Civilizaţia europeană… cu sau fără creştinism?

Adrian Papahagi acordă un interviu în Ziarului Lumina. Titlul articolului este incitant: „Nu concep civilizaţia europeană fără creştinism… „.

Doar o societate creştină, de oameni liberi, demni şi egali ar putea grăbi reaşezarea valorilor în România. Demolarea lumii româneşti în cei 50 de ani de comunism şi de ateism, de fapt, nu poate fi depăşită printr-un „salt” în vidul consumist. Pentru cărturar, „căutarea lui Dumnezeu împlineşte şi transcende totodată idealul cunoaşterii”, accentuează tânărul cărturar Adrian Papahagi. Generaţia sa, care cuprinde o mulţime de cărturari cu nume certe, dacă „va şti să fie conservatoare şi să îmbine corecta înrădăcinare în tradiţia neamului cu înţelegerea mersului lumii şi, în principal al Europei, ar putea să reediteze miracolul interbelic”, mai spune domnia sa.

Iată cîteva fragmente interesante:

mi place că folosiţi cuvântul cărturar, căzut în desuetudine în epoca de barbarie lingvistică în care trăim. Îl prefer oricând nefericitului adjectiv „intelectual” care, în lipsă de substanţă, se zbate să obţină, prin impostură neologistică, prestigiu semantic. Presupunând că intelectualul şi cărturarul sunt două specii distincte – şi ajung să cred că, spre deosebire de cărturari, „intelectualii” nu pot fi decât publici -, cărturarul se ţine adesea departe de lumea politică. Cu alte cuvinte, cărturarul este personajul niţel inactual care poate fi găsit mai degrabă în bibliotecă decât în studiourile de televiziune. Sunetului şi furiei politicului le preferă „calmul valorilor”; clişeului, instantaneului, butadei le contrapune tomul, acumularea, durata.

…………….

Un învăţământ care înlocuieşte cunoştinţele cu competenţele va înlocui ştiinţa cu meşteşugul, erudiţia cu îndemânarea şi nu va face decât să erodeze tradiţia şi cultura înaltă. Vă dau un singur exemplu: priviţi în jur la decăderea jurnalismului. Odinioară, jurnaliştii erau filologi care stăpâneau bine limba şi citiseră o bibliotecă întreagă. Astăzi, sunt „comunicatori”: lejer agramaţi, vag dezarticulaţi şi profund inculţi.

……………….

Creştinismul are şi o dimensiune civică, socială, dincolo de cea mistică. De aceea, nu concep civilizaţia europeană fără creştinism: identitatea noastră este una creştină, de care nu avem dreptul să ne dezicem. Dar nu toţi intelectualii au această poziţie. Foarte mulţi practică un sincronism stângist, antireligios sau agnostic. Este dreptul lor să fie în ton cu veacul, aşa cum este dreptul nostru să fim creştini conservatori, fără a deveni habotnici.

Citiţi restul articolului AICI.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Civilizaţia europeană… cu sau fără creştinism?

 1. Marinel zice:

  Doamne!,
  Frate Marius, cât aş avea de comentat pe marginea acestui interviu! Mai ales fiindcă subiectul e una dintre durerile mele (fără ghilimele!)… Prefer doar să vă mulţumesc pentru postare. În rest, poate am mai pierdut din nou câteva ore de somn, dar am câştigat câteva ore de cugetare…

 2. dumnezeueateu zice:

  Culmea eu nu concep civilizatia europeana fara democratia greaca si fara dreptul roman.
  Crestinismul e doar o religie care s-a intamplat sa fie utila, nu a facut nimic senzational, nimic ce sa nu fi fost facut de altii deja.
  Ca sa nu zic ca Europa moderna, seculara nu poate fi conceputa fara iluminism care a dus la umanism secular ca si ideologie filosofica.

  Europa crestina este cunoscuta si istoria anilor 400-1300 este relevanta in acest sens.

  • Marinel zice:

   Dragul meu,
   Faptul că nu poţi concepe civilizaţia europeană fără democraţia greacă şi fără dreptul roman e un drept al tău. Eu, de exemplu, n-o pot concepe fără Beethoven, Bach, Vivaldi, Brâncuşi, Goethe, Proust (ca să enumăr, absolut aleatoriu, doar câţiva care îmi trec prin minte). Dar nici nu pot uita ce a provocat „Suferinţele tânărului Werther”, scrierile lui Nietzche sau ale lui Freud. „Est modus in rebus” spune un dicton latin. În acelaşi loc în care apărea inscripţionat acest dicton era scris un altul: „Nosce te ipsum!”
   Judecăţile ne trădează, dar cel mai mult ne trădează speranţele…
   Europa modernă, în umila mea opinie, a ajuns ce a ajuns (te rog să remarci nuanţa de regret!) nu doar din cauza iluminismului, umanismului şi ideologiei, ci mai degrabă a felului în care au fost ele „interpretate” şi „transpuse în practică”.
   Cât priveşte creştinismul „doar o religie care s-a întâmplat (?) să fie utilă, care nu a făcut nimic senzaţional, nimic ce să nu fi fost făcut de alţii deja”, dă-mi voie să te întreb despre care creştinism vorbeşti. Nu de alta, dar cu mine, de exemplu, a făcut ceva senzaţional, ceva ce n-a reuşit să facă nimeni şi îmi este mai util decât aerul (ca să zic aşa!). Şi senzaţional este că nu sunt deloc singurul care poate spune asta!
   Mai pe scurt, ca să „o ţin” tot în tonul latin (sic!), „memento mori”! Ajută uneori foarte mult!

   • dumnezeueateu zice:

    Pai hai sa punem o cifra, cand s-a nascut civilizatia europeana si care sunt influentele ei majore?
    N-ar fi rau sa studiezi cum a ajuns crestinismul la putere, atunci in perioada lui Constantin I daca vrei sa incepem discutia asta.

    Cat despre convingerile tale personale ele nu sunt esentiale si nici daca crestinismul ti-a facut in vreun fel bine. Ca e mai utila ca aerul e o exagerare ridicola, sper ca iti dai seama nu?

    • Marinel zice:

     1. De ce să nu începem prin a discuta despre cele minore?
     2. Mulţumesc pentru îndemnul de a studia istoria de la Constantin 😉 Am să încerc…
     3. Poate nu sunt esenţiale pentru tine. Pentru mine, da.
     4. Trecând peste omiterea ta privind „ca să zic aşa!”, judec cât se poate de simplu. De aer am nevoie doar cât voi fi viu. De mântuire „ceva” mai mult…
     Concluzie: Numai unii trăiesc cu convingerea că trebuie să-şi IMPUNĂ opinia. Eu mă mulţumesc să o exprim.

 3. Pingback: Titrare, Europa creştină?, Vietnam, Esau, FIC « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.