Se apropie seara…. serile de iarnă… Orfan fiind am pornit viaţa cu spaime. Adormeam în serile de iarnă singur strecurat cu totul sub plapumă, respiram printr-un orificiu care se deschidea spre interiorul patului… la cinci ani şi la şase şi la şapte ani în camera unui băiat se strecoară balauri, viespi uriaşe, crocodili cu zece picioare, stafii şi baubau, toată casa respiră, se mişcă, mobila crapă şi oglinda scîrţîie…
Fiul lăptarului… Un fiu de lăptar care se scula în fiecare dimineaţă devreme ca să meargă cu tatăl său să vîndă lapte. Un fiu de lăptar, cu un frate care are un handicap mintal, cu multe dureri adunate în nopţile de spaime… scrie cîte un cîntec-imagine. Simplu, cu versuri adînci…complex, rafinat.
De copiat principiile de către toţi muzicienii creştini. Dumnezeu merită mai mult decît albumele la kilogram pe care i le dăm anual. Enorm de multă muzică proastă la creştini… pentru un Dumnezeu atît de măreţ. Să învăţăm de la fiii veacului acestuia, care sînt mult mai înţelepţi decît noi în anumite lucruri.
De ce îmi place Sting? Pentru că face din cînd în cînd cîte o chestie din asta:
sursa youtube jek9000
După ce s-a apucat de lăută şi după ce a cîntat cu Edin Karamazov, parcă şi stilul şi muzica lui Sting s-au modificat. Dovadă stă ultimul său album din 2009.
sursa decca
Ascultaţi oboiul, unul dintre instrumentele preferate de Sting. Amestecul de voci şi stiluri, miresme africane şi arabe, toate vin să creeze o atmosferă fascinantă. Sting rămîne unul dintre cei mai rafinaţi compozitori, unul dintre cei mai profunzi poeţi. Diversitatea instrumentelor? Nu-i aşa că după episodul lăută, sting s-a îmbogăţit şi cu harfă… şi cu alte instrumente medievale?
Întreg albumul este fascinant prin revizitarea unor colinde vechi, dar şi prin creaţiile noi. Voi reveni curînd la Soul Cake, una dintre cele mai reuşite bucăţi ale lui Sting.
Iată şi versurile acestei foarte simple melodii.
Hush child
Let your mommy sleep into the nightuntil we rise
Hush child
Let me soothe the shining tears that gatherin your eyes
Hush child
I won’t leave I’ll stay with you to crossthis Bridge of Sighs
Hush child
I can help the look of accusationin your eyes
In your eyes
The world is broken and now
All in sorrow
Wise men hang their headsHush child
Let your mommy sleep into the night until we rise
Hush child
All the strength I’ll need to find, I’ll find inside your eyes
In your eyes
Lyrics: http://www.sting.com
A propos de frică… Oare de ce fricoşii sînt pe primul loc în lista iadului?
Ce frumos scrie Steinhardt despre asta!
Apocalipsa 21:8 Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.”
şi relaţia dintre frică şi necredinţă…
Marcu 4:40 Apoi le-a zis: „Pentru ce sunteþi aşa de fricoşi? Tot n-aveţi credinţă?”
Mai este o altfel de frică, frica părinţilor pentru copiii bolnavi. Am mai descoperit recent o altă frică cumplită, frica copiilor pentru părinții care divorțează!
Pingback: Ajutor pentru Matia « Marius Cruceru
Ok, asta mi-a facut mult bine in seara asta, si sunt foarte curias de album!
Pe maine 🙂
inca nu pot sa-mi explic de ce oricine are o clapa si un microfon se apuca sa cante de Numele care merita mai mult de o clapa si un microfon? Puteti analiza fr Marius un pic…de unde aceasta lejeritate a noastra in creatia de muzica cu versuri religioase?
draga Aleterema,
1. ESte un lucru BUN CĂ NE VINE TUTOROR SĂ CÎNTĂM, Psalmul 33… Celor neprihăniţi le stă bine cîntarea de laudă. Abuzul de sunet are şi ceva pozitiv… toată lumea svrea să cînte.. Românul s-a născut poet .. şi cîntăreţ.. numai că neamţul s-a născut HARNIC.
2. Aici este a doua problema. Toată lumea vrea să se îjnretristreze pentru alţii.. Ei, de aici începe ispita draculu… ca sa ma exprimez în limbajul Bibliei de la 1688.
3. despre lejeritatea diletantismului trebuie să vorbim diferit decît despre dorinţele bune ale amatorului.
Pingback: Ultimele noutăţi despre Matia | Marius Cruceru
Pingback: Protestanţi sau neoprotestanţi?, Ce rost are Duminica?, copiii, sursă de poluare?, noutăţi despre Matia, « La patratosu
Primul album cumpărat când am venit in Anglia, a fost Sting. A urmat Leona Lewis si apoi multe albume U2. În țară îi ascultam ocazional, nu aveam posibilitatea să cumpăr. Sting si U2 sunt in topul preferintelor mele.