„De ce e bine să scrii jurnal”?

Iată, azi împlinesc doi ani de cînd sînt cu blogul deschis spre măreţul public. Acest blog există de ceva vreme, dar a stat ascuns în tu-fişele înternetului meu propriu şi personal…pluc cîţiva prieteni.

În urmă cu doi ani am ridicat bariera şi am reînceput dialogul cu voi, dragi prieteni. Mulţumesc încă o dată tuturor celor care au găsit de cuviinţă să interacţionăm. „Repet din nou”, „pentru căci nu ştiu cum să mă esprim” că anume eu am fost cel mai cîştigat din toată eceastă experienţă.

Cu această ocazie merită să recitim o taxonomie a jurnalelor AICI.

„Gabriel Liiceanu spune ca un jurnal are sens pentru ca cititorul se regaseste in el. Adica fiecare din noi avem experiente care sunt perceptibile si de altii ca fiind ale lor, prin urmare se naste un fel de fraternitate, un fel de modestie generala: „a, daca si asta a patit chestia asta, inseamna ca si el e om” sau invers „uite ca am patit si eu lucruri pe care le-a patit un mare autor”. Exista un fel de omogenizare intre autorii de jurnal si public pe care Gabriel conteaza. Este o explicatie posibila a jurnalului.

I-am spus lui Gabriel ca totusi noi doi traim de 40 de ani din cauza diferentelor. Diferenta e cea care face ca aceasta relatie sa functioneze. Eu cred ca a face asemanarea cu toata specia e un fapt generos, dar nu intru totul adevarat. Asemanarile dintre oameni sunt de suprafata. In adanc suntem deosebiti, suntem unicat. Si as spera ca intr-un jurnal sa gasesc unicitatea unei persoane, nu ceea ce ea are in comun cu tot restul lumii”

As risca sa spun ca scriitorii care tin si jurnal scriu mai bine decat scriitorii care n-au tinut niciodata un jurnal. Pentru ca e o vocaliza implicata in faptul de a pune in fiecare zi pe hartie ceva care face parte din meserie.

Andrei Pleşu

Citiţi, vă rog, şi despre SAMIZDATUL MÎNCĂRII.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Blogroll, Meşteşugăreşti, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la „De ce e bine să scrii jurnal”?

 1. naomi zice:

  Asta demonstreaza cat de mult conteaza sa fi deschis.
  Nu vreau sa va contrazic dar jurnalul ar trebui sa fie la Domnul si „scris” pe genunchi.
  Dar suntem umani, nu ? si avem nevoie de ceva palpabil. Avem nevoie de aprobarea celor din jur, sau dezaprobarea la ceea ce gandim, facem sau suntem.
  Si eu am incercat sa tin un jurnal dar cum nu am primit nici un raspuns, am renuntat. Apoi am incercat (si poate o mai fac cate=o data) sa ma confesez la oameni, si acestia m-au dezamagit. Asa ca locul descarcarii mele este odaita in care coboara Domnul si-mi raspunde, ma mangaie si-mi ia poverile.

 2. Rodica Botan zice:

  „Si eu am incercat sa tin un jurnal dar cum nu am primit nici un raspuns…”
  Naomi…cine exact trebuia sa-ti raspunda?

  • naomi zice:

   Nu stiu, simteam nevoia sa primesc ceva in schimb, sa se declanseze ceva, nu stiu, dar nu am obtinut ceea ce mi-am dorit scriind in jurnal; mi s-a parut ridicol.

   • Rodica Botan zice:

    Naomi…poate chiar era. Poate asta ne da sansa sa ne corectam. Sa fim mai exigenti cu noi…Daca ne uitam in oglinda si nu luam masuri vizavi de ceea ce-i acolo…nu e de vina oglinda. Sau o astupam sa nu mai vedem ce-i acolo sau facem rinduiala sa schimbam imaginea…

 3. Gabriel Băloi zice:

  Sînt stîngaci la un anumit fel de cuvinte , dar aş vrea să vă mulţumesc frumos pentru posibilitatea pe care ne-aţi acordat-o fiecăruia dintre noi să ne deschidem sufletele şi , în fapt , să ne relatăm o parte din existenţa noastră sufletească ( intimă ) , adică să ne scriem jurnalul în casa d-voastră !
  Eu mă simt onorat şi îndatorat !
  Am relaţionat cu sufletul şi pot spune că m-am îmbogăţit.
  Cînd apăreaţi pe Credo Tv , soţia mă striga : vino repede să-ţi vezi prietenul !
  Cred că ea mă simte şi a văzut limpede cu ce sentimentalisme blogosloveşti umblam!

  Blogul acesta este într-adevăr un loc frumos ( invidiat de mulţi) , dar trebuie să ştii să-l priveşti şi să umbli prin el. E un loc rafinat şi complicat. Locurile frumoase nu sînt neapărat uşoare , ci sînt grele. Frumuseţea se caută cu o minte bună şi cu un suflet la fel de bun.
  Defapt , ca să te potriveşti cu lucrul cel frumos trebuie să ai sufletul frumos , altfel locul cel frumos poate părea unora urît.

  Domnul să vă dăruiască mereu frumuseţe din frumuseţea Lui !

  • Marius David zice:

   draga Gabriel Băloi,
   mă bucur, daca tot acest exerciţiu a fost de folos.
   cum spuneam cineva, am citit ieri un citat: „rolul scriitorului este să creeze un spaţiu în care alţii să poată gîndi”
   am citit şi soţiei faza cu soţia.
   blogul acesta este o parte edin sufletul meu, ceea ce nu înseamnă neapărat că este un loc frumos.
   multumesc pentru cuvintele bune

   • Gabriel Băloi zice:

    Ştiu că în fiecare din noi există expresii interioare de judiciozitate particulară , dar care deseori sînt exegetate incorect şi percepute incorect de către interpreţii din afară.
    Iar , uneori , în anumite situaţii , sufletul se năcreşte din LUCRURILE ACRE care-l atacă din afară.
    Deci , pe acele părţi din suflet eu le-aş numi judiciozităţi sufleteşti ! ( în sens de cumpăniri sufleteşti ) 🙂

 4. Rodica Botan zice:

  „La CNSAS toata lumea cauta informatori, pentru ca asta este, astazi, de interes public. Dar despre ce nu se vorbeste este cantitatea impresionanta de documente in care oameni absolut nesemnificativi socialmente – profesori din cate un sat, notari din cate un targ de munte – au o atitudine incredibil de demna. Am avut cazul unui profesor de romana dintr-un sat, care a fost invitat de un ofiter de securitate sa semneze un angajament, sa devina informator. Raspunsul lui scris este „Nu sunt capabil de asa ceva.” Despre omul asta nu vorbeste nimeni si va asigur ca sunt foarte multi ca el. Toti spun „Domle, n-aveai ce sa faci! Asta era situatia!” Nu e adevarat! Au fost foarte multi care s-au comportant decent.”
  gasit aici…
  http://life.hotnews.ro/stiri-prin_oras-8051138-andrei-plesu-romania-daca-existat-samizdat-fost-samizdatul-mancarii.htm
  …o alta fila de jurnal…

 5. DRAGO zice:

  marius,
  Este important sa tinem un jurnal,pentru noi personal,dar mult mai important este ca acest jurnal sa fie deschis si pentru altii, si extrem de important sa dea posibilitatea si altor participanti pentru a-si expune parerile si dorintele,in mod constructiv si benefic pentru cei din jurul nostru.

  In acest scop,cu permisiunea ta, vin cu un raspuns dat lui”pacevoua”(cred ca e fr.baptist) in care fac o propunere, in vederea instaurarii unui calm crestinesc,analizarea si eliminarea punctelor divergente dintre doctrinele pentico-baptisto-strejaresti.

  @pacevoua,
  Sincer,m-am bucurat mult de tot ,cind ai postat subiectul cu unele aspecte-de suprafata-care reprezinta deosebirea doctrinara dintre fratii baptisti si penticostali.

  Am crezut ca marea majoritate a commentilor se vor angrena in dezbatere, pentru eliminarea diferentelor care ne despart si a ajunge la o concordie crestineasca deoarece sintem copiii aceluiasi Tata ,rascumparati de acelasi Salvator Isus Cristos.

  Vad caci noi Romanii nu ne dezicem ,ca natie de sorginte latina- si-n loc sa ne smerim,sa ne aplecam la o masa a fratietatii pentru intelegere,- continuam sa ne muscam,sa ne trimitem sageti arzatoare si otravitoare,unii catre altii etc.care ne indeparteaza tot mai mult,unul de altul.

  Mai incerc odata, facind chemarea frateasca pentru a porni impreuna, dela punctele comune care ne unesc si tot impreuna,avind la baza BIBLIA, sa incercam sa eliminam diferentele care ne despart.

  Pentru a cunoaste concret subiectele puse in dezbatere,propun intocmirea unui tabel sinoptic cu urmatoarele coloane;
  col. 1-nr.curent
  col.2.-punctul inscris in marturisirea de credinta -doctrina baptista.
  col. 3.-acelasi punct in doctrina penticostala
  col.4-ce prevede Biblia cu privire la obiectivul respectiv.

  Consider ca avem toate mijloacele necesare si suficiente(biblii in diferite versiuni,literatura universala in biblioteci si concentrata in “laptopul lui Nelutu”etc) asa cum Dumnezeu ia zis lui Daniel”..cunostinta va creste…(iar la vremea sfirsitului)multi vor fi curatiti,albiti si lamuriti.”pentru realizarea acestui deziderat.

  Ce parere aveti..???
  Merita sa incercam sau considerati ca este..pierdere de timp..???

  Daca tot participam la “blogger rating”atunci s-o facem spre slava lui Dumnezeu,Domnul Isus Christos si a Duhului Sfint prin “zidire,sfatuire si mingaiere”.

 6. elisa zice:

  Drago,
  aiic n-a fost vorba despre o disputa intre baptisti si penticostali; nici macar intre baptisti si carismatici.
  Fratele Marius fiind ocupat de sarbatori, banuiesc ca-ti va raspune dupa aceea.
  Nimeni nu se uraste; fiecare si-a ales ceea ce”i s-a potrivit mai bine”, nu cred ca acest spatiu esre chiar nimerit pentru asa ceva.
  Este doar parerea mea.
  Lumina care a rasarit in ieslea sfinta sa ne umple viata, devenind lumini in intunerec,
  avind viata din viata lui Hristos.

  • DRAGO zice:

   elisa,
   aceasta propunere am postat-o pe inca doua bloguri.
   important este sa se demareze,ceva constructiv,in vederea rezolvarii divergentelor indiferent pe ce spatiu ;existent sau unul nou de comun acord.
   Nu esti de acord sa punem in aplicare practica a invataturii Domnului Isus,care este valabila si azi;
   „Ferice de cei impaciuitori,caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu.”(Mat.5;9)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.