„Potenţiometrul Apostolului Petru”

Gândurile care urmează fac parte dintr-o lucrare mai vastă referitoare la sonosfera biblică. Conceptul de sonosferă desemnează totalitatea desfăşurărilor audibile analizorului acustic uman. El se adaugă celor deja consacraţi pentru denumirea diverşilor factori de mediu şi se referă la o zonă, pe nedrept neglijată, a sunetelor. A fost propus dintr-un raţionament simplu: dacă totalitatea apei de pe glob a fost denumită hidrosferă, cea a pământului litosferă şi cea a aerului atmosferă, totalitatea sunetelor poate fi denumită sonosferă. Sonosfera are componente produse atât de lumea non-viului cât şi de cea a viului.

Pledoaria pentru sonosferă este un demers pentru tratarea universului sonor ca pe un întreg, la modul holistic, şi decurge în spiritul versetelor 29-30, cap. 10 din Evanghelia lui Matei: Nu se vând oare două vrăbii la un ban? Totuşi, nici una din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru. Cât despre voi, până şi perii din cap, toţi vă sunt număraţi.
Epistola lui Pavel către Romani 8,28: De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.
Echivalându-le în limbajul creştinului comun, una dintre variantele care s-ar potrivi ambelor citate ar putea suna astfel „nimic nu se petrece la întâmplare şi totul stă sub controlul lui Dumnezeu”. Potrivit acestor postulate se poate susţine că şi manifestările pe care le numim sonore trebuie considerate ca stând tot sub controlul voinţei lui Dumnezeu. Dacă şi ele fac parte din Marele Plan, înţelept şi de folos ar fi ne îndreptăm atenţia şi către această parte a realităţii.

Citiţi articolul şi comentaţi pe Oglindanet.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în guest post. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la „Potenţiometrul Apostolului Petru”

  1. ACIDUZZU zice:

    Si cand te gandesti ca, Iov 38:7: „atunci când stelele dimineţii izbucneau în cântări de bucurie şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie?” Iov 1.6;. Iov 38:8 …

  2. Pingback: Pămîntul ca HAARPă…, America şi Islamul, putem urî Biserica?, potenţiomentrul lui Petru « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.