Cum e moartea… (P)

Moartea e un înger, nu un demon…nici femeie, e bărbat.

Biblia ne spune că Moartea e un înger. Samael sau Sariel, aşa cum îl numeşte tradiţia ebraică, este înger căzut sau nu? Se pare că este Înger al Domnului! Dacă e al lui Dumnezeu înseamnă că nu este slujitorul SAtanei după cum am fost îndemnaţi să credem.

„2 Samuel 24:16 Pe când îngerul întindea mâna peste Ierusalim ca să-l nimicească…. Îngerul Domnului era lângă aria lui Aravna, Iebusitul. 7 David, văzând pe îngerul care lovea pe popor, a zis Domnului: ….”


Ce tragic-sublim! David VEDE îngerul, îl vede unde se opreşte, pe unde se duce, chiar ne spune şi uliţa pe care a călărit…

Moartea este un înger. Deci este frumos. O fiinţă perfectă, foarte harnică şi întotdeauna eficientă.

Nici chip să fie un demon scheletic, cu craniul rînjind, în rasă cu glugă, cu coasă şi fără aripi.

Moartea este un înger strălucitor de galben. I-am văzut de vreo trei sau patru ori în viaţă colţul mantiei. Călăreşte. Foarte frumos. Vreţi să vă convingeţi? (Apocalipsa 6:8). Este un înger deosebit de toţi ceilalţi. Între cer, iad şi pămînt, lucrează, istoric vorbind mai mult ca toţi ceialalţi îngeri, pentru a se odihni restul veşniciei (Apocalipsa 21:4)

Este de foarte mare încredere la Dumnezeu, dacă are acces şi spre sus şi spre jos. Pe unii îi duce la Domnul, pe alţii îi dă dracului. Lumile de sus şi de jos sînt separate. Singurul care călătoreşte nestingerit dintr-o parte în alta cu treabă e Îngerul pe cal gălbui. De-asta l-au confundat cu un demon. Mare greşeală.

Cînd îi voi vedea mantia spre căptuşeală, cînd îşi va opri galopul în dreptul meu, atunci ştiu că va fi unul dintre cele mai frumoase alergări cu calul. Numai cine n-a mai urcat niciodată pe cal şi nu ştie unde merge se sperie …

Pe îngerul morţii nu îl vezi decît o dată şi pentru foarte scurt timp. După care…

Abia aştept!

Update:

pentru cei de la Mercedes (întotdeauna au avut idei creative şi muzică bună) aşa arată Moartea.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Gînduri, Meditaţii, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

92 de răspunsuri la Cum e moartea… (P)

 1. Micul Teolog zice:

  Moartea? hmmm eu cred ca e de culoarea gri. Un inger trudit care si-a depus actele de pensionare de demult, vesnic pe fuga si mereu stinger. Cateodata picteaza in rosu alteori transparent.

  L-am vazut si eu in urma cu aprox. 2 luni, era in treacat…silentios, nepasator

  • Marius David zice:

   da i-ai zis şi tu SORRRY? I-ai zis!
   Vezi, ai grijă că pîndeşte la următoarea intersecţie..

   • napoleonus zice:

    Frate Marius.,..ati indus o eroare..:)
    Moartea nu e barbat:))
    Faptul ca e inger, asta inseamna ca nu are sex…ptr ca ingerii nu au sex…:)

    • Pomisor zice:

     Nu toti ingerii sunt asexuati. Unii sunt dar nu toti.

     Exemplu: Ingerul apei este asexuat dar ingerul Gabriel peste tot unde apare arata ca un barbat.

     • Marius David zice:

      Pomişor, Napoleonus, categoria sexuală nu se aplică îngerior,
      nu putem spune nici că sînt sexuaţi nici asexuaţi, nici bărbaţi nici femei, sînt categorisibili într-o altă categorie ontologică.
      Discuţia despre sexul îngerilor este inutilă.

     • Pomisor zice:

      Indiferent cum am lua-o aceasta este o discutie pur speculativa… Nu putem spune cu certitudine cum stau lucrurile. Nu cred ca vreunul dintre noi a facut anatomia unui inger… asa ca nu are rost sa continuam…

 2. Micul Teolog zice:

  IATA SI UN SITE extraordinar de fascinant

  CO2 emissions, birth rate & death rate simulation

  http://www.breathingearth.net/

  • Ciprian Simut zice:

   Moartea…moartea…hm, tulburator gand. Am vazut un singur om murind. Aveam cinci ani. A murit in fata mea. Eu eram in coltul patului, in cealalta parte a locului in care murea „Feri bacsi” (el m-a invatat sa vorbesc maghiara, la 4 ani o vorbeam mai bine decat romana…se pare ca a fost atat de eficient incat a trebuit sa re-invat limba romana…nici acum nu am uitat maghiara). L-am iubit pe batranel. Era bland, un pic tras de spate, cu un par alb ca neaua. Nu avea un singur fir negru sau gri. Medicii de pe ambulanta erau in jurul lui, el suferea, murea. Eu urlam si plangeam ghemuit pe un colt de pat. Era cel mai indepartat loc in care ma puteam ghemui. Ma uitam la el cum moare. Groaza cu care am perceput plecarea lui Feri bacsi n-am uitat-o in graba. Gandul mortii mi-a ramas in minte ca un cui negru intr-o usa alba.

   Ne uitam la Dumnezeu cand ne fereste de moarte, si ne dam seama in mod constient de asta. Moartea primeste valente impersonale. Ne aducem aminte ca e inger si il vedem mereu negru…chiar daca nu e, asa cum dracul nu are coarne si copite. Cat de hidos e dracul nu avem cum sti…poate ca doar posedatii pot spune cate ceva…dar poate ca Dumnezeu nu ii ingaduie dracului sa se arate asa cum ar vrea el. Mi-aduc aminte de Iov: dracul l-ar fi omorat, Dumnezeu insa a pus stavila puterii lui.

   Ingerul ca fiinta activa, vie (paradoxal sau nu Moartea e…vie), este greu de perceput, de vizualizat. E mai degraba perceput ca un eveniment. Dar cauzat de ce? De Dumnezeu, evident. Este…nu stiu cum sa-i spun…este cutremurator? fascinant? „smeritor”? faptul ca Dumnezeu da viata celulei care tese omul, dar omul se naste totusi mort spiritual, ca apoi sa il invie spiritual prin mantuire iar la finalul vietii sa ii omoare trupul prin acest inger…si totusi, nu se opreste Dumnezeu aici…va uni trupul cu sufletul…

   Cine este acest Dumnezeu?

   • Marius David zice:

    draga Ciprian,
    îţi multumesc pentru acest portret.
    Nu alunga acel gînd al morţii. Lasă-l să te urmărească toată viaţa.
    Îţi vei trăi viaţa altfel cu gîndul morţii în ceafă şi înainte.

   • adrian zice:

    Frumos scris si cu pasiune!

   • napoleonus zice:

    Cine este acest Dumnezeu? Dumnezeu Creatorul, Suveranul, Atottiitorul, Mantuitorul… faptul ca ne nastem morti din punct de vedere spiritual este datorita lui Adam, nu datorita lui Dumnezeu… si chiar si atunci ne da viata…viata care vine din Isus care este Viata…si sansa de a-L alege pe El ca sa traim… acesta este Dumnezeu! Si cred ca trebuie sa stii si tu asta, Ciprian….

    pe de alta parte, dracul nu este deloc urat si hidos….In Biblie gasim ca el a fost (si cred ca mai este si acum) cel mai frumos inger (chiar daca acum este si cel mai rau)!!!!

    • Ciprian Simut zice:

     Am dubii serioase fata de frumusetea diavolului. Faptul ca vine sub forma de inger de lumina nu inseamna ca si este inger de lumina. Ce legatura este intre frumusetea lui Dumnezeu si a ingerilor Sai si frumusetea diavoului si a cohortei sale. Tind sa cred ca decaderea morala a satanei a insemnat si o decadere estetica. Mi-e greu sa cred ca in plan ontologic diavolul a ramas neschimbat in infatisare. Odata cu caderea morala cred ca a fost si retrogradat, adica, nu prea imi vine sa cred ca a ramas arhanghel.

     • Ciprian Simut zice:

      adica, daca ar fi ramas frumos in plan estetic si si-ar fi pastrat functia (asta e la un alt comentariu) ar avea implicatii crunte pentru viata omului si soteriologie. Am putea gasi la scuze cu caru’!

     • Marius David zice:

      Scriptura spune că se poate preschimba, nu că este înger de lumină
      bună observaţie, Ciprian.

  • Marius David zice:

   da, foarte interesant….

   • napoleonus zice:

    Eu zic sa ramaneti la Scriptura…:)
    Faptul ca a cazut in pacat, nu i-a luat frumusetea….. a ramas cel mai frumos inger, dar a devenit si demon…. a se citi textele din Ezechiel si Isaia….unde se vb de imparatul Tirului, care se referea la Lucifer….

    • Pomisor zice:

     Se pare ca nu cititi complet… Isaia 14:11 „Stralucirea ta s-a coborat si ea in Locuinta mortilor, cu sunetul lautelor tale; asternut de viermi vei avea, si viermii te vor acoperi.”

     Sper sa observati ironia…

     Pacatul intodeauna urateste… Nu poti pacatui si ramane frumos, mai ales ca toate calitatile si trasaturile in plan spiritual desemneaza trasaturi de caracter. Da uneori se preschimba in inger de lumina adica mimeaza unele calitati dar nu pentru multa vreme…

 3. dori`s zice:

  aveti o imaginatie bogata, nimic de zis…
  totusi mie imi pare ca Biblia vorbeste pe un alt ton despre moarte.
  nu cred ca este ingerul Domnului, nici ca Dumnezeu ar avea o astfel de consideratie pentru ea. va fi nimicita la sfarsit impreuna cu vrasmasii Domnului.
  eu sper sa fiu insotita la plecare de alti ingeri mai pasnici 🙂

  1 Corinteni 15:55  Unde îţi este biruinţa, moarte? Unde îţi este boldul, moarte?”
  56  Boldul morţii este păcatul; şi puterea păcatului este Legea.

  1 Corinteni 15:26  Vrăjmaşul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea.

  • Marius David zice:

   Cum crezi că s-ar fi făcut teologie fără imaginaţie.
   Da, în biblie sînt mai multe sensuri pentru moarte. Teologia nu se face niciodată cu concordanţa 🙂
   Ia de exemplu..

   Să nu iubiţi lumea şi lucrurile din lume…
   Lumea zace în cel rău..
   Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea..

   Ce să mai înţelegem? Ce înseamnă „lume”?

   Plata păcatului este moartea… este una, iar cel responsabil cu îndeplinirea poruncii de a ne trece prin moartea fizică.. .este cu totul altceva. Altcineva, pardon!

 4. mnobineknume zice:

  bunicul meu cand a murit s-a uitat in coltul de sus al camerei, a zambit,s-a luminat la fata, si asa a murit: zambind
  in schimb, a murit un om nemantuit. cand a venit moartea dupa el s-a zbatut, a lovit peste tot cu mainile si urla sa nu il ia.
  deci …. e acelasi inger moarte pentru toti?

  • Marius David zice:

   exact aşa a murit mama Nataliei (nu-mi place să-i zic soacră… )
   Aşa cum descrii în prima scenă..

  • michael zice:

   un bunic de`al meu s`a stins cu o cantare frumoasa murmurata de niste buze ce ziceai ca sunt miscate de insasi fiorul vesniciei. celalalt bunic… a fost nevoie ca cineva sa il tina de maini, pentru ca gesticula violent, plin de frica…

   • Marius David zice:

    am asistat la aşa o moarte, verişorul tatei, fost legionar, fost comunist, fost pîndar la colectiv, fost soţ rău, fost, fost, fost…
    a murit îngrozitor.

    • mnobineknume zice:

     si totusi..este acelasi inger?
     poate fi acelasi? omul e fericit sau ingrozit cand vede cine vine sa il ia,nu cred ca vede unde merge, ci vede doar mesagerul, nuh?

     • Pomisor zice:

      Crestinii adevarati si nu numai nu vad ingerul mortii… El are calitatea de a putea fi invizibil spre deosebire de alte fiinte a caror prezenta nu prea poate fi mascata, calitate caracteristica acestui inger.

      Apoi se pare ca spiritul uman are o oarecare putere de anticipare a ceea ce il asteapta… si aceasta chiar si in viata obisnuita nu doar in momentul mortii.

     • mnobineknume zice:

      de unde stii lucrul asta Pomisor? adica oamenii cand mor vad ceva,nuh? ce vad?

     • Pomisor zice:

      Din raportarile celor care au cunoscut fenomenul de moarte clinica…

     • Pomisor zice:

      Unele persoane chiar au simtit cum cineva ii scoate afara din trup fara ca insa sa poata vedea cine. Altii au devenit constienti dupa ce erau deja separati de corp. Iar foarte putini chiar au vazut ingerul mortii venind inca inainte de a muri… Avea infatisarea clasica…

     • mnobineknume zice:

      nu stim pana nu vedem cu ochii nostri 😀 totusi cred ca omul vede cine vine dupa el 😀 desi, dupa cum am scris mai sus, nu imi pot explica unele chestii

     • Pomisor zice:

      Ingerul mortii nu e responsabil decat de fenomenul mortii. Ce se intampla dupa aceasta nu il priveste pe el…

     • mnobineknume zice:

      de acord 😀
      da nu ai inteles la ce m-am gandit eu..sau ce am intrebat 🙂
      ingerul mortii e acelasi si pentru cei rai si pentru cei buni? atunci cum se explica modul diferit de a muri?

     • Pomisor zice:

      Este acelasi inger. Dar ce simte un om inainte de a muri depinde de om… Orice experienta identica in conditii este subiectiva… fiecare om doarme cum si-a asternut… Un om complet nepregatit se va simti foarte prost in timp ce cineva care s-a pregatit din timp nu va avea motive prea multe de grija… In plus ti-am spus exista o anumita capacitate de anticipare care poate aduce si ea un plus de trairi…

    • mnobineknume zice:

     mda :-s
     interesant 😀 oricum subiectul ” moarte” poate fi discutat la nesfarsit

 5. maria zice:

  Ce-i asta, domnule Pastor?! Un vis urat, sau oboseala? Cred ca a te ruga pentru „sfarsit crestinesc vietii noastre, fara durere, neinfruntat, in pace si raspuns bun la infricosata Judecata a lui Cristos” este mai constructiv decat a „broda” pe tema „formei” mortii . Va asigur ca ma intereseaza, ma imbogatesc si astept cu bucurie comentariile dumneavoastra …”serioase”!

  • Marius David zice:

   Maria, dragă, nu-i vis urît nici oboseală. Textul este scris după o întîlnire faţă în faţă cu moartea. Am avut parte de mai multe, dar asta fusese cea mai serioasă.

   Am scris şi un alt post… supriză… tot despre sfîrşit. Va fi răsspunsul la rugăciunea pe care o aminteşti.

 6. coco zice:

  Moartea poate fi o binecuvantare. Oare ce-ar fi fost de noi traind vesnic intr-o lume imperfecta plina de boala si suferinte de tot felul… Ce bine de noi ca Adam si Eva n-au mai apucat sa manance si din celalat pom 🙂 Poate ca si alungarea lor din gradina a fost o binecuvantare la urma urmei – limitarea raului…..

  • Marius David zice:

   da, dezbrăcarea de acest trup de moarte este o binecuvîntare, slavă Domnului, pînă atunci.. vorba lui Noica, să ne purtăm cu demnitate cele 9 orificii ale fratelui nostru porcul-corpul.

 7. adrian zice:

  Se pare ca nu stie sa moara frumos decat acela care a stiut sa traiasca frumos!

 8. Calin zice:

  Mortala postare 😀

  E chiar benefica.

  • Marius David zice:

   Da, călugării vechi dormeau în sicrie ca să-şi aducă aminte că somnul nu este decît un exerciţiu pregătitor penrtu moarte.

   • naomi zice:

    Oricum nu cred ca le-a fost benefica pregatirea.
    Dupa moarte trupul acesta nu mai simte nimic, sufletul este cel ce beneficiaza de bucuria sau intristarea de dincolo.
    N-au facut decat sa-si prelungeasca agonia.
    Sa te impaci cu ideea ca vei muri este foarte greu pentru ca este ceva necunoscut noua.
    Singura „imbarbatare” pentru mine este ideea ca dincolo ma asteapta Domnul meu pentru care am suferit aici. Cu cat ma gandesc mai mult la promisiunea facuta de Domnul Isus, ca mi-a pregatit un loc, cu atat sunt mai gata sa plec, mai curajoasa, mai linistita ….
    Nu conteaza cum arata moartea atata rimp cat esti gata sa renunti la o viata fericita, la cei dragi cu care ti-ai impartit bunele si rele, la bunurile materiale atat de dragi agonosite cu atata sudoare, la copilasi care te-au inveselit saute-au intiristat, si te gandesti ca nici tu nici alcineva nu le potea purta de grija asa cum o va face Dumnezeu.
    Nu conteaza cum e arata moartea atata timc cat in urma ta pe pamant vor cauta multi sa calce ….
    Nu ma gandesc cum va arata moartea pentru ca nici n-am s-o privesc pentru ca sunt foarte suparata pe ea …

 9. Pomisor zice:

  Moartea – un inger straniu…
  Multe creaturi sunt in lumea spirituala si fiecare cu trasaturile ei. Moartea este un inger particular. Are rang de arhanghel (un rang superior), arie de activitate intreaga Planeta si … ca trasatura particulara: mantia de invizibilitate… Ca multe alte creaturi din lumea spirituala isi poate schimba infatisarea sub care se poate arata oamenilor dar de multe ori isi foloseste capacitatea de a putea fi invizibil, atat fata de oameni cat si fata de lumea spirituala…
  Atunci cand isi arata unele din infatisari nu pe nedrept este numit „Imparatul Spaimelor” … chiar are stapanire peste lucruri infricosatoare: putrezirea, viermii, descompunerea si mizeriile tin de taramul stapanirii lui. Imaginea „clasica” este una din infatisarile comune pe care le poate lua…

  Mai poate fi numit si Executorul Legii…

  Pentru crestinii adevarati nu este o fiinta atat de inspaimantatoare din simplul motiv ca… nu li se arata cand isi indeplineste misiunile. In plus el nu are dreptul legal de a face chiar orice, si este supus Legii divine la fel ca toti ceilalti ingeri, chiar daca nu este foarte dispus sa faca acest lucru. Puterea lui este Legea divina si o foloseste in special in folosul lui, nu in folosul celorlalti, lucrand in complicitate cu Diavolul dar si singur.

 10. dori`s zice:

  da! chiar daca nu am studiat teologia si nu m-as lua la controverse cu dumneavoastra, totusi atat m-a luminat si pe mine Duhul Domnului ca atunci cand este vorba despre moarte (ca si despre alte cuvinte dealtfel) sunt subliniate mai multe aspecte: o fiinta spirituala, o stare, un eveniment, etc. de aceea am ales cu grija versetele care se refera la o fiinta a carei putere este data de pacat si care in final va fi distrusa.
  daca este sa dam frau liber imaginatiei eu imi inchipui ca cei mantuiti nu o vor vedea, noi am trecut de sub stapanirea mortii deoarece prin jertfa Domnului nu mai stapaneste pacatul asupra noastra. noi suntem vii in veci de veci si cand v-a sosi momentul sa plecam doar vom trece la o alta forma de viata. moartea este perceputa doar de cei care raman pe pamant, cei care pleaca isi continua viata in alt loc si in alta stare.
  nu stiu cat este justificata imaginatia mea, dar asta este 🙂

 11. rodica botan zice:

  Am atins in 1992 o sursa de 12.000 de Volti de 3 ori. A fost o explozie de care nu-mi amintesc decit in vise (mai bine zis …cosmare). Ce-mi amintesc insa era ca stiam ca mor si eram foarte preocupata de suflet. Ma rugam intens in mintea mea ca Domnul Isus sa-mi ia sufletul. Nu-mi dau seama cum a avut creierul timp sa judece ce se intimpla ca toata treaba a fost instantanee. N-am apucat sa vad nimic decit pe mine zbierind…dar mai inainte de aia am simtit o singuratate si o ingrijorare care m-au urmarit citiva ani.

  Momentul ala a facut o schimbare totala in felul cum percep lumea, si evenimentele…si filtrez gindurile si iau decizii bazata pe noi coordinate in care moartea isi are punctul ei fix, undeva in schema vietii mele si imi calculez orice gind prin perspectiva ei.

  O vreme m-a tulburat gindul asta permanent al mortii. Am fost la counseling cu anii- trebuia sa merg pt ca accidentul a fost la lucru…din neglijenta comp.etc. Pentru ca nu puteam ocolii nici moartea si nici gindul ei…m-am gindit sa ma obisnuiesc cu ea. De fapt ma gindesc mai des la cer…si la ce o sa fie dupa acest transfer…Daca am putea imagina splendoarea cerului, ne-am grabii sa ajungem acolo…

 12. Mihai Sorin zice:

  Moartea e o inventie a (raspunsul) Lui Dumnezeu la initiativa fapturilor inzestrate cu ratiune de EL de a se manifesta cel putin odata constient impotriva statutului Sau suveran.

  O intrebare:
  de ce mor animalele?
  Presupunand ca Adam si Eva nu ar fi pacatuit ar mai fi murit ele?

  Adica Pamantul ar fi aratat astfel:

  a) certitudini prin interpretare directa :
  – plin de oameni frumosi,
  – complet dezbracati,
  – veseli,
  – zambitori,
  – odihniti,
  – neridati,
  – sanatosi deplin,
  – bine hraniti,
  – in forma fizica (fit) data de lucrul pamantului,
  – vorbind cu Dumnezeu gura catre gura, vazandu-l zilnic,
  – nevatamat de nici un animal
  – avand o singura lege cu un singur articol
  – un timp de insarcinare mult redus al femeilor
  – nasteri cu dureri foarte mici
  – egalitate deplina intre barbat si femeie

  b) presupuneri prin interpretare indirecta:
  – echitate si nu egalitate intre oameni pe tot Pamantul
  – o limba unica
  – un scop colectiv comun
  – o clima unica sau cu foarte mici diferentieri de temperaturi (afirmatie incerta presupune ipoteze contradictorii)
  – lipsa ploilor

  Si peste toate aceste realitati, inconjurati de animale care mor (?) sau nu mor (?) in jurul lor .

  This is a (not the) question!

  Ar fi fost frumos?

  • napoleonus zice:

   Si totusi….chiar si caderea a avut un loc in planul vesnic al lui Dumnezeu..poate ca sa ne demosntreze cat de slabi putem fi fara de Dumnezeu si ca Lui I se datoreaza totul….. in rest, ce spui e UTOPIE..care nu a fost sa fie..deci….sa ne imaginam altceva..:)

 13. Mihai Sorin zice:

  @napoleonus,

  – fals,
  – complet fals,
  – de fapt fals in mod desavarsit.

  Ce spui tu inseamna de fapt ca:

  – omul nu ar fi putut sa implineasca singura porunca a Lui Dumnezeu desi fusese facut desavarsit( neafectat ca noi de pacat carora dealtfel ni se cere chiar si in aceste conditii desavarsirea) deci Dumnezeu i-a cerut un lucru imposibil si apoi l-ar fi condamnat pentru asta negand in acest fel toata Fiinta Sa ( vezi definitia din dragostei din Corinteni si celelalte referinte cu privire la caracterul sau)

  – raul e necesar in univers si pe pamant, pentru ca e o modalitate de a se etala Dumnezeu (asta presupune ca Dumnezeu ar fi nadajduit aparitia raului, intai in cer apoi pe Pamant, ca sa-si poata arata ulterior taria !!! asta inseamna o dorinta a lui Dumnezeu de a fi infaptuit raul de catre cei pe care i-a facut dupa chipul si asemanarea Sa !!! grav..extrem de grav..)

  – caderea nu a avut loc in planul Lui Niciodata, ridicarea insa Da.

  Deci.. sa nu ne imaginam altceva.. asa ar fi aratat pamantul fara cadere.. ar fi fost frumos?
  In atari conditii, animalele ar fi murit ? sau ar fi trait si ele fara sa moara?

  Care ar fi fost justificarea mortii in regnul animal atata timp cat prin regnul uman nu ar fi avut drum (poarta) de acces pe pamant.

  Asta e intrebarea.
  Cine raspunde?

  • Pomisor zice:

   Parerea mea: ridicati intrebari la care este imposibil de raspuns din simplul motiv ca noi vedem realitatea cum este acum, nu cum era atunci.
   De fapt realitatea actuala este extraordinar de diferita de cea de dinaintea potopului (de exemplu atunci se pare ca mustul nu fermenta, altfel Noe ar fi stiut ce inseamna o betie crunta fara sa faca un experiment pentru a afla…), realitate care si aceea era inferioara celei din Eden…

   Deci mai usor cu ipoteze deduse dincolo de limitele observatiilor…

  • napoleonus zice:

   Eu zic sa te uiti mai in profunzime… „a fi in planul lui Dumnezeu” inseamna si „a fi luat in calcul”..deoarece DIN VESNICIE Dumnezeu a pregatit planul de rascumparare..
   DECI FALS ESTI TU…ca nu citesti atent Scriptura.:)

   • Mihai Sorin zice:

    @napoleonus,

    te autocontrazici in mod evident
    iata cuvintele tale:

    ” caderea a avut un loc in planul vesnic al lui Dumnezeu”

    si motivezi asta astfel:

    „ca sa ne demosntreze cat de slabi putem fi fara de Dumnezeu si ca Lui I se datoreaza totul”

    apoi explici in al doilea comentariu ca:

    “a fi in planul lui Dumnezeu” inseamna si “a fi luat in calcul”

    ca si cand discutia ar fi gravitat in jurul semnificatiei sintagmei „planul Lui Dumnezeu”

    cand tu de fapt doreai sa justifici initial, caderea omului prin intentia Domnului de a se etala folosind raul si slabiciunea adica manifestandu-se contradictoriu fata de propria Fiinta.

    Acum intelegi ce nu intelegi?

 14. Ciprian Simut zice:

  Nu strica sa facem diferentiem precunoasterea de predestinare (sau ceea ce Dumnezeu are in plan).

 15. rodica botan zice:

  Am atins sursa de curent de trei ori si de trei ori m-a electrocutat, fiindca n-au lucrat breackurile la transformator…Si sorry ca m-am repetat…de la o vreme vad ca mi se intimpla cam des…dau si eu semne de ceva – daca nu a fi cumva batrinete…

 16. Camix zice:

  Dar reclama asta ai văzut-o? 🙂

  Tot despre moarte – chiar invită la dezbatere că ridică nişte probleme, dar măcar îs deştepte faţă de multitudinea de reclame – şi tot despre maşini.

 17. Elena zice:

  O singura moarte ma inspaimanta: despartirea sau departarea de Dumnezeu, cealalta nu exista. Daca Hristos a inviat si noi vom invia! Simplu.

 18. Ciprian Simut zice:

  …da vom invia, unii la viata vesnica in trup glorificat, altii la moarte vesnica…aici, apare o problema: vorbim despre cei care vor invia in Cristos, si cei care vo avea trup glorificat (sufletul unit cu trupul transformat asemeni trupului lui Cristos), dar ce se va intampla cu trupurile celor ale caror suflete sunt in iad? Se vor uni si ele intr-un trup blestemat? Vor suferi o vesnicie in trup blestemat? Nu vi se pare ciudat?

  • Elena zice:

   Nimic nu mi se pare ciudat. La toate acestea S-a gandit Dumnezeu. El nu doreste ca noi sa ne castigam mantuirea speriindu-ne cu catastrofa iadului, ci vrea sa ne castige cu iubirea Lui. Raiul este comuniune si nu o constatare de genu: bine ca n-am ajuns in iad ca era nasol, nu. Traiesti bucuria intalnirii cu Creatorul. Eu cred ca pe noi crestinii, nici n-ar trebui sa ne intereseze ce e in iad, nu-i pt. noi, nu de aceea a murit Hristos, noi trebuie sa tintim sus, acolo e locul nostru.
   ,,Mantuieste Doamne poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta”.

  • Marius David zice:

   şi celor pentru iad şi celor pentru rai Dumnezeu le va dărui acelaşi fel de trupuri, indestructibile, tocmai de aceea viermele nu doarme
   se vindecă şi o ia de la capăt acel trup perfect într-un chin sisific.

 19. vio zice:

  Erau prezenti doi ingeri, ingerul mortii si Ingerul Domnului …
  Inainte de caderea lui lucifer, cred ca ingerul mortii avea alta misiune, doar dupa caderea omului i s-a dat sa ucida…

 20. vio zice:

  Luca 12:20 Dar Dumnezeu i-a zis: ,Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va CERE înapoi sufletul; şi lucrurile, pe care le-ai pregătit, ale cui vor fi?’
  Geneza 25:8 Avraam SI-A DAT duhul, şi a murit, după o bătrâneţe fericită, înaintat în vârstă şi sătul de zile; şi a fost adăugat la poporul său
  Geneza 35:29 Isaac SI-A DAT duhul şi a murit, şi a fost adăugat la poporul său, bătrân şi sătul de zile. Fiii săi Esau şi Iacov l-au îngropat.
  Geneza 49:33 Când a isprăvit Iacov de dat porunci fiilor săi, şi-a tras picioarele în pat, SI-A DAT duhul, şi a fost adăugat la poporul său.

  Faptele apostolilor 7:59 Şi aruncau cu pietre în Ştefan, care se ruga şi zicea: „Doamne Isuse, primeşte duhul meu!”

  Inclin sa cred ca era Ingerul Domnului cand acestia si-au DAT duhul
  Si cum sa nu-ti DAI duhul in mainile Celui care sta in picioare sa-ti dea onorul la sosirea ACASA.

 21. Pingback: Blogul lui AdCoLe

 22. Pingback: Colecţia “Enciclopedia Universală BRITANNICA” sau Despre moarte « Blogul lui AdCoLe

 23. paul chis zice:

  Daca e un inger al lui Dumnezeu , atunci de ce ni se spune in Apocalipsa ca fi aruncat in iad?
  Nu cumva Moartea e un personaj sau o stare nu neaparat o fiinta , care vor fi aruncate in iad la sfarsitul veacurilor .
  Iar Ingerul Domnului altcineva , un personaj pozitiv , un inger bun al lui Dumnezeu trimis sa pedepseasca , sa indeplineasca dreptatea lui Dumnezeu.
  Deci sa existe doi ,,distribuitori” de moarte : unul apartinand diavolului si unul lui Dumnezeu. Si fiecare om sa fie ,,secerat” cand ii vine vremea de ,,distribuitorul” pe care il merita , in functie de viata lui de credinta , de faptele lui?
  Si binenteles sa mearga in locul care il merita.
  Sigur in acest caz ar fi si unele exceptii legate de Ingerul Domnului , care ii ia si pe pacatosi atunci cand pedepseste pe cineva la porunca Domnului , ca in situatia descrisa in cartea Samuel.
  Deci sa existe pacatosi luati de Moarte si pacatosi luati de Ingerul Domnului (atunci cand Dumnezeu vrea sa pedepseasca ,,direct”) . Si credinciosi luati de Ingerul Domnului dar nu ca o pedeapsa ci pt. ca sa ii duca in imparatia cereasca.
  E o intrebare , nu ma pricep la chestii de astea legate de moarte . Poate ma lamuriti, chiar m-ati facut curios cu subiectul asta . Nu m-am gandit niciodata ca Moartea ar fi un inger , si inca unul bun. O fi el bun (daca intr-adevar e un inger) dar ce trebuie sa faca nu e bine , adica Dumnezeu nu a creat lumea initial cu moarte in ea .
  Astept opinia dumneavoastra!

  • Pomisor zice:

   1) Si Diavolul a fost la inceput un inger bun inca unul de rang foarte inalt…
   2) Este o fiinta, nu doar o stare, responsabila cu o activitate specifica: fenomenul mortii (separarea partii spirituale a unei fiinte de partea materiala); Cum poate fi aruncata intr-un loc anume o „stare”?
   3) Nu el duce sufletele la destinatie. Aceasta este activitatea altor fiinte. Chiar Domnul Isus se mai ocupa de acest lucru (moartea martirului Stefan);
   4) Dumnezeu are foarte multi ingeri, de fapt ce nu-i apartine Lui? Totul a fost creat de El… Deci totul Ii apartine ca si proprietate… Expresia „Ingerul Domnului” este foarte ambigua… Si ingerul mortii ii apartine tot lui Dumnezeu fiind initial creat de El… Ca mai tarziu nu au mai fost de acord cu Dumnezeu si acum lucreaza oarecum „pe cont propriu” aceasta nu schimba faptul ca apartine ca proprietate tot lui Dumnezeu…

  • Marius David zice:

   Păi tocmai mi-am exprimat opinia… Altceva nu mai am de spus.
   Aş încerca să elucubrez un pic, dar mă tem că Scripturile nu-mi dau voie să bat cîmpii mai mult decît am făcut-o.

 24. paul chis zice:

  Ok , am inteles , mersi oricum.
  Totusi nu inteleg inca cum se face ca Moartea e un inger al lui Dumnezeu (Sariel sau cum i-ati zis dumneavoastra) si va fi aruncat in iad.
  De ce daca e un inger al lui Dumnezeu si nu al diavolului , mai e aruncat in iazul de foc.
  Sa se refere textul din apocalipsa la faptul ca moartea ca si eveniment prin care trece omul nu va mai exista , adica fenomenul mortii va fi eliminat din prezenta lui Dumnezeu in iad? Deci nu neaparat ca ingerul ala Sariel va fi azvarlit in iad ci activitatea care a facut-o?

 25. paul chis zice:

  Oricum iadul ca si loc in care prezenta lui Dumnezeu va lipsi , in care oamenii care vor ajunge acolo ii vor avea ca si ,,colegi de apartament” pe diavol si ingerii lui , va fi un loc al mortii. Nu o sa mai moara fizic , trupeste , dar fiind despartiti de Dumnezeu , avand alaturi de ei pe diavol si ingerii lui ( care banuiesc ca nu o sa fie prea prietenosi cu oamenii din iad) o sa fie ca si cum ar morti , morti spiritual , rupti de VIATA care este Dumnezeu.

 26. Daniel zice:

  Desi a trecut ceva timp de la aceasta postare am si eu o nelamurire privind Ingerul Mortii: acesta fiind creat de Dumnezeu (care singur este omniprezent), cum poate fii in acelasi timp in mai multe locuri pe glod. In fiecare secunda mor mai multi oameni pe glob. Am citit unele comentarii crestine ca fiintele/lucrurile create de Dumnezeu nu au putere sa fie omniprezente, nici chiar Lucifer, de aceea acesta are capeteniile lui, ingerii si demonii lui. Domnul sa va binecuvinteze in toata lucrarea.

  • Marius David zice:

   Da, bună întrebare,
   Cred că, dacă vrem să improvizăm un răspuns, ne putem gîndi la viteza îngerilor, dacă dorim să rămînem la ideea că într-adevăr un înger se ocupă de fiecare mort în parte,
   dacă îngerul acesta are subordonați?
   sau sînt alte scenarii posibile,
   Biblia tace asupra acestor aspecte și tace destul de insistent.

 27. Pingback: Moartea, prieten sau dușman? – ”Arta de a muri” de Rob Moll, Editura Gramma, Arad, 2019 | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.