Andrieş

Am crescut cu Andrieş, ca să spun aşa…
Nu pot să neg influenţa pe care a avut-o asupra mea. Am cîntat soţiei cîntece de dragoste compuse de el, pentru că nu găseam echivalente în melosul evanghelic. Cîntece de dragoste… chiar.. asta am discutat puţin la Cristia… Este bine să compunem cîntece de dragoste pentru iubită, creştini fiind?

Noi nu compunem cîntece de dragoste, ca şi cum nu am fi îndrăgostiţi…

Oare de ce în muzica evanghelică nu există atîta creativitate armonică, atîta creativitate poetică, de ce sînt atît de previzibile liniile melodice, de ce sînt atît de anoste versurile?
De ce fiii vecului sînt mai înţelepţi chiar şi aici?

Ce-i spurcat în cîntecul ăsta? Vals virtuos?

Cîtă tristeţe şi ce reuşită linie melodică în Casanova? faceţi abstracţie de versuri… este nepocăit… 🙂
Ce noi nu avem probleme? Ciroză, proaste dispoziţii şi lipsuri?

Cîtă sinceritate!

Noi nu avem lupte cu firea pămîntească, chinuri şi lacrimi, nu avem ce să povestim în cîntece despre cădere şi har, despre întristările de o clipă ale păcatului, alungate de raza harului?

Oare de ce lipseşte, cum spuneam şi altă dată, muzicii evanghelice… pasiunea, culoarea, viaţa, încleştarea?

Nu-i mai simplu să îţi exprimi părerile politice aşa?

O reflecţie-reflectare asupra istoriei?

Am uitat: Andrieş lucrează cu cei mai buni dintre cei mai buni, Mircea Tiberian , vocea Mariei Ioana Mîntulescu…(dînşii formează categorii pe care le umplu singuri.. ) baterişti adevăraţi, bassişti de cea mai bună speţă…

Pe cînd aşa ceva şi în muzica uşoară-folk românească?

Poate că cel mai mult îmi doresc creativitatea lui Andrieş în mediul nostru.

Sîmbătă de la ora 16.00 la Ploieşti, la Biserica Bapstistă, voi susţine, dacă Domnul va voi, un soi de concert stil Andrieş pe Psalmi în genul celui de la Cristia, dacă voi putea.

Va fi şi alăuta-lăuta şi harfa şi strănepotul cavalului cu mine şi flautul şi vioara cu „scîrţîit de uşi de Rai”.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Gînduri, Muzica, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

59 de răspunsuri la Andrieş

 1. Jeremy Necredinciosu zice:

  Cred ca elementul-cheie ce lipseste adesea in creatia evanghelicilor, in comparatie cu cea a artistilor „seculari” este pasiunea! Si asta este foarte trist, pentru ca daca o masura mai mica a talentului, un oarecare ne-profesionalism sau o cultura artistica deficitara ar mai fi scuzabile (sunt ele oare?), lipsa pasiunii in inchinarea inaintea Dumnezeului Suprem este incalificabila. Prea multi cantautori (poeti, de asemenea) evanghelici s-au vandut mercantilismului ieftin, inundand bisericile crestine din Romania cu „creatii” imunde ce te fac sa rosesti puternic de indraznesti sa inviti pe cineva mai „cunoscator” la vreo evanghelizare!

  • Marius David zice:

   da, ai dreptate într-o oarecare măsură… noi sîntem ca acel predicator care a fost întrebat de un actor cum poate să spună atît de distant şi relaxat cele mai mai adevăruri din lume, cînd el, ca actor spune cu atîta patos cele mai mari minciuni …

   depre lăutarii jalnici care merg pe la diferite evenimente de aacest fel.. m-am învăţat. acum întreb cine va cînta, după cîteva surprize neplăcute în care m-am întîlnit cu nişte mercenăraşi afoni care cîntau după playback nişte prostioare teologice manelizate.

   Voi fi mult mai radical. Dacă gazda nu-i opreşte după primele două melodii … plec acasă. După aşa ceva este imposibil să mai predici.

 2. Oare nu liderii dau tonul lucrurilor permisibile si abordabile, prin cuvantare si prin exemplu?

   • Ma refer desigur la faptul ca liderii, in acest caz ai evanghlicilor, prin exemplu si prin cuvantari (predici) imprima implicit sau explicit anumite asteptari in si de la credinciosi.

    Daca liderii evanghelicilor nu abordeaza mai larg o tema (sa zicem patristica, sau aprecierea pentru estetic etc) acest lucru se transmite automat la congregatii.

    Daca punem tot timpul in opozitie spiritualitatea cu lucrurile acestei lumi atunci desigur ca ascultatorii se vor feri si vor fi voit ignoranti cu privire la lucrurile acestei lumi (fie ele muzica lumii, arta lumii etc). Ignoranti in sensul ca nu vor permite ca ce e bun si de primit (cu discernamant) in lume sa inspire creatiile noastre.

    • Marius David zice:

     Asa crezi tu, Vasile? Ca daca eu amintesc de la amvon ca ascult triada Vivaldi-Bach-Mozart se apuca lumea sa arunce casetele cu fratii Grozea? TE inseli amarnic, ba nu… te inseli dulce. 🙂
     nimic nu se transmite automat, asa cum spui tu.
     Stai cu omul zile si luni intregi, ani, cel putin trei ani ca sa se lapede de manele cum se lapada nasul la botez… de celalalt.
     Problema este sa lucram la rafinarea acelui organ despre care vorbea Steinhard… buna cumpanire si caruia tu ii spui … discernamint.
     Asa sa ne ajute Dumnezeu ca grea treaba ne-a dat.

 3. Stefan Vas zice:

  Da…asteptam demult o asemenea discutie. Revin la aceeasi frustrare a faptului ca noi, cei care am dat cinstea cuvenita relatiilor noastre in Dumnezeu,noi cei care am iubit curat si fara compromisuri, nu am creat in muzica crestina, ca un reflex al trairilor emotionale, acel cantec dedicat sotiilor noastre spre exemplu…poate ma ajutati cu o cantare, dedicatie a unui crestin catre sotia lui (auzisem demult la americani o cantare,compusa de un sot, sotiei lui,cantata de un prieten la moartea acestuia). Ne lipsesc acele versuri din care sa reiasa multumirea adresata Domnului pentru cea fara de care, viata si umblarea pe pamant ne-ar fi puternic afectate (reconosc!). Dar nu, nu vreau sa fie cantare avand ca tema NUNTA, ci drasgostea de dupa :))..Eu am inceput sa cant la chitara la varsta de 18 ani, si imi placea foarte mult muzica Folk, in special Tatiana Stepa, si ascult si acum cu placere cantece pe versuri de Adrian Paunescu (ex: „copaci fara padure”)…dar chiar mi-as dori sa ascult un compozitor crestin cu versuri profund semnificative in acest sens. Ma intreb care ar fi riscul intr-un asemenea stil muzical de abordare.Exista un risc? Parca ne expunem foarte usor, noi crestinii, latura spirituala, dar foarte greu , trairirile sentimentale enumerate mai sus…Mi-as dori sa fiu ploiestean sa pot merge la concert, dar va asteptam la Cluj, la tineret! Ne veti oferi si noua o farama macar din ce veti face la Ploiesti?

  • Marius David zice:

   Stefan, Catalin Lata a scris un astfel de cintec pentru sotia lui, este si imprimat, daca vrei exemple.
   Există riscuri.. există riscuri şi atunci cînd asculţi muzică aşa zis „creştină”… tot felul de riscuri. Există riscurl de a te enerva, de a te supăra pe fraţi, de a da de pămînt cu cd-ul etc.

   Poate că da… la Cluj!
   vedem

 4. C.T.Daniel zice:

  Fara suparare dar nu prea vad „baterişti adevăraţi, bassişti de cea mai bună speţă…” in vals

  Timbrele sunt de toata jena, probabil facute pe o clapa casio fabricata cand eram eu la gradinita.
  Nu vreau sa par arogant dar e real.
  Cred ca am deviat de la ideea postului dar, o muzica buna trebuia sa cuprinda toate aspectele.

  Argumentul „mai marilor nostri” este ca noi trebuie sa cantam pentru Domnul.

  .. cred ca am sa scriu un post, m-am intins prea mult
  Orice-ar spune cine-o vrea nu cred ca este un pacat. sa-i canti sotiei tale un cantec de dragoste (eu cu siguranta o voi face 🙂 ) Intrebarea mea este: e bine sa apara pe un album al unui artist crestin astfel de lucrari? Poti canta asa ceva in biserica? Eu n-as canta.

  Cel putin in biserica in care merg (iasi) ipocrizia e la maxim si cred ca asta se intampla in multe biserici.
  Daca te vede un frate ca, in timp ce canti tu chiar traiesti versurile respective (asta se poate manifesta in diferite forme … nu ma refer la zbenguială prin biserica) – esti catalogat ca lumesc, fiţe si alte minuni – atitudinea asta s-a transmis chiar la tineri care ar trebui sa fie mai deschishi la minte. Probabil ca acesta este un motiv pentru care artistii pocaiti romani sunt atat de inhibati. Probail acesta e motivul pentru care multi prefera muzica strainilor. Treaba e complicata – nu te poti manifesta intr-o biserica care e de piatra – tu canti in fata, te bucuri, traiesti iar cand arunci o privire in banca ai senzatia ca ai cazut intr-un lac in toiul iernii, e foare urata senzatia.

  Nu sti daca este permis dar dau un link (youtube) http://www.youtube.com/watch?v=thwfOm91kDw

  Cand am urmarit marturiile din acest cilp m-a cumprins o stare de durere gandindu-ma la ce ceea ce se intampla la noi. Sunt „frati” si „surori” in biserica care te considera anatema cand te vad cu un instrument in biserica, ce sa mai zic de baterie … esti lepadat, in ciuda faptului ca in majoritatea pieselor care le asculta exista un bass, o acustica si baterii.

  • Marius David zice:

   draga Daniel, mă refeream la toată creaţia lui Andrieş, nu numai la vals. Crede-mă că îi ştiu toate albumele, de la Interioare, versiunea în româneşte şi în engleză.. imaginează-ţi că a apărut asta în vremea comunistă…
   pînă la ultimele, unele dezamăgitoare.
   Mă refer la toate albumele. A lucrat cu cei mai cei.
   Referitor la timbre… la care dintre melodii te referi… unele sînt căutate aşa.. timbre de orga hammond. E mai complicat de explicat de ce face asta.
   Crede-mă, e căutat efectul.
   Dacă vrea sunet să te dea pe spate Andrieş poate şi asta.
   Spui tu că e real… ce e real.. ce ţi se pare ţie că asculţi după gusturile pe care ţi le-ai format. dacă asculţi acum live un instrument neprelucrat, acum cînd se face atîta prelucrare de sunet în studio.. şi Paco de Lucia ţi se va parea ca suna ca o tigaie.
   Dar despre asta discutam alta data.

   Nu, o muzica buna nu trebuie sa cuprinda toate aspectele, daca te referi neaparat la instrumente de cea mai inalta clasa si la inresitrari impecabile de studio.

   Da, cred ca putem imagina un album de dragoste cintat de un crestin. Ai dreptate, aceste cintece nu sint de cintat in biserica. Sint de cintat iubitei. Full stop.
   Nu vreau sa stiu in ce biserica mergi in Iasi 🙂

   Depinde cum te manifesti in biserica. Daca am vazut eu bine ai pus un clip cu negri. Niciodata nu ne vom putea manifesta ca ei, fiecare singe cu manifestarile lui.
   este o discutie foarte lunga aici, intram in altceva. …

   Dar pina atunci poate mai imbatrinesti si tu… poate imi pun si eu putin timp de o parte ca sa revenim la subiectul manifestarilor in cintare……

   • C.T.Daniel zice:

    Nu cunosc opera lui Andrieş ca sa pot comenta, am vorbit stric referitor la piesele citate.

    De acord, tonurile de orga hammond … si toata gama care exista – jos palaria; unul din motive ar fi incarcatura lor semantica

    Linkul pe care l-am dat, a fost mai mult pentru expresia de pe fetele oamenilor care exprima intr-adevar ceva; noi cantam „si mainile ridicam” dar suntem cu ele in buzunar sau „voi veni cu bucurie” asta poate e adevarat – „voi veni” cand? asta numai stie nimieni. Cam asta e idea.

    Cred ca gresiti la treaba cu muzica. Muzica cumprinde mai multe elemente. so… ca o muzica sa fie buna asta nu presupune ca toate elementele sa fie la un anumit standard? Este adevarat si o muzica care are deficiente in anumite aspecte te poate zidi si duce intr-o stare de inchinare nu neg si nu voi nega asta dar voi sti sa fac diferenta.

    Totusi e bine sa apara pe un album o piesa de dragoste?

    De imbatranit voi imbatrani dar sper din toata inima ca sa nu ajung ca batranii nostri care nu sunt chiar cel mai stralucit exemplu. Nu vreau sa fiu grosolan dar realitatea e realitate. Tot respectul pentru cei care il merita.

    astept|am postul

    • Marius David zice:

     referitor la … gresiti la treaba cu muyica… da, se paote. cine este perfect? As prefera sa imi spui unde gresesc ca sa ma corectez pentu ca am facut mai multe afirmatii..
     da, este bine sa apara un intreg album cu piese de dragoste… complet.
     de ce nu..
     ba eu sper sa ajung ca unii dintre batrinii pe care ii stiu si imi sint nu … stralucite exemple, ci orbitoare exemple.

     • C.T.Daniel zice:

      „Nu, o muzica buna nu trebuie sa cuprinda toate aspectele,”

      nu am fost la ceea ce scrie dupa virgula.
      Totusi cred ca un instrument bun are contributia lui.

      Personal am un korg triton studio e din 2002, totusi nu l-as da pe multe clape din 2008 sau 2009. Sa sau spre exemplu pianul care la mine suna extraordinare cu conditia sa folosesc rasturnarile care trebuie, in functie de stilul pe care il cand nu orisice pozitie suna bine. So… in caazul in care stii ce vrei de la instrument si il stapanesti, logic ca pentru a scoate o muzica buna nu-ti trebuie super intrument.
      anyway discutia e lunga la capitoul acesta sunt dupa cum bine stiti foarte multe aspecte si e bine sa ma opresc aici.

      si eu sper sa ajung ca tatal meu – cel putin. De fiecare data ma bucur cand aud de la unii prieteni care spun lucruri frumoase despre batranii din biserica lor, asta e minunat. Probabil ca si aici in biserica sunt batrani care stau drepti dar eu stiu … poate sunt genul care duc lupta din spatele cortinei, nu sunt vazuti de public.

      • Marius David zice:

       sigur, instrmentele au rolul lor, de aceea investesc in instrumente bune
       si totusi majoritatea chitarilor mele sint reghinuri
       spun… majoritatea ca sint mai multe. prefer un REghin bun, desi nu este capat de top, dar bine calibrat si lemn lemn.
       este bine ca ai tata,
       este si mai bine daca il poti respecta
       vei fi binecuvintat.

 5. adrian zice:

  Mi-e putin teama de modul cum vor recepta unii crestini ploiesteni muzica dvs. Eu cred ca gustul mai este format si prin educatie (muzicala, in acest caz).

  O sa fiu in sala. De data asta nu mai stau la balcon (am priceput si eu, in sfarsit, ca unii tineri urca la balcon doar ca sa poata discuta in voie ale lor).

  Duminica veti fi la predica? Daca da, cand (dimineata sau/si seara)?

 6. adrian zice:

  Nu compunem cantece/versuri de dragoaste pentru ca ne-am obisnuit sa raspundem la o extrem cu cealalta extrema: libertinajului pagan ii opunem o pudibonderie ipocrita. Motiv pentru care ne facem ca nu vedem ‘Cantarea Cantarilor’ (sau o supraalegorizam pana cand nu mai ramane nimic din ea). Am auzit ca unii si-au cusut paginile „Cantarii Cantarilor”…
  Oare prezenta in canon a acestei carti extraordinare nu este un semnal ca exista si o dragoste curata si placuta lui Dumnezeu, dragoste pe care poti sa o canti in versuri?
  Cineva de pe aici se pricepe mult mai bine, a tradus chiar Cantarea Cantarilor din LXX, nu spun cine, si asa sunt acuzat de idolatrie pe fata :-).

  Apropo de Andries si „La Rovine”… Ironia subtila a cantecului nu este departe de adevarul istoric.
  Unii istorici sunt de parere ca victoria de la Rovine a fost atat de mare, incat Mircea a trebuit sa se retraga in munti, asteptand un nou ajutor de la Sigismund (apud P.P. Panaitescu). A fost mai curand o „remiza” care i-a tinut pe turci pe loc.
  Dupa marea victorie de la Calugareni, turcii au ocupat Targovistea si Bucurestiul…
  Dupa marile victorii de la Marasti, Oituz si Marasesti Romania a capitulat („pacea” de la Bucuresti)…
  Andries a spus in versuri adevaruri pe care mitologia nationalista ni le furnizeaza „cosmetizate” in manualele de istorie.

  • Marius David zice:

   da, cred caă este buna observaţia
   este efectul de pendul, trecem de la una la alta, de asemnea, cred ca vine dintr-un anumit tip de austeritate, sobrietate şi esenţialism la care am făcut azi referire la un curs.
   creştinii au o religie a traspiraţiei, lacrimilor şi sîngelui.
   cînd este aşa chiar cîntecele de dragoste capătă alt dramatism.
   cu cîntarea cîntărilor este o întreagă discuţie la care aş dori să revenim.

   Da, interesant cum se scrie istoria, sîntem foarte curajoşi.
   După ce am luptat vitejeşte cu turcii le-am dat tribut cadîne şi feciori drept ieniceri.
   iar modalitatea în care ne puneam cu piepturile înfaţa duşmanilor era să le otrăvim fîntînile şi să dăm foc la grîne.
   acum facem aceleaşi chestii şi fără să fim în războiaie cu turcii

 7. adrian zice:

  Apropo de „Dimineata devreme”… Ce acorduri folositi? Aveti un video/o tabulatura in care se pot vedea acordurile + „floricelele”?

  • Marius David zice:

   Nu folosesc intocmai acordurile lui Andrieş, eu o cîntam puţin diferit, cu alt ritm şi fără trecerile de blues, care sînt aproape standard.
   GS te poate lămuri în doi timpi şi trei mişcări mai bine decît mine.

 8. alice zice:

  Am incercat sa gasesc informatii legate de programul de sambata(Ploiesti) la care faceti referire. Nu am gasit nimic. Puteti sa-mi spuneti unde le-as putea gasi?

  • Marius David zice:

   numai aici, Alice, nu sînt eu aşa de popular să apar pe site-urile de ştiri creştine cu programul meu 🙂
   întîlnirea de la Biserica Baptistă începe de la ora 16.00
   sper să ajungem în timp

 9. mihai h zice:

  Andries e mare meserias, mai ales daca face asa muzica folosind Casio, alti au instrumente foarte scumpe si sunt un dezastru muzical.
  Sper ca ne duci si pe noi la PloIESTI ,printr-un clip video daca se poate.

 10. tot eu zice:

  O fi atunci adevarat ca studentilor de la UEO,le este interzis pina si Holograf,poate nu-s eu bine informat????

  • Marius David zice:

   prost informat! …. adica … la „informat” mă refeream!

   • adrian zice:

    Presupun ca daca asculta la ora doua noaptea, cu boxele la maxim, facand tambalau in tot campusul, asta chiar este interzis! 🙂

    Am descoperit de curand ca sunt si crestini care nu au aflat nici ca s-au inventat castile si nici sensul inscriptiei LOW de sub potentiometrul de Volume…

    • Marius David zice:

     Adrian, aia este o cu totul altă poveste şi nu o voi dezvolta aici. au avut grijă alţii să o dezvolte la vremea respectivă, complet falsificată.

     Da, trăim într-o generaţie din ce în ce mai surdă.
     Oameni care îşi termină timpanele cu mîna lor.

 11. Anca zice:

  Mai e si faptul ca suntem mult mai putini. Probabilitatea sa iasa un geniu din mijlocul nostru este mai mica 🙂

  Suntem invatati si incurajati sa fim ignoranti pentru a nu fi ca lumea. Sau cel putin eram. Totusi, se vad schimbari in bine in acest domeniu. Si pagina asta este una dintre ele.

  • Marius David zice:

   draga Anca, ai dreptate. Statistica.
   Sîntem prea puţini.
   Problema este că la jumătate de milion de evanghelici iese cam trei degete de la o mînă şi un femur de om extrem de talentat la o generaţie. ca să iasă unul întreg trebuie să aşteptam vreo trei generaţii.

   Uită-te la tembelizor şi vezi ce talente avem acum, după ce a trecut generaţia decreţeilor… bate vîntul şi asta la 22 de milioane sau cîţi om mai fi rămas.

   Gîndeşte-te ce se întîmplă la jumătate de milion şi adună aici tot ce vrei, creştini după evanghelie, penticostali. tot.

   Puţini, da?
   Corect?
   Atunci te mai miri că facem pantomime de doi bani, scenete de rîsul curcilor, în care cel care Îl joacă pe Isus Cristos se împiedică de cablu şi cade cît e de lung …

   ne mirăm că nu avem sculptori, pictori recunoscuţi, iar cîntăreţii ne imită în mod nereuşit peunul şi pe altul.

   Ce să mai spun că aceştia ne sînt şi cîntăreţi care doresc să rămînă ingnoranţi… dacă fraţii îi susţin şi aşa… de ce să mai înveţe muzică?
   Chiar vara asta m-am luptat cu unul să îl conving că în doi ani se va plafona fără ieşire dacă nu pune mîna pe şcoală.

   Deja a început să mi se împlinească profeţia.
   În doi ani va disparea din vizorul publicului, va deveni plictisitor. Altii, la fel de ignoranţi, dar cu mai multe efecte in masinariile lor si care vor reusi sa imite mai bine trupe laice … ii vor lua locul.

 12. Anca zice:

  Mai baieti, nu suntem prea curiosi de descoperirile si ironiile voastre „subtile”. Fara suparare. Spuneti ceva interesant.

 13. Anca zice:

  Pe mine ma mai framanta o intrebare. Nu are decat intr-o masura legatura cu subiectul. De ce pocaitilor le lipseste bunul simt? Imi cer scuze pentru generalizare.

  De ce noi, pocaitii parca nu vedem ca uneori suntem penibili, ca facem lucruri revoltatoare, lucruri care tin de bun simt?

  • Marius David zice:

   Poate pentru că ni se pare că „frăţia” ne dă voie să ne purtăm mai liberi cu ceilalţi. fără grijă.
   este ca in familie, cînd ne purtăm uneori neglijent.
   da, este periculos să generalizezi…

 14. Draga Marius,
  Muzica e ceva ce vrea totul de la tine, la fel cum vrea Domnul. Echilibrul e greu de gasit. Ma intreb daca Domnul chiar vrea acest echilibru. Cred ca de aia se tine cumva deoparte, in inaltarea cartilor de cantari, sau in Bach, in vreme ce daruieste talanti multora, ca Andries, ca Jimi Hendrix, ca Metallica, ca Yes etc. etc. Cred ca pastreaza distanta de Parinte ingaduitor. Cine iubeste muzica, de orice fel, nu e un pacatos astfel definit, prin ceea ce canta. Muzica presupune munca si talent. Si bunatate, as adauga.
  Am trait si printre rockeri care se dadeau „satanisti”, adolescentin. Erau insa, fata in fata, oameni buni, mai buni decat multi altii care se vaita cu Doamne, Doamne, iubirea mea. Si, cu siguranta, mai educati.
  Eu zic sa le lasam separate, sa le judecam in noi insine, pentru noi. Nu se va supara Domnul ca ascultam cine stie ce heavy metal. Dar nu-l amestecam cu ce se canta in Adunare. E altceva, pur si simplu.

  • Marius David zice:

   draga Felix,
   eu ascult muzică foarte diversă, dar nu chiar orice fel de muzică. Poate că anumite criterii de selecţie vin cu bătrîneţea, altele ar trebui să vină cu mai marea apropiere de Domnul.
   Nu cred că Dumnezeu păstrează distanţa faţă de ceva. Avem un Dumnezeu extrem de băgăreţ. Nici în dormitoare „scăpăm” de El. Umblă prin hardurile noastre, prin fişierele noastre, ce să mai spun prin gînduri? De ce crezi că nu l-ar interesa şi ce ne clatină timpanele?
   Muzica nu presupune daoar muncă şi talent şi bunătate. Crede-mă, ca unul care am trăit destul de mult printre muzicieni. Aşa cum spui … am cunoscut şi eu oameni foarte cumsecade, deşi se dădeau „satanişti”, dar am cunoscut şi unele dintre cele mai corupte şi împuţite caractere şi erau dintre aceia care cîntau muzică „dumnezeuiască”, Vivaldi-BAch-Mozart.
   GEneralizările de acest tip, fără nuanţe, în astfel de cazturi pot fi periculoase.
   cu muzica, ca şi cu navigarea pe internet, printre posturile de tembeliziune… trebuie să avem grijă.
   Este ca şi cum ai spune… Dumnezeu păstrează distanţa dacă te uiţi la tot felul de filme (in)culte cum ar fi Constance (1998) Pink Prison (1999) All About Anna (2005) de la Zentropa.
   E film? E!
   E cult? E!
   E toxic? E!
   Putem asculta, vedea orice că Domnu-i bun şi nu se bagă? Nu!

  • C.T.Daniel zice:

   @felix
   „strasnice argumente”
   „oameni buni” ?!? pe cine numesti tu bun?

   Televizorul, muzica … orice domeniu poate fi o portita prin care cel rau poate intra.
   E rau televizorul, internetul? Depinde ce primesti de la el? Daca primesti prostii … logic ca e rau.

   Stii care era rolul lui Lucifer inainte de cadere?

   Ezechiel 28
   13. Stateai in Eden, gradina lui Dumnezeu, si erai acoperit cu tot felul de pietre scumpe: cu sardonic, cu topaz, cu diamant, cu hrisolit, cu onix, cu iaspis, cu safir, cu rubin, cu smaragd, si cu aur; [b]timpanele si flautele erau in slujba ta, pregatite pentru ziua cand ai fost facut.[/b]

   poti continua pana la 19

   So, pe langa calitatile si sarcinile pe care le avea, el era si cu muzica.
   Lucifer a cazut. Ce te face sa crezi ca nu-si va folosi „talentele” ca sa nimiceasca creatia lui Dumnezeu?

   Spunea cineva: Imbraca un presedinte intr-o anumita costumatie si probabil multi din staf il vor copia, Imbraca un tata si fiul il va copia, dar imbraca o vedeta intr-un animit fel si vor fi puhoaie care-l vor urma.
   (scuzati adaptarea)

   Suntem foarte sensibili la muzica, o muzica iti poate induce o stare de meditatie sau una de bucurie.

   In evul mediu savantii care erau atunci considerau ca este muzica rea/negativa si muzica buna. Crezi ca a disparut muzica rea? Nu, ea te inconjoara.

   Pune-l pe copil sa invete poezie de 20 de strofe si o sa ai mari probleme cu el, dar da-i sa asculte parazitii sau alte greţuri, ai sa vezi cat de usor le memoreaza; nu te intrebi de ce asta?

   • sam zice:

    Păi, să rugăm paraziţii să scrie poezia pentru copil. Win-win situation.
    So, ce mai spun savanţii din evumediu?

   • Marius David zice:

    draga Daniel, muzica iti poate induce TOT felul de stari, nu numai de meditatie sau bucurie.
    ba … tocmai pentru ca am facut experimentul pe care tu il sugerezi cu fiul meu (nu stiu daca tu ai copii…) tocmai de aceea sint mult mult mult mai prudent cind vorbesc despre astfel de lucruri.

    • C.T.Daniel zice:

     corect, trebuia sa pun un „etc” dupa afirmatie.

     nu, nu am copii dar am observat lucrurile acestea la colegii mei de cand eram si eu micut la scoala.

     am dat exemplele respective pentru a sublinia argumentul meu la ce a spus felix.

 15. zimerman zice:

  frate Marius, in care sambata veti fi la Ploiesti? Este o singura Biserica Baptista acolo? Sau poate a fost sambata de azi?

  • Marius David zice:

   da, a fost simbata de azi.
   sper ca n-am suparata prea multa lume cu remarcile mele referitoare la muzica.
   dar erau necesare.

   • zimerman zice:

    imi pare rau ca am citit despre ‘andries’ sambata seara; daca veti mai veni in raza scurta a bucurestiului, va rog sa anuntati din timp :), vreo sapte ani in urma a ajuns la mine caseta cu psalmii, mi-ar face placere sa ii ascult live, binecuvantari

  • adrian zice:

   @zimerman
   A fost azi, a fost foarte frumos dar, dupa gusturile mele, as fi vrut ca fratele Marius sa cante mai mult…
   Nu prea inteleg strategia organizatorica a liderilor de tineret ploiesteni. Vine cineva de la capatul tarii, o data pe an, si-i dai o ora in mijlocul programului…

   M-a enervat anuntul: „si, dupa fratele Cruceru urmeaza grupul X, se pregateste sora Y…” De parca respectivii nu aveau timp si altadata sa „performeze”… 😦
   Daca vreunul dintre organizatori citeste aceste remarci ale mele, il rog sa NU-mi raspunda! Nu sunt sigur ca as gasi toate eufemismele necesare pentru a ma mentine intr-o critica politicoasa…

   Oricum, fratele Marius a fost, ca de obicei, foarte inspirat! 🙂

   • Marius David zice:

    draga Adrian,
    tinerii din seara asta au cintat chiar bine fata de alte situatii, am apreciat ca nu au cintat foarte tare,
    au cintat cintari cuminti,
    m-am bucurat de ei,
    mai ales de faptul ca s-au pregatit, nu trebuie descurajati deloc.
    nu era datoria mea sa tin concerte… eu trebuia sa predic Cuvintul, ori acest fel de intilniri nici macar nu sint destinate concertelor
    asta am vrut sa subliniez…
    viata noastra are Crucea in trecut, ceea ce ne lasa o lacrima pe obraz, si Masa Cereasca in fata, de unde ne vine nadejdea
    Bucuria iertarii ne vine din urmă, Veselia o anticipam,
    sintem prinsi intre Tronul escatologic si Crucea istorica.

   • Marius David zice:

    multumesc pentru cuvintele bune,
    vom cinta si miine, noi mai avem timp, dar acei copii se desparteau unii de altii pentru inca o luna
    multuemesc de incurajari,
    conteaza in contextul oboselii drumului care a facut concentrarea foarte grea
    sper sa nu ma mai iutubizeze nimeni 🙂

 16. alice zice:

  Mi-a facut placere sa te revad in aceasta seara (dupa circa 20 de ani). Mi-am amintit de cantecul pe care l-am invatat de la tine „eu strig laudat fie Domnul si sunt izbavit de vrajmasii mei..” Imi amintesc doar ca eram in tren impreuna cu fratii Handaric si surorile Cojocaru cand ne-ai cantat versurile astea – probabil intr-o iesire catre munte a tinerilor si studentilor de pe Sararie.
  Indraznesc sa intreb daca ai inregistrat muzica si daca as putea intra in posesia unui CD? Nu am ramas pana la sfarsitul programului si nu stiu daca se puteau cumpara CD-uri cu muzica. In caz afirmativ da-mi te rog o adresa de contact. In celalalt caz, cred ca ar fi bine sa inregistrezi cantecele astea!
  Domnul sa-ti binecuvinteze umblarea si cantarea!

  • Marius David zice:

   draga Alice…. a fost atita lume in seara asta,
   cautam chipuri cunoscute… dar .. imi pare rau.
   se poate, da, se poate, am facut multe iesiri cu cei din Sararie.
   i-am revazut de curind si pe cei despr care pomenesti,
   da, am inregistrat un CD, il voi pune tot pe internet ca sa fie downloadat gratuit
   nu, nu obisnuiesc sa vind Cd-ur cu muzica mea.
   am adunat o singura data bani epntru o cladire de biserica, cea din Scornicesti cu cd-rui.

   multumesc pentru cvintele bune

 17. Eu doar am luat partea alor mei (colegialitate se numeste, in cunostinta de cauza) – ma refer la cei pletosi ca si mine. Nu ascult hip-hop si, evident, nici manele. cINE VREA SA INTELEAGA CE INSEAMNA „PLETOSI”, ACELA POATE SA-MI VIZITEZE BLOG-UL – E PLIN DE MUZICA. Prin „oameni buni” inteleg ceea ce se numeste „bun-simt” si prietenie. Fireste, intre rockeri aceasta se bazeaza destul de mult pe competente dobandite, fie tehnice (muzical-instrumentale), fie de cultura generala (nu prea respecti un rocker care se da ca atare, dar nu stie pe de rost discografia Led Zeppelin, de exemplu).
  Stiu si derapajele „sataniste” – de regula numai gura e de ei: frustrati sexual mai curand… Invers, pacatosenia preacurviei e prezenta mai la tot pasul… Asta e lumea. N-au inventat rockerii pacatul. ceNZURAT E bine sa stii asta si sa te feresti.

  • Marius David zice:

   Amalgamax, eşti pletos? nu se vede 😉
   Rockeri autentici sînt în România la fel de rari precum ateii.. 🙂
   Dea ştie ce vreau să spun. la fel si Gs.

   am editat ultima parte a comentariului ca sa nu ispiteşti pe cei cu imaginaţia prea fîşneaţă 🙂

 18. @Marius
  De acord cu lemnul de Reghin! Eu am doua chitari Reghin (un Amarillo rece, care are mai mulr de 20 de ani in mana mea si e la fel de profunda, respectiv o Hora Iris Lux: i-am schimbat dozele si tremolo-ul – ceea ce m-a costat cat inca doua chitari Reghin… – dar a meritat, pentru ca e lemn de la mama lui).

  • Marius David zice:

   Amarillo este actualul Western, nu-i aşa?
   Acum am dat pe mîna lui GS un reghin, abia aştept să văd ce iese din el,
   de ce ai schimbat dozele?

   ce fel de doze ai pus?
   ce fel de tremollo ai pus?
   da-mi ceva detalii

 19. alice zice:

  poti sa-mi dai o adresa de email pe care sa putem „vorbi”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.