Îl putem iubi pe Cristos şi în acelaşi timp să urîm Biserica?

Avertizare: chestiuni de poticnit!

Zilele acestea de Sărbători i-am auzit pe mulţi creştini, pe drept adesea, de ce să nu recunoaştem, oftînd şi suspinînd în suferinţa produsă de Biserică.

Iată un text scris de Sabin Gherman:

Risc: în fiecare an e la fel: popii organizează o Zi a Porţilor Deschise în Paradis, şi paginile de ziar pline de Pastorale ţin locul biletului de voie.

Aflu în fiecare an despre minunate întâmplări biblice, ca şi cum niciodată n-aş fi citit. Aflu despre pilde ştiute de pe când eram copil, aflu că e bine să le asculţi aşa cum bine-i să porţi o aţă roşie la încheietură, pentru deochi.

…..

Mi se pare că în biserică n-au ce să caute mulţimi, acolo intri singur, ca şi cum te-ar fi chemat la Cina de Taină. Intri cerşetor, pentru că asta eşti de fapt. N-ai nici un şef, chiar dacă burtosul îmbrăcat în negru îţi taie chitanţă şi pentru naştere şi pentru nuntă şi pentru moarte. Chitanţă fiscală, scrisă cu litere mici, ar trebui să o citeşti ca pe-un contract.

Dar pastoralele sunt pentru cei mărunţi şi nechemaţi, popi la fel de mărunţi împart calendare cu poze. E ziua în care ei se văd fără păcat, coborâtori şi unşi. Prea veseliţi ca să mai creadă în Dumnezeul pe care ni-l aruncă – ciosvârtă. Plini de sine, administratori unici ai Raiului, prieteni la cataramă cu sfinţi de Bizanţ. Cu gura plină, ca o centrală pe lemne – dogoritori şi puhavi.

Am văzut aceste rînduri pe facebook. N-am dat încă de link-ul cu originalul. Ar merita citit tot textul.

Anul acesta este primul an în care n-am mai scris Pastorala anuală. Funcţia nu mi-a mai cerut-o. M-am simţit mai bine, mai liber de  responsabilitate strivitoare.

Dar … de fapt am pornit de la întrebarea lui Voicu Bojan care mi-a indicat şi această carte: putem urî Trupul şi iubi Capul? Oricum, titlu este o lovitură de piaţă, recunosc!

Deci?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

39 de răspunsuri la Îl putem iubi pe Cristos şi în acelaşi timp să urîm Biserica?

 1. daniel zice:

  „Anul acesta este primul an în care n-am mai scris Pastorala anuală. Funcţia nu mi-a mai cerut-o. M-am simţit mai bine, mai liber de responsabilitate strivitoare.”

  hmmm suna a fapte moarte!!!
  este bine ca ai fost eliberat de aceea povara!

  acest blog este o povara? nu cred! cred ca ti face placere sa fi aici pe net. hmm
  frumos sa faci ceva fara sa te chinui, sa obosesti…
  jugul Lui este usor 🙂

  • cipriansimut zice:

   iar noua ne place la nebunie sa scoatem versetele din context si sa le aplicam cum ne tuna.

   propun pe langa cursul de istoria dogmei, istoria baptistilor, hermeneutica, si un un curs de exegeza cu cei din biserica!

 2. Paul Pantea zice:

  Domnule Cruceru, va sugerez sa strangeti lesa. In ultima vreme, comentariile nu au nicio legatura cu intrebarile puse de dvs. in postari.

  Numai bine!

  • ACIDUZZU zice:

   @ Paul Pantea,
   „…va sugerez sa strangeti lesa…”

   De acord doar in sensul exprimarii poruncii Domnului Isus: (Matei 23:8), „Voi să nu vă numiţi Rabi! Fiindcă Unul singur este Învăţătorul vostru: Hristos, şi voi toţi sînteţi fraţi…” (continua cu versetele 9-12).

   Sau,
   Iacov 3:1: „Fraţii mei, să nu fiţi mulţi învăţători, căci ştiţi că vom primi o judecată mai aspră.” Mat 23.8-10; Rom 2.20-21; 1Pet 5.3; Luc 6.37;. Iacov 3:2 …
   Deci,
   Iacov 1:5. 5: „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, …”

   APROPOS,
   Discutam cu cateva zile in urma cu un frate, pe marginea serviciului divin de duminica dupa masa:
   – Frate, a fost o revarsare de Har deosebita…Am avut la amvon patru vorbitori…!
   – Ma bucur, i-am raspuns eu, dar traitori cati ati avut ?!…

   Noi de multe ori uitam lectia predata de Domnul Isus cu privire la…”Invatatori”:
   ” Sa nu fiti multi invatatori intre voi…; voi sa nu va numiti Rabi !…”
   Vrem sa fim doar invatatori (vorbitori) si Rabi (adica titluri academice…) cand Domnul Isus pune accent pe traire !
   Oare mai este valabil Fapte 1:1-2?: ”Teofile, în cea dintâi carte a mea am vorbit despre tot ce a început Isus să facă şi să înveţe pe oameni,(Luca 1.3) de la început până în ziua în care S-a înălţat la cer, după ce, prin Duhul Sfânt, dăduse poruncile Sale apostolilor pe care-i alesese.”
   Adica,
   “MAI INTAI SA FACA…”
   Apoi,
   “SA INVETE…!”
   ADICA:
   “FITI IMPLINITORI…NU NUMAI ASCULTATORI UITUCI, INSELANDU-VA SINGURI…”! (Iacov 1:22:)

   • ACIDUZZU zice:

    PS.
    Uneori suntem in pericolul constatat, ce-i drept persiflant de catre Festus in Fapte 26:24: „…Invatatura ta cea multa te face sa dai in nebunie!”(Eclesiastul 5:1-3)

    In rest, exprimarea de calitate si pe un blog de calitate nu are nimic nociv in sine !

  • Marius David zice:

   da,tocmai am revenit, asta fac, şterg la greu sau nu dau drumu la comentarii.
   Dintre cele 1000 găsite în total de cînd nu am mai comentat (aproape 20 de zile) vor ieşi la iveală numai vreo 600

   unele comentarii vor fi amendate, editate, cenzurate.
   mulţumesc pentru veghere.

   aveam nevoie de acest miniconcediu blogăresc

 3. daniel zice:

  …”E ziua în care ei se văd fără păcat” frumos 🙂
  asta inseamna ca este ziua in care ei se vad cum ii vede si Dumnezeu!
  amin.

 4. daniel zice:

  „putem urî Trupul şi iubi Capul?”

  Pavel ne spune nimic altceva decât pe Isus Hristos şi pe El răstignit
  noi suntem trupul Lui. Ne uram noi?
  daca te vezi cum te vede El, atunci nu te vei uri si nu vei uri nici pe fratii tai. Si ei sunt in EL!

 5. Cristina zice:

  Da, este acid dar in acelasi timp savuros in scris Sabin, periodic se „satura” deosebit de plastic de cate ceva … acum a venit randul Bisericii.
  La fel de savuroasa si cartea lui „M-am saturat de Romania” aparuta in jurul anului 1998 cred.

 6. Liviu Matei zice:

  Uneori din dragoste pentru Domnul ISUS Cristos putem critica unele lucruri care nu merg bine in Biserica locala. Si asta nu inseamna ca uram Biserica. Desi sunt destui cei care sunt gata sa-ti aplice eticheta: „urasti Biserica Domnului” oridecateori arati unele lucruri care merita corectate.

 7. elisa zice:

  Este Biserica , intrunirea la care participam sau biserica?
  Daca ar fi Biserica, nu ar mai curge reclamatiile.
  Ar fi totul divin; inchinarea : CER.
  Citi dintr-o biserica vor face parte din Biserica ?

  • uwe zice:

   Cam asta zic si eu. Procentual, cam aceeasi proportie cu cei din afara bisericii. Aia cu „putini alesi” se refera si la biserici.

 8. Nu. Numai pacatul il putem uri daca-L iubim pe Cristos.

 9. terminateologul zice:

  Despre ce fel de „trup” vorbim? Unul universal si invizibil? Unul din care fac parte si inchinatorii la idoli de-a valma cu inchinatorii in duh si adevar, unul in care regulile Scripturii cu privire la ECCLESIA (Trupul) nu pot fi aplicate!?

  http://www.abaptistvoice.com/Romana/articole/TrupulLuiHristos.html

 10. ACIDUZZU zice:

  @ Marius Cruceru,
  „…putem urî Trupul şi iubi Capul?”

  Categoric nu !
  In situatia aceasta, nu mai suntem Biserica ci doar…Banca de organe ! Congelate, etichetate, depozitate, intr-o macabra asteptare a unui eventual transplant „compatibil” si a unei resurescitari cu primii fiori ai dragostei dintai…(vezi si Ieremia 17:9-10)

 11. Ciprian Bojan zice:

  Singura mea problemă în legătură cu Biserica e una: Iubirea de Dumnezeu şi dorinţa de mântuire nu poate fi instituţionalizată, ci e un act liber. Mântuitorul a spus-o! Biserica n-a înţeles încă acest lucru, din păcate…

  • Marius David zice:

   este de discutat tensiunea dintre Biserica-instituţie şi Biserica-Trupul lui Cristos, suprapunerea, tensiunile dintre cele două concepte. Tratatele de eclesiologie ating chestiunea. Poate că revenim asupra subiectului. Oricum … nu avem de-a face cu ceva de genul ori… ori

 12. crisuadi zice:

  Dandu-ti seama de evidenta din titlul postului , ai schimbat mestesugit intrebarea in final : „putem urî Trupul şi iubi Capul? ”
  Nu sint un erudit in ale teologiei , religiei , iar cei ce vorbesc in citate nu-si dau seama cat de insipizi si enervanti sunt : n-au nicio legatura cu realitatea ( nu citatele , ei ! ) , de aceea cred ca Isus sau Dumnezeu nu sunt capii bisericii . Isus sau Dumnezeu sunt Isus si Dumnezeu . Spre exemplu , capul Biserisii Catolice este Papa .
  Raspunsul la intrebarea ta din titlu este Da ! Isus n-are nicio legatura cu bisericile de pe fata Pamantului . Lumea lui Isus nu este de aici ! Eu cred ca nu-l poti reprezenta si sluji pe Isus din Maibach sau Mercedez facand jovial semne pe geam multimii .
  Ar mai trebui sa scrii un post incitant despre necesitatea intermedierii relatiei omului simplu cu Dumnezeu de catre preoti , dar cred ca n-ai curaj , cum nici omul nu are nevoie de preoti sau cladiri si institutii ca sa creada in Dumnezeu ! N-am vrut sa fac pe durul , sa jignesc , ci am fost sincer . Pe tine chiar te admir si te respect .

  • ACIDUZZU zice:

   @crisuadi,
   „…de aceea cred ca Isus sau Dumnezeu nu sunt capii bisericii…”

   Cu tot respectul, recomand calduros o citire mai atenta a „citatelor” (textelor de referinta), bunaoara Efeseni 1:22-23; Efeseni 4:14-16; Efeseni 5:23-24; Coloseni 1:18; Evrei 2:9-10; Ioan 1:3; Apocalipsa 1:17b; 2:8b; 22:13.
   Asta in cazul in care apreciezi in mod obiectiv citatele biblice si confirmi afirmatia: „Nu sint un erudit in ale teologiei , religiei…; „N-am vrut sa fac pe durul , sa jignesc , ci am fost sincer . Pe tine chiar te admir si te respect .”

   Explicati-ne si noua in ce consta „schimbarea mestesugita” din preambulul commentului postat: „ai schimbat mestesugit intrebarea in final : “putem urî Trupul şi iubi Capul? ” sau este numai o simpla…petarda…

  • Marius David zice:

   nu paria, crisuadi, nu paria pe curajul meu, dacă la mine te referi în ultima frază, că pierzi.

 13. elisa zice:

  Unii propun cursuri de exegeza…pe langa cursul de istoria dogmei, istoria baptistilor, hermeneutica….pentru ce?
  cind se faceau mai putine cursuri, era mult mai multa credinta;
  si inca una autentica;
  acum ea se acopera de hirtii despre… cu cursuri despre..cu..mai stiu eu ce noua inventie..lpseste aplicare practica :ASCULTAREA CREDINTEI>
  Si totusi a fost o vreme in care credinta era pura in inima; binecuvintata vreme.
  Credinta venea in urma auzirii, cum spunea Domnul;
  nu a exegezei .
  De ce de Paste am auzit atitea suparari , chiar mai inainte cu ceva minute, mi-a spus o sora cit de mult a tulburat-o Pastele asta;
  cit lumesc, cit specatacol a fost in biserica.
  Eu m-am tulburat doar pe jumatate, pentru ca am fost la doua servicii din patru.

  BISERICA este adunarea celor nascuti din nou; stie careva procentul care e ?
  „din cauza celor corupti si nenascuti din nou (Spurgeon) care au intrat in biserica, am devenit vrajmasi ai lui Hristos.”(predica Vrajmasii lui Hristos)
  geaba studii de tot felul;
  ati diluat Cuvintul, nu mai are aceeasi”savoare” daca pot spune asa.
  De aici „marele specatcol din „biserici” si marea lipsa de putere.

  • Ciprian Simut zice:

   Regret cumplit o astfel de abordare. Nu este deloc biblica. A pretinde ca cunoasterea a distrus credinta este o aberatie.

   Cunoasterea nu distruge credinta. Din contra, cunoasterea o intareste. Singurul element care distruge credinta este mandria, care se leaga usor de cunoastere.

   Daca cititi cu atentie Scriptura, apostolul Pavel LE EXPLICA, adica aduce cunoastere celor carora le scrie. Pe galateni i-a mustrat ca s-au departat de evanghelia adevarului. Nu i-a lasat in voia „credintei” lor, pentru ca s-au dus dupa invataturi gresite. Dumnezeu Insusi explica poporului ce sa creada, cum sa creada, ce e adevar si ce nu e adevar.

   Regret cumplit ca ati putut sa afirmati o asemenea idee. In biserica este atata lancezeala, fandoseala, prostie, spectacol, ura, dispret si ignoranta, tocmai pentru ca lumea nu stie ce crede. Cei din biserica nu stiu ce cred pentru ca nu le explica nimeni cum trebuie, sau le explica tampenii.

   Nu exegeza distruge credinta, ci prostia si intunecimea mintii. Exegeza este una dintre cele mai eficiente metode de a explica corect cuvantul. Este o unealta din umbra predicii. Pe ea se bazeaza explicatia corecta.

   De ce credeti ca unii predicatori sunt atat de buni? Pentru ca nu citesc nimic? Pentru ca nu cunosc istoria dogmei si istoria bisericii? Pentru ca nu fac exegeza? Din contra: ei sunt atat de buni pentru ca inteleg mai profund adevarurile ce tin de contextul in care Dumnezeu Si-a revelat evanghelia.

   Cand vine vorba de intelegerea pacatoseniei e suficient ca omul sa citeasca Scriptura si va ajunge sa inteleaga esenta, dar cand vine vorba de context, de explicatii ce tin de modul in care Cristos, de exemplu, a folosit anumite imagini, e nevoie de exegeza si CUNOASTERE!

   Regret cumplit abordarea dumneavoastra. Regret orice individ care se ia dupa ideea dumneavoastra.

   Nu cunoasterea a diluat cuvantul, ci necunoasterea lui. Teorii tampite preluate din tot felul de anecdote tampite, introducerea in text de intelesuri si semnificatii straine lui (adica eisegeza, NU EXEGEZA), citirea a tot felul de carti „spirituale” care propun intelegerea credintei in 5, 6, 9, 10, 12 pasi, necitirea cuvantului, necunoasterea vremurilor, dorinta tampa de emancipare, si gandirea simplista de genul: la ce e buna cunoasterea?

   Acestea sunt pericolele ce distrug partasia.

   Cunoasterea adevarata are legatura si cu intelegerea vremurilor, a contextelor, a problemelor cu care s-au confruntat primii crestini si nu numai.

   Din cauza ca exegeza a fost pervertita de indivizi marsavi s-a aplicat o teologie gresita. Exegeza corecta nu face altceva decat sa evidentieze si sa explica adevarul.

   …dar…la ce e buna cunoasterea?

   • Paul Pantea zice:

    Steinhardt spune ca crestinismul nu e pentru prosti. Cu cat ai mai multa cunoastere, crestinismul devine mai interesant. Aici ma refer la cunoastere in general, nu doar la cunoasterea Scripturii. Iar asta nu se face prin concursuri de memorat versete. Daca Dumnezeu era un Dumnezeu al necunoasterii, eram demult ateu.

 14. Teofil S zice:

  Propun o reformulare a întrebării, dacă-mi permiteți (dacă a facut-o altcineva înaintea mea, îmi cer iertare, că n-am avut răgazul să citesc comentariile):
  N-am putea să urâm măcar o parte din trup și să alegem pe care s-o iubim?

 15. elisa zice:

  Ciprian,
  nu m-am referit la a cunoaste Cuvintul asa cum L-a lasat Dumnezeu;
  insa acum se pune mare baza pe multe cursuri, tinute de oameni tari in teorie;
  predicile nu mai au putere, pentru ca cei care predica nu traiesc ceea ce spun;
  dar ei ne indeamna pe noi la a invata;
  dupa ce m-am intors la Dumnezeu, El mi-a facut parte de oameni care ne-au invatat o evanghelie curata; fara aduagiri sau interpretari;
  apoi in casa am avut prin buntatea Domnului (si am inca) doi baieti care cunosc Cuvintul lui Dumezeu;
  ei sunt mai scoliti si mai pusi la punct decit mine; nu resping nici eu cunoasterea
  a cit mai mult din ce ne deschide Domnul fiecaruia;
  mi-a placut sa invat din cartile lui Spurgeon, J.Mac Arthur, Tozer, Samuel Costiuc, L.Harvey, Wurmbrand si altii; am stiut ca au fost o marturie vie si mi-a fost de mare folos asta, pentru faptul ca ceea ce au scris m-a zidit;
  Cuvintul l-am citit si rumegat de cu multa sete, de mii de ori;
  insa sunt desamagita la rindul meu, ca nu se aplica adevarul invatat.
  Poate undeva am gresit, in ceea ce am exprimat; dar citi sunt cei care recunosc ca suntem la pamint ca si marturie?
  Ma uit pe geam plingind, cum imi alergau picioarele la adunare, iar acum cind stau doar la 7 minute, o privesc de la et.4 si mi-e frica sa ma duc:
  da, mi-e frica, pentru ca iar ma tulbur si stau sa ma gindesc daca nu e mai bine in singuratate acasa, unde pot selecta ceea ce ascult, care nu ma tulbura si nu ma face sa pacatuiesc.
  Sper ca am fost mai clara acum.

  • Paul Pantea zice:

   Cum adica fara interpretari? Toate sunt interpretari. Inclusiv ce credeti dvs. este o interpretare, mai exact interpretarea dumneavoastra. Ce cred eu, este interpretarea mea. Faptul ca daca citesc doar Biblia ma feresc de interpretari eronate este cea mai mare iluzie.

   Recomand sincer mitul pesterii al lui Platon.

 16. elisa zice:

  Paul,
  revelatie sau interpretare?
  pai daca fiecare interpretam altfel, se va alege praful. 😦
  Multumesc Domnului ca am avut invatatori f.buni
  ( chiar daca unii au fost americani. 🙂 );
  insa numai Duhul prin ei a putut sa faca sa descopere Adevarul;
  fara El, da, ar putea fi interpretari multiple; eu una stiu ca ADEVARUL este UNUL.

  • Paul Pantea zice:

   Interpretare. Toata lumea are interpretari. Avem norocul ca interpretarile in ce priveste lucrurile importante coincid in mare masura. Daca ar fi vorba de revelatie, ar trebui sa credem toti aceleasi lucruri. Daca aveti impresia ca credeti doar in revelatie, inseamna ori ca doar cei care cred la fel ca dvs. cunosc adevarul, ori credeti ca Dumnezeu reveleaza diferite lucruri diferitor oameni.

   Daca ati fi citit acea parte din Platon, ati fi stiut la ce ma refer. Si eu cred ca exista un singur adevar, dar cred ca acest adevar nu Il cunoastem in adevar, ci cunoastem doar umbre, proiectii, urme. „Acum cunosc in parte, dar atunci voi cunoaste pe deplin”. Pavel si Platon s-ar fi inteles de minune daca s-ar fi intalnit.

 17. elisa zice:

  ..nu ca noi doi… 🙂
  „Daca aveti impresia ca credeti doar in revelatie, inseamna ori ca doar cei care cred la fel ca dvs. cunosc adevarul, ori credeti ca Dumnezeu reveleaza diferite lucruri diferitor oameni.”

  tocmai ca nu cred ca Domnul reveleaza diferite , ci ACELEASI lucruri la oameni diferiti;
  atunci de ce sa nu cred ca sunt revelate adevarurile pe care eu le cred si altor oameni; daca ADEVARUL e UNUL ; cel in care cred eu si altii ca si mine (si am intilnit destui) si care mi s-a revelat, prin mila si bunatatea lui Dumnezeu fata de o simpla muritoare.

  „Daca aveti impresia ca credeti doar in revelatie, inseamna ori ca doar cei care cred la fel ca dvs. cunosc adevarul, ori credeti ca Dumnezeu reveleaza diferite lucruri diferitor oameni.”

 18. elisa zice:

  nu fiindca cred ca si mine; ci fiindca le-a fost revelat Adevarul ca si mie;
  acest lucru fiind facut de Dumnezeu,
  fara vreun aport al meu-
  sau chiar impotriva aportului meu omenesc;
  tainele ne-au fost descoperite fiindca am fost nascuti din nou;
  pe care El le descopera copiilor Lui-

 19. Paul Pantea zice:

  Nu mi-ati inteles argumentarea. Treaba sta in felul urmator:
  daca toate credintele dvs. au la baza revelatie si nu interpretare, atunci cei care cred altfel decat dvs. cred gresit, pentru ca nu ar putea crede diferit in urma unei revelatii, doar daca revelatia e diferita (ceea ce nu acceptati), daca nu au revelatie sau daca revelatia este interpretata gresit. Oricum o luati, ajungeti la concl. ca dvs aveti acces la revelatie pura, pe cand ceilalti o murdaresc si o preschimba, sau nu au parte de ea deloc.

  Daca sunt singurul caruia i se pare logica argumentarea, va rog sa-mi spuneti.

 20. Pingback: Pămîntul ca HAARPă…, America şi Islamul, putem urî Biserica?, potenţiomentrul lui Petru « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.