Vă puteţi imagina o lumea a bărbaţilor fără cravată? Fără multitudinea de dungi şi culori, picăţele şi pătrăţele, carouri şi imprimeuri. Cravate cu desene, cu steaguri, tematice, presidenţiale cu dungi în diagonale, din mătase, din cîrpă, de înnodat, cu elastic, cu noduri mari şi noduri mici, în trei, în patru, chiar în şapte îndoituri, late şi înguste, lungi şi scurte, ţipătoare şi discrete, cu insemne de club, de armă, militare şi civile…
...............................................
Inutil accesoriu bărbătesc, leneş şerpuitor pe burţile greu de ascuns, “gîtlegău” atîrnător prin mîncare, este singura pată de culoare ca pana la papagal în cenuşiul-negriul-alburiul costumelor noastre, între pantofii cremuiţi şi chelia lăcuită. Folos? Cît globurile pe pomul de Crăciun sau cît rama la fotografie? Cît ghiveciul pentru floare sau cît coperta pentru carte? Dacă orice accesoriu ar avea vreo funcţie, care ar fi funcţia practică a cravatei? Acoperitoare pentru nasturii de la cămăşi? Intermezzo între părţile sacoului? Platformă vişinie pentru acul de cravată din aur? Mijloc de încriptare a unui mesaj către comunitate? Cîte una sau toate la un loc.
De la ososul zurbagiu cochet pînă la patronul hipertensiv şi supraponderal toţi ne încrăvăţim! De ce?
...............................................
Vă puteţi imagina starea “fără cravată”, starea de priveghere-preaveghere la orice amănunt, de suspiciune faţă de orice-i “moft”, privirea ascuţit-acră faţă de tot ce-i inutil şi despre care nu ştii de unde vine? E starea bunicilor noştri “fără cravată”.
...............................................
Ei măcar ştiau, aşa naiv cum îşi explicau ei… ei ştiau de ce NU, noi, generaţie gîtuită şi cu glasul stins în faţa oamenilor cumsecade, nu ştim de ce DA, aşa cum nu ştim de ce facem brad, cozonaci de paşti, ouă roşii, de ce tăiem porc la sărbătoare de prunc, aşa cum ştim de ce tăiem miel la moarte de Dumnezeu.
...............................................
Starea “fără cravată” nu este o stare de relaxare, aşa cum au venit politicenii noştri la primele negocieri, este stare de trezie, stare de strajă, aşa cum repeta Marcu Nichifor (tot fără cravată) “să fim cu maaare bagare de samă!!!”-
...............................................
Starea de "fără cravată" este starea în care lăsăm starea socială la o parte, "doftoricirile", funcţiile, lozincile, formulele, prefixele şi cărţile de vizită.
...............................................
Suspiciunea, fariseismul, legalismul şi circumspecţia inutilă sînt învecinate cu acestă stare. Sigur! Dar nu aşa este tot creştinismul? Nu imediat ne bate pe umăr păcatul din dreapta? Binefacerea care devine diabolic act.
...............................................
Poate că ne-ar trebui o generaţie descrăvăţită, o generaţie care să refuze a purta ornamentul în favoarea unei declaraţii vestimentare, cu “moft” profetic, că este în starea de nelinişte care precede răspunsul la întrebarea DE CE?
...............................................
https://mariuscruceru.ro/2009/01/05/fara-cravata/
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/aprilie/aprilie01.htm
da, întotdeauna m-am întrebat de ce Maria Egipteanca este pe 1 aprilie
pe 1 aprilie s-a mutat la Domnul
da, ştiu, ştiu şi viaţa aşa cum este relatată în proloage.
Frate Marius, am o rugaminte, se poate sa pun aceasta gluma si pe blogul meu?
Multumesc.
Liber! Şi eu am preluat-o de la Onisim Mladin, dintr-o predică chiar despre „Nebunul zice în inima lui… „
Multumesc.
hm, de ce tocmai 1 aprilie?!
ce facem cu fosti atei, deveniti crestini si nascuti pe 1 aprilie?! 😉
Da, 1 Aprilie e ziua cea mai potrivita pentru atei. Asa zice Biblia, in prima parte a Ps. 14:1.
Eu zic sa le dam solstitiul de iarna inapoi, si sa mutam Craciunul de sarbatoarea Corturilor :).
Sau ar putea sa inventeze o sarbatoare, de genul ‘Moartea ultimului maimutonoid inainte sa fie omul de azi’.
Si care e legatura intre ziua de 1 aprilie si Ps.14:1, ca nu pare deloc evidenta?
Poate ca ziua de 1 aprilie este mai curand o zi potrivita pentru analogii nepotrivite…
Pai, in tarile Westului 1 Aprilie e numita “April’s Fools Day – Ziua Nebunilor. Cine zice in inima lui ca Dumnezeu nu exista? Nebunul! (Ps. 14:1 sau Ps.53:1). Deci dupa Biblie, ateul e un nebun, si isi merita si el ziua lui.
Q.E.D.!
Un astfel de rationament „pacalitor” este tipic pentru ziua de 1 aprilie, nu?
Nu cred ca „fool”-ul din traditia westica are aceleasi conotatii semnatice cu „nebunul” psalmistului.
Mai usor cu etichetele. Daca le-a pus psalmistul, asta nu inseamna ca aveti si dvs. dreptul sa le puneti. Ce ziceti de Matei 5:22, ca tot pomeniti de versete?
Nu-s filolog ca sa despic firu-n patru, analizind nuante si chestii de semantica! Ce hram purta nebunul psalmistului, nu stiu. Or fi si ei probabil clasati pe categorii, clase si grade – but that’s beyond my pay grade!
Cit despre prostul si nebunul din Mat. 5:22, ar trebui sa intrebi pe M.C. sau pe “Vaisamar”, caci recunosc, versetul respectiv “sounds Greek to me”… Tot ce-am putut observa uitindu-ma in cele ‘nspe versiuni in engleza pe care le am, e ca sint folosite cuvinte cu sensul de prostanac, timp, empty-head, simpleton, Raca (care inseamna “te scuip); “nebun blestemat”..s.am.d.- in general termeni care arata o atitudine dispretuitoare a cuiva pentru fratele sau.
Am inteles ideea.
Ma refeream la conotatiile contemporane ale termenului, in sensul ca psalmistul nu spune „nebun” cu sensul persiflator in care este folosit, de multe ori, astazi. „Nebun” are (dupa cum inteleg eu textul) conotatia unui diagnostic spiritual, nu e propriu-zis o jignire, cum poate parea.
De acord cu ce spuneti. Oricum, e 1 aprilie, zi de pace pentru mine. 🙂
Pentru mine e doar ziua mea de nastere…si nu mai e asa de vesela precum era odata, pentru ca de curand am pierdut o sarcina cu gemeni.Viata merge inainte, dar e mult mai stearsa… chiar si de 1 Aprilie.
draga Magda, imi pare foarte faorte rău să aud de pierderea sarcinii, tocmai i-am telefonat unui prieten bun, născut tot de 1 aprilie. La mulţi ani şi ţie.
Am trecut prin experienţa aceea cu Natalia, ştim cum este. Practic Natalia a născut în casă fătul mort. Ştim cum este.
Pana una alta, eu as zice ca ateii nu ar trebui sa revendice nici o zi, deoarece Dumnezeu a creat lumina, ziua si noaptea si toate cele ce sunt pe lume. Daca doresc o zi a lor, inseamna ca au nevoie de ceva creat de Dumnezeu! Ziua este de la Dumnezeu. Nu au decat sa isi aleaga noaptea ca simbol, ar fi mult mai potrivit. Noi asa cum se zice in Biblie, 1 Tesaloniceni 5:5 ” Voi toţi Sunteţi fii ai luminii şi fii ai zilei. Noi nu Suntem ai nopţii, nici ai întunericului.”
Ma iertati ca va intreb, dar chiar sunt curios sa aflu care ar fi trasaturile de caracter ale unui crestin, ca din ironia, rigiditatea, intoleranta si imfatuarea unora, chiar nu reiese acest lucru. Oare simpla declamare a apartenetei sa fie suficienta?
Paste Fericit!
în general, Papagigli, creştinul, aşa cum îi spune numele, trebuie să fie ca Domnul Isus Cristos, Mîntuitorul nostru. Simpla declarare de apartenenţă nu este suficientă.
1. Cristos a fost ironic, paideutic ironic, nu socratic-ironic, deci la ironie este voie. Vorbă concluzivă din Predica de pe Munte: fericiţi cei ce înţeleg ironia.
2. Cristos a fost destul de rigid în anumite chestiuni, liber în altele, intolerant faţă de păcat, fariseism, lipsă de autenticitate întotdeauna.
3. Dumnezeu, Tatăl Domnului, are un simţ al umorulu incredibil.
A fost o glumă, te-am iertat că ai întrebat 🙂 (tu începi cu „mă iertaţi că întreb”) , aşa trebuie să fie creştinul, iertător precum stăpînul său.
Da, îţi dau dreptate, din infatuarea unora nu rezultă…
Paşte Fericit!
Da, Domnul Isus le spune fariseilor, „nebuni si orbi”…
Trist, dar adevarat. Daca ar putea sa vada oamenii ce pierd (pe Dumnezeu – daca macar ar incerca sa inteleaga cine si cum este Dumnezeu) si pentru ce (placeri de o clipa, glorii desarte, aparenta libertate/independenta (incapatinare), etc… – Slomon, inteleptul, le numeste pe toate alergare dupa vint!) singuri s-ar numi nebuni la nesfirsit. Si realizarea finala a acestei nebunii absolute va duce la „plinsul si scrisnirea dintilor” despre care vorbeste Domnul Isus.
Nebun, de fapt, e un cuvint foarte, foarte trist. Dumnezeu sa aiba mila de toti cei ne-buni si sa le dea dredinta.
(Fiindca cineva a adus vorba, in engleza fool nu inseamna numai strict nebun, ci si prost, neintelept, nechibzuit, fara judecata… Ati prins ideea. Cam asta, cred eu, e sensul din Biblie.)
Adrian,
Inteleg si-ti dau dreptate ca nebunul din Ps. 14:1 (ateul, care zice ca nu exista Dumnezeu) e diferit de nebunul din Mat.5:22 (unde e folosit cu sensul de insulta, jignire).
Da, psalmistul nu se refera la nebunii bolnavi mintal, cu diploma de spital, ci la nebunii cu diploma de Harvard, “inteleptii veacului acestuia”. Numai ei nu pot sa vada adevaruri evidente care se “vad lamurit”, cum zicea Pavel, chiar si fara sa “te uiti cu bagare de seama la ele”.(zic eu)
Exemplu concret: cind Obama , intrebat “when life begins”, daca bebelusul devine o fiinta in momentul conceptiei sau mai tirziu, a raspuns ca… “that’s above my pay grade”!!! (Si se banuieste ca ar fi fost educat la Harvard, desi notele-i, rezultatele la examene, toate documentele din perioada respectiva sint inca o taina mare, sub sigiliu din motive misterioase). In fine, orice babalau stie cind incepe viata (that’s why before sex he gets a condom) numai desteptul lumii face pe niznaiul. That’s a fool in my book, and in the Holy Book too, I believe .
Happy April’s Fools Day, Mr. President!..
Foarte corect ce spui.
„Controversa” noastra a plecat de la faptul ca nu stiam ce intelege celalat prin „nebun”.
Imi place expresia: „nebunii cu diploma de Harvard”. 🙂
Marius
😀 Intrebarea era retorica, nu-si astepta vreun raspuns, ci poate o atitudine mai putin beligeranta din partea cruciatilor 😉 E paradoxal sa observi cit de multi atei se comporta mai crestineste decit auto-proclamatii crestini.
Infatuarea se referea la cei ce se cred posesorii adevarului absolut, dovedind intoleranta fata de alte optiuni posibile. De fapt absolutismul, totalitarismul, fie ca sunt impuse sau liber consimtite, cred ca pina la urma sunt nocive societatii. Hmmm, cred c-am sa bag un post in sensul asta 😀
Papagigli, abia aştept postarea ta 🙂
unde vezi tu atitudine beligerantă a cruciaţilor? Ierusalimul este ocupat deja.
Stai liniştit, am avut discuţii cu atei şi creştini în aceeaşi cameră şi am ajuns la concluzia că toţi sîntem oameni, cu slăbiciuni, nervi şi iritări. Să spui că unii-s mai grozavi ca alţii este o dulce generalizare, simpatică, dar departe de adevăr.
Adevărul absolut nu se posedă, NE POSEDĂ.
Absolutism, totalitarism amestecate in ciorba pretenţiei la Adevăr din crezul creştin reprezintă o salată greu de digerat, dacă vrei să îţi ordonezi corect categoriile.
Pînă atunci avem un lucru sigur: A înviat! 🙂
Uite un adevăr absolut! 😉
Cuvintealbastre,
ai dreptate nu au voie sa aleaga nicio zi,,,
mai bine noaptea de 1 aprilie . 🙂