Habemus Rectorem!

UPDATE ….

În data de 31 mai a avut loc Şedinţa de Senat în care a fost anunţată confirmarea prof. univ. habil. Corneliu Simuţ, PhD, ThD, în funcţia de rector. Decizia a fost semnată în data de 10 aprilie de minister, dar a fost adusă la cunoştinţa noastră abia în urmă cu cîteva zile.

Aproape că avem Rector! Urmează validarea Ministerului, după care noul rector îşi va intra pe deplin în atribuţii.

Este Prof. univ. Dr. Dr. Corneliu Simuţ. (Dr. Dr. pentru că deţine două doctorate ştiinţifice.) Am mai vorbit despre dînsul AICI. Este bucuria noastră să-l felicităm în această poziţie chiar pe unul dintre absolvenţii instituţiei pe care o va conduce în această calitate.

Acum, doar la cîteva luni de la titularizarea sa ca profesor universitar plin (probabil că deţine recordul pentru cel mai tînăr profesor plin din România), în urma unui proces foarte riguros de analiză şi selecţie în conformitate cu metodologiile în vigoare, Dr. Dr. Corneliu Simuţ a fost ales Rector al Universităţii Emanuel din Oradea. Este al treilea rector al acestei instituţii. Unii ar putea spune că este un vîrf al călătoriei profesionale pentru oricine. Cunoscîndu-l pe Corneliu Simuţ, cred că acesta este doar un bun început.

Consider alegerea comunităţii academice ca cea mai fericită şi potrivită în cazul nostru şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că l-a ţinut între noi în aceşti 14 ani de zile. Tentaţiile şi invitaţiile din partea altor şcoli mai mari şi cu mai mult renume nu au lipsit pentru un profesor atît de calificat. În data de 24 am fost printre primii care am mers la vot petnru a-mi arăta cu bucurie alegerea.

Corneliu mi-a fost student în chiar prima generaţie de studenţi pe care am coordonat-o şi mi-a fost nu numai student. A venit să facă practica în parohia în care eram proaspăt pastor în anii 1996-1997, timp în care m-a asistat în cam tot ce trebuie să facă un pastor. Am fost în vizite pastorale la bolnavi în stadiu terminal, într-un miros de spital greu de suportat, la înmormîntări, la priveghiuri, la amvon, la predică, studiu biblic, ore de rugăciune. În momentele deosebit de grele prin care am trecut şi unul şi altul ne-am fost alături. Nu pot uita misiunile pe care le-am făcut împreună, fiind-mi sofer pe cînd nu aveam carnet şi momentul în care m-a asistat la pierderea celui de-al doilea copil al nostru. Credincioşia, umilinţa şi perseverenţa sînt calităţile pe care le-am apreciat cel mai mult în această perioadă şi vedem cum se împlinesc Scripturile: Dumnezeu dă har celor smeriţi, trecere înaintea Lui şi înaintea oamenilor.

De o seninătate şi o generozitate rar întîlnită, mai tînărul meu coleg şi prieten are cîteva calităţi care îl fac alegerea perfectă în acest moment foarte delicat al Universităţii Emanuel din Oradea. Niciunul dintre cei care îl cunoaştem nu-l putem bănui că, deşi tînăr fiind, această funcţie „i se va urca la cap” cum se spune în popor. De fapt acesta este un test extraordinar de maturitate pentru toţi colegii mai în vîrstă: vom fi sau nu gata să slujim şi să fim loiali cauzei pentru care există Universitatea Emanuel şi sub comanda unui coleg mai tînăr?

Ca Decan al facultăţii de teologie (atît cît mai am din acest mandat) îmi declar loialitatea şi sprijinul total faţă de profesorul Corneliu Simuţ şi voi face tot posibilul să îşi ducă slujba cît mai uşor.

Cu un traseu academic impecabil, un curriculum vitae de neatacat, deţinător a doua doctorate în teologie, personalitate academică deja recunoscută înternaţional în domeniul în care activează, are o capacitate de muncă şi o disciplină teutonică. Într-o perioadă de tranziţie, cu o Lege a învăţămîntului, care generează atît de multe situaţii fluide, cînd este nevoie de atît de multe acte şi de atît de multă birocraţie, nu-mi pot imagina pe cineva mai potrivit care să conducă Universitatea Emanuel prin aceste ape tulburi.

Ca formaţie teolog pur sînge (nu „interdisciplinar” precum unii dinte noi), specialist în teologie istorică, este primul rector care nu este implicat ca pastor în viaţa eclesială. Deşi i s-ar putea considera un dezavantaj, eu consider pozitiv acest lucru deocamdată într-o universitate care a fost puternic îndreptată spre misiune, lucrare, dar în care trebuie contrabalansată şi partea de cercetare.

Lui Corneliu Simuţ nu-i lipseşte totuşi partea absolut necesară a cunoaşterii realităţilor din biserici. A fost membru în comitetul Bisericii Emanuel din Oradea (fondatoare a universităţii Emanuel), a fost implicat în predicare în mai multe biserici locale din Oradea şi împrejurimi, a ajutat vreme bună prin conducerea orelor de studiu biblic sau la caticheză în Biserica Emanuel.

Bun cunoscător al structurilor şi muncii de management administrativ, fost bibliotecar-şef, fost şef de catedră, de curînd ales Preşedinte al Senatului, profesorul Simuţ are capacitatea de a înţelege şi mecanismele manageriale care funcţionează în sistemul universitar alături de pîrghiile cercetării academice.

Îi doresc mult succes în activitate şi ce bucurie mai mare pot avea decît să slujesc drept subaltern unui fost student? Aceasta este dovada că ne-am făcut bine slujba, faptul că ucenicii ne depăşesc.

Sper ca toată greutatea imensă a acestei funcţii vremelnice să nu-i strivească umerii foarte tineri şi printre picături să continue proiectele de cercetare în care este deja implicat sau pe care le visează. Cunoscîndu-l drept un om temător de Dumnezeu şi smerit în ochii lui, cunoscîndu-i familia, am toată nădejdea că va scăpa de măruntele ispite ale slujbei temporare şi va rămîne un caracter frumos, aşa cum l-am cunoscut.

Cred că acestă schimbare este un gest de normalitate în comunitatea academică a Universităţii Emanuel, unde credem că cel mai mare este slujitor şi unde relaţia profesor-student sau şef-subaltern este o relaţie în care dorim să ne asemănăm tot mai mult cu Domnul.

Să îl purtăm în rugăciune, pe el, pe soţia lui, Dr. Ramona Simuţ, un adevărat ajutor potrivit atît pentru munca lui de cercetare, cît şi pentru slujba nouă la care Domnul l-a chemat, şi pentru cei doi copii ai săi, Ezra şi Lara.

Fraţii din Republica Moldova au un salut foarte remarcabil!

În loc de „Pace” îşi spun „Cu Domnul!”

Cu Domnul, dragă Corneliu! Domnul să îţi dea ungerea autorităţii de care ai nevoie şi priceperea potrivită pentru lucrul atît de greu.

PS. Procedural urmează validarea ministerului, dar alegerile s-au încheiat ieri, validarea alegerilor a fost în cadrul şedinţei Senatului de astăzi.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Oameni, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Habemus Rectorem!

 1. Esential zice:

  Fratele si profesorul Corneliu Simut este intr-adevar o alegere inspirata si buna.

  Ca absolvent al facultatii de teologie si un iubitor de Teologie Dogmatica am un motiv in plus sa ma bucur ca a ajuns dansul rector….poate va aduce teologi cunoscuti in Romania care sa predea sau sa tina conferinte.

  Chiar si teologi liberali…de ce nu? Un student si mai ales un abslvent de teologie trebuie sa stie sa comunice credinta, dar sa o si apere in fata altor teologi care cred altceva despre revelatie, biserica sau Dumnezeu.

  Sa invatam sa dialogam si cu ei!

  Domnul Isus sa fie cu dansul si sa imbatraneasca in aceasta functie!

  • Marius David zice:

   AŞ spune amin, dar după legea învăţămîntului nu poate sta decît 8 ani.
   să-i fie şi să ne fie cu folos.
   L-am sprijinit şi îl voi sprijini pe Corneliu cu tot ce pot.
   este cu adevărat cea mai bună alegere.

 2. Bianca zice:

  oh ce ma bucur! felicitari, indrumatorului nostru de grupa, si Domnul sa-l tina in harul Sau! toata gloria sa fie a Domnului care e bun, si vrednic!

 3. Pingback: “Biserică-biserici, unitate, iubire, ecumenism, dialog, comunicare…?” cu pr. prof. univ. dr. Marius Ţepelea | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.