Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
a-ti postat „un trandafir”
ati
???
adica o floare;frumoasa,incarcata de semnificatii, delicata…si cu spini
Nu cred că sunt mulți care au vreo problemă sa admită că într-adevăr creștinismul nu a apărut din senin ca o religie extraterestră și că poporul evreu are întâietatea, cel puțin istoric vorbind, a relației cu Dumnezeu.
Vreau să știu numai dacă articolul vrea să bată finuț șaua să priceapa iapa: șaua fiind continuitatea lucrării lui Dumnezeu de salvare a omului și iapa fiind cei care își permit să critice acțiunile politice de azi ale statului Israel. Că nu văz legătura enorm dar o simț monstruos 🙂
nu, are legătură doar cu informarea, inteligenţa, coerenţa, consistenţa. Sînt eu subtil, dar nu în acestă postare, că nu-mi aparţine textul.
S-ar putea să ai dreptate și să fiu deficitar la unele sau toate cele patrule punctele (inteligență etc) dar chiar și așa am reușit să observ o cotitură în răspunsul tău. Nu-ți aparține textul dar nici nu te esprimi în legătură cu. Știu. știu nu ai timp și în plus vrei să provoci discuțiile nu să le manipulezi dar totuși mă aștept și eu la un semn din partea ta: da sau ba. E bine ce face Israelul de azi în Palestina sau aproape bine sau deloc? Că sunt sigur că sunt milioane de creștini (așa-și spun ei n-avem cum să-i contrazicem) care nu s-a r identifica prea ușor și simplu cu poporul evreu. Nu trebuie să-i numim anti-semiți pentru asta ci doar oameni informați, inteligenți, coerenți și consistenți care din întâmplare nu și-au înscris la botez dependența de poporul evreu. Și nici după botez. Și unii din ei poate așteaptă de la un lider de opinie virtual(ă) ceva…opinie.
PS. Mi-am anulat linkul la blog de data asta ca să nu mă confunde lumea cu vreun frățior ceva.
Dacă îți par prea bășcălios găsește-mi o scuză te rog și nu mă pedepsi ci încearcă să răspunzi după măsura timpului și a răbdării.
grea întrebare pui, întrebare pentru care trebuie făcute distincţii foarte clare. Israelul Scripturilor, israelul istoric, israelul de azi. Lucruri diferite. Îmi mai poţi îngădui tăcerea asupra unor lucruri la care nu mă pricep aşa de bine? În rest… ştiu un lucru ca naivul: „voi binecuvînta pe cei care te vor binecuvînta”, în acelaşi timp nu sînt de acord cu modul în care anumite facţiuni din acest popor şi–au luat-o în cap în numele unui sionim vulgar şi fac ceea ce fac. Pe de o parte este vorba de oameni, milă, compasiune, pe de altă parte este vorba de istorie, o istorie foarte foarte complicată şi complexă şi de o parte şi de cealaltă. Aşa că stau deoparte. Eu cred că omul se focalizează în contextul întregului interviu pe cu totul altceva decît politichia cu mărgăritare de acum din Israel-Palestina şi anume pe ignoranţa creştinilor care nu-şi cunosc-recunosc ramura în care au fost altoiţi şi Scripturile pe care le citesc.
Thank you.
I’ve always appreciated honesty in people so I’ll keep close 🙂
Thanx.
o abordare foarte inteleapta.din cand in cand imi dati motive sa continui sa va apreciez si sa trec peste momentele in care(din cand in cand)ma „enervati”
asta cu „pedepsirea” este tare 🙂
crede-mă că la subiectul acesta nu fac politică, sînt „genuin”. Cred că sînt chestiuni în care merită să ne amînăm răspunsurile şi declaraţiile.
La diagnoza unei traduceri m-aş pripi, dar istoria mi-a displăcut întodeauna, fiind atît de imprevizibilă.
Rom 11:18 nu te făli faţă de ramuri. Dacă te făleşti, să ştii că nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine.
Israelul de azi duce o lupta de aparare a tarii, dar mai ales a oamenilor care traiesc intre hotarele acestei tari, indiferent ca-s evrei, crestini, arabi sau alte natii.
Israelul de azi duce (poate fara sa stie) la implinirea scripturii si asteptarea venirii lui Mesia (noi crestinii asteptam, re-venirea lui Mesia).
Nimic din ce se intampla pe pamant, nu-i plan omenesc, ci intotdeauna Harul lui Dumnezeu e prezent in lumea asta, si prin binecuvantarile si incercarile Sale, le imparte oricarei natii , oricarui om , dupa Sfanta Voia Sa.
Fiti binecuvantati de Dumnezeu in fiecare zi, pana la venirea Lui!
Ce vrea sa spuna cu Sfantul Pavel – autor catolic?
Si partea intermediara a interviului – nu are video Youtube.
http://inliniedreapta.net/exista-si-ecumenism-pe-dos-cand-bisericile-isi-dau-mana-pentru-condamnarea-israelului/
autor catolic în sensul de autor universal.. apostol cu autoritate peste toată biserica.
Multumesc.
Da, Israelul isi are propria valoare in originile crestinismului, si un crestin care nu recunoaste aceasta, o face din vanitate.
Dumnezeul Vechiului Testament este un Dumnezeu al tuturor popoarelor. El a ales un popor al Lui, de care s-a ocupat personal, datorita lui Avraam. Nu ar fi fost mai potrivita vreo alta natiune decat cea a Israelului, gratie calitatilor pe care le aveau, pentru a-Si implini planul universal de mantuire. A pregatit Israelul pentru a Se intrupa. Si inseparabilitatea Scrierilor Sfinte are ca scop cunoasterea culturii evreiesti in vederea unei interpretari corecte a Evangheliei universale.
Religia este o noua legatura. Religia crestina este o relegare a omului de Dumnezeu.
Adam era evreu?
Daca omul si-a pierdut legatura cu Dumnezeu, neevreu fiind, pe urma, El a ridicat un popor in acelasi mod in care ar ridica o schela. Pentru a-Si termina lucrarea, cladirea Bisericii. Voi lauda instrumentele de constructie sau Constructorul. Trebuie sa avem tot respectul pentru acest popor, insa el la randul sau trebuie sa intre in universalismul credintei in Cristos, „cel dintai va fi cel din urma”. Originea noii legaturi o avem in Cristos, iar El este un punct de rascruce, de acolo drumurile s-au separat. Isus Cristos a lasat un indiciu inainte de a Se inalta, „veti fi martori…pana la marginile pamantului”.
Cristos a reabilitat intreaga omenire, cu acces direct interasial, nepartinitor, independent.
Este un punct comun,cu evreii, dar nu un centru comun. Contextul e acelasi, esenta insa difera. Este normal ca Sfantul Pavel sa-si apere poporul. Este la fel de important, pentru Dumnezeu, ca orice alt popor, poate putin mai special, tot datorita lui Avraam.
Scrierile apostolilor si ale evanghelistilor au fost scrise in limba Greaca, pentru aceasta ii suntem recunoscatori lui Alexandru Macedon. Cuvantul a fost propovaduit cu usurinta pe drumuri sigure, iar pentru aceasta ii suntem recunoscatori imperiului Roman. Sunt realitati istorice si schele pe care Dumnezeu le-a dezmontat dupa ce S-a folosit de ele.
Faptele Apostolilor este o carte de transcendenta, descrie o ramura care a fost separata de trunchi, plantata separat si s-a dezvoltat intr-un arbore independent de vechiul trunchi dar dependent de Dumnezeul intregului Univers. Altfel spus, vechiul Pom si-a dat rodul, si-a implinit scopul. Rodul va da samanta mai departe, Samanta a fost ingropata,a crescut si a dat mai mult rod, si asa mai departe, Biserica, sa extins neasteptat de mult.
Intrebare: exista vreun artist sa nu fie inspirat din ceva sau de undeva?
O lucrare de succes, apreciata, poate fi atribuita celui din a carui lucrare s-a inspirat autorul?
…cum pot sa cred ca inteleg Vechiul Testament daca ignor interpretarea data acestuia de acea natiune pentru care si prin care s a scris aceasta carte,daca nu cunosc semnificatia Vechiului Testament cum pot avea pretentia ca il inteleg pe cel Nou…o intreaga generatie de iudei a fost scandalizata cind dupa evanghelia lui Pavel,Dumnezeu s a intors inspre neamuri…de ce nu ar fi si o generatie de crestini scandalizata de felul in care Dumnezeu isi intoarce din nou fata spre Israel…