Vanghelizarea şobolanilor

Domnul Marean Vanghelie loveşte din nou şi de data aceasta cu cruzime (cacafonie neevitabilă!).

Dînsul rosteşte gnomic:

„Lucrurile se schimba, nu fiti siguri ca au plecat, supararile pot sa treaca. Toti ne suparam. Viata este complicata. Lucrurile nu sunt asa cum par. Sa stiti. Va spun sincer. De obicei, cei care incearca, asa, sa creeze o mare agitatie – am invatat de cand eram mic – oamenii puternici nu spun multe lucruri. Intelegeti? Ei vorbesc despre ei, dar daca ii intrebi daca nevestele lor ii voteaza, nu stim. Intelegeti?”, a comentat Vanghelie.

Este de apreciat că domnul Vanghelie foloseşte bine gramatica. Mai bine decît în alte situaţii, dar, vorba lui Seneca, „acolo unde gramatica este coruptă se paote ca şi mintea să fie coruptă”.

Cîteva con(f)(cl)uzii în urma cugetărilor:

1. Lucrurile se schimbă, supărările se schimbă. În bucurii. De acord!

2. Viaţa este complicată. Aş spune „complexă”, de asemenea. De acord!

3. Lucrurile nu sînt aşa cum par. De acord! Platon a spus-o cel mai bine.

După un anacolut… „de obicei… am învăţat de cînd eram mic”, ceea ce ne aduce din nou cu forţa la concluzia că domnul VAnghlelie a a fost un copil precoc… urmează:

4. Oamenii puternici nu spun multe lucruri. Nu sînt de acord. Tăcerea nu este neapărat semn de putere, aşa cum nu este semn de înţelepciune.

Ce-i mai drăguţ: atunci cînd gîndirea se opreşte apare epitetul şi invectiva. La asta se pricep cel mai bine oameni ca Vadim şi Vanghelie. Vadimita cronică s-a manifestat săptămîna trecută la purtătorul infecţiei prin „maimuţa..dra… ” , cuvinte spuse de tribun către o doamnă, acum a lovit în domnul Marean, care numai lucruri mareanice face:

„Oamenii care fug din corabia care se scufundă sînt nişte maimuţoi.”

Corecţie: Aceia sînt şobolanii, una dintre cele mai deştepte specii de pe pămînt. Nu-i ciudat că ambii saltimbanci de serviciu ai politicii româneşti au fixaţie spre „maimuţe”? Curată maimuţăreală, monşer!

Atît domnul Vadim cît şi domnul Vanghelie aruncă cu substantive şi adjective fără discriminare şi în colegi şi în colege, tovarăşi de partid şi doamne, nu contează.

Domnul Vanghelie a încercat să-şi trimită colegii mai jos pe scara evoluţiei, pe care domnia sa se vede sus. Tocmai l-a etichetat şi pe Mitrea drept Măgar, rămînînd în dreptul aceleaşi litere la alfabet. De lene. Mă tem că adevăratele apucături şobolăneşti se vor manifesta abia după ianuarie şi domnul Vanghelie nu manîncă banane.

Să corectăm deci:

Oamenii care fug din corabia care se scufundă sînt oameni, aşa cum a încercat şi Crin să se agaţe de ceea ce i se părea Titanic, cînd bărcuţa lui galbenă era în tangaj periculos. Toţi sînt simpli oameni, cu spaimele lor, cu investiţiile lor, cu orgoliile lor, oameni care n-au nici mamă, nici tată, nici frică de Dumnezeu, de ce ar arăta fidelitate unei grupări de şmecheri, care astăzi se înjură de mama focului mîine îşi dau mîinile la Timişoara.

În cazul acesta trebuie să-i felicităm pe cei care fac parte din maimuţărita şobolănime a domnului Vanghelie: au priceput că cei mai apropiaţi prieteni nu le sînt alţii decît ei înşişi. Ce vă spuneam, dragi prieteni, zilele trecute, adevăraţii carnasieri, Mitrea, Năstase, Mazăre au început deja să muşte din Mircea Geoană ca leii care sfîşie de vie o căprioară abia căzută. Staţi să vedeţi ce urmează. Oprescu nu ştie să se oprească, deschide şi el gura despre guru.

Deci: scapă cine poate din corabia condusă amatoristic de domnul Geoană! Singurul căpitan de vas cu acte în regulă din toată chestiunea tocmai este ocupat cu preşedinţia României. Sperăm să ne ducă într-un port în care să putem ierna măcar. Unul fără năpîrci.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Vanghelizarea şobolanilor

 1. ioan zice:

  Capitan avem baiu i barcuta

  • Marius David zice:

   Bărcuța este spartă, fiecare vrea să scoată cîte ceva de pe ea. PSDștii și PNLiștii sperau să participe și ei la demontarea finală. Acum stau o tură pe țărm, încercînd să își lipească năvoadele.

 2. Vlad zice:

  Eu cred ca capitanul (din nou o cacofonie indispensabila :P) ar trebui sa-si acopere ochiul ceacar cu un petic de piele negru, sa arboreze steagul cu oase la Cotroceni si sa nu mai traga din butoiul de rom ;))

 3. elisa zice:

  Ce bine stim noi despre butoiul de rom?
  Sau a filmat iarasi cineva chiar butoiul plin ,
  ma gandesc.
  Mai avem sau nu frica de ceva?sau chiar le stim pe toate?
  Dar „butoiul” nostru cu „bube” unde o fi?

 4. Vaisamar zice:

  Panseurile lui Vanghelie seamănă cu reveriile lui Malachi Mulligan din Ulisele lui James Joyce. Cred că n-ar fi rău să-i sugereze cineva liderului PSD-ist să scrie proză modernistă, fiindcă stăpâneşte bine tehnicile narative de profil. Creează efectul de „stream of conscioussness” fără niciun pic de efort. 🙂

 5. anonim zice:

  Frate Marius, ati ramas original. Chiar si in scris va recunosc stilul ironic pe care l-ati imprumutat de la Marele Maestru al ironiei – Domnul Isus Hristos. Daca cineva crede ca sunt eretic cand fac aceasta afirmatie, sa ceara lamuriri fratelui Marius. Imi face deosebita placere sa va citesc zilnic comentariile dumneavoastra, iar portofoliul domeniilor pe care-l dezbateti este destul de variat. va doresc mult succes si… spor la scris!

  • Iancsi zice:

   Domnule anonnim, fara „Mari Maestrii”ca sa nu intre altii la banuieli 🙂

  • Marius David zice:

   Anonim, în măsura în care este posibil te-aș încuraja să îți dai măcar prenumele real și să dai o adresă de email validă.
   Este important ca atunci cînd apar unele crize să pot discuta cu cei care intervin aici.
   Îți mulțumesc pentru laude. Sînt un păcătos: mărturisesc că îmi place! Aș prefera ca astfel de comentarii să fie mai lungi, dar e bine că te-ai oprit la timp 🙂

 6. mitica zice:

  ,,Inima împăratului este ca un rîu de apă în mîna Domnului, pe care îl îndreaptă încotro vrea.”
  …campania electorala s-a incheiat … unii inca nu si-au revenit din ,,febra acelor zile”
  Acum este vremea rugaciunii…[ptr cei care cred in puterea ei]
  Asa mi-as dori sa fie inima presedintelui nostru in noul mandat .Oare il putem noi ajuta???

 7. analfabetul zice:

  am o problema .
  la mine e problema mare cu gramtica, e corupta tare. deci si mintea mea este?
  ar trebui sa-i fac o vizita lu vanghelie.

 8. Moromete zice:

  e vorba de Oprescul super independentul ?

 9. Stefan Vas zice:

  cvasiargumetarile D-lui Vanghelie sunt pur si simplu patibulare, paralogismul degenerand treptat in sofism…

 10. Marius David zice:

  VanGhelie… înțeleg retorica ta. Mulțumesc pentru intervenție și link. Descurajez limbajul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.