Îndrăzniţi… guest post Marinel Blaj

„V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea” (Ioan 16:33)

Când Domnul le spune ucenicilor aceste lucruri mai erau câteva ore până ce trădarea avea să se materializeze… În pragul a ceea ce părea să le arate ucenicilor înfrângerea, Domnul le spune că a biruit lumea. Încă unul dintre aparentele paradoxuri pe care ei n-aveau să le înţeleagă decât mai târziu. Păcat că unii au înţeles prea târziu, iar alţii au înţeles greşit.

Lucru care se întâmplă şi astăzi…

Cum altfel să-mi explic atitudinea celor care sunt înfrânţi înainte chiar de a vedea „câmpul de bătălie”? Care sunt gata să atârne, nu întotdeauna inconştient, bolovani de picioarele celor care s-ar avânta şi n-au uitat că „lucrăm împreună cu Dumnezeu”…

„N-avem cum, frate… E peste puterile noastre…” Sunt primii care se vor înscrie pe lista de susţinere în rugăciune în loc să se înscrie pe lista lucrătorilor. Şi acolo şi rămân, de cele mai multe ori. Pe listă.

O, şi dacă măcar s-ar mulţumi cu atât. De cele mai multe ori, însă, ei cred atât de mult în această „viziune a vizuinii”, vorba lui Sorescu, încât, dacă se întâmplă ca lucrurile să meargă bine, vor găsi mereu acele defecte ale detaliilor care pot, măcar teoretic, compromite întregul. Sfârşind în inevitabila însingurare a invidiei.

Sunt însă şi „curajoşi” care au înţeles greşit. Care confundă curajul cu tupeul. Întotdeauna în interes propriu, niciodată în cel obştesc. Sunt cei care cred cu tărie că lumea poate fi biruită doar cu armele ei. Pe care învaţă să le mânuiască tot mai bine şi sub povara cărora vor sfârşi. Nu pe scut, ci sub scut, căci acolo măcare eşti viu!

Sunt cei care uită că armura e a lui Dumnezeu şi nu o carapace de ţestoasă. Că platoşa e a neprihănirii, nu a nesimţirii, că scutul e al credinţei şi nicidecum obrazul îngroşat, că sabia e a Duhului şi nicidecum a limbii ascuţite…

Între aceste două categorii mărşăluiesc disciplinat cei care au înţeles. Cei care au trecut de mult de drumul Emausului sau de cel al Damascului. Cei care nu iubesc doar Domnul lucrării, ci şi lucrarea Domnului. Cei care ştiu că eventuala ieşire din lume pe scut înseamnă intrarea prin arcul de triumf al cerului. Cei care au înţeles că lucrarea înseamnă ogorul şi că fiecare îşi are „parcela” lui, care se cheamă biserica locală. Care ştiu foarte bine că nici o bătălie nu s-a câştigat doar în statul major al armatei, ci în tranşee…

Care au înţeles exact că a fost Cineva care a biruit lumea pentru ca ei să o cucerească. Îndrăznind şi visând la pacea ce va să vină…

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în guest post. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Îndrăzniţi… guest post Marinel Blaj

 1. narkia zice:

  Frumos gandit si ine scris… Sa nu ramanem doar pe lista… Bantuie azi „ceva” asemanator unui duh de frica si necredinta.

 2. narkia zice:

  era „bine scris” –imi cer scuze.

 3. ACIDUZZU zice:

  „„N-avem cum, frate… E peste puterile noastre…” Sunt primii care se vor înscrie pe lista de susţinere în rugăciune în loc să se înscrie pe lista lucrătorilor. Şi acolo şi rămân, de cele mai multe ori. Pe listă.”

  Evident ! Este un post caldut ! Iti confera atat comoditate cat si lipsa de responsabilitate ! De aici, de la „peluza pasivilor” poti usor sa observi, sa bagi de vina, sa critici, sa dai indicatii ! Esti ispitit sa te erijezi in „instructor” pentru cei care „duc” greul luptei in valea terebintilor…

  Si daca ti se cere ceva direct si personal sau…personalizat, te ascunzi cu o seninatate si o nonsalanta imbatabila: „Frate, ma voi ruga pentru tine ! Dute-n pace (si lupta mai departe…)” Dar mainile tale vor atrna la fel de greoaie, pentru ca nu-s antrenate la viata de rugaciune. Sufletul iti va fi de plumb ! Tu insuti te simti doar plumb turnat adanc in pamant, nedescatusat de el si cu aripile sufletului, rahitice din cauza lipsei de activitate care incepe cu EXERCITIUL RUGACIUNII… De pe genunchi, adica…
  Intradevar, ei raman pentru vesnicie DOAR inscrisi pe lista…
  Parafrazantu-l pe apostolul Pavel, „iar noi cei vii…o vom lua-o inaintea celor adormiti…”
  De lenevie spirituala, desigur…

 4. ACIDUZZU zice:

  PS. Cat despre cei „care confundă curajul cu tupeul” nu mai este nevoie sa scriem ! Ei au dat deja buzna-n Biserica, privind totul si acaparand totul (de la lauda si inchinare pana la…predica de baza, via „frate, functia conteaza !”) ca pe un lucru de apucat, cazut la imparteala, interpretand astfel „dupa ureche” textul: ” o frumoasa mostenire mi-a cazut la sorti !”

 5. Marinel zice:

  Mulţumesc, frate Marius, pentru postare. „Găzduirea” de care îmi faceţi parte mă onorează. M-aş bucura să fie de folos. După ce am scris rândurile acestea mi-am amintit de vorbele lui Pavel: „M-am luptat lupta cea bună, mi-am sfârşit alergarea, am păzit credinţa”. Iată strigătul adevărat de biruinţă asupra lumii!
  O, dacă l-am putea rosti fiecare!

  • ACIDUZZU zice:

   „Iată strigătul adevărat de biruinţă asupra lumii!
   O, dacă l-am putea rosti fiecare!”

   Deocamdata, n-am indraznit sa strigam tare ! Doar in soapta, cel mult in soapta…

  • Marius David zice:

   Aşa să fie! Mă rog să sfîrşesc bine, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră…
   Oare cum ar suna o scrisoare de genul acesta…

   „Drag prieten,

   Tocmai mă pregătesc să mor. Am cancer. Mă bucur că ştiu. Mă bucur că pot sfîşi bine, ceea ce îţi doresc şi ţie… „

   • ACIDUZZU zice:

    Cu alte cuvinte, III Ioan versetul 2:”Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.