E dimineaţă, s-a deschis pleoapa dreaptă, dar cea stîngă se încăpăţînează. Orbeşte mergem la lichidul acela negru care ne ajută să rămînem în picioare pe la ora 6.00 A.M., ne ajută să nu umblăm împleticit după masa de prînz şi pe la ora 18.00 revine pe mesele birourilor noastre pentru a ne face cadou încă o porţie de muncă.
De cîte ori n-am turnat din zeama rămasă în automatul de cafea, zeamă încălzită ore întregi pe o plită electrică sau cafeaua răcită în termosuri? Sau… „este cafea făcută de ieri seara, cănile sînt acolo”… .
Nu discutăm despre ness. Acolo este o altă lume, la fel cum este lumea chitărilor clasice la distanţă de lumea chitărilor electrice sau bass. Altă poveste, altă distracţie.
Nu există cafea veche şi bună, ori este cafea proaspătă ori „proastă-pă”!
În ce mă priveşte? French melange (ce asociere.. ) mi se pare modalitatea de preparare care păstrează toate calităţile cafelei, gustul bun, de cafea necoaptă prea tare prin fierbere, mirosul… etc.
Expresso? Una dintre cele mai bune pentru cardiaci în ciuda zvonurilor.
Cea mai toxică? Cafeaua americănească, lungită pentru o zi întreagă, slabă, trecută prin cartonul filtrului (de asta are gust de hîrtie) şi prin care poţi citi ziarul fără niciun fel de problemă.
Voi reveni cu reţeta proprie, dacă este cazul …
A propos, mai ştie cineva în toată România asta un loc în care se poate bea cafea la nisip ca pe vremea în care turcii în Constanţa făceau legea la acest capitol? Cafea tare, făcută în faţa clientului, în ibricul afundat în nisip pînă la jumătate, încălzită încet sub 85 grade, stătea linguriţa dreaptă în cană. Ce vremuri!
Am căutat în toată Constanţa şi la Medgidia, dar nimic. Turci am găsit, dar cafea bună…. nu!







Unde ati cautat cafea in Medgidia? Cand? Poate nu ati cautat unde trebuie 🙂 Promit ca daca veniti, va ofer ocazia sa beti cafea facuta la nisip in fata clientului. Cafea bună!
voi veni! Sigur!
Am căutat acum doi ani. Nimic
…da, cam dupa 3 zile…nu mai e „proaspata”, cel putin pentru mine! Sub trei zile…e super!
Doar o faza hazlie vreu sa scriu, legata de cafeaua americana…aveti 100% dreptate, ii cam ca si cafeaua facuta de noi romanii pe…zatul de dimineata :). Intr-o seara la scoala se tot plangeau colegii ca sunt obositi, ca nu mai rezista… incat nu mai reuseam sa ascult lectura, asa ca m-am oferit sa le fac o cafea :)))) Le-am facut o cafea asa cum trebuie, dupa doua inghitituri..s-au trezit brusc! Insa de atunci nu mai vor cafea facuta de mine!!!!
de ce nu mai vor? Asta nu înţeleg, un american, dacă bea o cafea turcească autentică şi n-a căzut în comă imediat, mai vrea una.
De ce crezi că au succes Starbucks-urile?
Triple shot expresso!!!!
probabil nu vor sa fie treze la cursuri!:)) esti singura explicatie viabila :))
…am incercat sa aflu cum este „French melange”…ceea ce am gasit este doar viennesse melange, nu french…Poate ne descrieti si noua cum este „French melange”, asta cand mai aveti 5 minute, nu este nici urgenta nici „musai”!
Va spun sincer, ma delecteaza astfel de discutii…cafea, masini…pe site-ul dumneavoastra. Parca dupa atatea discutii importante, de criza…peste tot…sa citesc despre cafea este chiar o relaxare pentru mine! Therapeutic!
voi reveni cu o postare mai veche de pe Patratosu despre chestia asta.
Da, şi eu mă distrez scriiind despre diferite lucruri, din diferite direcţii.
Cineva m-a întrebat care este brandul blogului meu, pe ce este specializat, care este direcţia, e blog baptist, e de exegeză…
am răspuns imediat: brandul? Eu! 🙂
…hmmm!nu imi vine sa cred ca ati scris si despre cafea!chiar acum mi-am adus cana cu expresso extraordinar!asa ca ,si de la mine un vot pt expresso!si apropos…cafea cu chili,presarat(la fel cum se presara scortisoara)este delicioasa!o zi frumoasa sa aveti
şi puţină sare, neapărat, întăreşte aroma de cafea.
si astept reteta dumneavoastra proprie:D
vine în vreoi două zile.
Prefer cafeaua facuta in french press; din cate auzit este cea mai sanatoasa, fara zahar si cu ceva lapte- nu foarte mult. Filtrul vechi de cafea a ajuns la container 🙂 Nu mai pot sa beau cafeaua statuta decat daca n-am alta optiune… Si inca un lucru, dupa ce deschizi pachetul de cafea, trebuie tinut in frigider si bine inchis, ca sa nu-si piarda aroma…
Am şi un french press. Da, este foarte bună, dacă temperatura apei nu depăşeşte 85 de grade Celsius.
Am făcut multă vreme cafea aşa, dar eu prefer să rămînă zaţul în cafea, se duce la fund, rămîne acolo în cană tot timpul cît bei… pînă la fund. Apoi ronţăi un pic de zaţ proaspăt, este cireaşa de pe tort 🙂
Exact metoda asta o folosesc si eu de vreo 15 ani. Intre timp am incercat tot felul de alte variante si dupa toate aceste esperiente, pot sa spun ca cea cu zatul pe fundul cestii a ramas preferata.
E şi cea mai ieftină şi cea mai rapidă.
2 linguri Cafea,
1 lingură de zahăr brun
1 cană de apă în fierbător
şi gata…
în trei minute eşti treaz.
eu am făcut cadou filtrul 🙂
era unul foarte performant şi de firmă, dar n-am suportat gustul de carton.
Eu am inceput sa o fac cum o facea mama: fiarta in ibric. Fierb apa, macin boabele de cafea, si apoi pun cafeaua macinata in apa care fierbe, las sa fiarba pina aproape da in foc.
5 minute dupa ce am stins focul asa de buna ii cafeaua aia!
Ce fac cu zatul? Le pun in ghiveciurile de flori!
e foarte toxică şi îşi pierde aromele.
Nu mai fierbe cafeaua să dea în foc, este un barbarism!!!
Dar… de gustibus..
de ce-i toxica? nu trebuie fiarta prea mult?
nu trebuie să fiarbă deloc, nici măcar să dea în foc,
cafeaua turcească este menţinută la o tempertatură sub cea de fierbere pentru mai mult timp, dar NU FIERBE. aSA se creează şi acel caimac celebru, nu din fierbere.
Cafeaua fiartă este amară şi prea coaptă.
Dacian si nu v-au murit florile? Daca nu cu siguranta ca va face musculite. 🙂
nu, de fapt este un foarte bun îngrăşămînt. Încercaţi.
De asemenea, dacă vă miroase frigiderul, o cana cu cafea proaspătă măcinată, va absorbi mirosul.
Dacian …
,,…las sa fiarba pina aproape da in foc…” = toxocitate mare, mare, mare de tot ! Mai bine ronţăi boabe crude !
SDM
o sa incerc si retelele de aici ca poate ma mai trezesc si eu. de obicei imi vine sa dorm dupa ce beau cafea… asa ca… nu folosesc!
pentru unele treziri… nu ajunge cafeaua 🙂
stiu ca nu ajunge dar ajuta … sa veghem si sa ne rugam 🙂
trebuie sa fac ceva ca am tensiunea si glicemia mica. combinatia asta isi face efectul cel mai bine in birou pe o zi torida. aici nu pot face exercitii.
am de ales, fie putina cafea ca pocaitii fie putin vin ca Timotei 🙂
😉
postarea trebuie citita pe cantata bwv 211! nonconformistii pot adauga si bwv 515a.
cantata cafelei.
Imi place cafeaua tare cu mult zahar, lapte si dimineata pe stomacul gol. Dar din pacate, mai nou, numai o miros, trag adanc aer in piept si ma consolez cu gandul ca si lui Dumnezeu ii place mirosul jertfelor nu gustul lor.:)
Expreso e cea mai buna, la nisip nu am baut niciodata …
cafeaua-i bună când e ..bună..
şi când e mai raruţă ca-i mai draguţă..
Dacă e vorba e cafea „la amănunt” atunci:
vasul în care se fierbe apa trebuie să fie de sticlă termorezistentă tip iena (sticla fiind singurul material inert pentru recipiente)
apa sa fie de izvor sau distilată, plată înseamnă uneori doar fără Co2 nu fara minerale care-i influentează gustul (merge şi cu apă minerala de curiozitate, fără efecte prea încântatoare pentru papilele gustative)
la masa de prânz, pentru digestie, cafeaua e bună cu sucul de la o jumătate de lămâie şi zahăr nerafinat (brun înseamnă uneori colorat )
sau cu melasă (varianta „aristo”) ori sirop de arţar
la terasă e bună cafeaua cu o frunza de laur sau mentă „răsucită prin cană cu linguriţa” ori cu levanţică
iar dimineaţa „cafeaua gel ” 5 linguriţe cu vârf la 120 ml apa şi 3 de zahăr nerafinat, alături de 2 bucăţele de ciocolată neagră cu mentă
după ora 22 în funcţie de examene sau activităţi intelectuale nocturne merge mixul de cafea ( 3 lingurite cafea, 2 de ness, 1 de capucino )
alaturi de o cană de smântână dulce separat şi o căniţă cu miere de mană.
Cafea buna? Eilles…calitate germană „aristo”, brand din 1873.
ok, imi trebuie un laborator de chimie ca sa fac asta, plus o jumatate de florarie si jumatate de aprozar 🙂
Pentru astfel de preparare va trebuie laborator de chimie:
Arata interesant, dar eu prefer un espresso scurt.
da, cel mai bun, indicat pentru probleme cu inima.
Putine infarcturi la italienii care fac expresso asa cum trebuie
Proaspata cu siguranta este mai buna, insa NU ma refer la aceea proaspat luata dupa foc.
Prepararea are si ea un rol destul de important, dar diferanta o face cea proaspat prajita..
Acum putem sa ne imbatam cu aroma cafelei proaspat prajita la…. http://www.monkaff.ro….
Da, proaspătă şi luată din frigider, cafeaua se ţine în frigider.
Soţiei mele îi place doar să o miroasă. Ea nu bea cafea.
Pingback: Socar | Marius Cruceru
Acum ceva vreme se putea bea o cafea excelenta în Brasov, pe strada care duce dinspre Casa Armatei către Biserica Neagră. Cafea preparată la nisip, sub ochii clientului, evident în ceşcuţe foarte mici, cu linguriţa aproape „înfiptă” în ea! Nu ştiu dacă mai există acea cafenea acum, dar era singurul loc în care îmi savuram cafeaua în oraş în anii în care am locuit (şi :D) acolo!
Nam mai auzit despre a tine cafeaua la frigider pt pastrarea aromei, se tine pachetul inchis sau deshis?
deschis… sa iasa toata aroma.
Pingback: De ce prefer espresso? | Marius Cruceru
nu stiu cat de toxica este cafeaua facuta de cu seara poate cineva sa spuna????
se lîncezește, se oxidează, e toxică. Domnul ne-a dat gusturi. Nu o simți după gust?
e bleah!
Ehei, ce vremuri! In 87′, in concediu, beam cafea la nisip in Satul de vacanta din Constanta. Ce vremuri! Sublima licoare!
Cafeaua si ceaiul nu se fieb!!! se infuzeaza.
Pingback: Socar – acum și în Oradea | Marius Cruceru
Cafe Efendi – Neptun…am găsit cea mai buna cafea la nisip care am gustat-o in România
mulțumim de pont, dar pînă ajungem noi la pontul euxin ….:)
Espresso este de departe cea mai buna.Eu folosesc un automat krups de la care ma mai delectez cu cate un capuccino sau un latte.
La intrarea in Timisoara dinspre Dumbravita, Socar -compania nationala din Azerbaidjan- a deschis un peco…am vazut/citit ca se face si cafea la nisip… Nu am incercat inca…asa ca nu stiu cum e. Tot trec eu odata pe acolo sa incer cafeau aia 🙂
http://www.tion.ro/langa-timisoara-o-companie-petroliera-deschide-o-benzinarie-care-vinde-shaorma-si-cafea-la-nisip/1386064