Claudiu Bleonţ a fost un actor bun, Dumnezeu să-l ierte!

Aud din ştiri că regretatul Claudiu Bleonţ a făcut chiar înainte de moartea sa ca actor un gest inacceptabil. Nu l-a prins presa cu pantalonii în vine, ca pe alţii, ci şi-a dat singur chiloţii jos.

Cred că din acest moment Claudiu Bleonţ încetează într-un sens să mai fie actor. De ce? Un prieten, Voicu Bojan, a scris un text excelent despre ramă, rama tablourilor, fotografiilor, un text care se poate aplica şi înălţimii la care este aşezată scena, draperiilor din jurul podiumului. Orice manual de estetică are cel puţin cîteva paragrafe dedicate distanţei dintre receptor şi operă, dintre artist şi consumatorul actului artistic.

Teatrul este înrămat în scenă tocmai pentru a ne ajuta să facem distincţia dintre circ şi viaţă, dintre teatru şi realitate. Este un instrument de protecţie şi pentru actor şi pentru public.

S-au făcut experimente, mai ales în ultima decadă a secolului trecut, cu ruperea acestei distanţe dintre podium şi spectatori, spectacolul scurgîndu-se în sală, spectatorii fiind duşi în culise.

Claudiu Bleonţ a rupt rama, s-a coborît de pe aşezămîntul scenei, a ieşit din cadru, şi a încercat să joace un rol în afara scenei. Într-un fel şi-a dat demisia tocmai din misiunea de actor, misiune pe care şi-a asumat-o cu ceva timp în urmă.

Ar fi trebuit să ne distrăm? A fost vreun mesaj de transmis? Oare de ce este inacceptabil gestul pentru el, actor fiind, în alt cadru decît scena?

Trăim într-o societate în care moralitatea este disputabilă. Ar fi trebuit, în consecinţă, ca gestul să treacă drept acceptabil mai ales venit din partea unui personaj. N-a fost perceput ca un mesaj social sau filozofic, ci ca un act de circ, chiar şi de către cei mai liberi dintre jurnalişti.

Ce n-a priceput regretatul actor Claudiu Bleonţ este că în faţa presei, în afara scenei, este persoană, nu personaj. A încălcat una dintre regulile nescrise ale actorilor şi teatrului. Din momentul în care a stricat vraja şi a a spus formula de nerostit, şi-a pierdut puterile. Claudiu Bleonţ rămîne de azi înainte ceva în jurul unor chiloţi căzuţi.

Am tot spus… regretatul Claudiu Bleonţ, regretatul actor Claudiu Bleonţ… de ce?

Pentru că din acest moment Claudiu Bleonţ a murit ca actor, a devenit un simplu circar, un trist saltimbanc. Îi merge doar numele că ar trăi, dar e mort de fapt.

Explicaţiile de filozof de cartier mărginaş sînt absolut penibile. Cred că şi lui îi pare rău de porcăria făcută, iar, dacă nu îi pare rău, ar trebui să consulte imediat un medic. Niciun neologism căutat spre epatare şi nicio metaforă nu scuză gestul.

„Pentru ca imi traiesc conditia pana la capat. Fac parte dintre romanii care nu se vaita la momentul asta, ci traieste in mod plenar zadarnicia, asumandu-si moartea. Tocmai vineri mi-am facut testamentul. Aveti chiar in titlu azi la Realitatea „romanii traiesc ca in Evul Mediu”.

Dar nu avem starea de spirit din Evul Mediu, nu avem starea de spirit a luptatorului, a omului care accepta ca aceasta conditie de a trai inseamna doar zadarnicie, macel si dezastru si ca eu trebuie sa am o atitudine pozitiva, creativa si, culmea, pentru ca suntem o tara crestina si majoritar ortodaxa, sa iubim in aceasta deznadejde. Aud prea mult vaciareala. Am plecat in turneu cu Richard III sa ii chem pe oameni sa isi aminteasca ca undeva Horia a murit tras pe roata. Si noi romanii suntem inghititi de confort, de vacicareala, de zbucium ca traim o criza. Criza e de cand ne-am nascut. Vom muri si nu vrem sa acceptam acest lucru si nu vrem sa avem o atitudine demna”

sursa

Ce??? Alţii nu-şi trăiesc zădărnicia, condiţia de român, spurcăciunea vremii şi oare chiar nu se poate protesta sau trăi altfel? Ce ironie, tocmai în aceste zile oameni ca Vasile Paraschiv mor în carne şi oase, amintindu-ne de o lecţie de morală a protestului.

Ar fi putut sfîrşi bine, ar fi putut fi un boier ca Beligan, un domn ca Rebengiuc. A ales calea lui Iurie Darie, alt circar. Îi va rămîne faţa parcă predestinată pentru scenă legată de genitaliile pe care şi le-a aşezat în proximitatea chipului, iar numele legat de un scandal inutil. Parcă şi aud deja bancurile noi izvorîte din întîmplarea cu pricina. Impotenţii vor fi tachinaţi cu o nouă etichetă, un nou lexem va fi învecinat cu bleg şi bleoştit. Păcat!

Să-i fie praful uşor pe nume şi Dumnezeu să-l ierte, că încă nu ştie ce-a făcut! Claudiu Bleonţ nu a arătat nimic, a a-RATAT.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, dulce Românie, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Claudiu Bleonţ a fost un actor bun, Dumnezeu să-l ierte!

  • Marius David zice:

   omul încă mai dă din mîini şi din picioare,
   se încurcă în explicaţii din ce în ce mai penibile,
   acum cel mai bine ar fi să tacă
   explicaţiile gestului, care nu aduc nimic nou, îl afundă şi mai mult în penibil.

 1. vioricaO zice:

  … Si rusinea grea…

 2. Abrudan Darius zice:

  Claudiu B este un circar de mut timp.

 3. Mihai-Sorin zice:

  @ „nu avem starea de spirit a luptatorului, a omului care accepta ca aceasta conditie de a trai inseamna doar zadarnicie, macel si dezastru si ca eu trebuie sa am o atitudine pozitiva, creativa si, culmea, pentru ca suntem o tara crestina si majoritar ortodaxa, sa iubim in aceasta deznadejde.”

  Cel putin partea acesta, contine realitati ingrijorator de infricosatoare raportate la masa oamenilor din Ramania devenita

  – o masa a infruptarilor nesatioase ale cotropitorilor economici si morali din strainatate (in prezent nu se poate vorbi despre o economie a Romaniei ci despre o economie din Romania – tara fiind la propriu vanduta economic intr-un proces inceput acum 20 de ani si continuat in prezent chiar pentru „resturile economice” ramase in posesia romanilor, deasemenea nu mai putem vorbi despre romanilor ci despre moralitatea din Romania in sensul ca valorile traditional-crestine romanesti si moralitatea derivata din acestea au fost inlocuite de non valorile sau scarbo-valorile asa zis europene, de fapt Europa a fost intemeiata pe Crestinism iar sintagma uniunea europeana este total nefondtata atata vreme cat se ac eforturi uriase in a se exclude din Constitutia Europei fundamentul crestin (cei care au pledat pentru asta si s-au opus eficient au fost inlaturati in corpore-vezi presedintele si guvernul Poloniei)

  – Deasemenea romanii au devenit o masa amorfa, in urma eroziunii filozofiei si fuziunii cu filozofia noii ere mondiale promovate prin acte legislative si media direct si indirect.

  Cuvintele lui Claudiu

  doreau sa evidentieze urmatoarele:

  – antagonismul dintre caracterul de crestin asumat declarativ la nivel national si inacceptabila lasitate sociala manifestata prin acceptarea deznadejdii si vaicareala si acel hidos pesimism mohorat bacovian in ciuda resurselor de care dispune crestinul (ortodox neortodox, catolic necatolic, protestant sau ne(o) protestant)

  – asumarea unui comportament si a unei filozofii de viata submisiva raului, in ciuda faptului ca raul nu va domni vesnic pe pamant si sceptrul celor rai nu va stapani la nesfarsit hotarele celor drepti, iar lumina nu a fost niciodata intunecata de intuneric si nici adevarul nu a fost înmintit de minciuna

  – atragerea atentiei asupra faptului ca, atata timp cat ai resursele necesare (spre pilda: pamant, samanta, unelte, putere, minte) nu te poti vaita ca mori de foame nici ingrijora din pricina lipsurilor (nu te poti plange ca nu ai ce manca, painea pe masa) asta cu atat mai mult cu cat Dumnezeu a dovedit o mare bunavointa cu romanii astfel incat prin conditiile meteo-geografice specifice chiar cand e foarte rau in tara, comparativ cu alte zone (de desert, aride, zona musonica, relief fragmentat, zona de stepa, artica etc..unde sunt amplasate alte tari) la noi totusi e bine..si mersul semanaturilor poate ajunge intotdeauna la un minim satisfacator macar.

  P.S.
  L-am cunscut pe Claudiu personal,
  nu departe de zona in care a filmat „Pas in doi” (he he ce film, ce muzica, ce final..) laturi de Anda Onesa si..vestitul „Ghita”,
  din cateva cuvinte am ajuns amandoi la filozofie (grea) redusa la esente
  m-a invitat la spectacol.
  Ne-am comportat ca doi cunoscuti, prieteni, fara formalitati, deschis, sincer,
  ca intr-un fel de continuare a ceva ce insa nu era inceput.

  Am ajuns si la Dumnezeu imediat..si el l-a luat acasa pe Dumnezeu.(afirmatia are tâlc)
  Ii doresc ca Dumnezeul pe care l-a luat acasa, sa-i calauzeasca viata spre mantuire.
  De fapt Claudiu are nevoie de mantuire adica de rugaciune.
  cine se va ruga pentru el?
  Evident doar cie-l iubeste si-l doreste alaturi de Dumnezeu.

  Te salut Claudiu daca citesti aceste randuri..
  te salut in Adevar, cu Adevarul, in Numele Adevarului..chiar daca ca o fac..de pe „Podul Minciunilor”..
  He he..cine stie cunoaste..

 4. Mihai-Sorin zice:

  Erata
  @nu mai putem vorbi despre moralitatea romanilor

 5. Marius David zice:

  Draga Tomis the Cat,
  am reţinut comentariul tău pentru că stîlceşti numele cuiva, ceea ce nu cred că se face.
  apoi faci generalizări nepermise,
  nu cred că Bleonţ ffce asta pentru că este creştin ortodox, dimpotrivă…

  • Tomis the Cat zice:

   Marius, dacă acest individ, Claudiu Bleonţ ar fi trăit şi dacă l-ai întreba ce credinţă are, ţi-ar spune că este creştin ortodox ba mai mult, ţi-ar spune că are o credinţă „veche de 2000 de ani”… eşti de acord cu mine ?!? Sunt sută la sută convins că n-ar fi recunoscut niciodată că este ATEU din simplul motiv că sună mai bine (pentru imaginea publică a unui actor) să zici că eşti creştin ortodox…

   Ţi-am dat libertatea SĂ EDITEZI commentul meu, să scoţi ce nu-ţi convine şi să laşi DOAR CEEA CE CREZI CĂ MERITĂ SĂ LAŞI ! Chiar vrei să spui că nimic din ceea ce am scris în comentariul meu nu este bun ? Totul trebuie aruncat la gunoi ?!? Nu mai zic că mă jigneşti profund că n-ai luat legătura cu mine în mod privat (deşi ai adresa mea de e-mail) şi îmi aduci nişte acuzaţii în mod public… Aşa ceva NU SE FACE mai ales între noi, bloggerii evanghelici, ca să nu mai spun că suntem fraţi întru Hristos (sau poate greşesc şi aici ?!?)
   Trebuie să dăm dovadă de fair-play în relaţia dintre noi, asta e credinţa mea.

   • Marius David zice:

    draga Tomis,
    1. mă tem că nu ţi-ar răspunde aşa de previzibil.
    2. n-am dorit să folosesc acea libertate. Îmi cerea timp şi nu îmi consum timpul editînd comentarii la care trebuie să se gîndească comentatorul. Prefer să folosim fiecare bugetul de timp pe care îl avem.
    3. da, comentariul mi s-a părut insalvabil tocmai pentru că nu vreau să îmi consum viaţa astfel.
    4. nu ţi-am adus nicio acuzaţie şi nu te-am atacat. Ti/am explicat ce mi-ai cerut să explic. Din moment ce comentezi aici te expui oricum, REPET: NU AM TIMP de contactari in privat decît atunci cînd ţara arde.
    5. „între noi, blogării evanghelici”? Mă scuzi, eu nu fac parte din categoria aia, pur si simplu pentru că eu nu fac blogging. Eu fac altceva.
    6. Fraţi în Cristos este altceva.
    Fair Play este altceva.
    Prefer să nu amestecăm categoriile.

 6. Marius David zice:

  am raspuns, draga Tomis,
  ba da, am rubrica de contact, te rog sa te uiti cu atentie

  • OK acum am descoperit şi eu rubrica de CONTACT de aici (mi-am luat ochelarii de aproape). Înţeleg că ar fi o adevărată minune dumnezeiască să putem comunica odată în mod privat măcar pentru scurt timp. O seară plăcută !

   • Marius David zice:

    Tomis,
    1. ai descoperit rubrica Contact, foarte bine.
    2. nu, minunea o poţi declanşa tu, ce te opreşte să scrii pe privat pe adresa găsită acolo?
    aşa se poat întîmpla „minunea”.

 7. Aveti niste imagini subtile si pline de umor, caci m-au facut sa rad cu gura pana la urechi. De ex. „Claudiu Bleonţ rămîne de azi înainte ceva în jurul unor chiloţi căzuţi” sau „Îi va rămîne faţa partcă predestinată pentru scenă legată de genitaliile pe care şi le-a aşezat în proximitatea chipului”. Va „prevad” (cu ghilimelele de rigoare) un viitor frumos in literatura. Cat il priveste pe actor… Dumnezeu sa-l ierte!

 8. Haralambie Elefterescu zice:

  Bezmeticul a detronat esteticul! Advertorializarea (sic!) genitaliilor nephotoshopate – iata gaselnita formidabila a unor ratati in criza de inspiratie ce incearca sa se adreseze unui public tot mai imun la frumos si adevarat si tot mai predispus (mediatic par excellence!) la porcarii! Individul oricum, pare-se, nu a putut iesi cu nimic in evidenta size and shape wise. E la fel de comun in abjectia lui precum o multime de alti ratati ce-si cauta disperati un loc sub soare. Aceasta prabusire a moralei pana sub nivelul chilotilor lui Bleont este efectul relativismului moral in care ne tot balacim de ceva vreme. Presimt ca vom asista, de acum inainte, dupa modelul vestic, la o serie intreaga de dezbracari pentru tot felul de cauze „marete”. Vom reusi sa cadem astfel intr-un derizoriu penibil, ba mai mult decat atat vom reusi sa trivializam atat sexul cat si fizicul, ambele niste daruri minunate ale Creatorului. Din pacate degringolada morala si spirituala a acestui popor „mandru si ospitalier”, „iubitor de frumos” (si de scarbos deopotriva), de milenii neatarnat in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, nu va inceta pana cand intr-un glas natiunea nu-si va striga (Munchian) scarba fata de ea insasi. De-abia atunci procesul depurativ va incepe si vom putea spera la o revenire la normalitate! Sau cam asa ceva…

  • Marius David zice:

   corect, ei, acum fii sigur că se vor găsi cîteva cucoane telectuale şi cîţiva intelectălăi snobi care să meargă să-l vadă pe Bleonţ şi-n Richard. e cul. Deci reclama a avut d-efect!

 9. Pingback: “Să trecem mai departe” – comunicatul TNB faţă de gestul lui Claudiu Bleonţ | Marius Cruceru

 10. Sorina zice:

  Intre a fi sublim si a fi penibil… distanta poate fi incredibil de mica… Da, sa fim originali si sa fim noi insine – aceasta e calea cea buna. Dar aceasta presupune un auto-control, o auto-cenzura a tot ceea ce facem si ce spunem, cu atat mai mult daca e vorba despre persoane publice, deoarece impactul vietii lor asupra celor care si-i aleg ca model este foarte puternic. Un astfel de gest este complet nepotrivit (ca sa ma abtin de la alte calificative, mai putin decente) nu pentru un VIP, ci chiar si pentru un oarecare… Un gest obscen murdareste atat imaginea celui care il utilizeaza, cat si mintea si sufletul celui care asista la el. Este o lipsa crasa de respect fata de sine insusi, precum si la adresa celor in fata carora este facut. E mai rau decat daca i-ar fi injurat pe acei oameni in fata, in cel mai abject limbaj. Practic, le-a aratat cat valoreaza ei in ochii lui… 😦
  Si e cu atat mai rau, cand astfel de manifestari vin din partea unor oameni care contribuie (sau, cel putin, asa pretind, prin insasi profesia lor) la educatia noastra, la inaltarea nivelului nostru cultural si estetic… Pacat, mare pacat!… 😦
  Cred ca Mihai Sorin are dreptate: acest om are nevoie de multa iubire si rugaciune pentru ca – in mod cert! – nu intelege ce a facut, cu adevarat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.