O nouă formă de lucru legală: „cu ziua”

Din cînd în cînd domnul Ionuţ Nistor îmi trimite anumite informaţii legate de legistlaţia din ţara noastră.

Aceasta este ultima scrisoare:

Parlamentul a aprobat Legea nr.52/2011, publicată în Monitorul oficial nr. 276 din 20 aprilie 2011, privind exercitarea unor activităţi cu caracer ocazional desfăşurate de zilieri.

Legea reglementează modul în care zilierii pot executa activităţi cu caracter ocazional, prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
În înţelesul legii, zilierul este persoana, cetăţean român sau străin, ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar.

Legea prevede că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată cel puţin o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă, fără a depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.

Nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit vârsta de 16 ani.

De asemenea, niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Raportul dintre zilier şi beneficiar se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă, iar beneficiarul are obligaţia să completeze Registrul de evidenţă a zilierilor.

Legea stabileşte drepturile şi obligaţiile beneficiarului activităţii desfăşurate cu lucrători zilieri.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilier este în sarcina beneficiarului.

Cuantumul impozitului pe venit este de 16% calculat la remuneraţia brută şi se virează de către beneficiar în conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căruia “plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri”.

De asemenea, beneficiarul are obligaţia de a înainta, lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.

Zilierul nu capătă calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta va putea încheia, opţional, o asigurare de sănătate şi/sau de pensie.

Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar.

Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar.

Cadrul legal mai reglementează domeniile în care pot fi prestate activităţi cu caracter ocazional, precum şi răspunderea contravenţională în cazul beneficiarului

Litigiile dintre beneficiar şi zilier nerezolvate pe cale amiabilă se soluţionează de către judecătoria competentă în a cărei rază teritorială se află locul desfăşurării activităţii zilierului.

MMFPS şi MFP au obligaţia de a emite norme metodologice de aplicare a legii, în termen de 10 zile de la publicarea acesteia în Monitorul oficial.

În anexe, legea prezintă modelul registrului de evidenţă a zilierilor, precum şi instrucţiunile de completare a registrului.

Mai multe pe blogul dînsului: http://consultjuridic.blogspot.com

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la O nouă formă de lucru legală: „cu ziua”

 1. Dyo zice:

  Asta a fost gluma zilei! De mult nu am mai ras cu asa o pofta …

  • Marius David zice:

   nu-i aşa? În interesul cui crezi că este scrisă legea….

   Fiul meu a muncit „cu ziua” pentru mine. I-am dat de transliterat Imitatio Christi din scrierea slavonească.

   Cum îl plătesc, că este muncă calificată?

  • Marius David zice:

   eu n-am rîs, partea tristă este că oficialii chiar iau în serios chestiunea.
   Încă o taxă, încă o lege, încă o barieră birocratică, încă o oportunitate pentru corupţie.
   între timp am aflat că premierul Japoniei a renunţat la salariu pînă la sfîrşitul crizei.

   Ştie cineva cum se poate emigra legal în Japonia…
   Ştie cineva cum se poate modifica tricoul ăla … să scriem în loc de vreau o ţară ca afară… vreau o ţară ca Japonia?

 2. fly zice:

  Stiu că acesta nu e un blog de consultanță juridică, dar dacă tot s-a ridicat acest subiect, pun și eu o întrebare:

  Prin „beneficiar” se înțelege doar o persoană juridică sau și una fizică? Adică, dacă badea Ion de la țară vrea să îi cheme pe nea Vasile și Giță să îl ajute să sape un șanț, trebuie să completeze un registru de evidență al zilierilor și să depună la buget 16% din valoarea sumei cu care și-a plătit vecinii?

 3. fly zice:

  Mulțumesc Gabriel – citez un paragraf din sursa oferită de tine: „Acest act normativ reglementeaza situatia unei persoane fizice ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional pentru persoane juridice (“Beneficiari”)”

  Chiar vorbeam dimineața cu cineva despre aceasta lege a zilierilor și la câteva minute după aceea ce să vezi: un post despre zilieri pe blog :). Ne întreb dacă se consideră plată „la negru” dacă cineva de la țară platăște pe altcineva cu ziua să îl ajute prin grădină.

  De reținut și că ministrul care a avansat acest nou cod al muncii și-a dat „demisia de onoare” zilele trecute – poate legea zilierilor este adevăratul motv 🙂

  • Gabriel Băloi zice:

   Cred că , deocamdată , voinţa executivă nu era aceea de a impozita anumite fapte , cu caracter excepţional , ce ţin mai degrabă de anumite cutume sau obiceiuri locale ( cum e munca unui salahor , pe care acesta o face în gospodăria unei persoane fizice ) , ci vizează un sector mult mai mare în care se execută munca la negru sub diverse forme şi prin care se face adevărata evaziune fiscală , încercîndu-se combaterea acesteia.
   Codul muncii are o anumită preponderenţă a domeniului său de reglementare şi aplicare , bazată pe adevărate raporturi de muncă ce izvorăsc din contracte individuale şi colective de muncă.
   Însă , prin chiar dispoziţiile cuprinse în art.1 al.2 , Codul muncii (adică , legea generală) permite ( şi nici nu are cum să interzică , din cauza regulii „specialia generalibus derogant”) ca printr-o lege specială să se deroge de la dispoziţiile legii generale , aşa încît pe viitor existînd posibilitatea impozitării , printr-o reglementare specială , şi a unor astfel de „raporturi de muncă” întemeiate pe realizarea unor activităţi în bătătura casei. Fiindcă acest guvern şi-a pus capul să creeze planuri utopice care „să poată” combate efectul , la fel de utopic , al unei acţiuni din zicala : „a stoarce apă din piatră seacă”!

   (Nu sînt specialist în dreptul muncii , dar poate că altcineva ne va oferi informaţii suplimentare )

  • vio zice:

   daca a fost necalificat i s-au expirat zilele de lucru..:))

 4. ACIDUZZU zice:

  Noul…Cod a Muncii nu este decat o moderna „legare de glie” a modernilor iobagi…dar nicio usurare a „jugului” pentru bietii…palmasi…

  Pe vremea copilariei mele, cand parinti mei isi tocmeau zilieri la munca campului ei stabileau din capul locului: ” Cu ziua, sau cu ruptul…?”
  Aceasta insemnand:
  1. „Cu ziua”, adica de dimineata pana seara, ne-angajandu-se zilierul sa-si realizeze obiectivul propus (adica sa-si termine lucrul);
  2. „Cu ruptul”, adica, nu pleaca de la munca pana n-o termina.
  Plata era totusi pe masura muncii efectuate…

 5. vio zice:

  Pe mine nu ma intereseaza daca e buna sau viceversa aceasta lege.Eu vreu s-o aplic dar cum? Registru de evidenta a zilierilor nu se gaseste inca nicaieri, nici nu se stie daca se vor cumpara de la ITM sau de la imprimerii si ITM-ul va pune numai viza pe el.Legea a intrat in vigoare dar imposibil de aplicat. Din pacate nu este singura care nu se poate aplica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.