Creştinii şi iudeii

Vă propun continuarea interviului cu Michel Remaud care afirmă:“Dependența față de poporul evreu este înscrisă de la botez în identitatea mea creștină”

Creștinismul nu este autonom. Nu este autonom din punct de vedere literar, pentru că nu poți decupla Noul Testament de cel Vechi, dar nu pot să îl tai nici de cultura evreiască din epoca Noului Testament.

Am cunoscut bine un specialist care a murit acum câteva zeci de ani, un preot care locuia la Roma, și am avut șansa să locuiesc în aceeași casă cu el timp de patru ani; era specialist în literatura evreiască veche, şi nu înceta să repete (…): „creștinii au primit de la evrei o Biblie interpretată”. O Biblie interpretată.

Știți, când citesc edițiile moderne ale Bibliei, traducerile, găsesc pe margini sau în josul paginilor referințe la Vechiul Testament. Un exemplu simplu: Isus spune “acesta este sângele alianței”, apoi va fi o notă care trimite la Ieșirea 24, când Moise ia sângele și îl aruncă peste popor spunând “Acesta este sângele legământului pe care l-a încheiat Domnul cu voi.” Bun, această notă e indispensabilă, dar ceea ce spunea acest specialist, care m-a influențat mult, este că trecerea de la Vechiul Testament la Noul Testament trebuie să se facă prin intermediul interpretării evreiești din epoca respectivă.

Continuarea AICI

via Vincent Cernea

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Pt. studenţii mei, theologia in nuce. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Creştinii şi iudeii

 1. gh.iulian(l'exateo) zice:

  a-ti postat „un trandafir”

 2. sam zice:

  Nu cred că sunt mulți care au vreo problemă sa admită că într-adevăr creștinismul nu a apărut din senin ca o religie extraterestră și că poporul evreu are întâietatea, cel puțin istoric vorbind, a relației cu Dumnezeu.
  Vreau să știu numai dacă articolul vrea să bată finuț șaua să priceapa iapa: șaua fiind continuitatea lucrării lui Dumnezeu de salvare a omului și iapa fiind cei care își permit să critice acțiunile politice de azi ale statului Israel. Că nu văz legătura enorm dar o simț monstruos 🙂

  • Marius David zice:

   nu, are legătură doar cu informarea, inteligenţa, coerenţa, consistenţa. Sînt eu subtil, dar nu în acestă postare, că nu-mi aparţine textul.

   • sam zice:

    S-ar putea să ai dreptate și să fiu deficitar la unele sau toate cele patrule punctele (inteligență etc) dar chiar și așa am reușit să observ o cotitură în răspunsul tău. Nu-ți aparține textul dar nici nu te esprimi în legătură cu. Știu. știu nu ai timp și în plus vrei să provoci discuțiile nu să le manipulezi dar totuși mă aștept și eu la un semn din partea ta: da sau ba. E bine ce face Israelul de azi în Palestina sau aproape bine sau deloc? Că sunt sigur că sunt milioane de creștini (așa-și spun ei n-avem cum să-i contrazicem) care nu s-a r identifica prea ușor și simplu cu poporul evreu. Nu trebuie să-i numim anti-semiți pentru asta ci doar oameni informați, inteligenți, coerenți și consistenți care din întâmplare nu și-au înscris la botez dependența de poporul evreu. Și nici după botez. Și unii din ei poate așteaptă de la un lider de opinie virtual(ă) ceva…opinie.

    PS. Mi-am anulat linkul la blog de data asta ca să nu mă confunde lumea cu vreun frățior ceva.
    Dacă îți par prea bășcălios găsește-mi o scuză te rog și nu mă pedepsi ci încearcă să răspunzi după măsura timpului și a răbdării.

    • Marius David zice:

     grea întrebare pui, întrebare pentru care trebuie făcute distincţii foarte clare. Israelul Scripturilor, israelul istoric, israelul de azi. Lucruri diferite. Îmi mai poţi îngădui tăcerea asupra unor lucruri la care nu mă pricep aşa de bine? În rest… ştiu un lucru ca naivul: „voi binecuvînta pe cei care te vor binecuvînta”, în acelaşi timp nu sînt de acord cu modul în care anumite facţiuni din acest popor şi–au luat-o în cap în numele unui sionim vulgar şi fac ceea ce fac. Pe de o parte este vorba de oameni, milă, compasiune, pe de altă parte este vorba de istorie, o istorie foarte foarte complicată şi complexă şi de o parte şi de cealaltă. Aşa că stau deoparte. Eu cred că omul se focalizează în contextul întregului interviu pe cu totul altceva decît politichia cu mărgăritare de acum din Israel-Palestina şi anume pe ignoranţa creştinilor care nu-şi cunosc-recunosc ramura în care au fost altoiţi şi Scripturile pe care le citesc.

    • Marius David zice:

     asta cu „pedepsirea” este tare 🙂
     crede-mă că la subiectul acesta nu fac politică, sînt „genuin”. Cred că sînt chestiuni în care merită să ne amînăm răspunsurile şi declaraţiile.
     La diagnoza unei traduceri m-aş pripi, dar istoria mi-a displăcut întodeauna, fiind atît de imprevizibilă.

 3. supervarza zice:

  Rom 11:18 nu te făli faţă de ramuri. Dacă te făleşti, să ştii că nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine.

 4. vioricaO zice:

  Israelul de azi duce o lupta de aparare a tarii, dar mai ales a oamenilor care traiesc intre hotarele acestei tari, indiferent ca-s evrei, crestini, arabi sau alte natii.
  Israelul de azi duce (poate fara sa stie) la implinirea scripturii si asteptarea venirii lui Mesia (noi crestinii asteptam, re-venirea lui Mesia).
  Nimic din ce se intampla pe pamant, nu-i plan omenesc, ci intotdeauna Harul lui Dumnezeu e prezent in lumea asta, si prin binecuvantarile si incercarile Sale, le imparte oricarei natii , oricarui om , dupa Sfanta Voia Sa.
  Fiti binecuvantati de Dumnezeu in fiecare zi, pana la venirea Lui!

 5. Edgar zice:

  Ce vrea sa spuna cu Sfantul Pavel – autor catolic?

  Si partea intermediara a interviului – nu are video Youtube.

  http://inliniedreapta.net/exista-si-ecumenism-pe-dos-cand-bisericile-isi-dau-mana-pentru-condamnarea-israelului/

 6. moisi zice:

  Da, Israelul isi are propria valoare in originile crestinismului, si un crestin care nu recunoaste aceasta, o face din vanitate.
  Dumnezeul Vechiului Testament este un Dumnezeu al tuturor popoarelor. El a ales un popor al Lui, de care s-a ocupat personal, datorita lui Avraam. Nu ar fi fost mai potrivita vreo alta natiune decat cea a Israelului, gratie calitatilor pe care le aveau, pentru a-Si implini planul universal de mantuire. A pregatit Israelul pentru a Se intrupa. Si inseparabilitatea Scrierilor Sfinte are ca scop cunoasterea culturii evreiesti in vederea unei interpretari corecte a Evangheliei universale.
  Religia este o noua legatura. Religia crestina este o relegare a omului de Dumnezeu.
  Adam era evreu?
  Daca omul si-a pierdut legatura cu Dumnezeu, neevreu fiind, pe urma, El a ridicat un popor in acelasi mod in care ar ridica o schela. Pentru a-Si termina lucrarea, cladirea Bisericii. Voi lauda instrumentele de constructie sau Constructorul. Trebuie sa avem tot respectul pentru acest popor, insa el la randul sau trebuie sa intre in universalismul credintei in Cristos, „cel dintai va fi cel din urma”. Originea noii legaturi o avem in Cristos, iar El este un punct de rascruce, de acolo drumurile s-au separat. Isus Cristos a lasat un indiciu inainte de a Se inalta, „veti fi martori…pana la marginile pamantului”.
  Cristos a reabilitat intreaga omenire, cu acces direct interasial, nepartinitor, independent.
  Este un punct comun,cu evreii, dar nu un centru comun. Contextul e acelasi, esenta insa difera. Este normal ca Sfantul Pavel sa-si apere poporul. Este la fel de important, pentru Dumnezeu, ca orice alt popor, poate putin mai special, tot datorita lui Avraam.
  Scrierile apostolilor si ale evanghelistilor au fost scrise in limba Greaca, pentru aceasta ii suntem recunoscatori lui Alexandru Macedon. Cuvantul a fost propovaduit cu usurinta pe drumuri sigure, iar pentru aceasta ii suntem recunoscatori imperiului Roman. Sunt realitati istorice si schele pe care Dumnezeu le-a dezmontat dupa ce S-a folosit de ele.
  Faptele Apostolilor este o carte de transcendenta, descrie o ramura care a fost separata de trunchi, plantata separat si s-a dezvoltat intr-un arbore independent de vechiul trunchi dar dependent de Dumnezeul intregului Univers. Altfel spus, vechiul Pom si-a dat rodul, si-a implinit scopul. Rodul va da samanta mai departe, Samanta a fost ingropata,a crescut si a dat mai mult rod, si asa mai departe, Biserica, sa extins neasteptat de mult.
  Intrebare: exista vreun artist sa nu fie inspirat din ceva sau de undeva?
  O lucrare de succes, apreciata, poate fi atribuita celui din a carui lucrare s-a inspirat autorul?

 7. marcel s zice:

  …cum pot sa cred ca inteleg Vechiul Testament daca ignor interpretarea data acestuia de acea natiune pentru care si prin care s a scris aceasta carte,daca nu cunosc semnificatia Vechiului Testament cum pot avea pretentia ca il inteleg pe cel Nou…o intreaga generatie de iudei a fost scandalizata cind dupa evanghelia lui Pavel,Dumnezeu s a intors inspre neamuri…de ce nu ar fi si o generatie de crestini scandalizata de felul in care Dumnezeu isi intoarce din nou fata spre Israel…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.