De ce mă tem pentru lt. Alexandru Gheorghe?

Ce ce mă tem pentru lt. Alexandru Gheorghe? Nu mă tem că va fi ucis, puşcărie şi altele pe care le invocă chiar dînsul.

Mă tem de altceva mult mai rău: că maşina armatei îl va ejecta pe lt. Alexandru Gheorghe şi maşina politicii îl va înghiţi şi digera. Parlamentar în viitor? S-ar putea să fie o opţiune ispititoare.

În 1990 prietenul meu lt. (CENZURAT NUMELE) de la Topraisar s-a înscris în C.A.D.A. Au pornit atunci o acţiunde de protest. A mers la Bucureşti împreună cu alte cadre militare …

Mă lua pe furiş în camera lui de cămin militar, eu, un simplu caporal, şi, pentru că în Topraisar la companie nu era apă, îmi dădea voie să fac o baie, să beau un ceai cu biscuiţi şi discutam din Biblie, despre ţară, despre viitor, despre o altfel de Românie. S-a întîmplat asta cu mari riscuri pentru el, pentru că eu deţineam o biblie ascunsă în valiză şi eram deja luat în vizor de C.I.-ist.

Era atît de entuziast. Era LM-ist, avea liceul militar. Asta înseamna „armată în sînge”, „apvist”, „armată pe viaţă”.

Ne-am despărţit la liberarea mea, în 31 martie 1990. L-am lăsat plin de entuziasm şi cu dorinţă mare de a schimba ceva şi în Armata Română.

Ne-am reîntîlnit în 1993 în Iaşi la hramul Sfintei Parascheva. El m-a văzut. M-a strigat….

– „Marius!” (m-a obligat atunci, în 1989, să îi spun pe nume, fără grade militare, fără „toarăşu locotenent”)

– „Aici” – prin barba lungă pînă la piept i-am descifrat chipul.”Să trăiţi, toarăşu… pardon domn.. locotenenent… pardon…  ”

Ne-am îmbrăţişat.

– „Nu mai sînt nimic, nu mai sînt locotenent, m-am lăsat la vatră. Am ieşit din armată. De scîrbă! Am devenit frate într-o mănăstire. Vreau să mă călugăresc! Sînt scîrbit!”

L-am luat acasă. Am mîncat împreună. Am stat de vorbă pînă dimineaţa. M-am îngrozit de ce mi-a povestit despre C.A.D.A, presiunile care au urmat şi toată tevatura care s-a făcut după anul 1991 în mîndra şi demna de încredere Armată Română. Avea două opţiuni: să intre în „sistemul ticăloşit” sau să iasă cu totul din orice fel de sistem. A ieşit.

A plecat a doua zi spre aceeaşi mănăstire, alergînd cît l-au ţinut picioarele din faţa ispitelor lumeşti. Sper să-L fi găsit cu totul pe Dumnezeu. Bănuiesc că nici la mănăstire n-a dat peste o lume mai senină decît Liceu Militar şi apoi cea din Şcoala de ofiţeri…

Sper că este încă în viaţă şi că se îndeletniceşete cu rugăciunea şi citirea. Să se roage şi epntru lt. Alexandru Gheorghe. Îl aşteaptă vremuri grele. Are doar două opţiuni: să intre în sistem, fie acesta politic, sau să dispară.

Sper din toată inima să nu devină genul de parlamentar cu traseul pseudo-revoluţionarilor din 1989 sau al celor cu adevărat implicaţi în revoluţie, dar care au uitat pentru ce şi cum au ieşit în stradă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, dulce Românie, inventarul stricaciunilor spirituale, Oameni, Zidul rugăciunii și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la De ce mă tem pentru lt. Alexandru Gheorghe?

 1. marcel s zice:

  …e asa tinar si frumos…

 2. marcel s zice:

  …suna a teoria conspiratiei…poate e o naivitate, dar merita…

 3. adrian zice:

  cred ca va fi trecut in rezerva.
  Nu pricep cum poate fi armata „democratizata”. Ce armata din lume a fost sau este condusa dupa principii democratice?! Armata, prin definitie, este un sistem „totalitar”, nu e un sindicat.

 4. Marius Bota zice:

  Uniforma obliga si onoreaza. Un adevarat militar se va gandi ca poarta ceva la care altii se uita cu admiratie, si probabil va lua acele decizii care sa nu il faca sa fie urat mai tarziu de aceia care l-au admirat candva!

 5. Pingback: 3 motive să nu protestăm « Ambasadorul

 6. Nicu zice:

  Ai spus: ”Are doar două opţiuni: să intre în sistem, fie acesta politic, sau să dispară.”
  ––––––––-
  Mai pune una:
  27. Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios.(In20,27)

 7. Sabri zice:

  Sunt prea multi experti prin zona si eu am fost scutita de armata…Aseara l-am vazut pe Aleaxandru la
  ANTENA 3 nu mai era el ,cel din Piata Universitatii..obosit si cred ca si stresat de toata situatia si de presa..pe urma a lansat idea cu Armata care ar putea prelua puterea o vreme…si a fost pus la punct de Dl.Nistorescu…Mi s-a parut naiv pentru prima data sa-si inchipuie ca armata in frunte cu unul ca Oprea ar putea face mai multa treaba decat nimicul care il fac cei din GUVERN acum..
  Eu ii doresc numai bine si cat mai putine sanctiuni…cred ca dupa dr.Arafat vor fi prudenti cu acest caz
  Daca armata nu e nimic din ce si-a inchipuit ,ar fi mai bine sa iasa din sistem
  Eu ii multumesc pentru momentele de emotie pe care ni le-a creat in Piata Universitatii

  • Marius David zice:

   Hmmm, încep să cred că acest domn chiar a adormit în tren şi de asta a ajuns la bucureşti în loc să coboare la Sibiu.
   Aberaţii de genul „să intrăm în stare de urgenţă” şi „armata la conducere” sînt dintr-un alt film.
   Păcat de el. De data asta chiar mai rău. Nici parlamentar nu-l mai vor băieţii deştepţi.

 8. ilie sutu zice:

  La fel ca si William Wilberforce cred ca acest tinar idealist este gata sa si riste sanatatea si viata in lupta impotriva unor lucruri considerate de el negative : o clasa politica corupta si infatuata.Nu i dau dreptate intrucit a calcat anumite regulamente , insa curajul cu care isi expune punctul de vedere ma face sa ma intreb oare noi crestinii n ar trebui sa fim cel putin la fel de curajosi in a lua pe cai legale apararea celor oropsiti? Citi parlamentari „crestini ” ati vazut sau auzit exprimindu si in mod public parerea vis a vis de starea dureroasa in care se afla multi romani ? Cite articole in presa locala scrise de crestini si in care sa se incerce macar tragerea unui semnal de alarma ,ati citit in ultima vreme ? Ma intreb ,oare crestinii n au nici o chemare la implicare in viata cetatii?

 9. tibi zice:

  am simtit draga frate marius ca ne leaga ceva mai mult decat simplul fapt ca suntem acelasi leat 1971;am terminat armata tot la TOPRAISAR.tibi

 10. tibi zice:

  apropo pe vremea mea comandant era crintea sandu. este vorda cumva de lt. nicolae

 11. tibi zice:

  maiorul cornila a vrut sa-mi taie o ureche pt ca au disparut 5 cartuse in aplicatia de la babadag si eu eram sef de schimb la garda la cortul cu munitie . nu ma suporta ca eram bozgor din ardeal si se temea ca vreau sa-l impusc pt. ca i-o promisesem cand am fost dusi la mineriada sa aparam TVR, dar asta-i o alta poveste. cartusele au fost folosite la vanatoare in padurile babadagului de cativa prieteni lt. probabil si amicul dta.am fost in batalionul 2 la capitanul anca.am fost o vreme cancelar.tibi

 12. Marius David zice:

  uite de ce mă tem: i s-ar putea întîmpla ceva foarte grav, să ajungă senator

  http://www.cotidianul.ro/troica-si-staborul-fac-legea-in-armata-romana-173168/
  via I.N.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.