Putin cîte Putin Rusia se întoarce la dictatură (P)

Atenţionare: Această postare este scrisă în urmă cu trei ani! Ce credeţi am avut dreptate? Este Medveev o marionetă, conduce Putin în continuare Rusia? Avem un Putin mai senin sau mai aplecat spre dictatură decît Putinul de acum patru ani?

Putin şi-a desemnat succesorul, ne anunţă Hotnews. Ce înseamnă asta?

Că poporul, suveranul, va trebui să aleagă desemnatul? „Vox populi, vox derbedeii!!!”

Iată o analiză a lui Vasile Ernu.

Ce s-a mai întîmplat cu marele prieten de la Răsărit?

Anul acesta mai mulţi analişti politici au sesizat situaţia în care Rusia a fost condusă de Putin. KGbizarea tuturor instutiţiilor fundamentale ale statului rus a început odată cu Andropov. Procesul a continuat pînă la Putin în crescendo cu o sofisticăreală politicianistă împletită cu măsuri dure de eliminare a adversarilor politici.

Nu degeaba i se spune lui Putin Ţarul Putin. Eu sper să se împlinească binecuvîntarea rabinului pentru Ţar din Fiddler on the Roof:

„Există o binecuvîntare pentru ţar?”

„Da, singur că există! Doamne ţine-l pe ţar…… departe de noi.”

Ce va urma de aici? Probabil, dacă scenariile lui Putin capătă contur, atunci vom avea o Rusie condusă tot de Putin, dar printr-o marionetă politică.

Oricum ruşii sînt fascinanţi. Merită să ne uităm într-acolo. Sînt la fel de surprinzători ca şi românii. Neam oriental.Să vedem ce se întîmplă acolo, măcar Putin, Putin, aşa… olecuţîcă….

De ce se întîmplă asta?

Am înţeles că ar fi studii de sociologie care fac legătura între religia majoritară a unor popoare şi propensiunea acestora spre acceptarea dictaturii.

Nu vi se pare ciudat că cel mai bine a prins comunismul în spaţiul slav, în spaţiul numit altă dată „panortodox”? Nu-i aşa că cei care au fost de alte religii, Polonia spre exemplu, Cehoslovacia, chiar Iugoslavia au scăpat mai uşor?

Acolo unde ortodoxia este la ea acasă, oamenii au nevoie de „părinţi”, de „tătuci”, de „avve” care să le spună tot timpul ce să facă.

Atunci cînd spiritualitatea unui popor este în criză, atunci locul avelor şi părinţilor este luat de Stalini, Ceauşeşti, Băseşti, Putini.

Ce se întîmplă în Asia? Cam acelaşi lucru. Mentalitatea orientală a acceptării necondiţionate a Maestrului, supunerea oarbă cultivată faţă de Împărat, loialitatea faţă de Stăpîn creează stratul germinativ perfect pentru inseminarea acestui model.

Veţi spune: da, dar comunismul nu a fost inventat în spaţiul rusesc?

Da, este adevărat, dar nici leninismul şi stalinismul nu au fost fundamentate pe comunismul de tip marxist, nu?

Pun întrebarea asta: oare religia are de-a face cu modelele politice pe care le adoptăm?

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Analize, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Putin cîte Putin Rusia se întoarce la dictatură (P)

 1. Claudiu Lupu zice:

  Da, sunt absolut convins că religia unui popor, cea care-i modelează mentalitatea si-i (de)formează si caracterul, are de-a face cu modelele politice pe care le adoptă. Însă, nedumerirea mea este următoarea: cum a fost posibil ca un personaj atât de „fermecător” şi de „aplecat” spre democraţie precum Traian Băsescu, să fie votat masiv, pentru a doua oară, de către creştinii evanghelici? Pun şi eu întrebarea aşa, într-o doară, deşi cunosc deja răspunsul: n-am avut pe cine! Ce, voiai să ajungă PSD-ul la putere? Nu, nu voiam! Dar nici părinţii mei n-au vrut să ajungă comuniştii la putere. I-a întrebat cineva? Ei zic că nu…

  • Marius David zice:

   draga Claudiu, pui mai multe întrebări, unele retorice, se pare că ai deja răspunsul,
   aşa cum ai intuit… românii au votat „pentru contra”, romanii în general, nu numai evanghelicii.

   • Claudiu Lupu zice:

    Că românii în general se comportă cum se comportă (inclusiv când îşi aleg conducătorii), asta nu-i o surpriză prea mare pentru mine. Asta este, încerc zilnic să mă împac cu această idee.
    Deşi, ca român, inima mea plânge pentru toţi românii, totuşi îngrijorarea mea cea mare este pentru felul în care reuşesc să înţeleagă lucrurile şi vremurile fraţii mei de credinţă, cei care ar trebui să fie „sarea pământului” şi „lumina lumii”. Şi asta mă doare crunt…

 2. Swan zice:

  Hmmm… Nu stiu daca religia are de-a face cu modelele politice pe care le adoptăm. Cred ca mai degraba are de-a face cu felul in care ne raportam la ele, un soi de acceptare si auto-martirizare populara. Zic si eu.

  • Swan zice:

   P.S. Grozav filmul Fiddler on the roof. Abia astept postarea despre el (parca asa se promitea).

  • ela zice:

   Are de a face. Bisericile Ortodoxe coabiteaza cu statul, tocmai de aceea dupa venirea comunismului Biserica Greco-Catolica a fost interzisa. Prin Biserica Ortodoxa un popor se poate mai bine controla… Imi pare rau sa o spun, dar asa stau lucrurile…

   • Swan zice:

    Hmmm… vrajba intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica e ceva mai veche… de prin 1054… nu a inventat-o comunismul. Dar asta e alta istorie. Bine zis „prin Biserica Ortodoxa un popor se poate mai bine controla”. Daca ar fi fost vorba de Biserica Catolica, controlul ar fi fost unul direct, din partea ei. 😉

   • ierinim zice:

    Domnisoara Ella, imi puteti da cateva exemple elocvente de „controlare” a poporului roman prin Biserica Ortodoxa? Cat despre motivatia interzicerii Bisericii Greco-Catolice de catre comunisti e clar ca bateti campii.

 3. Swan zice:

  As dori sa recitesc articolul dealtfel bine structurat de acum cateva zile despre metodele de analiza (parca). Am ametit cautandu-l. Am trecut asa de repede peste el incat nu am retinut nici cine l-a scris (era un guest post). Ma poate ajuta cineva sa-l regasesc? Va rog frumos. E de ajuns un link. Multumesc.

 4. Un pacatos zice:

  Domnule Cruceru, va scriu cam tarziu, dar trebuie lamurite niste lucruri:
  1. Biserica Catolica e puternica in Occident, iar comunistii aveau nevoie de legaturi economice cu Occidentul, ca de acolo venea valuta forte;
  2. Crestinii ortodocsi nu aveau in spatiul occidental necomunist decat pe micuta Grecie;
  3. Tocmai din cauza legaturilor cu Occidentul romano-catolicii, reformatii din Romania au suferit mult mai putin decat greco-catolicii.

 5. Monica C. zice:

  Recent am citit un interviu cu Neagu Djuvara, in care istoricul afirma ca, in cursa apropierii de Occident, ortodoxia a tinut Romania pe loc…
  In alta ordine de idei, va multumesc pt. blog, domnule Cruceru… imi e de folos!

 6. Pingback: Putin cîte Putin Rusia se întoarce la dictatură (P) 2 | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.