Cafea „proastăpă” sau cafea proaspătă?

E dimineaţă, s-a deschis pleoapa dreaptă, dar cea stîngă se încăpăţînează. Orbeşte mergem la lichidul acela negru care ne ajută să rămînem în picioare pe la ora 6.00 A.M., ne ajută să nu umblăm împleticit după masa de prînz şi pe la ora 18.00 revine pe mesele birourilor noastre pentru a ne face cadou încă o porţie de muncă.

De cîte ori n-am turnat din zeama rămasă în automatul de cafea, zeamă încălzită ore întregi pe o plită electrică sau cafeaua răcită în termosuri? Sau… „este cafea făcută de ieri seara, cănile sînt acolo”… .

Nu discutăm despre ness. Acolo este o altă lume, la fel cum este lumea chitărilor clasice la distanţă de lumea chitărilor electrice sau bass. Altă poveste, altă distracţie.

cafeaua-mea.jpg

Nu există cafea veche şi bună, ori este cafea proaspătă ori „proastă-pă”!

În ce mă priveşte? French melange (ce asociere.. ) mi se pare modalitatea de preparare care păstrează toate calităţile cafelei, gustul bun, de cafea necoaptă prea tare prin fierbere, mirosul… etc.

Expresso? Una dintre cele mai bune pentru cardiaci în ciuda zvonurilor.

Cea mai toxică? Cafeaua americănească, lungită pentru o zi întreagă, slabă, trecută prin cartonul filtrului (de asta are gust de hîrtie) şi prin care poţi citi ziarul fără niciun fel de problemă.

Voi reveni cu reţeta proprie, dacă este cazul …

A propos, mai ştie cineva în toată România asta un loc în care se poate bea cafea la nisip ca pe vremea în care turcii în Constanţa făceau legea la acest capitol? Cafea tare, făcută în faţa clientului, în ibricul afundat în nisip pînă la jumătate, încălzită încet sub 85 grade, stătea linguriţa dreaptă în cană. Ce vremuri!

Am căutat în toată Constanţa şi la Medgidia, dar nimic. Turci am găsit, dar cafea bună…. nu!

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

50 de răspunsuri la Cafea „proastăpă” sau cafea proaspătă?

  1. Sali Sabri zice:

    Unde ati cautat cafea in Medgidia? Cand? Poate nu ati cautat unde trebuie 🙂 Promit ca daca veniti, va ofer ocazia sa beti cafea facuta la nisip in fata clientului. Cafea bună!

  2. Maria zice:

    …da, cam dupa 3 zile…nu mai e „proaspata”, cel putin pentru mine! Sub trei zile…e super!
    Doar o faza hazlie vreu sa scriu, legata de cafeaua americana…aveti 100% dreptate, ii cam ca si cafeaua facuta de noi romanii pe…zatul de dimineata :). Intr-o seara la scoala se tot plangeau colegii ca sunt obositi, ca nu mai rezista… incat nu mai reuseam sa ascult lectura, asa ca m-am oferit sa le fac o cafea :)))) Le-am facut o cafea asa cum trebuie, dupa doua inghitituri..s-au trezit brusc! Insa de atunci nu mai vor cafea facuta de mine!!!!

  3. Maria zice:

    …am incercat sa aflu cum este „French melange”…ceea ce am gasit este doar viennesse melange, nu french…Poate ne descrieti si noua cum este „French melange”, asta cand mai aveti 5 minute, nu este nici urgenta nici „musai”!

    Va spun sincer, ma delecteaza astfel de discutii…cafea, masini…pe site-ul dumneavoastra. Parca dupa atatea discutii importante, de criza…peste tot…sa citesc despre cafea este chiar o relaxare pentru mine! Therapeutic!

    • Marius David zice:

      voi reveni cu o postare mai veche de pe Patratosu despre chestia asta.
      Da, şi eu mă distrez scriiind despre diferite lucruri, din diferite direcţii.
      Cineva m-a întrebat care este brandul blogului meu, pe ce este specializat, care este direcţia, e blog baptist, e de exegeză…
      am răspuns imediat: brandul? Eu! 🙂

  4. euandreea31 zice:

    …hmmm!nu imi vine sa cred ca ati scris si despre cafea!chiar acum mi-am adus cana cu expresso extraordinar!asa ca ,si de la mine un vot pt expresso!si apropos…cafea cu chili,presarat(la fel cum se presara scortisoara)este delicioasa!o zi frumoasa sa aveti

  5. euandreea31 zice:

    si astept reteta dumneavoastra proprie:D

  6. coco zice:

    Prefer cafeaua facuta in french press; din cate auzit este cea mai sanatoasa, fara zahar si cu ceva lapte- nu foarte mult. Filtrul vechi de cafea a ajuns la container 🙂 Nu mai pot sa beau cafeaua statuta decat daca n-am alta optiune… Si inca un lucru, dupa ce deschizi pachetul de cafea, trebuie tinut in frigider si bine inchis, ca sa nu-si piarda aroma…

    • Marius David zice:

      Am şi un french press. Da, este foarte bună, dacă temperatura apei nu depăşeşte 85 de grade Celsius.
      Am făcut multă vreme cafea aşa, dar eu prefer să rămînă zaţul în cafea, se duce la fund, rămîne acolo în cană tot timpul cît bei… pînă la fund. Apoi ronţăi un pic de zaţ proaspăt, este cireaşa de pe tort 🙂

      • Dan H. zice:

        Exact metoda asta o folosesc si eu de vreo 15 ani. Intre timp am incercat tot felul de alte variante si dupa toate aceste esperiente, pot sa spun ca cea cu zatul pe fundul cestii a ramas preferata.

    • Marius David zice:

      eu am făcut cadou filtrul 🙂
      era unul foarte performant şi de firmă, dar n-am suportat gustul de carton.

  7. Dacian Reece-Stremtan zice:

    Eu am inceput sa o fac cum o facea mama: fiarta in ibric. Fierb apa, macin boabele de cafea, si apoi pun cafeaua macinata in apa care fierbe, las sa fiarba pina aproape da in foc.
    5 minute dupa ce am stins focul asa de buna ii cafeaua aia!
    Ce fac cu zatul? Le pun in ghiveciurile de flori!

  8. Vasilis zice:

    o sa incerc si retelele de aici ca poate ma mai trezesc si eu. de obicei imi vine sa dorm dupa ce beau cafea… asa ca… nu folosesc!

  9. guitarschizofrenic zice:

    postarea trebuie citita pe cantata bwv 211! nonconformistii pot adauga si bwv 515a.

  10. naomi zice:

    Imi place cafeaua tare cu mult zahar, lapte si dimineata pe stomacul gol. Dar din pacate, mai nou, numai o miros, trag adanc aer in piept si ma consolez cu gandul ca si lui Dumnezeu ii place mirosul jertfelor nu gustul lor.:)
    Expreso e cea mai buna, la nisip nu am baut niciodata …

  11. Mihai Sorin zice:

    cafeaua-i bună când e ..bună..
    şi când e mai raruţă ca-i mai draguţă..

    Dacă e vorba e cafea „la amănunt” atunci:
    vasul în care se fierbe apa trebuie să fie de sticlă termorezistentă tip iena (sticla fiind singurul material inert pentru recipiente)
    apa sa fie de izvor sau distilată, plată înseamnă uneori doar fără Co2 nu fara minerale care-i influentează gustul (merge şi cu apă minerala de curiozitate, fără efecte prea încântatoare pentru papilele gustative)
    la masa de prânz, pentru digestie, cafeaua e bună cu sucul de la o jumătate de lămâie şi zahăr nerafinat (brun înseamnă uneori colorat )
    sau cu melasă (varianta „aristo”) ori sirop de arţar
    la terasă e bună cafeaua cu o frunza de laur sau mentă „răsucită prin cană cu linguriţa” ori cu levanţică
    iar dimineaţa „cafeaua gel ” 5 linguriţe cu vârf la 120 ml apa şi 3 de zahăr nerafinat, alături de 2 bucăţele de ciocolată neagră cu mentă
    după ora 22 în funcţie de examene sau activităţi intelectuale nocturne merge mixul de cafea ( 3 lingurite cafea, 2 de ness, 1 de capucino )
    alaturi de o cană de smântână dulce separat şi o căniţă cu miere de mană.
    Cafea buna? Eilles…calitate germană „aristo”, brand din 1873.

  12. iancsi zice:

    Pentru astfel de preparare va trebuie laborator de chimie:

    Arata interesant, dar eu prefer un espresso scurt.

  13. nezza zice:

    Proaspata cu siguranta este mai buna, insa NU ma refer la aceea proaspat luata dupa foc.
    Prepararea are si ea un rol destul de important, dar diferanta o face cea proaspat prajita..
    Acum putem sa ne imbatam cu aroma cafelei proaspat prajita la…. http://www.monkaff.ro….

  14. Pingback: Socar | Marius Cruceru

  15. marinelblaj zice:

    Acum ceva vreme se putea bea o cafea excelenta în Brasov, pe strada care duce dinspre Casa Armatei către Biserica Neagră. Cafea preparată la nisip, sub ochii clientului, evident în ceşcuţe foarte mici, cu linguriţa aproape „înfiptă” în ea! Nu ştiu dacă mai există acea cafenea acum, dar era singurul loc în care îmi savuram cafeaua în oraş în anii în care am locuit (şi :D) acolo!

  16. lacra zice:

    Nam mai auzit despre a tine cafeaua la frigider pt pastrarea aromei, se tine pachetul inchis sau deshis?

  17. Pingback: De ce prefer espresso? | Marius Cruceru

  18. Miha zice:

    nu stiu cat de toxica este cafeaua facuta de cu seara poate cineva sa spuna????

  19. cafegiul zice:

    Ehei, ce vremuri! In 87′, in concediu, beam cafea la nisip in Satul de vacanta din Constanta. Ce vremuri! Sublima licoare!

  20. cafegiul zice:

    Cafeaua si ceaiul nu se fieb!!! se infuzeaza.

  21. Pingback: Socar – acum și în Oradea | Marius Cruceru

  22. Maria zice:

    Cafe Efendi – Neptun…am găsit cea mai buna cafea la nisip care am gustat-o in România

  23. Flavius Pop zice:

    Espresso este de departe cea mai buna.Eu folosesc un automat krups de la care ma mai delectez cu cate un capuccino sau un latte.

  24. La intrarea in Timisoara dinspre Dumbravita, Socar -compania nationala din Azerbaidjan- a deschis un peco…am vazut/citit ca se face si cafea la nisip… Nu am incercat inca…asa ca nu stiu cum e. Tot trec eu odata pe acolo sa incer cafeau aia 🙂

    http://www.tion.ro/langa-timisoara-o-companie-petroliera-deschide-o-benzinarie-care-vinde-shaorma-si-cafea-la-nisip/1386064

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.