcuţi, un fel de samsung în loc de Iphone 🙂
Normal. Prima „Broscută” a fost proiectată de Porsche la cererea lui Hitler, cu scopul de a fi o masina accesibilă, ca pret, fiecărui cetatean german.
emblema de pe volan am mai vazut o si la alte broscute si este din fabrica. Broscuta a avut dintotdeauna fata de Porsche (si nu numai fata) pentru ca (asa cum probabil stie toata lumea) Volkswagen Type 1 este o masina gandita de Ferdinand Porsche.
multumim pentru explicaţie, Gs.
De unde pana unde PT Cruiser masina chicioasa?
Ai condus-o? La exterior este fermecătoare! Am condus-o pentru nu mai puţin de 2400 de mile. repet MILE nu km, Socoteşte cît vine asta în km. Mi-a ajuns! Este o maşină imposibilă din punctul de vedere al celui care conduce mai ales la drumuri lungi. Asa cum ii spune şi numele este un Cruiser pentru Cruising, adică să te plimbi prin oraş ca să te dai grande. A fost greşeala mea că am închiriat o asemenea maşină pentru un drum aşa de lung. În rest… cu puţină bunăvoinţă şi cu un pic de tuning poate fi adusă la o maşină din seria redivivus chiar decentă.
o broscuta (de-aia rosie) mi-ar placea si mie.
Tocmai citesc „Forma si structura, de la inginerie la natura”, scrisa de un inginer roman exceptional, Adrian Bejan. Se pare ca percepem ca „placut” ceea ce se incadreaza intr-un patern natural de „curgere” (curgerea fiind inteleasa ca miscarea unei entitati relativ la o alta). Un sistem de „curgere” genereaza un anumit design. Interesant cum estetica si optimizarea inginereasca par sa-si dea mana. Frumusetea si utilitatea pot merge impreuna, zice stiinta moderna. Din perspectiva acestei lecturi, discutia de aici mi se pare foarte interesanta, pentru ca fiecare pare sa aiba o anumita perceptie despre raportul frumos/util.
Acum ma intreb: ce anume „curge” in forma vechii „Broscutei” de o face atat de simpatica?!
Sunt unele tipuri de masini care oricate imbunatatiri si forme noi le-ai da in decursul evolutiei lor, in mintea omului ramane un model de referinta, asa cum la Broscuta e modelul de care aminteati. Imi aduc aminte, copil fiind, ca un prieten al parintilor avea o asemenea bijuterie , si de pe atunci am tinut-o minte cu toate ca nu prea stiam eu cu ce se mananca decat ca si raportare de forma cu alte masini. Acum, daca ar fi sa o intrebati pe sotie , ce masina prefera ar fi Beetle!!! Dar noul, care pare mai feminin decat predecesorul model. Multumim pentru frumoasele amintiri scoase de la sacul istoriei auto
cu plăcere, şi mie imi face plăcere să scot acest fel de amintiri.
Următoarea? Dacia 1100.
Tare frumoasă maşinuţă a mai fost Broscuţa. Poate reuşesc băieţii de la VW să o refacă, într-un mod cât mai aproape de ideea originală.
Am un prieten care este pasionat rău de vechile Broscuţe şi tot meştereşte în garaj la una de ani de zile.
O zi bună, dragă Marius! 🙂
Mulţumesc, Alex!
Să mă anunţi cînd termină prietenul tău capodopera. Aş vrea să văd.
MErită un drum, dacă o face bine!
Un VW Beatle suspendat si un trabant elicopter. Pozele spun totul 🙂
https://picasaweb.google.com/108475272907834905793/KunstmuseumLentosLinz
excelent! maşinile mele preferate.. adăugaţi Fiat 500