Prietenie şi duşmănie

Prefer o prietenie fragilă şi incomodă care începe cu o puternică duşmănie, decît o prietenie strînsă care sfîrşeşte într-o duşmănie pînă la moarte.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Citate, Gînduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Prietenie şi duşmănie

 1. Vasile Bel zice:

  Am auzit si eu ca un prieten care iti umbla ne conditionat in voie devine suspect.

 2. R. zice:

  eu nu prefer sa ma port cu un prieten ca si cu oul de gaina, sa nu cumva sa se sparga, saracul. asa mi-e comfortabil. dusmanie pana la moarte nu poate fi daca dintre cei doi, macar unul este crestin.
  vasile bel, cum de unii numai peste oameni perfecti dau, ca eu nici daca ii caut nu-i gasesc? : )
  saptamana binecuvantata!

 3. David Cristian zice:

  Am experimentat prima parte. Scriptura spune ca „Ranile unui prieten dovedesc credinciosia lui. Si totusi e greu atunci cand trebuie sa faci o rana pentru „sanatatea cuiva”. Insa a venit vremea cand antipatia a trecut si nu a ramas o prietenie, insa am gustat din ceva ce regasesc rar astazi, spiritul de camaraderie, ca in Tandretea luptatorului, respectul reciproc.
  Ma uit la unele dusmanii de moarte, si ma trec fiorii, nu am trecut pe aici si ma rog sa ma pazeasca Domnul. Inca ma gandesca la Proverbe despre „O limba dulce care frange oase si rabdarea care indupleca pe imparati”

 4. Gabriel S zice:

  Contează și începutul dar, pentru că suntem ființe efemere, mai important este sfârșitul, nu?

 5. Dacă autorul este „Maestrul blogurilor fără cravată”,- ceea ce e posibil, pentru că nu a fost bănuit sau acuzat niciodată de copyright- pentru prima parte a frazei mi-e teamă să bănuiesc cine e omul, sau lista? 🙂 iar pentru a doua zic că sau se înşeală, sau au început să-i moară duşmanii, ceea ce, la figurat e bine, dar la propriu sună tragic. Pentru ei, nu pentru prietenosul nostru amfitrion, care oricum ar fi, e un om iubit de cine trebuie 🙂

 6. mitica zice:

  …de obicei ,adevaratele prietenii incep dupa faza;
  ,,cunoastere reciproca”.
  Pentru a se ajunge aici ,inevitabil ,cei doi spun deschis ,fara menajamente ce au unul impotriva celuilalt.
  Este necesar sa inceapa doar unul dintre ei…apoi spune si celalalt si …daca cei doi sunt oameni care apreciaza sinceritatea si transparenta ,va fi :,,PRIETENIE DE DUTATA”.

 7. Camix zice:

  Hmm, Marius, mi se pare că variantele între care avem de ales nu prea sunt două. E cam prea evident ceea ce vor alege cititorii, nu îşi va dori nimeni o prietenie care se termină cu o duşmănie (şi până la moarte), o vor prefera pe cealaltă automat, indiferent că începe sinuos sau nu şi indiferent dacă li se pare acceptabil ca prietenia să fie incomodă şi fragilă. Varianta a doua nu prea are pentru ce să pară tentantă pentru alegător. Lasă-ne ceva mai mult loc pentru polemică.

  Sper să nu fie deranjant ce zic.

 8. pety zice:

  Termenul „fragila” ma face sa stau in cumpana. „Fragil” este conditinat de ce (care este cauza fragilitatii – natura prieteniei, a prietenului sau a lucrului care-i leaga)? Fragil poate sa insemne destul de multe lucruri, ca: mofturos, sensibil, rasfatat, mandru, egocentric etc., etc.

 9. Marius David zice:

  Ai dreptate, Pety, unii prieteni sînt HIGH MAINTENANCE, la ce bun o asemenea prietenie, cînd ai grijă, vorba cuiva, ca de ouă şi nu poţi pune poveri, prieteniile care încep cu antipatii rezistă mai mult, din experienţa mea, aminteşte-ţi cazul nostru 🙂

  Camix, sigur că sînt mai multe variante, cîţi oameni şi prietenii sînt, eu vorbesc aici din proprie păţanie. Nu-i vorba de opţiuni, alegeţi ce vă place, dacă puteţi 🙂

  Mitică, nu prea există prietenii „fără menajamente”, avem o limită lingvistică la care trebuie să ne oprim. În adolescenţă aveam un prieten căruia îi spuneam din cînd în cînd în glumă: PORCULE! Mi-am dat seama ca am greşit amarnic… Nu trebuie să depăşim o anumită limită a verbalizării în vreo prietenie.

  Nici măcar în glumă..

  Răsvan, eu sînt autoriul, şi nu se referă la tine, nici prima parte, nici partea a doua 🙂

  Duşmanii mei sînt bine-merci, slavă Domnului. Asta mă ajută!

  GAbi, da, mai important sfîrşitul. Mă îngrozeşte situaţia în care sînt prietenii bătrîni acum, priteni care au început printr-o camaraderie adîncă şi au sfîrşit în duşmănie pînă la moarte. Nu vreau să le calc pe urme.
  cu cît îmbătrînesc cu atît caut mai multpacea în măsura în cdare se poate, dar ce pace este aceea fără adevăr?

  David Cristian, pastorala îţi va oferi toată apertura, toată gama prieteniilor şi duşmăniilor, ai să vezi. Vei gusta din toate

  R. nu există oameni perfecţi, Unul a fost şi era şi Dumnezeu, dar s-a înălţat la Cer. Caută-L, este lîngă, chiar în tine.

  VAsile Bel, ce prieten este acela care numai te laudă şi te pomădează?
  Aşa cum spunea Cristian… rănile făcute de un prieten, adevărul spus în dragoste …

 10. viorica zice:

  Freste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma fresc singur!

 11. Camix zice:

  🙂

  Cred că prieteniile pot fi fragile, oamenii sunt sensibili, se supără, se ofensează, se simt frustraţi; e normal. Cred de asemenea că într-o prietenie poţi sta mult dacă te simţi liber să spui ceea ce gândeşti şi să faci asta cu atitudinea de prieten, să simtă celălalt că este considerat prieten, chiar dacă nu vede lucrurile la fel. Nimeni nu poate fi la fel cu celălalt, aşa că dincolo de obiceiuri, tendinţe, concepţii pe care vrem să le schimbăm în celălalt (presupunând că e spre binele lui), cel mai mult contează atitudinea. Deci incomodă la nivel de concepţii, de idei să fie acea prietenie, nu incomodă emoţional; emoţional e necesar să fie comodă, altfel nu se numeşte prietenie, ci cu totu altceva.

  Da, este preferabil să te superi şi să te împaci, avansând câte o treaptă de fiecare dată (numai avansând), decât să se termine brusc şi să devină inamici cei doi cândva-prieteni. mult preferabil.

 12. Marius David zice:

  Ba, Camix, cred că într-o prietenie trebuie să stai oricum, şi dacă nu te simţi liber să spui ce gîndeşti şi dacă te simţi incomod etc.
  Nu stai cît te sîmţi TU BINE, ci cît ÎL SLUJEŞTI PE EL, prietenul sau prietena.
  Şi emoţinal poate fi incomodă o prietenie.

  Cu cît îmbătrînesc cu cît mă încăpăţînez să pătrez mai mult prieteniile.

 13. Camix zice:

  La ce fel de prietenii te gândeai că duc la duşmănii până la moarte?

 14. Marius David zice:

  Am în minte cîteva: Iosif Ţon-Aurel Popescu-Pavel Nicolescu?

  Speram să nu trebuiască să dau exemple, dar uită-te ce s-a întîmplat în generaţia aceea…

  Cine-i vinovat? Ah, asta-i o cu totul altă discuţie, dar sper să nu o continuăm aici.

  Nu ştiu cum să facem să nu ajungem acolo…
  asta este numai dintr-o generaţie… şi mai am exemple.

 15. Camix zice:

  Şi eu sunt de părere că nu exemplele trebuie să le discutăm, ci natura prieteniilor în general. Altfel, ies scandaluri şi noi nu asta urmărim.
  Ce tip de prietenie duce la duşmănie ireparabilă; în care cel puţin unul din cei doi ce face.

  Eşti de acord, de exemplu, că o prietenie în care unul manipulează pe celălalt are viitor? Sau ce fel de viitor are. Cum se poate dezvolta sănătos persoana manipulată în cadrul unei asemenea prietenii. Sau se mami poate numi aceea prietenie.

 16. Marius David zice:

  Nu există şarlatan şi escroc fără fraier,nu există manipulator fără manipulat.
  Hai să privim din alt punct de vedere: ce viitor are oo prietenie în care unul dintre cei doi doreşte să fie manipulat, vrea cu tot dinandinsul şi se complace?
  Nimeni nu poate fi manipulat, după părerea mea, dacă nu admite şi doreşte lucrul acesta.
  Nici hipnoza nu se poate face fără acordul hipnotiztatului.
  Cine-i vinovat în cazul asta?

 17. Marius David zice:

  Uite o piesă foarte tristă, uşor ironică despre trădare, despre minciună, despre manipulare, despre dorinţa de a fi minţit…
  Sper să nu se poticnească nimeni.

 18. Camix zice:

  Da, o ştiu. 🙂 Andrieş e dintre preferaţi.

  Deci acolo am vrut să ajung: atunci când cel manipulat conştientizează realitatea, îşi dă seama că acea relaţie îl strică mai degrabă, nu îl zideşte şi o rupe. Ăsta e unul din exemplele pe care le aveam în minte când am zis de nesiguranţă emoţională.

  • Marius David zice:

   Camix, dacă poţi salva o prietenie în care manipulantul să recunoască şi să se întoarcă de la încercările lui de a controla, de la şantajul emoţional… da, dar ce te faci cu cei care au intrat deja în căsnicii din acestea?
   ce le propui?
   Ce să le propun eu?
   Să întrerupă „prietenia”?
   Problema este foarte complexă, dacă o aplici cu toate consecinţele…

   • Camix zice:

    Da, este foarte complexă. Eu mă refeream la prietenie, unde lucrurile se leagă şi dezleagă în alt mod.
    Dar la o căsnicie se pune problema altfel (sau ar trebui) atunci când intri în ea, adică nu ieşi la 3 întâlniri şi apoi direct cu inelu pe deget. 🙂 Nu mă înţelege greşit, nu sunt pentru zeci de ani de logodnă. 😀 Însă tot ar trebui să cunoşti „cât de cât” năravurile celuilalt. Chiar dacă năravu iese greu la suprafaţă.

    Iar dacă tot se întâmplă după „inel”, atunci numai multă rugăciune…

    • Marius David zice:

     Poţi să ai şi o prietenie de 10 ani, dragă Camix, dacă, şi acum mă refer la casnicie, dacă nu este călăuzirea specială a Domnului… e vai şi jale …
     În rest îţi dau dreptate .

   • Camix zice:

    Asta nu înseamnă că prietenia nu merită să te dai de ceasu morţii pentru a o salva. Cred cu toată convingerea că, dacă se poate, da.

    • Marius David zice:

     Cel mai tare mă tem să nu calificăm o prietenie moartă înainte ca acesta să fie fără speranţă.
     uneori din lene sau răutate sau orgoliu sau mai ştiu eu ce sacrificăm prietenii şi nu mai luptăm.
     eu vreau să lupt pentru prietenii, ma voi lupta şi pentru Adevăr în acelaşi timp.

     cam asta este ideea.
     greu, dar cred că se poate

     Adevărul şi Prietenia numai prin Dragoste pot rămîne împreună.

 19. vio zice:

  „Dusmanie” nu are ce cauta nici macar in vocabularul unui crestin.Daca este vorba de o relatie rupta este altceva.
  Sunt legaturi rupte care nu se mai pot reface,altele se pot reface dar nu se vrea…
  In general oamenii se despart din orgoliu.

  ADEVARUL nu trebuie sa fie sacrificat, dar nu putem sacrifica oameni si relatii pentru adevarutele noatsre pe care Dumnezeu s-ar putea sa le schimbe intr-o zi.
  „Cand nu se schimba alta se schimba gandul tau.”

  „CAUTA PACEA SI ALEARGA DUPA EA”

  Chiar daca Saul a fost dusmanul lui David, acesta nu l-a dusmanit niciodata, doar l-a ocolit.

  Cu lepadare de sine nu se ajunge la dusmanie, chiar daca e implicata o singura parte.

 20. Alin Cristea zice:

  Ce șarmant-naivă e formula:

  „Chiar dacă Saul a fost dușmanul lui David, acesta nu l-a dușmănit niciodată, doar l-a ocolit.”

  Pe Urie nu l-a ocolit David, așa că putem adăuga:

  Chiar dacă Urie nu era dușmanul lui David, acesta nu l-a ocolit.

  Șarmant sună și: adevăruțele noastre.

  Postmodernuțele noastre…

  • Marius David zice:

   Foarte bună adăugirea cu Urie!
   Dar nici Urie nu l-a ocolit pe David.
   Îl trimitea la soţie, el nimic, la grajd,
   din nou la soţie, beat de acestă dată,
   el nimic, la slugi,
   din nou la soţie…
   el nimic!
   Apoi l-a trimis .. de tot.

   Hai să spunem şarmant-senin! Vio, pe care o cunosc şi în viaţa „reală” este o persoană senină, ceea ce multora dintre noi ne lipseşte.
   Unii văd lumină mai multă lumină şi acolo unde Domnul a lăsat să se vadă umbre.

 21. vio zice:

  Naiv sau nu, eu am vazut oameni care ii dusmanesc pe altii fara nici un motiv si acestia continua sa-i iubeasca.ASTA DA SARM.
  Nu stiu de ce cred ca David nu l-a ucis pe Urie din dusmanie ci pentru a-si salva propria „piele”.(Nu cred de asemenea ca David a avut o relatie mai speciala cu Urie).
  Daca cineva nu-l iubeste pe aproapele sau la fel ca pe sine este foarte aproape de crima.

  fr MArius,
  „Suntem pacatosi, dvs ca ma laudati si mie ca-mi place”

  Va marturisesc ca nu ma simt in largul meu cand ma lauda cineva.

  multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.