„Pledoarie pentru limba greacă” (Emanuel Contac)

Nu ştiu câţi clasicişti a câştigat spaţiul evanghelic românesc în această perioadă. Eu am cunoştinţă numai de Marius Cruceru (1994), Daniel Fărcaş şi Florentina Gheorghiaş-Pali (în cazul acestora din urmă nu cunosc anul absolvirii), toţi trei din mediul baptist. Probabil mai există şi alţii, despre care nu am informaţii. În tot cazul, situaţia nu se prezintă bine. Cu asta, evanghelicii se înscriu „în trend”, fiindcă studiile clasice sunt în declin în România (vezi suplimentul Dilema dedicat acestui subiect).

Deşi nu sunt clasicist cu acte în regulă, sunt convins de necesitatea studierii scrierilor clasice, biblice şi patristice în original. Din păcate, în această privinţă sunt o voce care strigă în pustiu. Mi-aş dori să ştiu că Domnul mai are 7.000 de evanghelici care gândesc ca mine. Din nefericire, ca Avraam în ultima lui „rundă de negocieri”, sunt nevoit să mă întreb dacă mai există măcar 10. În cazul în care există, vocile lor nu se aud. Cel puţin nu până la mine.

citiţi mai departe AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Greaca, Periegeza. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la „Pledoarie pentru limba greacă” (Emanuel Contac)

  1. calin zice:

    Da. Ce bine ar fi daca anumiti termeni din biblia romana, a caror inteles e mai altfel in greaca, sa fie explicati ca atare. Spre exemplu cuvantul bucurie din cornilescu are si alte exprimari in greaca, cu sensuri diferite.

  2. Octavian zice:

    Mie mi-ar plăcea să devin unul.
    Dacă nu, măcar peste 10-12 de ani să citesc o traducere a câtorva dintre cele mai importante scrieri patristice într-o română ”fără ceară”, accesibilă timpului nostru. Citesc scrierile patristice în traducere ortodoxă și am impresia că pierd mult din conținutul acestor scrieri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.