Portret: Ilie Milutin şi 3 lecţii din Cartea Rut

Am fost întrebat înainte de a-l fi invitat pe Ilie Milutin la vecerniile de la Aleşd: „Da … dînsul cine este? La Radio nu l-am auzit, pe Alfa şi Omega nu este…” Nu vă chinuiţi, nu veţi găsi date despre dînsul pe google. Trăim într-o lume în care, dacă nu eşti pe radio, tv, facebook şi twitter nu exişti? Atunci … să fie!

Ilie Milutin este din Pescari, din neam de pescari, din tată pescar cu mîini bătătorite de tras la rame şi cusut la plase. Ilie Milutin este şi el pescar. De oameni. N-a uitat nici amintirea copilăriei şi din cînd în cînd iese cu barca pe Dunăre.

Ilie Milutin

Are 53 de ani, două fete şi este deja bunic.

Ilie Milutin cu Nelu Popescu şi Nelu Damian sînt aşezaţi cu parohiile într-un fel de triunghi în Clisura Dunării la Coronini, Moldova Nouă şi Moldova Veche. În 1996 au absolvit teologia la Universitatea Emanuel în aceeaşi grupă, cea mai numeroasă grupă de FF pe care am avut-o şi căreia îi păstrez amintiri foarte preţioase. Eram tînăr preparator şi am ţinut cîteva seminarii de patristică, dar nu eu le-am fost învăţător, ci ei mi-au fost profesori, fiind oameni deja trecuţi prin viaţă şi implicaţi deja în lucrarea bisericească.

Ilie Milutin a fost pe rînd diacon, presbiter, apoi pastor în Coronini-Pescari, o localitate binecuvîntată de Dumnezeu cu apă, deal şi smochine cum nu se mai fac în altă parte în România. Este genul de om care arată că poţi fi totuşi profet în satul în care ai copilărit.

A terminat facultatea de ştiinţe economice în 1982 şi s-a întors în satul natal. S-a angajat la exploatarea minieră şi în scurt timp a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din regiune pentru priceperea profesională şi rectitudinea morală.

A devenit şi mai cunoscut şi o adevărată curiozitate a zonei pe timpul „embargoului”. Toată lumea făcea „embargoul”. Era ilegal, dar poliţia, grănicerii şi policienii vremii nu numai că închideau ochii la transportul ilegal de motorină, ci îşi făceau şi cotă parte din cîştiguri.

Tot Coroniniul ştia că este totuşi un singur om care „nu face embargoul, popa baptiştilor”. Ilie Milutin a predicat împotriva încălcării legilor şi a demonstrat că „se poate” trăi în minoritate, se poate trăi ca un „fraier” cînd toţi ceilalţi şmecheresc.

Biserica pe care o păstoreşte are 206 enoriaşi într-un sat cu circa 370 de numere. Am fost acolo şi omul nu şi-a pierdut respectul, credibilitatea şi autoritatea.

Cine este Ilie Milutin? Este adevărat că nu apare nici pe radio, nici pe televiziunile creştine, dar este unul dintre acei oameni care au devenit în zona lor adevăraţi episcopi, recunoscuţi de fraţi, cu trecere înaintea celor de afară.

L-am cunoscut mai bine în timpul şedinţelor Consiliului Uniunii. Întotdeauna s-a exprimat clar şi răspicat în dreptul principiilor şi avizat, în dreptul chestiunilor de specialitate.

M-am bucurat cînd am aflat că va accepta să candideze pentru comitetul executiv al Uniunii. Cred că de astfel de oameni avem nevoie în conducerea cultului şi m-aş bucura ca acest fel de pastori să ne fie model şi măsură de comparaţie. Carisma personală şi vorbăraia pot fi trecute şi în rîndul politicienilor, verticalitatea morală şi expertiza sînt mai rar de găsit la persoanele care au deja autoritate publică.

Am înţeles astăzi că, pe lîngă sugestiile date de CNP, sînt comunităţi care îl propun pe pastorul Dănuţ Boingeanu pentru Secretar General. (apăruse din greşeală Cornel Boingeanu, nu, este vorba de fratele lui Cornel, Dănuţ Boingeanu, care este pastor la Suceava, Cornel este pastor în Bucureşti.)

Aseară pastorul Ilie Milutin ne-a adminstrat scurt şi cuprinzător trei lecţii din primele şapte versete din cartea Rut, rară citire pentru seri de evanghelizare. Bătrînul pescar, Milutin seniorul i-a spus: „dacă vrei să predici mult… predică scurt”. Aşa s-a şi întîmplat. Iată textul:

Rut 1:1 Pe vremea judecătorilor, a fost o foamete în ţară. Un om din Betleemul lui Iuda a plecat cu nevastă-sa şi cu cei doi fii ai lui, să locuiască pentru o vreme în ţara Moabului.
2 Numele omului aceluia era Elimelec, numele nevestei lui era Naomi, şi cei doi fii ai lui se numeau Mahlon şi Chilion: erau Efratiţi, din Betleemul lui Iuda. Ajungînd în ţara Moabului, şi-au aşezat locuinţa acolo.
3 Elimelec, bărbatul Naomei, a murit, şi ea a rămas cu cei doi fii ai ei.
4 Ei şi-au luat neveste Moabite. Una se numea Orpa, şi cealaltă Rut, şi au locuit acolo aproape zece ani.
5 Mahlon şi Chilion au murit şi ei amîndoi, şi Naomi a rămas fără cei doi fii ai ei şi fără bărbat.
6 Apoi s’a sculat, ea şi nurorile ei, ca să se întoarcă în ţara ei din ţara Moabului, căci aflase în ţara Moabului că Domnul cercetase pe poporul Său şi-i dăduse pîne.
7 Ea a ieşit din locul în care locuia însoţită de cele două nurori ale ei, şi a pornit ca să se întoarcă în ţara lui Iuda.

1. Cînd Dumnezeu îngăduie criza, nu te grăbi să-ţi faci valiza.

Cartea Rut conţine cîteva ironii. Dumnezeu îngăduie să vină criza tocmai în Beit-lehem, Casa pîinii. Deşi poporului Israel i se poruncise să nu fie cu păsare faţă de bogăţiile Moabului, un om care poartă numele Elimelec (Dumnezeu este împărat) îşi ia viaţa în propriile mîini. În loc să stea sub judecata lui Dumnezeu prin foamete, alege fuga, crezînd că va scăpa. Dumnezeu îl ajunge cu moartea şi între copiii Moabului. A stat acolo mai mult decît a crezut şi a gustat moartea înaintea de a gusta din nou din pîinea Betleemului. Soluţia pentru pedeapsa păcatului nu este fuga, ci Sîngele Mielului.

Dacă Dumnezeu îngăduie foamete în Casa Pîinii, atunci probabil că nu scapă niciun detaliu şi are un mesaj clar pentru noi.

Elimelec nu trebuia să plece din poporul lui Dumnezeu. A fugit de moartea de acasă şi a găsit-o între străini.

2. Alergînd după ceea ce nu ai, ai putea să pierzi şi ceea ce ai.

Naomi, cea plăcută, a spus că a plecat în belşug de acasă. În belşug cînd era foamete? Atunci a înţeles că averea pe care o avea ar fi fost fiii şi bărbatul. Acum pleca cu mîinile goale după 10 ani de emigraţie economică.

Nu da ce ai pentru ceea ce îţi doreşti. S-ar putea ca ceea ce îţi doreşti să nu devină ceea ce ai niciodată, iar belşugul nu este numai în pîine, ci mai ales în relaţii.

Există lucruri chiar mai rele şi mai grele decît foametea şi criza.

Eva a pierdut TOTUL pentru că şi-a dorit CEVA.

Elimelec şi-a dorit un pic mai mult şi a pierdut puţinul.

3. Cînd ai dat de rău, nu te baza pe eu, ci încrede-te în Dumnezeu.

Fiul risipitor a ajuns şi el la rău, ca Naomi şi Rut. Diferenţa este că fiul rispitor şi-a căutat, înainte de a alege soluţia finală, întoarcerea acasă, s-a întors tot spre el şi soluţiile proprii. A încercat să se descurce. Şi-a căutat om să-i dea slujbă şi a găsit porci şi lături.

Cea mai bună soluţie în cea mai rea situaţie este întoarcerea la Dumnezeu.

Poate fi mai rău decît rău?

Da, aşa cum arăta Edwards, există două texte pe care le putem aşeza în paralel.

Mica 7

Mih 7:18 Care Dumnezeu este ca Tine, care ierţi nelegiuirea, şi treci cu vedera păcatele rămăşiţei moştenirii Tale? El nu-Şi ţine mînia pe vecie, ci Îi place îndurarea!
19 El va avea iarăş milă de noi, va călca în picioare nelegiuirile noastre, şi vei arunca în fundul mării toate păcatele lor.
20 Vei da cu credincioşie lui Iacov, şi vei ţinea cu îndurare faţă de Avraam, ce ai jurat părinţilor noştri în zilele de odinioară.”

şi Apocalipsa 19.

Apo 19:13 Era îmbrăcat cu o haină muiată în sînge. Numele Lui este: „Cuvîntul lui Dumnezeu.”
14 Oştile din cer Îl urmau călări pe cai albi, îmbrăcate cu in supţire, alb şi curat.
15 Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită, ca să lovească Neamurile cu ea, pe cari le va cîrmui cu un toiag de fer. Şi va călca cu picioarele teascul vinului mîniei aprinse a atotputernicului Dumnezeu.

Este o vreme în care Dumnezeu alege să calce în picioare păcatele noastre.

Va veni o vreme cînd Dumnezeu va calca în picioare păcătoşii.

Cînd Dumnezeu vrea să judece, soluţia nu este fuga, ci pocăinţa.

Cînd Dumnezeu ne lipseşte de ceva şi ajungem la rău, soluţia nu sîntem noi, ci El.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Portret: Ilie Milutin şi 3 lecţii din Cartea Rut

 1. clayd65 zice:

  excelent!

 2. STEFAN T. zice:

  Domnul sa-l intareasca pe fratele Milutin.Ma face mandru sa aflu ca este de langa Resita,de unde sunt eu si sotia mea.Pot spune ca de astfel de lideri integri,nepatati,ne-auziti pt ca sunt busy cu munca este nevoie pt lucrarea Domnului.

  Domnul sa-l intareasca!!!

 3. naomi zice:

  In ce zi avetti ca invitati, Raze de lumina?

 4. emsal zice:

  Tot respectul pentru pastorul Ilie Milutin!

 5. Pomisor zice:

  Un om care aduce slava si onoare lui Dumnezeu. Fie ca Dumnezeu sa il binecuvanteze!

 6. Pingback: Fratele Ilie Milutin « Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Caraş-Severin

 7. corneliu-octavian albut zice:

  Imi amintesc o frântură dintr-un film in care un personaj incearcă să scape de niste oameni binevoitori cu un pistol si o idee clara :)…..ajungand la un colt de stradă, isi dă seama că a scăpat, cade pe genunchi si strigă :”Thank You, Jesus!”…in următorul moment, de la o macara de deasupra intersectiei, se desprinde un cub de metal, care il face „foită”…bietul om are in cazul ăsta o zi proastă ?….conta oare atitudinea cu care privea viata, sau faptul că putea sa fugă la stanga si nu la dreapta, sau rugăciunea de multumire de la final, sau….? …. Elimelec a spus si el, oare: “Thank You, Lord?”?

 8. vio zice:

  A fost un mesaj deosebit.Ne-a cam pus pe ganduri..
  Sa dea Domnul sa trecem si la fapte.

 9. Daniel Boboescu zice:

  Ilie Milutin este un vizionar! Am crescut in biserica pe care o pastoreste si pot sa spun ca unul din principiile sale forte este investitia in oameni. Asa a investit in mine si in alti tineri din Coronini si Clisura Dunarii. A avut viziunea de a deschide o scoala la Coronini prin anii 1997-1999 in colaborare cu Institutul (pe vremea aceea) Biblic Emanuel din Oradea, in care multi tineri din Clisura Dunarii ne-am inscris si s-a aprins in noi focul acela launtric de a studia Biblia intr-un mod disciplinat si mai apoi sa predicam. Acesta a fost inceputul lucrarii pe care Dumnezeu o are de facut cu mine in lumea aceasta. Si ii multumesc lui Dumnezeu ca s-a folosit de oameni ca fratele Ilie Milutin pentru a ma forma pentru aceasta lucrare. Domnul sa-l binecuvinteze!

 10. lungu marcel zice:

  ma-ați făcut curios aș vrea să mă întulnesc cu astfel de om să învăț ce se poate de învăța de la el…

 11. Tundrea Lia zice:

  Un mesaj excelent ca de fiecare data. Dumnezeu sa-l binecuvinteze si sa-l intareasca pe fratele Ilie Milutin.

 12. Ion Anoca. zice:

  De fiecare data cand predica fratele Pastor Ilie am ceva de invatat, Multumesc Domnului pentru Fratele Pastor, si multumesc si lui pentru invataturile pe care le am avut de la el…. Ori de cate ori o sa aveti posibilitatea de al asculta pe fratele pastor, va dau un sfat!!! Ascultati-l cu Atentie. Domnul sa fie cu noi cu toti….

 13. Gaby zice:

  Intr-adevar, fratele Ilie Milutin reprezinta un exemplu (din toate punctele de vedere) pentru noi toti cei care am avut ocazia sa-l ascultam. De astfel de oameni „curati”, fermi, integri avem nevoie in conducerea cultului.
  Imi place modul in care fratele Cruceru a subliniat anumite aspecte care merita evidentiate din viata acestui frate .
  Domnul sa-l binecuvinteze pe fratele Ilie !

 14. Gabriel Băloi zice:

  Portret milutinian în raţionalitate liadoviană !
  (după „3 Pieces , Op.57” , de Liadov Anatoly Konstantinovici)

  Se ascultă cu duhul în echilibru raţional , concomitent cu audierea pe youtube a pieselor de mai sus ! 🙂

  Fiindcă raţiunea se poate închipui prin diverse lucruri , artă , muzică , aş spune că persoana raţională a fr.Ilie Milutin se înscrie în rafinamentul şi frumuseţea raţionamentului pe care le găseşti în compoziţiile muzicale pentru pian ale lui Liadov (piesele acestui compozitor parcă vorbesc atunci cînd sînt cîntate) !

  Mirăzenia este că atunci cînd eşti AŞA , NU TE PREA VEZI (nici la TV şi nici pe la emisiile radio , deşi eşti foarte bun , şi chiar mai bun decît mulţi dintre cei cu raţiunea rarefiată care sînt plimbaţi pe-acolo) , dar , în schimb , POŢI FI OBSERVAT de cei cu raţiunea elevată.
  Rafinamentul e estetic , dar estetica nu e apanajul multora , ci doar al unora înzestraţi pentru reflectarea realităţii , a frumuseţii Lui Dumnezeu.

  Opus 57 , no.1 – Preludiu
  – I.Milutin este un maestru estetician al raţiunii , pe care o aplică mereu într-o cîntărire a situaţiilor , a dorinţelor şi posibilităţilor de împlinire a acestora , însă cu ajutorul unei singure balanţe → Cuvîntul Lui Dumnezeu , promovînd tot ceea ce e bun şi frumos înaintea Lui Dumnezeu.
  Op.57 , no.2 – Valse
  – este un observator extrem de fin , mereu într-o verificare critică a lucrurilor, după realitatea Cuvîntului , ştiind să despartă una de alta ideile întrunite la analiză în memoria sa , stingînd dezacordul prin alegerea celor bune.
  Opus 57 , no.3 – Mazurka
  – structural , este extrem de sistematizat , deţinînd paternitatea (patriarhatul) raţiunii sistematizate pe o dioceză cam cît partea de vest a ţării , iar sufletul lui e principiul judecăţii chibzuite , bazate pe Cuvînt.

  Fiindcă acest tip de rafinament e greu de interceptat de la distanţă , uneori , a fost înţeles greşit , însă prin fineţe şi înţelepciunea-i caracteristică a concentrat în jurul său oameni mari , cu tot cu sufletele lor.

  Ca să fie model de urmat nu a fost necesar să mai rostească cuvinte , pentru a-ţi spune că aşa trebuie făcut , ci a creat un stil nobil , aparte , acela de A FI.
  Era suficient să te uiţi la el şi înţelegeai cum trebuie SĂ FII.
  El a fost , şi ESTE , aşa cum trebuie SĂ FIE omul Lui Dumnezeu.

  Cînd am ajuns pe fundul mării , în pîntecele peştelui , precum Iona , nu mi-a venit în minte nici Pavel , nici Petru şi nici vreun alt apostol , ci Ilie Milutin , care a mers pe urmele Mîntuitorului !

  Fie binecuvîntat Numele Lui Dumnezeu !

 15. wes zice:

  Iliuta – un coleg preaiubit ,la fel si ceilalti doi care ma bateau la tenis de camp de ma snopeau 🙂 Salutari sfinte ! bondavasile@yahoo.com

 16. a facut ucenici ,i a format ia echipt si ia trimis.stelian

 17. Pingback: Ilie MILUTIN: Lecții din cartea Rut

 18. anonim zice:

  Daca una dintre oi s-a ratacit, oare nu va lasa pastorul cel bun pe celelalte 99 ca s-o gaseasca pe cea pierduta? Sau aceea este ,, o cauza pierduta,, , care nu mai poate fi recuperata, asa cum am primit confirmarea despre una dintre oile unei biserici? Nu se mai poate face nimic? Oare Dumnezeu nu poate? Eu cred ca nimic nu este imposibil la Dumnezeu daca ai credinta, dar trebuie sustinere, nu materiala, ci spirituala, primita de la un duhovnic, care, uneori renunta la oi, crezand ca sunt cauze pirdute. Ar trebui sa nu ne mai concentram pe ,, cati mai multi membri,,, ci pe ,, cat mai pocaiti, uniti,, membri. Degeaba suntem multi, daca fiecare isi urmareste scopurile proprii, ceilalti fiind cauze pirdute, neconsiliate, pt. ca e prea greu sa ne deplasam, sau sa stam de vorba fata in fata, mai bine transmitem prin alte cai sfaturi, care, pana ajung la sursa, se deterioreaza, capata alte intelesuri. Eu cred ca fiecare pastor este responsabil de turma pe care o pastoreste si fiecare membru care face parte din turma trebuie sa aiba parte de atentie si grija din partea pastorului, la fel cum Dumnezeu are grija. Da! responsabilitatea noastra este sa ascultam de pastorul cel bun si sa nu ne abatem de la calea cea buna! Daca toti ne-am urmari doar interesele personale, nu cred ca ar mai exista unitate! Ma rog ca fiecare biserica sa fie alcatuita din oameni uniti, altruisti si credinciosi!

  • elena zice:

   Oile trebuie să se maturizeze și ele și să „nască” miei… E trist să trăiești fără să aduci rod, pentru că esti prea preocupat ca fratii sa te caute pe tine si, desi poate ai ceva ani de cand te-ai intors la Domnul, tu esti mereu oaia slaba care umbla mereu unde nu trebuie, desi stie ca nu face bine, apoi sta acolo sa vada cati frati o cauta si de cate ori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.