Cantata Cafelei – UPDATE

Puţini ştiu că Bach n-a fost chiar atît de religios pe cît se crede. N-a compus numai muzică bisericească şi cînd spunem Bach nu ne gîndim imediat neapărat la Tocata şi fuga în Re minor.

Bach a compus şi bucăţi mai …. terene. O cantată dedicată cafelei, spre exemplu în care transpare extraordinarul simţ al umorului şi personalitatea expansivă de care se bucura geniul.

Iată AICI versurile în transcriere interliniară.
Studenţii mei ştiu cît de mare apreciere am pentru interliniare, dar aici ajută un pic.

AICI un articol drăguţ despre conţinutul cantatei şi cadrul cultural din spatele acestei extraordinare bucăţi muzicale.

Iată aici şi o altă interpretare. Flautul mi se pare mai bun aici, mai ales că este flaut istoric.

UPDATE:
Dr. Dorin Frandeş spune:

Intr-adevar J S Bach a compus şi 3 cantate laice: “Cantata cafelei” alcatuită din 10 părţi, “Cantata ţărănească” compusă din 22 de părţi şi “Alegera lui Hercule”compusă din 13 părţi. Total 45 de părţi. În rest a mai compus nişte muzică destinată cultului: 248 de cantate numerotate, 13 nenumerotate de către exegeţi, şi încă 20 aflate în anexele catalogului BWW. Total 1437 de părţi instrumentale ,vocale şi corale !!! Mai departe judecaţi voi ! Ceea ce ar fi interesant de remarcat şi comentat ar fi faptul că J S Bach, slujbaşul bisericii Sf Toma credincios evanghelic, la un moment dat a compus monumental Missa in si (Missa este expresia muzicală tipică catolicismului, la fel cum liturghia este tipică cultului ortodox).

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Muzica, Schimb de iutuburi, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Cantata Cafelei – UPDATE

 1. Iubitorii de cafea ar trebui să-i mulţumească lui Murad al IV-lea că a interzis cafeaua şi cafenele în Istanbul pentru că altfel n-ar mai fi emigrat patronii de cafenele în Italia, iar mai apoi în restul ţărilor europene pentru a face comerţ cu iubitul aliment. Eu unul, o urăsc la gust 🙂
  Am scris aici despre istoria cafelei: http://beniamincruceru.wordpress.com/2010/10/12/pentru-toti-iubitorii-de-cafea-urasc-cafeaua/

 2. naomi zice:

  O cantată dedicată cafelei, ascultata i cafeneaua lui Patratosu’ 🙂

 3. dorin zice:

  Asta am invatat si noi in conservatorul de muzica din perioada comunista.
  Intr-adevar J S Bach a compus şi 3 cantate laice: „Cantata cafelei” alcatuită din 10 părţi, „Cantata ţărănească” compusă din 22 de părţi şi „Alegera lui Hercule”compusă din 13 părţi. Total 45 de părţi. În rest a mai compus nişte muzică destinată cultului: 248 de cantate numerotate, 13 nenumerotate de către exegeţi, şi încă 20 aflate în anexele catalogului BWW. Total 1437 de părţi instrumentale ,vocale şi corale !!! Mai departe judecaţi voi ! Ceea ce ar fi interesant de remarcat şi comentat ar fi faptul că J S Bach, slujbaşul bisericii Sf Toma credincios evanghelic, la un moment dat a compus monumental Missa in si (Missa este expresia muzicală tipică catolicismului, la fel cum liturghia este tipică cultului ortodox).

 4. tudor zice:

  E gresit sa iubesti cafeaua ca si crestin? 🙂

 5. Leonard RADU zice:

  Nimic mai adevarat ! Italienii sunt „doctori” in fabricarea cafelei.
  Va recomand cu multa caldura tuturor celor care apreciati aromele unei cafele de calitate sa introduce-ti in meniul vostru zilnic 2-3 cesti de „FITNESS-COFFE ” , fie in varianta „FITNESS-ANTIOXIDANT-COFFEE” fie sortimentul „FITNESS-SENSUAL-COFFEE” .
  Pe langa faptul ca nu veti fi dezamagiti veti constata faptul ca aveti ocazia sa beneficiati de multe avantaje legate de starea voastra de sanatate.
  Tot ce trebuie sa faceti este sa vizitati http://www.fitnesscoffee.ro si veti gasi acolo raspunsuri la multe din intrebarile pe care poate nici nu v-i le-ati pus pana acum , descoperind si cum o puteti procura.
  Nu-mi multumiti ! Nu-i deloc meritul meu .

  • lacrad zice:

   am mai vazut pagina pe care ai pus-o.. si stiam lucrurile acestea despre caffea , insa mi-a fost teama sa promovez asa ceva pentru ca anumititii Fratii si Surorii gasesc pricina de poticnire!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.