„O istorie monumentală a baptiştilor din România”

Baptiştii din România se bucură de un mare câştig. Dintre ei, nu mulţi cărturari şi de viţă aleasă, unii totuşi s-au apucat să consemneze în scris evenimente legate de începutul mărturiei baptiste din ţara noastră, atât din timpul vieţii lor, cât şi povestite de părinţi sau înaintaşii acestora prin

viu grai. Aceste istorii, împletite cu percepţia personală, adunate între două coperţi, sunt primele istorii ale baptiştilor din România. De-a lungul unui întreg secol, s-au făcut încercări de a recupera 150 de ani de istorie din partea mai multor autori. Tentativele au fost multe şi toate marcate de flăcările pasiunilor nestinse datorită contemporaneităţii dar şi de amatorismul caracteristic oricărui început. Acestea dau o culoare aparte scrierilor noastre istorice. În dreptul fiecăreia dintre aceste producţii pot să apară tot felul de critici, pentru că evenimentele sunt atât de aproape de noi şi pentru că, fie participanţii direcţi, fie urmaşii acestora sunt încă în viaţă şi memoriile vii sau mai şterse sunt încărcate de subiectivitate. Toate aceste scrieri sunt realizate de oameni care au fost în primul rând predicatori, antrenaţi în ceea ce priveşte arta retoricii orale mai degrabă decât în scriitură. Şi aceasta este o marcă specifică a istoriografiei baptiste româneşti. Există acum teoreticieni ai istoriei care ne pot învăţa multe despre cum ar trebui scrisă istoria unei comunităţi cum este cea baptistă şi poate va veni vremea când se va scrie o istorie care să respecte toate canoanele teoretice ale disciplinei în cauză. Până atunci însă, chiar şi cei care vor scrie o nouă istorie, îşi vor fundamenta studiul pornind tot de la mărturiile consemnate până acum.
Una dintre cele mai spectaculoase lucrări de acest gen este cea a lui Alexa Popovici. Cu multe fotografii incluse, cu o documentare intuitivă, dar aproape de ceea ce ai aştepta de la un documentarist profesionist, cu mult material adunat şi organizat „cronologic, logic şi cauzal”, cu un limbaj simplu dar nu departe de cel pe care îl putem citi într-o lucrare de specialitate, lucrarea de faţă adună foarte multe resurse care cu siguranţă vor reveni ca citate în lucrările de specialitate care îi vor urma. Pentru orice fel de construcţie, este important ca temelia să nu fie crăpată. Citind istoria lui Alexa Popovici, se pot observa unele lipsuri în ceea ce priveşte detaliul şi unele inexactităţi, pe care acum, datorită altui instrumentar de cercetare, le putem rectifica, dar este de remarcat soliditatea întregului construct datorită bunei întemeieri. Este surprinzător cum fostul profesor de seminar şi-a descris şi aplicat metodologia de cercetare, adunare şi sinteză a datelor. Ca un istoric profesionist.

Citeşte mai departe şi comentează AICI.

Precizare: titlul este dat de dr. Cristian Bădiliţă

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Cărţi de citit. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.