Cînd începe rugăciunea? (P)

O mare parte din timpul de rugăciune este pregătirea pentru rugăciunea însăşi.

Iaon Scărarul spunea: „Noi încetăm să ne rugăm înainte de a începe”.

Ne grăbim prea tare ca să bifăm în program faptul că am fost la liturghie, că ne-am rugat, dar nu aşteptăm să intrăm în prezenţa Domnului.

Moise s-a tot apropiat de rug, a trebuit să se descalţe pentru a sta pe pămînt sfînt. Noi, în graba noastră, dăm cu bocancii în fragilul rug.

Pe munte se urcă, aşa cum spune Grigorie, Moise s-a urcat pe munte şi poporul a rămas în urmă, s-a tot apropiat de Dumnezeu, dar urcuşul acesta i-a luat timp, energie, efort.

Nu poţi să închizi ochii repede, să spui lozincile de început şi, după 10 minute, formulele de încheiere. Între? Chestii pe care le arunci la picioarele lui Dumnezeu.

Credem că putem trimite o rugăciune ca pe un email scris în grabă, ca pe un SMS, butonat rapid între două staţii de troleu.

Domnul Însuşi a stat în rugăciune, şi-a făcut timp cîte o noapte întreagă, singur, pe munte. S-a pus deoparte.

„Nu există putere fără puritate” spunea Gerhardt DuToit. Oare cum s-ar putea obţine această puritate? Avem vreodată şansa de a fi puri precum Domnul Cristos?

Cu siguranţă, nu? Noi sîntem puri prin punerea noastră de-o parte în El, cel cu totul pus de-o parte. Sîntem sfinţiţi prin sfinţirea Lui.

Putem privi drept spre tronul de slavă a lui Dumnezeu, doar prin Cristos, în Cristos, cu Cristos.

Cum putem să ne aşezăm în acestă relaţie? Ne trebuie timp să ne cufundăm în Cristos. Să stăm în meditaţie.

Să închidem ochii şi să tăcem înaintea Domnului. Să tăcem pur si simplu.

În orele noastre de rugăciune, după ce se dă „Startul”, imediat simţim nevoia de a spune cuvinte. Dorim să spunem cît mai multe cuvinte şi repede. Ca nu cumva să fie vreun moment de tăcere „penibilă”.

Dacă se întîmplă cumva trebuie să „dăm o cîntare”.

Aţi participat vreodată la o oră de rugăciune la care fraţii şi surorile să „tacă” înaintea Domnului, pur si simplu, să tacă împreună pentru a găsi prezenţa Domnului?

Avem nevoie de oameni ai rugăciunii care să fi descoperit frumuseţea rugăciunii pentru a ne conduce în rugăciune.

Avem nevoie de mistici pentru a ne apropia de tainele Domnului.

Nu credeţi?

Să aşteptăm să intrăm în Prezenţa Domnului, să ne pregătim pentru a ne ruga, fără a sacrifica admirabilul preludiu al rugii.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Biserica Baptista, Fabrica de barbati, Gînduri, Muzica, Pătrăţoşenii, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Cînd începe rugăciunea? (P)

 1. Lucian Balanescu zice:

  Ce ma bucur ca ati spus aceste cuvinte! Din pacate suntem atat de obisnuiti sa ne apropiem de Dumnezeu ca de un doctor caruia ii spunem toate problemele noastre, ii spunem simptomele si in momentul cand ar trebui sa ne „prescrie reteta”, iesim afara din cabinet. Asta este realitatea. Nu asteptam sa ne vorbeasca si El. Dar ati fi putut vb si despre atitudinea cu care ar trebui sa venim in rugaciune. Cu acea recunoastere a neputintei noastre, care este atat de valoroasa in actul apropierii de El.

 2. Abel zice:

  Cîta întelepciune în acest articol ! Cîta profunzime ! Se simte experienta. Fratii nostri catolici si ortodoxi traiesc lucrul acesta de secole. Dar noi, cu credinta noastra noua a trebuit sa experimentam si o rugaciune mai bucuroasa, avînd credinta reînoita. Ce este pozitiv, e ca ne dam astazi seama ca mai exista si alte forme de a se închina si chiar ca avem nevoie de ele. Caci Dumnezeu ne-a dat ca rod al credintei bucuria ca sa ne întareasca dar El e Sfînt si se afla într-un murmur al vîntului. Poate a sosit momentul ca sa ne apropiem de fratii nostri din biserici istorice si sa ne rugam cu ei pentru împacare si echilibrul credintei noastre.

  PS : Mi-ati da voie sa traduc articolul în franceza ca sa-l împartasesc cu fratii mei de aici ? Multumesc mult.

 3. mariuspetric zice:

  Adevarat. Realitate rusinoasa.
  Suntem grabiti, superficiali, telegrafici.
  Cu siguranta, tacerea si singuratatea nu sunt pe lista preferintelor noastre.
  O, daca ar exista un buton, care sa ne deconecteze de cotidian, cand ne plecam pe genunchi!

 4. naomi zice:

  Rugaciunea este cel mai frumos experiment din viata unui crestin …
  Nu stiu daca va amintiti sau daca a-ti avut parte de acele Adunari unde in momentul in care intrai nu iti doreai nimic alceva, decat sa te rogi, ah ce dor mi de acele intalniri.
  Am cunoscut un frate batranel din satul Catcau care zicea ca rugaciunea te tine viu, daca nu mai ai dorinta de a te ruga mirosi deja a mort. Se faceau niste rugaciuni in vremea aceea, in casa lui, de neuitat. Se vindecau bolnavi, se intorceau pacatosi la Domnul.
  Azi zicem ca ne rugam, dar daca rugaciunea noastra nu are rasunet este egal cu zero. Ne rugam pentru cei nemantuiti si nimic, ne rugam pentru bolnavi si nimic, oare chiar credem ca Dumnezeu s-a schimbat? Nuu, noi ne-am schimbat si asa cum spuneti, frate Marius, noi trimitem doar sms-uri nu rugaciuni. Este trist.
  Asa cum se spune, nu exista putere fara puritatate. Nu poti sa pacatuiesti toata ziua iar seara sa ta astepti ca in 10 minute sa-ti poti rezolva problemele cu Dumnezeu printr-o poezie repetata mereu si mereu.
  Preludiu trebuie sa fie in tot timpul zilei. De tacut, pentru mine este mai greu ( de, sunt femeie) dar dupa ce obosesc imi fac timp sa ascult si imi raspunde de fiecare data.
  Imi este tare dor de acele partasii in rugaciune, nu mai exista aceea legatura …..

 5. Cristina L. zice:

  Apreciez postul dumneavoastra. 🙂 In bisericile noastre se face parca concurenta in rugaciuni scurte – scurt si la subiect – ce, nu stie Dumnezeu de ce avem nevoie ? Sa spuna multumesc ca Il punem la curent cu ultimele noutati din vietile noastre si sa raspunda rapid la cererile noastre si nu oricum, ci exact asa cum vrem noi. Chiar daca nu afirmam aceste lucruri cu voce tare, le declaram prin faptele noastre. Pacat! Dumnezeu nu pierde nimic, noi da.
  In biserica in care am crescut, pastorul nostru instituise o zi a rugaciunii. Era numai o data pe an, dar a fost o experienta placuta pentru mine si utila. Se facea duminica, intre orele 9:15 si incheiam cu o masa de dragoste, pentru ca in ziua respectiva se tinea si post. Se si canta, insa putin, foarte putin. Au existat cu siguranta si momente de tacere, dar cel cufundat in rugaciune cu Domnul nu a avut timp sa le observe.
  Sa ne ajute Dumnezeu sa invatam sa pretuim rugaciunea.

  • Abel zice:

   Nu cred ca este o contradictie între a cînta si a se ruga. Cred chiar ca cîntarea poate ajuta sufletul nostru a se concentra aspra lui Dumnezeu în felul în care Psalmistul spune : Lauda-l pe Domnul, Sufletul meu ! In Franta, la comunitatea Taizé, unde se intîlnesc crestini din lumea întreaga si de toate sensibilitatile rugaciunile sînt cîntate, prin cîntari cu versuri foarte simple pentruca sufletul nostru sa aibe timp sa cugete acele versuri. Iar în mijolcului liturghiei se o bserva o liniste de cîteva minute.

   Este o miscare mai noua de care poate unii dintre voi ati auzit. Casele de rugaciune, cea mai cunoscuta fiind cea din Kansas City (International House of Prayer KC), care din 1999 au ales sa se organizeze ca sa fie deschisa non stop. Si deci se roaga de 10 ani neîncetat zii si noapte, prin lauda, închinare, si rugaciune. De atunci s-au mai deschis multe.

   Cred ca sufletul nostru cartezian, are tendinta dea categoriza, de-a aranja totul punîndu-i o conotatie pozitiva sau negativa, dar Dumnezeu este foarte îndepartat de mintea noastra, chiar daca prin Dragostea lui se coaboara la nivelul nostru si ne da binecuvîntarea Lui acolo unde inimile noastre Îl asteapta.

  • Marius David zice:

   aseară am experimentat o rugăciune cu trei fraţi timp de o oră.. nici nu ştim cînd s-a dus.

 6. tibi zice:

  sunt cel mai fericit de cand am descoperit frumusetile vietii de rugaciune,nu pot sa va explic pt. ca este ceva intimin, este o legatura speciala,fantastica. o Doamne; invatane, ajutane sa stam pe genunchi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.