În ciuda vremii muzicienii au ajuns la concert. În ciuda aceloraşi nămeţi am ajuns şi eu în Sala Festivă a Palatului Episcopal, o sală cu o acustică neaşteptată în care pînă şi theorba s-a auzit. Se spune că theorba nu poate cînta decît într-o sală cu maxim 10 persoane şi nu mai mare de 20 de metri pătraţi, dar şi aceea bătută în lemn sau cu pereţi din piatră.
Aici aranjamentele s-au făcut în timp record, fără repetiţii, fără preparative. A fost o scurtă acordare a orgii portabile şi s-a trecut direct la program.
M-am bucurat enorm să văd că la sugestia domnuui Szabo Zsolt Caius Hera a interpretat cunoscutul Kapsberger. A fost unul dintre momentele de respiraţie încremenită ale serii.
Am ascultat înregistrări cu soprana Andrejsky Judit, dar în momentul în care vocea i-a explodat în sală, s-a aşternut uimirea în faţa tehnicii impecabile, a interpretării fără greş, relaxate, în impostaţia specifică barocului, fără sforţări şi mofturi tehnicaliste.
S-a văzut de la primele măsuri cine conduce formaţie şi cine îi este sufletul. Soprana din Ungaria este de o carismă scenică greu de întrecut, dar carisma nu este mai mare decît educaţia evidentă în interpretarea stilului ales. Dexteritatea pe care o posedă în a cînta şi la orgă în timp ce interpretează vocal este absolut uimitoare.
Dorel Iuga pentru mine este marea supriză a concertului. Interpret la flaut baroc, un instrument imposibil din punct de vedere tehnic, şi-a dovedit pe deplin măestria într-o bucată muzicală care l-a urcat şi coborît în acute şi joase, toate realizabile numai prin schimbarea presiuni de aer asupra instrumentului. Perfect pentru urechile mele.
Viola da gamba a lui Szabo Zsolt a asigurat coloratura joasă şi bass-ul discret. Excelent tehnician. Aş fi dorit să îl aud în solo, precum s-a întîmplat cu Dorel Iuga şi cu violonista.
Vioara barocă a Piroskăi Vitarius a sunat ascuţit-dulce exact, fără abateri, cu sunetul specific din pricina arcuşului baroc şi a setărilor de căluş cerute.
De la un capăt la altul, în faţa a peste 1o0 de persoane (numărătoarea mea) concertul (GRATUIT!!!!) şi-a meritat şi lupta cu nămeţii şi timpul petrecut în faţa celor 5 instrumentişti.
Episcopia catolică de Oradea a fost o gazdă impecabilă.
Concertele grupului continuă luni la Buşteni şi marţi chiar la Ateneul Român.