Steve Jobs despre dragoste, pasiune, viaţă, moarte, vocaţie, chemare şi … universitate (P)

Rar am auzit în ultima vreme ceva mai autentic şi din inimă. Merită să medităm la rostul şcolii, la rostul vieţii, la rolul părinţilor, la felul în care ne trăim fiecare zi, viaţa. Iată că fiii veacului sînt uneori mai înţelepţi decît fiii luminii. O demonstrează Steve Jobs. De cîte ori nu am auzit discursuri sforăitoare şi pline de lozinci în astfel de momente… triumfalism ieftin şi impresii de sine ale unor deja înfrînţi de viaţă. Poate că ar trebui din cînd în cînd, ca tratament pentru dezintoxicarea de lozincile religioase şi de versetarismul afişat la timp şi nelatimp, să ascultăm cîte o astfel de prelegere.

sursa youtube peestandingup

Here we see Steve Jobs delivering his commencement speech to the graduates of Stanford University in 2005. In it he talks about getting fired from Apple in 1985, life & death.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, Oameni, Pt. studenţii mei, Pătrăţoşenii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Steve Jobs despre dragoste, pasiune, viaţă, moarte, vocaţie, chemare şi … universitate (P)

 1. manu zice:

  Nu înţeleg omul ăsta, orice inventează influenţează toată lumea civilizată. De la iPod până la recentul iPad, care oricât de inutil ar fi, se va vinde monstruos.

  Îmi imaginez că ceva de genul erau creştinii la început.

  • adrian zice:

   Se vinde pentru ca functioneaza foarte bine.
   Nu exista ecran albastru pe sistemele produse de Apple.
   „Inutilul” bine facut se vinde. 🙂
   Mi-ar placea sa fiu si eu „vizitat” de ceva idei „inutile” a la Steve Jobs.

  • Marius David zice:

   Nu înțeleg ce vrei să spui cu … așa erau și creștinii la început.

   • manu zice:

    Păi e simplu, nedorit la naştere, sărac, abandonând facultatea ajunge să (fondeze o companie care să) influenţeze întrega lume.

    E concediat de la firma respectivă, fondează Pixar care, din nou, devine cel mai de succes studio de animaţie din lume.
    Între timp pune şi bazele Next, în care apar pentru prima oară concepte pe care azi le considerăm normale în lucrul cu calculatorul:

    După care este rechemat la apple (acum în pragul falimentului) şi inventează iPod-ul, care practic distruge orice înseamnă CD-player relativ repede. Apoi fondează iTunes, care din nou, schimbă industria muzicală, având vânzări mai mari decât vânzările fizice de albume.
    Apoi scoate iMac, din nou, e vorba doar de idee, dpdv tehnic e banal, dar ca practicabilitate este peste orice exista pe piaţă.
    Apoi a urmat iPhone, cu care dă peste cap tot ce însemna telefonie mobilă până atunci. Din nou, nu neaparat dpdv tehnic, ci ca şi idei şi concept. Acum cu iPad-ul, şi probabil că vor mai urma.

    Ideea era că şi creştinii la începuturi au ajuns de la prigoniţi, săraci, ucişi în arene, la religia oficială a lumii, pe atunci imperiul roman = lumea civilizată. Nimic nu-i oprea.

    Şi azi mă mir cum au reuşit o mână de oameni să influenţeze aşa mult întreaga lume antică, schimbând tradiţii, moduri de viaţă, instituţii oficiale, ajungând în vieţile atâtor oameni şi noi azi doar importăm în biserică (de la obiceiuri, tradiţii, până la decoruri, arhitectură, etc) în loc să exportăm şi să influenţăm noi cultura şi lumea din jurul nostru.

 2. m1ha1 zice:

  atata timp cat el traieste, Apple va fi in față.

 3. Ionel Condor zice:

  textul/transcriptul aici: http://news.stanford.edu/news/2005/june15/jobs-061505.html

  Bun text daca il socotim dupa standardele lumii acesteia „listen your own inner voice” sau „follow your heart and intuition”.

  De meditat la ascunderea Adevarului sub cuvinte care iti moaie inima si iti dau speranta ca in tine ar fi ceva bun, ajunge doar sa iti asculti intuitia, nu cuvintele altora , indiferent cine ar fi aceia. Eu asta am invatat din el.
  Si apoi am citit meditatiile lui Iov despre viata, traierea vietii, buni si rai, succes si esec,…

  Multumesc pentru reamintire acestui text.

 4. Putinstiutoru' zice:

  Mie mi-a placut chestia aia cu unirea punctelor…de multe ori in viata invatam ceva ce poate nu e de folos pe moment dar poate deveni important in viitor.

 5. Putinstiutoru' zice:

  Stiti care va fi marele test al lui Jobs? Sa-si gaseasca un succesor pe masura! Asta-i testul adevaratilor lideri (barbati). daca nu va fi in stare de asa ceva, in 5 ani Apple se va duce in jos.

 6. David Iach zice:

  Acesta este unul din cele mai bune discursuri pe care le-am auzit vreodata. Pacat ca Steve Jobs e ateu.

  • Marius David zice:

   rămîne un discurs bun. Iată că şli ateii pot gîndi 🙂

   • Remus zice:

    Fr. Cruceru,

    slava si lauda este a lui Dumnezeu care a dat oamenilor puterea sa inventeze tot felul de lucruri in zilele noastre. Succesul acestei firme Apple nu apartine in totalitate lui Steve Jobs. La toate proiectele care s-au derulat in aceasta firma si care au avut succes, au lucrat sute de oameni, fiecare cu aportul lui. Asa cum a amintit comentatorul de mai sus, este trist ateismul lui Steve Jobs. Tot trist este si apartenenta lui la gruparea satanica masonica, dovada fiind existenta semnului masonic, pe tasta care duce la AppStore de pe iPhone,iPad,iPod !!! Si mai trist este ca, el a luptat impotriva crestinismului si a valorilor crestine.
    Nu cumva moartea lui asa de prematura este un clopotel de la Dumnezeu spre pocainta, pentru ateii si satanistii care sant pe acest pamant ?
    Apoi o ultima remarca, vizavi de afirmatia dvs. cu ” urcusurile succesurilor ” !!! Unde ati vazut dvs. un ateu bogat sa fie smerit ? Si lipsa de smerenie nu inseamna mandrie ?

    Ia priviti aici:

    STUDIU: MEDIA SOCIALA CENZUREAZA CRESTINII

    Cuvintul “cenzura” ne stirneste simtaminte neplacute. Ne aminteste multora dintre noi de regimul comunist sub care multi am trait. De anii totalitari caracterizati de absenta libertatilor, in special a libertatii cuvintului si de exprimare. Decembrie 1989 a schimbat totul in Romania si in timp cenzura a fost abolita. In mare parte. Cenzura continua sa se manifeste sporadic, uneori mai subtil ori mai viguros. In anii comunismului ne obisnuisem cu autocenzura, evitind sa ne exprimam opiniile in public, sau chiar in confidenta, de teama autoritatilor.

    Istoria insa se repeta. Uneori in modalitati stranii. Cenzura oficiala a fost abolita, dar suntem confruntati cu o cenzura de tip nou, una care se manifesta tot in spatiul public, dar care e la fel de detestabila. E vorba de cenzura impusa de media sociala grupurilor care nu se conformeaza vederilor corecte din punct de vedere politic generate si promovate de gigantii care domina spatiul virtual, adica media sociala. Fie ca e vorba de Facebook, Google, Apple, MySpace, Twitter sau retele de media sociala similare, cenzura practicata de aceste platforme este un fenomen tot mai des intilnit si iritant. Iar grupurile care mereu pierd in acest joc al cenzurii sunt crestinii, in special cei care promoveaza in spatiul virtual o viziune Biblica a societatii, a normelor de conduita sociala si a institutiilor sociale bazate pe traditia si valorile crestine. Un studiu pe aceasta tema tocmai a fost emis de organizatia americana National Religious Broadcasters (“NRB”) pe 15 septembrie. Infiintata in 1944, NRB promoveaza libertatea exprimarii religioase in spatiul public. Textul in engleza al studiului il aflati aici si are 43 de pagini: http://content.nrb.org/Webdocs/Legal/True%20liberty-in-a-New-Media-Age9-15-11.pdf

    Studiul NRB se concentreaza in special asupra cenzurii impuse crestinilor de catre Apple, iTunesApp, Facebook, My Space, Google, Twitter, si alte platforme ale mediei sociale americane. Concluzia studiului este ca ideile crestine si religioase in general sunt in pericol constant de a fi cenzurate de catre acesti giganti ai mediei sociale. Cenzura se manifesta la patru nivele: (1) unele dintre aceste organizatii interzic publicarea materialelor cu continut crestin, iar altele au adoptat standarde de publicare care inevitabil duc la cenzura; (2) cu exceptia lui Twitter, toate celelalte platforme de media sociala aplica standarde de publicare care submineaza perimetrii libertatii de exprimare si a cuvintului stabiliti de Constitutia si Tribunalul Suprem al SUA; (3) noile companii de medie sociala cedeaza presiunilor grupurilor anticrestine si, dupa cum veti vedea mai jos, sunt dedicate suprimarii ideilor crestine; (4) daca legiuitorii nu intervin sa reglementeze media sociala, libertatea cuvintului si de exprimare vor continua sa sufere.

    Reglementarea mediei sociale insa este o tematica dificila, deoarece garantiile constitutionale a libertatii cuvintului nu se aplica mediei sociale care este de natura privata.

    Exemple de cenzura

    Dintre multele exemple de cenzurare a crestinilor mentionate in studiul NRB redam urmatoarele.

    * De mai multe ori Apple a eliminat applicatii crestine care afirmau pozitiile Bibliei privind imoralitatea sexuala. De fiecare data Apple a recunoscut in mod specific ca acesta a fost motivul pentru eliminarea aplicatiilor crestine. Un incident s-a petrecut in toamna anului trecut cind Apple a blocat Declaratia Manhattan (The Manhattan Declaration), o Declaratie a consiintei crestine lansata de crestinii americani in toamna anului 2009. (Declaratia de la Timisoara, emisa de AFR in august 2010 este de aceasi natura). Al doilea incident s-a petrecut in martie anul acesta cind Apple a blocat aplicatia lui Exodus International, o organizatie crestina care asista persoanele care doresc sa abandoneze relatiile sexuale cu persoane de acelasi sex. Iar un alt incident s-a produs tot anul acesta in iulie cind Apple a dezactivat aplicatia lui Christian Values Network, o organizatie crestina americana care contribuie financiar la diverse proiecte caritabile, printre care si unele pe care homosexualii le-au etichetat ca fiind “antihomosexuale.”

    * La rindul lui, Google a refuzat de mai multe ori sa accepte reclame pro-viata, fiind dati in judecata din acest motiv de catre Christian Institute, organizatia avocatilor crestini din Marea Britanie. In SUA a blocat situri electronice crestine care promoveaza vederile biblice privind sexualitatea. In China a blocat situri electronice crestine. In Brazilia a blocat apelul unui pastor evanghelic catre cetateni sa nu voteze candidati cu pozitii pro-avort sau pro-homosexualitate. In martie 2011 Google a adoptat reguli noi care interzic publicarea reclamelor organizatiilor care “discrimineaza” pe baza de orientare sociala. In plus, in ultimii ani a blocat accesul la siturile electronice ale unor organizatii cetatenesti care promoveaza casatoria barbat-femeie. Un exemplu de acest fel s-a produs recent in Massachusetts. Un alt tip de cenzura practicat de Google este discriminarea in tarifele impuse pentru reclame. Spre deosebire de alte grupuri, bisericle, grupurile pro-viata sau organizatiile care critica homosexualitatea nu beneficiaza de reduceri de tarife. In China, Google s-a dovedit a fi un pilon de incredere al cenzurii oficiale comuniste chineze. De necrezut, in cadrul unor audieri recente in congresul american, Google si-a aparat practicile de cenzura afirmind ca “Google respinge valorile Iudeo-Crestine.” Google deasemenea respinge reclamele pro-viata care afirma ca “avortul este omucidere.”

    * Nici Facebook nu se lasa mai prejos. Facebook a facut un parteneriat cu activisti homosexuali pentru blocarea afisarii de materiale cu continut “anti-homosexual.” Facebook promoveaza homosexualitatea si afisaza programe speciale de autoconstientizare in homosexualitate. Facebook desemenea restrictioneaza mesajele anti-avort. La fel, MySpace interzice publicarea de materiale “homofobe.” Facebook are 500 de milioane de clienti rezultind intr-o interconectie de comunicatii mai mare decit cea mai mare companie telefonica din lume.

    * Impreuna, platformele de medie sociala interzic afisarea materialelor care ar putea fi interpretate ca “hate speech” (adica “incitare la ura”), ori “ofensive sau inflamatorii.” In aceasta categorie intra in primul rind materialele crestine care dezaproba manifestarile pacatoase. Este de remarcat, insa, ca de-a lungul anilor Tribunalul Suprem SUA a mentinut o pozitie consistenta, invalidind legile care restring libertatea cuvintului din aceste motive.

    * Apple si Comcast deasemenea cenzureaza materiale pe care le evalueaza ca fiind “incorecte” sau nu in intregime “adevarate.” In ambele cazuri Apple si Comcast se erijaza in arbitri unici care determina in mod unilateral ce constituie un material “incorrect” sau nu in intregime “adevarat.” Un exemplu incredibil este blocarea de catre Comcast a accesului publicului la versiunea engleza a Bibliei online, cunoscuta King James Bible.
    * Singura exceptie notabila de la aceste norme este Twitter. Twitter a adoptat standarde de afisare identice cu cele stabilite de Tribunalul Suprem SUA privind libertatea de exprimare.

    Crestinii si NRB insa nu sunt singurii care atrag atentia asupra cenzurii impuse de media sociala. Chiar si bine-cunoscuta organizatia seculara si anticrestina americana American Civil Liberties Union a emis un raport similar in care exprima ingrijorari similare in Octombrie 2010 (“Network Neutrality 101 – Why the Government Must Act to Preserve the Free and Open Internet.”) http://www.aclu.org/free-speech-technology-and-liberty/network-neutrality-101-why-government-must-act-preserve-free-and- New York Times a facut la fel acum citeva luni.

    Cine e in spatele acestor campanii de cenzura?

    In majoritatea cazurilor homosexualii si miscarile pro-homosexuale. Apple a dezactivat aplicatia lui Manhattan Declaration dupa ce organizatia pro-homosexuala Change.org a strins 7.000 de semnaturi impotriva Declaratiei. Apple a facut la fel dupa ce aceasi organizatie a strins online peste 150.000 de semnaturi impotriva lui Exodus International. Petitiile sunt insotite de amentati din partea grupurilor pro-homosexuale ca vor boicota Apple ori alte platforme de medie sociala daca nu restring mesajele cu continut crestin din aplicatiile lor. La zi, Apple are peste 425.000 de aplicatii, din care pina acuma a blocat doar doua – ambele crestine. Un exemplu similar s-a petrecut in California unde reteaua de hoteluri Hyatt a fost boicotata de homosexuali pentru ca proprietarul companiei a sprijinit financiar referendul constitutional californian din 2008 care a interzis casatoriile homosexuale in California. Asta a costat pe Hyatt 7 milioane de dolari. Exemple de genul acesta sunt foarte multe, iar pe unele dintre ele le mentionam periodic in Buletinul Informativ AFR care apare Martia. Ultimul exemplu de acest fel este PayPal. Din fericire PayPal nu a cedat presiunii homosexualilor.

    Intoleranta fata de crestini

    Pe de alta parte exista exemple multiple de intoleranta fata de crestini promovata in media sociala. Media sociala afisaza materiale anti-crestine fara sa le cenzureze. De exemplu, in 2005 Harper’s Magazine, una din cele mai prestigioase publicatii americane, a publicat un atac fara precedent impotriva crestinilor in care ii compara cu Hitler. Iar in 2010 un comentator politic american s-a referit la populatia mexicana a Americii ca fiind niste drogati, prostituati si traficanti in persoane si sclavi. Fara a i se reprosa nimic.

    A MURIT STEVE JOBS

    Tocmai cind ne pregateam sa lansam editia de astazi am aflat ca Steve Jobs, fostul sef al lui Apple, a murit la 56 de ani de cancer pancreatic. http://news.yahoo.com/steve-jobs-dies–apple-chief-created-personal-computer–ipad–ipod–iphone.html El a decis, sub presiune, acum un an, eliminarea aplicatiei Declaratiei de la Manhattan. Petitia a zeci de mii de crestini pentru reactivarea aplicatiei l-a lasat rece. Dumnezeu sa aibe mila de el.

 7. Pingback: Good Job, Steve! Steve Jobs a făcut ceea ce muţi lideri spirituali n-ar plănui vreodată – o demisie strălucitoare | Marius Cruceru

 8. Pingback: Trăieşte-ţi fiecare zi precum ultima, într-o “bună” zi sigur vei avea dreptate – Steve Jobs | Marius Cruceru

 9. Pingback: Despre Steven Jobs…. din România, la un an după moartea sa (2011 – 2012) « Platforma Radar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.