„Creştinism” în viitor? Va supravieţui Biserica?

Un prieten îmi punea zilele trecute următoarea întrebare:

„Aud de la tot mai mulţi deja ideea că Biserica as we know it e un concept prăfuit şi ar trebui reconsiderat. Tu ce spui?”

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Pt. studenţii mei, Schimb de iutuburi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la „Creştinism” în viitor? Va supravieţui Biserica?

 1. calin zice:

  cred ca biserica de azi ar trebui sa sa-ntoarca la origini, la ceea ce a fost in vremea apostolilor bazata pe o credinta, incredintare puternica a ceea ce poate fi Hristos in vremurile de astazi. Biserica trebuie sa se-ntoarca la o simplitate in Hristos, la dragoste frateasca, la intorsul fetei si datul camasii …

  • Ciprian Simut zice:

   biserica primara nu a fost perfecta.
   biserica primara s-a lasat influentata de invataturi eretice.
   biserica primara nu a fost mai buna decat cea de acum.
   biserica primara nu a avea mai multa credinta decat cea de acum.

   deci, sa ne intoarcem la biserica primara? pentru ce?

   • Paul Pantea zice:

    Sa nu mai vorbim ca ar fi imposibil sa fie biserica de azi ca biserica primara.

   • calin zice:

    vroiam sa spun ca nu trebuie sa fim ca biserica primara. Noi ar trebui sa fim mai puternici in credinta pentru ca in spatele nostru stau secole de credinta, jertfiti in gura leilor si torte vii ale inchizitiei. Si peste toate acestea sta Hristosul neschimbat, vindecator, iertator, mangaietor si nu in cele din urma judecator. Intr-un fel sau altul biserica, ca nume, va merge mai departe cu aceiasi oameni care vor tine de sfintele posturi pana la pensie, si pe urma ….

   • claurarau zice:

    De acea trebuie sa ne intorcel la zguduitoarele adevaruri scoase la lumina dupa secole de intuneric de Reforma Protestanta. Trebuie sa predicam adevarata Evanghelie fara nici o ciuntire si credinciosi trebuie sa traiasca in viata lor cea ce cred. In felul acesta sar putea intoarce din nou Europa cu susul in jos asa ca pe vremea adevaratilor protestanti.

    • Ciprian Simut zice:

     aham, mai ales ca noi, baptistii, nu imprumutam de la Luther decat cateva elemente teologice, apoi de la Calvin altele, de la anabaptistii altele, si de la miscarile medievale altele … deci, cine pe cine?

     • Ciprian Simut zice:

      la urma urmei intrebarea nu cine are dreptate ci, cine este cel mai aproape de adevar?

      • Camix zice:

       Care e diferenţa între cele două întrebări? Încercând să răspunzi oricăreia dintre ele, îţi dai seama că ar trebui să fii Dumnezeu ca să ai The Răspuns…

       • Marius David zice:

        nu, nu… avem răspunsul deja… Camix, avem răspunsul, chiar Dumnezeu ni l-a dat, ni l-a descoperit.
        Este în Scripturi… şi porţile locuinţei morţilor,…

 2. Mircea zice:

  Nu are nici un viitor pentru ca din nefercire in biserica de azi, institutii publice si organizatii care se numesc crestine au napadit jocurile si simpatiile politice, grupuri de interese, persoane care „joaca” in asa fel incat sa-si pastreze „scaunu”, pacate tagaduite de dragu unora care au influenta si fara ei s-ar pierde sponsorizari si alte beneficii, nepotism, etc…. de parca de la oameni le vine ajutorul si nu de la Domnul.

  Dar… cred ca exista si exceptii, oameni si biserici care stau in picioare si vegheaza sa nu cada. Domnu Dumnezeu sa ne intareasca si sa nu-si intoarca fata de la noi.

 3. Pomisor zice:

  Pentru a raspunde la intrebare ar trebui sa aruncam o privire in planul pe care il are Dumnezeu si sa vedem unde ne aflam ca moment temporal in curgerea istoriei, si vom face aceasta studiind profetiile date in Biblie.

  Asa in mare stim ca biserica in forma ei institutionalizata nu are viitor ci se va atomiza datorita acumularii de abuzuri si pacate in perioada premergatoare rapirii (valabil pentru toate formele institutionale din toate cultele…). Dar cei care s-au intalnit cu Domnul Isus personal si sunt cu adevarat credinciosi vor ramane in ascultare de El, chiar in lipsa oricarei institutii „umbrela”. Este foarte adevarat ca toti vor fi curatiti si albiti in focul unei persecutii severe si a unui ocean de minciuni. Dar ramanand in ascultare de poruncile date de Domnul Isus, vor invinge prin rabdarea lor si nu de putine ori prin moarte…
  Totusi dupa ce cei rai care initial vor ramane in viata, isi vor fi dat singuri in cap, toti care au ramas in ascultare de Domnul Isus vor fi inviati de El si vor imparati impreuna cu El pentru totdeauna!

  Deci viitorul Bisericii este glorios pe termen lung, dar pe termen scurt si mediu este cam negru (poate mai gri decat a fost tot timpul pentru toti care au vrut sa poarte cu cinste numele Domnului Isus)… Dar cine nu va ramane in ascultare de Domnul Isus in ceasul rau nu va fi nici alaturi de El in gloria Lui.

 4. costyconsult zice:

  Biserica este in miscare. Trebuie sa acceptam ca ea sa se schimbe. Din istoria Bisericii observam ca este dinamica. In momentul acesta in Romania Biserica este in criza, iar pastorii ca parte a Bisericii sunt si ei parte a crizei. Nu putem sta pasivi si sa ne vaitam toata ziua, plangandu-ne de mila, ci sa acceptam schimbarea, altfel Dumnezeu ne va schimba cu forta, asa cum au patit-o evrei, cand Fiul s-a intrupat!
  Dar raman principiile de baza care tin Biserica, Isus este temelia si piatra din capul unghiului in acesta zidire. In fond schimbarea este necesara. Biserica nu este institutie in primul rand, cum gresesc cei din ortodoxie, nu este din academie cum gresesc unii teologi evanghelici, nu este nici cenaclu cu cred artistii, ea reflecta intelepciunea lui Dumnezeu! Ce alta cere Dumnezeu de la noi: sa facem mila, sa iubim dreptatea si sa umblam smeriti cu Dumnezeu! Restul formelor se muleaza pe esente! Imediat dupa 89 biserica a fost invadata de oameni in Romania, mai ales in Bisericile evanghelice. Cum s-a declansat criza, mai ales cea morala, Biserica Ortodoxa a fost cautata, oamenii alergand dupa misticism, in loc de revelatie si adevarul biblic. E mai comod sa platesti ceva pentru mantuire, decat sa traiesti in lumina Cuvantului! Imi place un filozof care are urmatoare remarca: daca ceri unor oamenii sa gandeasca, e cea mai mare jignire pe care patesc! Dar Isus a zis: socotiti voi insiva! Deci suntem chemati sa aplicam Cuvantul sub calauzirea Duhului Sfant. In rest: sa staruim in invatatura apostolilor, sa avem partasie, sa ne rugam, sa participam la frangerea painii pentru a ne cerceta si sa cautam solutii economice corecte pentru a putea trai in trupul acesta!

 5. Paul Pantea zice:

  Trupul are criza de identitate doar cand capul are criza de identitate. Cum Capul Bisericii este Unul (n.r. Isus Hristos, care nu are niciodata crize de identitate) ar trebui sa stim intotdeauna cine suntem, de unde venim si unde mergem.

  Sau poate aceasta analogie – a trupului cu cap si madulare – nu e menita sa mearga atat de departe.

  • Marius David zice:

   Atunci să luăm cealaltă metaforă – Mire – Mireasă?
   Astăzi am studiat cu studenţii Efeseni 4. Acolo este vorba de unitatea în Biserică,
   De ce sîntem şi trebuie să rămînem în unitate?
   pentru că sîntem încătuşaţi împreună…

 6. Teodor zice:

  Biserica adevărată…
  Biserica adevărată de vrei să o găseşti vreodată,
  N-o căuta între religii, ce au ajuns acum vestigii.
  Biserica sfântă, curată, nu e de-un om întemeiată,
  Ci de Cristos şi-al Lui Cuvânt,
  o mărturie pe pământ.

  Biserica adevărată nu-i o clădire, zid şi piatră,
  Ci oameni păcătoşi, iertaţi,
  prin Evanghelie schimbaţi,
  Născuţi din nou prin Duhul Sfânt
  Sunt o lumină pe pământ.

  Biserica adevărată, de
  vrei să intri-n ea vreodată,
  Tu poţi intra doar pe „o Poartă”,
  Cristos e uşa către Cer.
  Cei care vin la El, nu pier.

  Biserica adevărată, e turma Domnului curată
  Ea nu merge după străini,
  nu-i place prin scaieţi şi spini,
  Se lasă dusă la păşune şi la izvor cu ape bune,
  Iubeşte pacea curăţia
  şi promovează părtăşia.

  Biserica adevărată războiul Domnului îl poartă
  Cu duhuri rele, lumea, firea şi păcatu’
  Sunt toţi uniţi şi nu luptă unul cu altu’
  Luptă pentru adevăr, pentru credinţă,
  purtaţi în carul Lui de biruinţă.

  Biserica adevărată nu dezertează niciodată,
  Rămâne în Cristos şi în Cuvânt până la moarte,
  Nu pot toţi demonii a o desparte,
  Chiar de mai pierde câte-o bătălie ,
  războiul îl câştigă pe vecie.

  de Teodor Groza
  20.03.2009 Vişeu de Sus

  • Marius David zice:

   da, mulţumim!
   hmm,
   mi-am anulat completamente simţul critic în domneiul literar ca să pot accepta „promovează” ca termen poetic.
   Numai poeziile lui Nelu Roşu le mai citesc cu aceeaşi răbdare.

 7. naomi zice:

  „Va supravieţui Biserica?”
  Biserica despre care vorbeste Domnul Isus va supravietui si cu siguranta nu este cladirea in care ne adunam.
  Presupun ca despre aceasta Biserica intrebati daca va supravietui, pentru ca ati scris cu litera mare, „Biserica”
  Domnul Isus i-a spus lui Petru ca el este piatra pe care isi va zidi Biserica si portile locuintei mortilor nu o vor birui.
  Ceea ce numesc uni astazi biserica este doar un institut, un simbol al unui cult, nimic mai mult. Este o singura Biserica care va fi aleasa de pe intrg pamantul fara a se tine seama de „eticheta”.
  Evrei urasc sa numeasca Adunarea copiilor lui Dumnezeu, biserica, pentru ca pe Domnul Isus si pe Apostoli aceasta biserica i-a prigonit si i-a omorat.

  Daca tot vor ramanea in picioare pana la sfarsit tot vor arde, asa ca cel mai important este sa supravietuiasca Biserica care este formata din suflete slugitoare Marelui Preot.
  Nu vad de ce ne-ar preocupa atat daca raman sau daca vor disparea aceste cladiri, grija noastra ar trebui sa fie adevarata Biserica.

  PS Scuzati-mi avantul, fratilor,dar sant in aceea stare cand as tooot vorbi (scrie) si daca este deranjant, va rog frate Marius sa ma …. stiti dv 🙂

  Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu?

 8. Liviu zice:

  Realizatoarea documentarului cred ca este putin prea optimista vazand in imigratie,Cursul Alfa, penticostalism si ”repopularea” catedralelor semne ale opririi ”hemoragiei” crestinismului in UK. Copiii imigrantilor de generatie a doua/treia se vor integra trendului general apatic, cursul Alfa se va uza moral, penticostalismul este o ”mutatie” discutabila a crestinismului clasic…, moda catedralelor reumplute cat va tine?
  Pe de alta parte, este mai mult decat corecta observatia ca Biserica crestina a supravietuit doua milenii tuturor crizelor ( si atunci cand parea rapusa) si n-are nici un motiv sa n-o faca pe viitor mai ales ca Intemeietorul ei a spus ca portile iadului nu o vor birui. Deci supravietuirea este garantata; mai mult : supra-vietuirea ( trairea plenara mult superioara simplei perpetuari fizice).
  PS: o idee buna din documentar este a pastorului care lucreaza cu tinerii informal, intr-un stil bizar pentru imbisericitii ”clasici”; probabil intr-acolo trebuie sa ne miscam

  • Marius David zice:

   realizatoarea documentarului priveşte chestiunea strict sociologic, aceasta este capcana materialullui,
   aş fi fost interesat de opinia unui consultant teologic,
   n-a apelat, deşi erau disponibili.

 9. Da, Biserica va rezista. Va trece de toate barierele. Biserica asta, din 2011, cu slabiciunile sau atu-urile ei va fi biruitoare! Pentru că nu ea a câştigat războiul, ci El, Mirele!

 10. ACIDUZZU zice:

  „Si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea; si moartea si Locuinta Mortilor n-o vor birui !”

 11. ACIDUZZU zice:

  Si totusi, Pavel vorbeste in Efeseni despre o Biserica cu caracteristici speciale, stabilite de Insusi Domnul Isus.
  Apoi, in Apocalipsa 19:6 ni se prezinta intrarea in „Ospatul Nuntii Mirelui” a Bisericii (adica Mireasa-Sotie a Sa). La fel si in Apocalipsa 21, este comparata Biserica- Mireasa cu o cetate eterna…

  „Acum vedem ca intr-o oglinda cu chip intunecos”, pentruca ce va fi „nu s-a aratat inca…”

 12. Silvius zice:

  Nu demult imi puneam in minte problema viitorului bisericii. In opinia mea, in mod cert cladirile vechi vor deveni monumente doar arhitecturale(daca nu sunt deja).
  Pe masura ce omul dezvolta limbaje de programare si sisteme de operare,ritualurile decad in absurditate lasand loc credintei esentiale logice. Absolut tot ce s-a adaugat de-a lungul istoriei Bisericii, va fi eliminat, ca orice altceva ce nu-si gaseste acoperirea la nivel practic. Cultele religioase ce promoveaza ritualuri si simboluri in loc de esenta credintei in Domnul Isus, nu pot rezista asediului informational. Cu cat aceste culte cad in derizoriu, cu atat ies la iveala probe incontestabile ale existentei unui Dumnezeu Creator ce pare indiferent si inert celor ce nu-L recunosc si Sublim in tot ce face celor ce-I doresc existenta, acceptand Adevarul Scripturii si Mantuirea in Isus Christos, adica intrarea in Biserica universala, „Mireasa”, totalitatea celor „Alesi”.
  A „regandi” biserica e tot una cu „reinventarea” rotii, iar cine isi permite sa promoveze o asemenea idee am senzatia ca defapt isi propune infiintarea unui alt cult religios „non-conformist”, Biserica nu poate fi regandita fiindca e de sorginte Divina, (eventual modalitatile de inchinare, tinuta, interdictiile… dar din nou devenim ritualici punand accentul pe cum facem si nu ce facem, pierzand astfel esenta).

  • ACIDUZZU zice:

   @ Silvius,
   „A “regandi” biserica e tot una cu “reinventarea” rotii, iar cine isi permite sa promoveze o asemenea idee am senzatia ca defapt isi propune infiintarea unui alt cult religios “non-conformist”. Frumoasa exprimare !
   De altfel, explicita si explicata in concluzie: „Biserica nu poate fi regandita fiindca e de sorginte Divina, (eventual modalitatile de inchinare, tinuta, interdictiile… dar din nou devenim ritualici punand accentul pe cum facem si nu ce facem, pierzand astfel esenta)”.

  • Livius zice:

   Silvius, am oarecare greutate in a intelege expresia ” credinta esentiala logica”.
   Te rog, vrei sa elaborezi putin?

 13. elisa zice:

  Poate sa-mi spuna cineva de ce facea tumbe preotul anglican. 🙂
  de unde le-o fi venit totusi ideea?
  de ce nu fac si ai nostrii, cei care nu au har in predica?
  ar fi mai nostim si mai „ziditor”. 🙂

 14. SDM zice:

  Este o întrebare cu un singur răspuns: da, dar va exista doar biserica, altele se vor prăbuşi toate la vremea lor.
  Istoria lui Israel şi a bisericii deasemenea, confirmă ceva important: mereu vor fi oameni care vor rămâne credincioşi. Aceia sunt biserica.
  ,,Tăvălitorii” ,,zâmbitorii” ,,săritorii” ,,căzătorii” şi alte categorii asemenea lor, se vor duce acolo unde le este locul: gunoiul istoriei.
  Un accent: este cumva biserica în agonie, să-i asociem cuvântul ,,supravieţuire” ?
  SDM

 15. STEFAN T. zice:

  Daca ne uitam in istoria bisericii,chiar de la inceputul ei,atunci cand biserica a fost persecutata din exterior ,ea a inflorit ,sa extins si oamenii s-au intors catre ea cu adevarat.Biserica a prosperat.Odata ce persecutia na mai existat,se vede ca biserica sa stins si oamenii sau departat de ea.Timpurile noastre sunt acelea in care biserica se stinge prin faptul ca oamenii gasesc comfort in alte mesaje, idei din timpurile noastre.O persecutie in randul crestinilor iar aduce pe oameni catre biserica,catre o traire adevarata,necompromisa cum ne cere Domnul.

  Pana atunci le lasam loc la musulmani sa se extinda,sa ne ia bisericile noastre si sa le transforme in moscheii.Caci cel putin in Europa,asa zisul bastion al crestinatatii cam asa se intampla.

 16. SIVAN zice:

  Pace si har tuturor !

  Biserica este ,a fost si va fi biruitoare si aceasta nu prin puterea noastra a celor ce santem Biserica.Cu DOMNUL ISUS vom birui si vor birui cei ce vor urma !!!
  Sora Naomi …iarta-ma ca indraznesc! Nu Petru este piatra pe care va fi zidita biserica,ci marturia lui Petru:tu esti CRISTOSUL….!!!!
  ISUS CRISTOS este piatra -temelia -stilpul -piatra din capul unghiului pe care si prin care a fost zidita(a luat nastere) biserica,iar liantul care face ca aceasta „biserica slavita” sa fie ca un trup „bine incheiat”este singele „Mielului fara pata si fara cusur” MARANATA !!!!

 17. Nelu Rosu zice:

  Pentru ca m-ai amintit Marius, iata si parerea mea,in versuri, despre „Biserica traditionala” si simtomele apostaziei ei.

  Semnele apostaziei

  Sunt multi azi ce isi zic crestini,
  Insa viata lor e apostata
  Atat particular, cat si-n comun
  De Duhul Sfant e tot mai departata.

  Biserica-L inlocuieste pe Hristos,
  E tot mai institutionalizata
  Pretinzand ca-i depozitar de har
  A mantuirii cauza-i ratata.

  Sciptura e incatusata in altar,
  In locul ei traditia domneste
  Poporul zace-n bezna ignorantei
  Mana din Cer pentru suflet lipseste.

  Regenerarea vieti-i presupusa
  Printr-un botez formal sau stramosesc
  Urmat de-o viata goala, imorala
  Lipsiti de Duh ei in moarte traiesc.

  Crestinii cei mai multi sunt nominali,
  Ce n-au si nu-si doresc relatia cu Domnul
  Inflacarati sunt pentru ritual
  Constiintei vinovate-alinand somnul.

  Sunt multi azi ce isi zic crestini,
  Insa viata lor e apostata
  Atat particular, cat si-n comun
  De Duhul Sfant e tot mai departata.
  Nelu Rosu

 18. Pingback: Dezbrăcăminte, stand up classical, 40 de motive, telefoanele mobile, misiunea oboiului « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.