Altă idee: casa din grajd

Da, ştiu, sînt idei extreme. Dar să ne imaginăm!

Găsim la marginea unei localităţi în dezvoltare o bucată de teren care are pe ea un grajd dezafectat sau o fostă făbricuţă, dar foarte solide. Acelaşi lucru pentru o casă mai veche, dar făcută cum se cuvine, fundaţie sănătoasă, pereţi sănătoşi, un acoperiş care a protejat bine zidurile, dar în rest totul devastat.

Făbricuţa transformată în casă am văzut-o într-o revistă. Aparţine unei familii de medici şi arată excepţional. Oraşul s-a întins pe lîngă ei şi acum terenul şi casa au o valoare de 10 ori mai mare.

 

Să presupunem că am găsit o casă veche, nu neapărat un grajd, dar foarte solidă, plasată bine şi ne-preţuită, mai ales acum în timpul crizei. Să spunem că vom achiziţiona terenul cu circa 10 euro pe metru pătrat. Dacă avem deja ridicată infrastructura, atunci ne rămîne o renovare sănătoasă, preţul unei refaceri, care este acelaşi şi în cazul unei case mai noi. Dacă facem o remodelare a unei case noi ajungem la aproape aceleaşi costuri ca în cazul unei case mai vechi, avantajul fiind în acest caz faptul că poţi aranja totul cum vrei.

Casa din imaginile de mai jos are la bază ideea spaţiului continuu, idee foarte modernă şi acceptată cu rezerve de români. Despre beneficiile unei asemenea concepţii este de discutat, eu unul prefer aşa ceva, de aceea am ales un apartament vechi, nerenovat, „negresiat, nefaianţat, nelambrisat” din care am făcut cum am dorit noi ce am dorit noi.

Pe vremea cînd căutam noi apartament toată lumea căuta apartamente „la gata”, la cheie. Apartamentele într-o situaţie rea erau scăzute la preţ. Am intrat în apartamentul nostru şi împreună, pentru că Dumnezeu ne-a dăruit cu imaginaţie, am văzut imediat ce ar fi putut deveni locuinţa cu pricina.

Acelaşi lucru şi în acest caz. Poate că eu unul aş merge pe anumite obiecte mai puţin viitoriste şi mai puţin costisitoare, dar ideea rămîne.

Iată AICI restul articolului si mai multe fotografii.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, Ficţiune, Meşteşugăreşti, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Altă idee: casa din grajd

 1. freedfromthelaw zice:

  interesant…totusi „fabricuta” e important sa nu fi fost anterior service auto, depozit de chimicale, benzinarie, tabacarie sau orice in care s-ar fi lucrat cu substante chimice….petele de pe peretii frontali ai cladirii sugereaza prezenta unei igrasii de tip chimic….ideea e stralucita, trebuie multa precautie insa la istoricul cladirii. Sunt oameni care au cumparat cladiri vechi in care au fost tot felul de ateliere si atelierase, le-au reamenajat, si s-au trezit la spital cu boli grave de la patrunderea vaporilor de substante chimice din sol prin pardoseli, fundatii, pereti etc (atentie, si betonul hidrotehnic are porozitatea lui, de aceea la marile baraje se masoara infiltratiile prin corpul barajului)…ciudat ca nu am gasit pana acum un agent imobiliar sau vreun meserias care sa se priceapa la o evaluare tehnica minimala macar a unei proprietati…cred ca ar fi o treaba banoasa…in occident sunt multi, la noi zero.

  • Pomisor zice:

   Buna observatia! 🙂

   In rest este, cred (depinde totusi si de gusturi + alte abilitati prezente sau absente) una dintre „ideile” postate pana in prezent cele mai bune.

 2. Georgeta Ulici zice:

  I know personally at least one family who live in a house made from a barn. Furnished and all. It’s not all that novel, this idea.

 3. ACIDUZZU zice:

  Nu lipsa caselor solide dar…abandonate este problema ci lipsa…lipsa bugetului familial sau personal, sau, in cel mai uzitat caz lipsa…fondurilor nerambursabile(adevarate pere malaiete ataaat de necesare renovarii…) Ferice de cei ce n-au depus la CARITAS, DACIA FELIX, FNI sau BROKER SA…!

 4. calin zice:

  grajdul e prea scump. casa din baloti de paie e chiar ieftina. baloti din aceia dreptunghiulari, care-i lasa tractorul in urma.

 5. Daniela zice:

  Se practica in Germania. Am vazut casa din fabrica (a unui arhitect e adevarat, uriasă, amenajata modern), dar si din grajd. Chiar frumoase.

 6. dani g zice:

  La asa numitele case din baloti, balotii sunt doar un material de umplutura dar structura in sine este lemn, metal etc. Iar acesti balotii, dupa parerea mea, pe timp de iarna sunt un camin ideale pentru soareci si cine stie ce alte vietati. As opta mai repede pentru voioaga, combinata cu o structura de rezistenta din lemn, metal sau beton armat.
  Dar cea mai sanatosa optiune este o casa construita de la zero, compacta, personalizata, pe structura de lemn si eficientizata la maxim din punct de vedere termic. Mai ales astazi cand terenurile sunt mult mai ieftine ca acum 2 ani, eu nu m-as complica sa cumpar o structura existenta mai ales aici, in tara surprizelor, in care fiecare stie cum se lucreaza si s-a lucrat.
  Chiar daca iesi cu ceva mai ieftin cu siguranta vei platii cu nervii.

 7. silvia zice:

  profesoara mea de ceha are casa facuta dintr-un grajd si am ramas fascinata de aceasta idee.tot asa cu etaj(2 camere de la etaj nu erau gata).dar mi-a placut mult ideea aceasta de a amenaja un grajd intr-un mod cat mai elegant si nici nu itzi dai seama ce a fost inainte acolo.

 8. Pingback: Altă idee: cortul | Marius Cruceru

 9. elisa zice:

  Cu un singur chibrit s-a dus casa de baloti; si ia-o de la inceput. 🙂
  poate din pene?
  cum de fac pasarile asa tarinice cuburile?. 🙂

 10. Pingback: despre fericire şi fericiri, fotografii incomode, casa din grajd, « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.