Decreţeii şi blogurile: de ce fac decreţeii blogging bine?

Cei care se ocupă de mai multă vreme cu studierea blogosferei româneşti au observat un fenomen ciudat, care apare doar cunoscătorului: în blogosfera românească decreţeii sînt foarte prezenţi. Ba mai mult: fac legea.

Cine sînt decreţeii? Cei născuţi între 1966-1980, după părerea mea, adică cei care acum sînt undeva între 30 şi 40 de ani, cei născuţi în urma „decretului” 770, dacă nu mă înşel, al lui Ceauşescu.

De ce este aşa?

Nu problema decretului ne interesează acum, ci faptul ciudat că generaţia anilor 60-70 se exprimă acum în această formă şi nu o face rău.

afis_film_decretei

Mi-aş da cu părerea în felul următor:

1. Statistica. Este vorba de numere. Dacă ai o generaţie de 1.000.000 de copii, atunci ai vreo 100.000 dăruiţi peste medie cu diferite talente, din care poate că rezultă vreo 100 cu talent la scris, din care rămîn vreo 50 care, încurajaţi fiind, beneficiind de profesori buni, şcoală bună, vor fi continuat să scrie. Dacă avem o generaţie de 100.000 de mii de „exemplare”, faceţi voi calculele. vă mai amintiţi? Eram cîte 40 de copii într-o clasă şi am început aşa: Clasa I-a A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. Atîtea erau la Generală 3 în Dacia. Acum? Clasa I-a A şi B cu cîte 26 de copii în clasă.

După calcule modelate matematic, dacă se iau în considerare toate avorturile care au fost nedeclarate, din 1991 pînă anul acesta, 2009, am atins cifra de 22.000.000 de avorturi. Deci sînteţi mai puţini, generaţie nouăzecistă.

Decreţeii sînt mulţi. Asta este. Sîntem mai mulţi decît în alte generaţii şi din această cauză ocupăm spaţiul prin filarmonici, prin fabrici şi uzine, prin spitale (inclusiv cele de nebuni), dar şi prin blogosferă.

2. Şcoala. Aşa proastă cum a fost a fost bună. Decreţeii sînt disciplinaţi. Au luat bătaie ca să înveţe matematică şi au făcut compunere şcolară. La sport am făcut drept pedeapsă mersul piticului şi părinţii nu ne veneau la şcoală dacă profesorul de biologie ne înfoia vreo două palme. Am făcut şcoală şi sîmbăta şi destul de bună, zic eu. Licee ca Sadoveanu, Racoviţă, Cantemir, Pedagogic, Muzică, Eminescu, Negruzzi erau pline la vremea mea şi eram la uniformă, militarizaţi aproape, pionierizaţi, utecizaţi (nu duc dorul, să nu mă înţelegeţi greşit, fac doar observaţii). Decreţeii au căpătat reflexul de a scrie din clasa a II-a.

Ce se întîmplă acum în şcoli? Puştani de clasa a IV-a îşi ciupesc profesoara de muzică şi o scot plîngînd din clasă. Nu mai scriu că mă aprind. Dacă fiul meu nu rezistă în şcoala confesională foarte bună în care este acum, îl iau acasă în regim de homeschooling.

3. Frustrarea. Decreţeii au fost frustraţi de multe lucruri. Unul dintre ele? Posibilitatea de a vorbi liber. Eram destul de mari în 1989 ca să ţinem minte că trebuia să ne dăm cu palma peste gură înainte de spune vreo „prostie” despre partid şi cu palma peste frunte, dacă am spus-o. Cu palma după cap ne dădeau alţii. Am fost opriţi să vorbim şi … cînd ne-am dat drumu…

Fiecare dintre noi am avut propriul mod de a ne manisfa libertatea lăuntrică la vremea aceea. Cînd s-au interzis artele marţiale, la cererea cabinetului 2, eu m-am înscris în clubul de arte marţiale devenit clandestin peste noapte din Iaşi. Ce vremuri!

Am fost rebeli, ascultînd muzică adusă pe discuri de vynil de la bulgari sau de la sîrbi. Am purtat blugi şi adidaşi originali sau cocoşul galic aduşi pe sub mînă. Ehe, e mult de vorbit despre conceptul „pe sub mînă”.

Am cîntat la chitară în curtea şcolii sau pe scara blocului (era să scriu scara blogului – uite ce nume de blog 🙂 ). Am cumpărat cărţi „la pachet”, Shogun-ul cu raportul la cel de-al XII-lea Congres.

Am fost pioneri, făcuţi cu forţa, utecişti, făcuţi cu forţa, apoi daţi afară din UTC pentru prostii şi chiul de la orele de Socialism Ştiinţific.

Noi am purtat matricole pe mîna dreaptă sau în piept. Fetele trebuiau să poarte bentiţă şi sarafan pe care îl scurtau (ele ştiu cum) imediat ce ieşeau din curtea şcolii. Avem multe frustrări adunate, dar şi…

4. Amintiri. Avem amintiri, adică avem ce povesti. Am trăit viaţa reală, ne-am jucat cu un băţ pe care l-am poreclit cal, nu pe computer. Avem amintiri din viaţa reală. Unii au mers cu vaca, adică chiar au văzut că laptele nu vine de la colţu străzii, alţii au mers la stînă, la mănăstiri, pe vremea cînd era interzis şi .. am făcut armata. Obligatoriu. Cu toate umilinţele. Avem ce povesti. O grămadă de chestii faine. De asemenea, unii dintre noi ne apropiem de 40 de ani. Cred că sînteţi de acord că la 40 de ani ar trebui să ai cîteva chestii de spus, nu-i aşa? DAcă nu… vai de mama noastră, care ne-a făcut (că unii decreţei au avut şi mamă care nu i-a făcut).

5. Oralitatea. Noi avem ce povesti pentru că sîntem generaţia care a inventat cele mai multe bancuri. Am povestit mult, la şcoală, acasă, pe scara blocului, cu prieteni, colegi. Noi sîntem generaţia care am văzut născîndu-se sub ochii noştri computerele. Am petrecut ore întregi la telefoanele cu disc, vi le mai amintiţi? Am descoperit telefoanele mobile, am văzut născîndu-se sub ochii noştri, DOS-ul, apoi Windows 3.00, Windows 95, 98 etc. Între timp am povestit foarte mult şi ne place să povestim. Acum s-a schimbat doar mediul, mediu de comunicare de care se întîmplă să fim fasincinaţi pentru că l-am văzut născîndu-se sub ochii noştri şi îl preţuim mai mult decît generaţiile care s-au născut lîngă computer, cu telefonul mobil în braţe. Ca să faci blogging trebuie să ştii să povesteşti, la fel ca la scara blocului…

6. Lecturile. Să nu mi-o luaţi în nume de rău. Decreţeii chiar au citit. Sînt un pic mai cultivaţi decît generaţiile care ne succed. Adică am citit lecturile obligatorii, la şcoală, apoi ne-am îndrăgostit de cărţi şi majoritatea dintre noi ne-am cheltuit banii pe cărţi pentru că erau ieftine, dar nu se găseaau. Se dădeau pe sub mînă. Le cumpăram şi, pentru că nuera tembelizor, program la TV-u, citeam. Mult şi bine. Cînd am făcut experimentul cu Bookenstein.. cine credeţi că au fost cei mai interesaţi? Cine au colaborat la facerea listei? Decreţeii. Ei ştiau despre ce este vorba. Decreţeii sînt bine orientaţi şi în literatura română şi în cea străină. Este posibil oare să scrii neplictisitor fără să fi citit? De asmenea, decreţeii au cultivată memoria din cauza faptului că am fost siliţi să memorăm Ce-ţi doresc eu ţie, Dulce Românie? cu intonaţie. se poate blogging fără bagaj de lecturi, informare şi memorie?

7. Creativitatea. Decreţeii sînt creativi pentru că au fost siliţi spre creativitate. Au avut hobby-uri. Cei mai mulţi dintre noi am făcut eletronică, radio, modelism la Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei, după care am avut tot felul de colecţii, de capace de suc, de cutii de chibrituri, de timbre (mai ales), Pif-uri (vi le mai amintiţi), pînă la cele mai ciudate obiecte. Asta dezvoltă creativitatea. Am ascultat multă muzică şi ne-am format gustul pentru chestiuni rafinate. Blogul este un altfel de colecţie şi stimulează creativitatea.

8. Propensiunea spre dialog. Decreţeii n-auavut ce face şi au fost siliţi să dezvolte o cultură a dialogului, o comunitate care îşi are rădăcinile în uliţă, în curtea blocului. Ne place să stăm de vorbă. Am fost navetişti. Am călătorit în aglomeraţii, în tramvaie pe scări, în trenuri spre şcoală, în autobuze, intrăm repede în vorbă şi ne place să dialogăm fără căşti în urechi. Decreţelu vrea să comunice cît mai mult şi sacrifică orgolii şi ambiţii pentru dialog. DAcă vă uitaţi cum întreţin decreţii dialogul de pe blogurile lor veţi fi convinşi că aceşti oameni chiar doresc să comunice.

9. Profesia. Majoritatea decreţeilor sînt buni profesionişti. Sînt încă pradă ideii că, dacă sînt medici, vor ieşi la pensie ca medici. Îşi fac treaba şi o fac bine în cele mai multe cazuri. De asta au succes cu blogurile de nişă. Pe lîngă informaţiile din profesie, fiind pasionaţi de alte chestii diverse, combină diverse tipuri de informaţii într-un melanj seminal. Decreţeii sînt harnici de obicei. De aceea blogurile lor rezistă în timp şi, dacă s-au apucat de ceva merg mai departe.

10. Generaţia cu cheia de gît. Decreţeii sînt copiii care au crescut cu cheia legată de gît. Au venit împreună cu colegii de la şcoală, au intrat singuri în apartamentele de bloc, au găsit mîncarea rece pe masă şi au au petrecut singuri în frig, în întuneric, şi-au făcut temele la lumina lumînărilor, aşteptînd părinţii să vină din Tura II-a. Sîntem o generaţie cu părinţi absenţi, care ne-am făcut singuri programul pentru că „n-am avut încotro”. O asemenea generaţie este perseverentă, călită, orgolioasă, războinică, dar şi crudă. Bloggingul este o lume în care copiii cu cheia legată de gît reuşesc poate pentru că au exercţiul de a duce mai departe ceea ce au început în ciuda ostilităţilor.
Decreţeii mai au şi o mulţime de traume şi defecte. Dar … pe altă dată.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Blogroll, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

81 de răspunsuri la Decreţeii şi blogurile: de ce fac decreţeii blogging bine?

 1. Vasile zice:

  As adauga si eu doua motive, ce tin de demografie:
  – cei care sunt mai in varsta decat generatia decreteilor sunt prea batrani sa se mai obisnuiasca cu internetul, cultura online, si bloggingul.
  – cei are sunt mai tineri decat decreteii sunt prea tineri, necopti, fara radacini, fara experienite, si in consecinta, au putine de spus, care sa merite sa fie citite

  De asta sunt de parere ca tinerii sa nu-si faca blog prea repede, ca nu au mare lucru de spus. Oricum, ce spunem noi s-a mai spus, si se va mai spune, dar macar unii repovestesc inmiresmat.

 2. dorin zice:

  deCRETEI in capul lor! Eu sunt al unsprezecelea in familie si necazul e ca m-am nascut in 74 pentru ca acum sa aflu ca sunt poreclit „decretel” Ma simt surprins si ofensat. Am mai auzit-o(expresia) de la un coleg nepocait, dar sa vad ca si evanghelicii le dau dreptate asta nu se poate! Eu am aparut pe lumea asta pentru ca asa au inteles parintii porunca Domnului(inmultiti-va!)si nu in urma unui decret prezidential. Daca au inteles bine sau rau asta-i discutabil, dar eu sunt, exist datorita Harului lui Dumnezeu si nu ca rezultat al incurajarilor comuniste.La intrebarea de ce o anumita varsta de oameni sunt mai capabili decat altii, raspunsul este logic. Bunicii stiau sa-mi povesteasca mai multe despre razboaie dcat parintii pentru ca acestia trecusera prin doua in timp ce parintii au vazut doar unul.

 3. Emilia zice:

  Eu nu sunt din generatia decreteilor. Cunosc termenul pentru ca am un nepot care s-a nascut chiar din cauza decretului si i se spunea asa; dar este un baiat de isprava si mama lui se mindreste cu el. Baiatul meu s-a nascut in ’80 si nu din cauza deretului, ci din dragoste. Pe mine nu ma deranjeaza termenul „decretel” pentru ca el ne aminteste de o realitate cu bune si cu rele. Mi-a facut mare placere, mai bine zis m-a prins nostalgia acelor vremuri, citind cele de mai sus. Da, am citit foarte mult cu mare pasiune, am facut scoala serioasa si am terminat un liceu pedagogic cu reguli extrem de severe, ca la armata. Apoi am invatat alte generatii sa citeasca si sa scrie. Dupa 26 de ani de munca, am ajuns sa fim numiti „generatia invechita” pentru ca am cerut elevilor aceeasi seriozitate. Chiar colegii nostri mai tineri din Inspectoratul Scolar ne-au numit asa. Asta da, „respect”. Va multumesc pentru amintirile pe care le-ati stirnit in sufletul meu!

 4. Cristi zice:

  Bine zis Dorine…adevarul e ca in aceasti ‘decreteii” sunt inclusi si aceea care s-ar fi nascut si fara decretul tovarasului (asa cum ma consider si eu)…Ce ma socat cel mai mult sunt cei 22,ooo,ooo de avortati…Domnul sa aibe mila.

  ‘Generatia de aur’ din fotbal – cred eu – e tot din decreteii…era de unde…Zilele astea se schimba antrenorii la nationala, se baga bani etc…dar nu se prea realizeaza nimic…Poate urmatorul ‘Hagi’ a fost avortat, si Enescu, si Iorga etc…

 5. Erik zice:

  Este unul dintre cele mai bune postări pe care le-am citit în ultima vreme… ar merita, într-o formă mai cizelată, să apară într-un cotidian central… Felicitări!

 6. Moromete zice:

  dorin , sunt de acord cu tine . dar totusi ai trait , te-ai scaldat in acea stare de spirit . am fost incojurati de decretei , de acele vremuri .

  La unii dintre cei nascuti in 66 – 1980 parintii nu au prins nici macar al 2 -lea razboi mondial .

 7. Marius David zice:

  dragilor, înţeleg revolta la numlee de „decreţei”, dar asta este, eu nu mă refer la mine, Dorin, nici la tine, ci la o întreagă generaţie, o întreagă generaţie care se înţelege pe sine într-un fel, indiferent de ce spun eu sau tu şi ce cred eu sau tu despre venirea noastră pe lume.

  Una este credinţa noastră antiavort, pro-viaţă, viziunea noastră despre planul lui Dumnezeu şi alta este cea a generaţiei noastre. Eşti de acord?

  N-ai de ce să te simţi ofensat. Vei fi numit decreţel şi în continuare, nu depinde de tine. FAci parte dintr-o generaţie care este foarte numeroasă şi care are propriile ei probleme. Dacă rămîi la ofensă, cine mai răspunde la aceste probleme?

  Îţi înţeleg punctul de vedere, hai să vedem împreună ce putem face pentru generaţia noastră.

  Vasile, ai dreptate, dar în parte, unii din generaţia care ne precede s-au apucat de blogging, dar orice ar face, chiar dacă au cunoştinţe de computere n-au „chestia aia” care trebuie la blogging. Asta era punctul meu de subliniat.

  Emilia, să ne înţelegem bine, la fel, Dorin, termenul decreţel nu este peiorativ, cel puţin nu în concepţia mea, şi dacă este pntru cineva, tocmai asta este scopul articolului, să răscumpărăm termenul.

  Cristi, la fotbal nu m-am gîndit, dar aşa este. Stadioanele sînt goale acum de jucători talentaţi, la fel Conservatoarele, de tinere talente ş.a.m.d.

  Erik, nu mă prea ispiteşte să scriu la „gazetă”. Mă mulţumesc cu cititorii mei şi nu vreau să trec prin ce trec unii autori de articole care sînt înjuraţi la scenă deschisă, fără a avea posibilitaeta de a controla comentariile.

  Mulţumesc de aprecieri!

  Moromete, aşa cum spui, peştele nu ştie că este în apă. Trebuie să îl scoţi afară de acolo ca să îşi dea seama de ce are nevoie.

  Sper ca acest articol să fie şi o bătaie pe umărul unor decreţei care nu-şi găsesc rostul în generaţia lor.

 8. vio zice:

  catre toti decreteii patratosi

  Nu trebuie sa ne simtim ofensati.

  La urma urmei… era mai bun decretul cu pricina decat aceasta „libertate” de a-ti ucide proprii copii.

  Sunt si eu o „decretica”.

  …Cum e corect la feminin?

 9. elisa zice:

  Am si eu doi decretei,nasc.in ’67 si’73,tare mai sunt
  toate adevarate,da,se citea mult,se facea scoala,se manca mai putin si nu pe alese,se statea la cozi de tot felul,dar era si mult bun simt,respect si rusine la copiii aceia.Este o generatie din care au iesit multi oameni cultivati,desi au trait cu cheia de gat.

 10. Alex zice:

  Trăiască decreţeii! Hai că mi-am amintit şi de sloganele acelor vremuri.
  La cât de frumos ai scris, dragă Marius, despre acele vremuri, sunt mândru că aparţin unei generaţii care a dat mulţi oameni buni, parcă mai pregătiţi pentru bătălia vieţii decât .. răsfăţaţii de azi. Nu am nimic cu ei, dar parcă prea sunt crescuţi numai la incubator… La prima adiere de vânt… e tare greu cu ei. Mă îngrozeşte adeseori ignoranţa cu care…se mândresc, necunoscând lucruri elementare, de bun simţ. Aproape că le lipseşte dorinţa aceea arzândă de cunoaştere, de căutare, de nou… Blazaţi încă de mici, cred că le ştiu pe toate şi se mândresc cu infimul pe care îl ştiu..Sau li se pare că ştiu… Multă autosuficienţă, dispreţ, „sictir”, superficialitate… iritare la orice observaţie sau sfat.. Păcat… Aşa se ratează o generaţie. Nu vreau să fiu dur.

  Este înfiorător de trist ceea ce se întâmplă cu avorturile. Cumplit că oamenii nu înţeleg nimic din crimele care se petrec sub ochii lor. Tăcerea este la fel de condamnabilă…

  • dori`s zice:

   ce ma mira pe mine este ca acest genocid este facut exact de „decretei”.in primul rand decreteii sunt pana in 1989 eu nu cunosc sa fi fost abrogata legea pana atunci.sa ne gandim putin: cei nascuti dupa `90 sunt inca destul de mici sa faca asa ceva (poate sunt cateva cazuri pe ici pe colo), cei dinainte de `68 (cam atunci cred ca a fost dat decretul) sunt prea batrani sa faca asa ceva, concluzia ar fi ca exact celor care acest decret le-a salvat viata se razbuna acum ucigandusi copii.

 11. Moromete zice:

  @ Alex
  Nici nu vreau sa ma gandesc ce ne-am fi facut astazi si ce ar fi fost Romania asta , atat pentru ea cat si pentru Europa , cu inca 22 000 000 de specimene dinastea autosuficiente .
  Pe undeva cred ca exista o reglare, un echilibru al naturii, societatii, istoriei .

  Sigur , ar fi fost si varianta in care romanii ar fi fost treziti spre dragoste si atunci acest numar mare ar fi fost spre bine .
  Dar, din cum ii cunosc pe romani , cred ca echilibrul romanesc tot si-ar fi luat revansa mai devreme sau mai tarziu . Fie ca i-au avortat parintii lor de mici fie ca nu , era chestiune de timp sa se distruga reciproc . Cred ca azi cu acei 22 milioane in plus , si in lipsa dragostei , am fi fost ca Irakul , Afganistanul sau ceva tari africane . Ne-am fi ucis pe capete , s-ar fi murit de mai multe boli venerice si altele . Cred ca nici macar ca India in privinta disciplinei si a cuminteniei nu am fi putut fi . Si in final , tot cam la numarul si situatia de acum s-ar fi ajuns, dar pe un traseu mult mai sinuos .
  Imi veti spune : cum te si gandesti ? nu se poate asa ceva in Romania . Pai , da , nu se poate intrucat noi fiind cea mai ipocrita natiune, parintii lor tot varianta distrugerii nedoritilor din fasa ar fi ales-o. Precum spune vorba , ascundeau ” gunoiul ” sub presh , din start. Asa ca perintii lor au ales varianta care li se potriveste/ ii defineste cel mai bine pe ei si pe Romania.

  Dintre doua sau mai multe rele , alegem raul cel mai mic . Cred ca s-a ales ce mai buna varianta , pentru contextul , locul si timpul actual.

  • Marius David zice:

   Moromete, interesant ce spui tu, dar nu sînt de acord cu tine.
   Nu cred că avem de-a face cu un echilibru al „Naturii”. Nu cred în mama natură, eu cred în Dumnezeu, care pedepseşte deja aceste crime.
   Spui că din două rele alegem răul cel mai mic? Crima?
   Nu pot fi de acord cu asta.
   Nu uita că sîntem un neam creştin de 2000 de ani. Cum să ne omorîm între noi? Sîntem creştini încă de pe vremea lui Decebal şi Burebista, ba chiar înainte de naşterea lui ISus Cristos.

 12. R. zice:

  legat de profesie: de-aia merge asa de bine tara asta pt ca voi decretetii (cam generatia asta e baza acum, cica) sunteti niste profesionisti, nu? acum ma gandesc la profesionalismul functionarilor publici, celor din sanatate (numai pe mana lor sa n-ajungi), invatamant (ai bani, ajungi si doctor), justitie (aoleo!), de exemplu. cred ca unul din sloganele actuale ale drecreteilor este: interesul poarta fesul. dar poate la blogareala nu-i asa. 🙂

 13. Alex zice:

  @ Moromete,
  Aşa este, ai dreptate. Numai că acum am început cu cele pozitive. Sau cât de cât pozitive… Vine Marius cu partea a 2-a: „defectele decreţeilor” şi acolo să te ţii! Că sunt destule. Unele tocmai s-au amintit puţin mai sus. Deh… Vremurile acelea ne-au şi „defectat”, nu doar călit.
  Măcar e bine că avem puterea să le recunoaştem.

  • Marius David zice:

   R. simt eu ceva răutate în comentariul tău. Să spunem că aşa ar fi. Stai să vezi generaţiile următoare. Ca unul care mă învîrt în sistemul universitar îţi spun că generaţiile care ne vin din liceele postcomuniste sînt dezastru la capitolul cultură generală. Am impresia că liceul a devenit doar un loc în care se formează găştile şi se probează hainele de trend. Funcţionarii publici? Ieri mi-am făcut paşaportul. A mers ca pe aţă. Sănătate? Depinde peste cine dai, Incompetenţi sînt peste tot, fiind mulţi în generaţia noastră, dai şi peste multţi incompetenţi, este logic, nu-i aşa? Avem mulţi în de toate.
   Numai la generaţia decreţeilor interesul poartă fesul. În toată lumea păcătoasă este aşa. De la copilul de 3 ani pînă la bătrînul din azil care se bate cu colegul de cameră pentru coaja de pîine.

   Alex, ai dreptate, dacă ne uităm şi la defectele decreţeilor lista este mult mai lungă. Din nou… avînd mulţi, avem din toate exemplarele cîte ceva.

 14. R. zice:

  lasati dle cruceru, c-am trecut si eu prin facultate si-am vazut cat de bine sunt pregatiti profesorii. predau aceleasi cursuri invechite cu hartiile uzate de 20 de ani inainte, iar tie ca student are pretentia la exemen sa-i turui pe de rost cursurile. asistentii unversitari sunt fosti studenti care au terminat cu 2-5 ani inaintea celor care sunt studenti, si cunosc cam tot atat de multe cat cunoaste studentul. imaginati-va cat de bine pregatiti sunt la absolvire. cu teologia altfel sta treaba. cred.
  referitor la cultura generala, uitati-va numai la statele unite unde au ajuns cu cultura lor generala.” ” ma rog, unde erau inainte de criza. nu de cultura generala ai nevoie ca sa ajungi la nivelul tarilor europene, ci de munca, corectitudine si bun simt. trebuie sa recunoastem ce fel de natie suntem. nu vorbesc doar despre generatia decreteilor.
  nu e rautate. este revolta. poate m-am indepartat de subiect. iertare.

  • Marius David zice:

   R. ştiu despre ce vorbeşti. Pe de altă parte Blaga îşi citea cursurile. Era plictisitor la cursuri… ehehe.
   Nu peste tot este aşa. S-au schimbat multe lucruri datorită concurenţei. Acum studenţii sîjnt din ce în ce mai puţini şi facultăţile se bat pentru studenţi şi caută să-i atragă.
   Ţin să menţin ideea că nu-i de aruncat cultura generală. Da, vorba ta, uite unde au ajuns americanii fără cultură generală. Depinde de unde priveşti lucrurile. Au ajusn bine? Să îi întrebăm pe ei, că unii citesc pe aici.

 15. DANA zice:

  ce vremuri…frumoase totusi…….
  As mai avea de adaugat:
  1.Decreteii stateau la coada la unt,faina, portocale, in vacanta sau in timpul scolii, dupa ore. OOOO, statul la cozi era o delectare, auzeau news-urile cartierului.
  2.Decreteii faceau munca patriotica, deci erau invatati sa de-a cu matura si cu lopata.
  3.Noi, decretelele am fost invatate sa gatim, aveam carnetele cu retele de prajituri, era o delectare si acest aspect….
  Cate n-ar mai fi de scris….ce vremuri frumoase…

 16. Evedyahu zice:

  Bine zis Marius:

  „Moromete, interesant ce spui tu, dar nu sînt de acord cu tine.
  Nu cred că avem de-a face cu un echilibru al “Naturii”. Nu cred în mama natură, eu cred în Dumnezeu, care pedepseşte deja aceste crime.
  Spui că din două rele alegem răul cel mai mic? Crima?
  Nu pot fi de acord cu asta.
  Nu uita că sîntem un neam creştin de 2000 de ani. Cum să ne omorîm între noi? Sîntem creştini încă de pe vremea lui Decebal şi Burebista, ba chiar înainte de naşterea lui ISus Cristos.”

  Ar mai fi de spus aici multe, dar nu e timp.

 17. Moromete zice:

  Imi cer iertare daca am lasat sa se inteleaga ca as crede mai mult in echilibrul Naturii ( a creatiei Domnului ) decat in Gandirea , planul si echilibrul Lui Dumnezeu .

  Si despre raul asa cum il percep romanii la un moment dat . Intre doua ” rele ” oricine alege raul care crede/ i se pare lui ca este cel mai mic .
  Ba, eu cred ca suntem o natie foarte criminala , de la anticii romani si mai inainte , de la daci , incoace . Ne omoram zi de zi intre noi , dar o facem subtil , chiar daca numai pe la spate nedetectabil si cu bataie lunga . Ne intepam , ne sapam , ne mintim si apoi vine si barfa ( dat tot timpul in aceasta ordine . Minciuna duce/ naste acel soi de barfa netratabila pana cand nu este rezolvata Cauza-marile minciuni , si nu invers ) .
  Mai toate planurile , ideile si limbajele de comunicare ale romanilor sunt indreptate zilnic spre rau , spre reaua intrecere din invidie .

 18. Moromete zice:

  Sigur acele 22 000 000 de crime din fasha au fost cauzate si de nepasarea, neinformarea si inapoierea romanilor.
  Puteau sa foloseasca cele mai banale mijloace de contraceptie, si problema era rezolvata foarte simplu, ca in tarile nordice care si ele bat pasul pe loc, chiar au o natalitate mai scazuta ca si a noastra .

 19. Evedyahu zice:

  Moromote – pe langa marea problema a avortului, NUMERELE conteaza. Stiu ca este o propaganda (care nu-ai are locul deloc in Romania si mari parti ale Europei si N America) ca e prea mare populatia in lume, dar NUMERELE conteaza. Eu cred ca o generatie care nu-si avorta copii din cauza eticii crestine, ar fi avut si energia si binecuvantarea sa-i creasca pe acestia. Sa nu uitam ca decreteii au fost crescuti pe vremea cand alimentarile erau goale si se statea la rand la carne etc. Eu locuiesc in Coreea (o tara bogata la ora actuala) – si aici majoritatea au 1-2 copii, ca e scump sa-i dai la universitate etc. Aceleasi argumente le gasesti si la romani, si da, chiar si in SUA (inca o tara bogata). Dar, daca tatal meu care era lacatus a putut sa creasca decent 3 copii sub Ceauseascu, am increderea ca si romanul crestin de astazi ar fi gasit resursele sa-si creasca copiii (daca era intr-adevar cu o etica crestina si nu-i avorta).

  Inapoi sa ceea ce am zis la inceput (NUMERELE conteaza). Daca Romania ar fi avut 44 de milioane de oameni astazi, alta ar fi fost situatia si greutatea/importanta ei in Europa, in cultura, in sport (da la fotbal, unde Galca se plangea ca aria de selectie e redusa – oare de ce?) etc…

  Un articol f bun (dar nu mai stiu unde este) a fost scris pe tema evrei-Palestinieni…Daca inmultirea evreilor ar fi fost ca si cea a Palestinienilor, altul era raportul populatiei si discutiile intre ei…Daca USA ar fi avut rata de inmultire a palestinienilor, USA ar fi avut in jur de 900 de milioane de oameni…Cum ar fi aratat o SUA de 900 de milioane de oameni, si ce cuvant ar fi avut in lume etc…NUMERELE conteaza, si mai putin e mai slab si mai putin important, in mod special daca copilasii au fost avortati!

 20. Evedyahu zice:

  Sa aibe Domnul mila de noi si de Romania. Omararea a 22 de milioane de copii nevinovati e o mare crima. Numai China si SUA (desi suntem pe aproape) cred ca ne intrece!

 21. Pingback: Bloglectură: Decreţeii şi blogurile - De ce fac decreţeii blogging bine? « La Rotundu

 22. sofia zice:

  pt autor, astept si postul cu traumele si defectele lor, cel putin la fel de extins si structurat ca cel de fata.

  pt Vasile, in legatura cu al doilea punct mentionat de tine, marturisesc ca am intalnit cu uimire si bucurie destul de multi tineri necopti (18-24 de ani) ale caror bloguri merita citite pentru ideile pertinent exprimate si constructiv-critic dezbatute, asa ca m-as feri de generalizarea implicata de formularea ta.

 23. Marius David zice:

  Stimata Sofia (ce nume frumos!), da, va veni, dar trebuie să îmi fac curaj pentru că este foarte foarte trist să vorbesc despre generaţia crescută prin creşe şi grădiniţe, copiii cu cheia agăţată la gît, care au avut părinţii în schimburi, copiii care au stat la cozi de la trei noaptea la lapte şi au furat de la CAP. Este foarte greu…

  Şi eu am în minte cîteva bloguri ale unor tineri din generaţia care ne urmează, unii dintre aceştia fosşti studenţi, bloguri demne de remarcat. Astăzi l-am prezentat la cursuri pe Trevin Wax, încercaţi http://www.trevinwax.com.

  Cînd mă gîndesc la cîţiva dintre aceştia începe să îmi facă cu ochiul ideea clonării 🙂

  Alin Cristea, iată că discuţia a fost de folos.

  Evedule, drept grăieşti.
  Moromete, deschizi o discuţie nouă, despre mijloacele de contracepţie. Este o întreagă discuţie şi separată în care nu vreau să intrăm acum.

  Moromete, toate planurile fiinţei umane sînt îndreptate zilnic spre rău, românii nu sînt mai ticăloşiţi decît alte naţii. Tot omul este la fel de rău şi înşelător, diferenţa este în formele de manifestare, dar nu în esenţă. „căci toţi au păcătuit şi sînt lipsiţi de slava lui Dumnezeu”.

  Dana, pentru mine toate acele amintiri sînt triste şi munca patriotică şi statul la coadă … despre reţetele de prăjituri nu ştiu… 🙂

 24. Cătălin zice:

  Interesanta legatura si foarte bun articolul, insa daca privesti mai simplist lucrurile, cred ca „decreteii” scriu bine pe blog din cauza ca este generatia potrivita pentru modalitatea asta de exprimare. Cei mai in varsta nu sunt familiarizati cu internetul, iar cei mai tineri poate ca inca nu si-au sedimentat ideile suficient, incat sa aibe succes. Cu timpul vor aparea altele si cel mai probabil se vor schimba lucrurile; la fel cum frantuzismele nu mai sunt la moda, de exemplu, nici felul in care se scrie acum poate nu va mai fi la fel de popular si de bine primit peste ani.

  • Marius David zice:

   Cătălin, foarte bună remarca ta, decreţeii scriu bine ŞI pentru că au ceva de spus, dar te înşeli dacă crezi cumva că li s-au sedimentat ideile.
   Una dintre tarele decreţeilor este că şi-au prelungit adolescenţa, mai ales bărbaţii. Mulţi dintre ei sînt încă în plină confuzie, la fel cum găseşti tineri care au idei foarte bine sedimentate şi foarte solide, poate că prea solide unele dintre ele.
   Idei puţine găseşti în toate generaţiile, idei fixe, şi la una şi la cealaltă, creativitate, peste tot.
   Pe noi ne ajută în primul rînd NUMĂRUL.

 25. Alin zice:

  Sa numesti „decretei” o intreaga generatie doar pentru ca UNII din acea generatie au avut norocul de a vedea lumina zilei datorita legilor laice si nu din dragoste este extrem de subiectiv spre aberant.

  Termenul in cauza este o injuratura generalizata, atat de mama cat si de data, extinsa asupra unei intregi generatii de parinti, fara discriminare vizavi de motivele pentru care au facut acei copii.

  Asa ca sa nu te mire ca multi nu vor accepta aceasta denumire in spatele careia se ascunde dispret pentru viata si „dragoste” pentru „dreptul” mamei la crima asupra propriilor copii inca nenascuti.

  Un om onest va vorbi de generatii si diferenta intre ele, nu va incadra aberant si abuz o intreaga generatie intr-un termen controversat.

  Poate niste scuze ar fi binevenite.

  • Marius David zice:

   Alin (cineva), ca să nu existe confuzii cu alţi Alini (Alin Suciu, Alin Cristea, care mai scriu aici pe blog), cred că nu ai citit foarte atent ce am scris.
   Nu EU am lipit eticheta asta, ni s-a lipit de frunte şi nu cred că este aşa de uşor de scăpat de ea precum speri. Vrei, nu vrei, generaţia aceea a fost marcată şi de vremuri şi de porecle, purtăm şi patologia acelor vremuri şi terminologia. Slujba mea este tocmai asta, să schimb eticheta de pe lucruri, de aceea n-am inceput cu patologia decreţeilor.
   Eu şi mulţi alţii n-am fost născuţi din cauza faptului că părinţii noştri n-au avut ce face şi au trebuit să ne facă. asta este o idee indusă şi de nenoricirea aia de film, 4,3,2,1 sau cum s-o fi numit.
   Majoritatea, dar o mare majoritate dintre cei care ne-au fost părinţi ne-au făcut de drag şi dragoste, fără să le treacă prin cap ideea avortului, pur si simplu pentrru că au fost educaţi de alţi părinţi care au trăit înperioada interbelică.
   Mama mea vine dintr-o familie cu 12 copii, din care au supravieţuit 9, soţia mea vine dintr-o familie cu 10 copii. Au supravieţuit toţi. Nici unii nici alţii nu au fost născuţi pentru că soacra mea şi bunica mea n-au avut ce face şi s-au decreţit.
   au avut convingeri solide că Dumnezeu le-a dăruit acei copii pe care trebuie să-i crească „pentru Dumnezeu”
   Înţelegi punctul meu de vedere?
   NI S-A INDUS în vremurile din urmă că femeile de pe vremea aia erau aşa de nenorocite că nu puteau avorta. Greşit.
   Problema este mult mai complicată decît se crede şi este o analiză foarte simplistă să credem că s-au născut atîţia copii numai epntru că s-a dat decretul.
   Odată cu decretul s-a produs marea mutare de la sate la oraşe. Oamenii au fost mutaţi în apartamente, urbanizaţi cu forţa, etc. Şi această urbanizare forţată are legătură cu generaţia aceea.

   Înjurătura asta generalizată n-am inventat-o eu. Eu încerc să răscumpăr ce se mai poate din generaţia din care fac şi eu parte. Dacă aş putea şi etichetele, le voi răscumpăra şi pe acelea.

   Deci, de la cine aştepţi scuze? Poate că este mai bine să le ceri de la regizorul filmului căruia i-am prezentat afişul şi celui care a făcut filmul cu 4,3,2,1 …. sau cum s-o numi….. nu reţin nici titlul filmului, nici numele regizorului… scuze pentru asta.

 26. RAluca zice:

  Imi cer scuze pentru ca sunt offtopic aici, dar citind aceste articol am ajuns si la Lista cu carti de pe celalalt blog si as vrea sa semnalez o greseala. In lista numele autorului operei Utopia este trecut Moore, Thomas desi se numeste Thomas Morus.

 27. RAluca zice:

  Singura forma pe care am intalnit-o eu este cea pe care am semnalat-o , adica Morus, care apare si pe coperta cartii pe care am citit-o si o am in biblioteca. Dar am cautat acum pe wikipedia si intr-adevar in engleza este More scris numele autorului.

 28. varza zice:

  Cate amintiri mi-ai trezit 🙂

 29. Alin zice:

  Bun, am inteles ca ati inteles eroarea folosind acest termen intr-un mod general si nejustificat.

  Totusi de ce continuati sa-l folositi in acest sens?
  Cum se trateaza problema la dvs., perpetuandu-o?

  Cred ca nici macar cei care au introdus termenul din dispret pentru viata si pentru cei care n-au murit cand au vrut ei sa moara, nu-l folosesc ca referire la o intreaga generatie, asa cum faceti dvs.

  Daca vreti sa aratati partile bune ale acelei generatii (in ansamblu), incercati sa va referiti la ea altfel, nu cum fac respectivii.

  Nu stiu filmul, s-ar putea sa fi vazut un fragment din el, pentru ca intr-un astfel de „documentar” am auzit termenul si mi s-a parut pur si simplu hidos..

  E ca o ura perpetua a unora care cica s-ar numi parinti, o ura pentru cei care n-au putut sa moara atunci cand ei au hotarat sa moara pentru ca era…”decretul”.

  Inca o data..daca e ceva bun cu acea generatie, n-are nici o legatura cu oamenii de care vorbeam putin mai sus.
  Incercati sa va referiti la ea in alti termeni, ar fi mult mai corect. Si demn.

 30. Marius David zice:

  Draga Alin, n-am înţeles „eroarea” de la bun început am folosit termenul în mod ironic, repet, încercînd să recuperez prin ironie, exact cum face Domnul în predica de pe Munte anumite noţiuni care erau compromise aparent fără scăpare.
  Repet: n-am a cere scuze.
  Termenul a fost introdus nu din dispreţ, ci cu un cu totul alt scop: ideologic.
  Generaţia aceea are şi părţi bune şi părţi rele, ca orice generaţie. Voi arăta şi anume părţi rele în măsura în care le văd la mine şi la prietenii şi congenerii mei.

  Sper să nu fiu înţeles greşit… şi dacă sînt.. au păţit-o şi alţii 🙂

  Eronatus de Rotterdam

 31. Marius David zice:

  Varza, ce crezi? Este foarte greu să ridici amintirile alea de jos de-acolo de unde s-au sedimentat… Mai amestecăm în ele ca-n borş!

 32. alphadog zice:

  Încă mai ţin minte şnurul ăla galben de care aveam agăţată cheia de la uşă. De la 6 ani am început s-o port. Acum mă uit la nepoată-mea, care la aceeaşi vîrstă… Da’ mai bine nu mai zic nimic.

  • Marius David zice:

   Alphadog, eu am pierdut cheia aia de cîteva ori. Am schimbat yala de tot atîtea ori. Am cumpărat la un moment dat o yală rusească. Se bloca dacă trăgeai uşa după tine şi de vreo două ori a trebuit să o aşteptăm pe mama de la servici să ne deschidă uşa, fără telefoane mobile, fără sms-uri.
   Mai stăteam prin vecini. Aveam încredere.
   Nu ne temeam că vecinu de 50 de ani se dă la soră-mea.

 33. Da… am citit articolul de oua ori. 🙂 L-am postat pe blgoree si in 8 ore a adunat 20 de voturi. Felicitari pentru felul in care iti (daca pot sa renunt la o adresare mai oficiala fiind in blogosfera) valorifici talentul de a scrie! Spor!

  • Marius David zice:

   Florin Puşcaş, mulţumesc pentru apreciere, răbdarea la lectură şi pentru promovare. Fac şi eu ce pot cu talanţii încredinţaţi. Vreau să-i pun la negoţ. 🙂
   Succes în ce faci. M-am uitat peste blogurile tale.
   Da, optimist spun şi eu: sper că bunul simţ n-a murit cu totul.

 34. Groparu zice:

  Io-z decretel prin excelenta.

  Si mai cred ca porecla asta ne-am capatat-o pentru ca generatia mea era prea ultra meseriasa si perfecta, si lumea rea a simtit nevoia sa ne coboare mai la pamant, mai pe unde erau si ei, printr-o denumire care este.

 35. Groparu zice:

  PS: Superba trecere in revista a decretismului, parol!

 36. bogujoy zice:

  io cred ca americanii au importat decreteii de la noi si din cauza asta au ajuns in halul asta 😀
  politica dusa de Ceausescu era draceasca. Romania trebuia sa prospere si alta modalitate nu exista decat cresterea natalitatii. Era nevoie de indivizi pentru dezvolatrea industriala care o planuise pana prin 2010…
  Uni inteleg si spusele Domnului Isus „… Lasati copiii sa vina la Mine… ” ca fiind o porunca pentru procreere.

  • Marius David zice:

   Bogujoy, de acord, politica lui Ceauşescu era drăcească în multe şi multe privinţe. Cu emigrarea decreţeilor.. ai atins un punct important despre care trebuie făcut vorbire separat.

   Groparule, mulţumesc, simt ironia din remarca ta. Nici departe generaţia decreţeilor nu se apropie de „perfecţiune” 🙂 şi nu cred că ne poartă nimeni sîmbetele. Oricum sîntem prea mulţi. . 🙂

 37. dragos c zice:

  hm, mai ca m-am regasit…

 38. Daniel Buda zice:

  Ce mare nevoie ar avea Europa de niste decretei!!!! Rata natalitatii in tari ca Italia si Franta este de 1virgula2 pe cuplu ceea ce duce la un declin extraordinar al populatiei. Musulmanii au copii girla. Zicea cineva ca prin 2050 in Italia 50% din populatie nu o sa aiba frati, surori, unchi, matusi, nepoti sau nepoate.
  Cine l-a sfatuit pe Ceausescu n-a fost prost….doar rau!

  • Marius David zice:

   Draga Daniel, dintre toate ţările europene cel mai clar începe să se vadă bilanţul în Germania şi Anglia. Interesantă chesiunea cu unchi, mătuşi, nepoţi, nepoate… nu cred că se poate, dar stau şi îmi fac socotelile să văd dacă eu greşesc.

 39. Sergiu zice:

  foarte tare,
  bravo

 40. pass zice:

  educatie as mai spune eu, pentru ca te trezeai cu cate o apostrofare din partea unui parinte in caz de uitai sa saluti vecinii sau pe dom’ profesor, socializare- care tine foarte mult de partea adunarii in scara blocului sau pe banci langa o chitara- marile cuceriri ale copilariei cand faceai cateva zeci de kilometrii in gasca de 20-30 de biciclisti…..
  Sunt de acord cu tine 100% ca aceasta generatie nu stie sa se joace- si o spun prin prisma faptului ca am 2 juniori si fac tot posibilul sa le arat cum ar trebui sa-si petreaca anii copilariei, ocazie cu care mai copilaresc si eu :D.

  Frumos adunate, cuvinte care emana trairi cu adevarat,…FELICITARI

  • Marius David zice:

   Draga Pass, acum m-am uitat putin pe blogul tau. Felicitari. Este nevoie de atitudine.
   Ha, şi tu îţi aminteşti? După email te-am prins. Eşti „decreţel”.
   A propos de cuvîntul „decreţel” ca jignire, un prieten mi-a povestit recent cum la o demonstraţie antiavort şi-a scris repede o pancardă pe care şi-a agăţat-o de piept. Pe pancardă scria „DECREŢEL”.
   Da, totul este acolo, chitara, cîte o dupac (palmă după cap). Asta-i, trebuie să înfiinţăm un club, o organizaţie ceva în care să îi învăţăm pe copiii noştri să se joace de-adevăratelea.

 41. Chrysthyan zice:

  Felicitari, excelent articol!
  Sunt nascut in ’77 si stiu foarte bine ce mi-a lipsit si inca imi lipseste.
  O doaga! 😛

 42. Daniel Buda zice:

  Marius, hai sa te ajut eu cu socotelile…. Sa zicem ca ai citeva familii cu cite cinci copii. Sa zicem ca sunt zece familii cu cite cinci copii. Fiecare copil are acum cite patru frati sau surori. Presupunem ca parintii au avut si ei frati si surori (nu conteaza citi). Fiecare din acesti copii (ii numim generatia F1) are unchi, matusi, si probabil veri si verisoare. Acum…hai sa fim drastici si sa spunem ca fiecare din cei 50 de copii se casatoreste si toate cele 50 de noi familii au doar cite un copil. O sa avem 50 de copii in generatia F2. Deja copii astia nu au frati si surori ci doar verisori si verisoare, unchi si matusi. Astia 50 se casatoresc si fiecare noua familie are la rindul ei doar un copil. Vom avea 50 de noi copii in generatia F3. Cei din generatia F2 nu vor fi niciadata unchi sau matusi ei insisi iar cei din generatia F3 nu au frati, surori si nici macar verisori primari sau unchi si matusi. La generatia F4 nu mai ai nici verisori de-ai doilea. Asta doar in aproximativ 80 de ani. Fiecare familie e singura neavind rude in afara de parinti si bunici. QED

 43. Marius David zice:

  Un răspns pentru „Mircea Badea” (dacă-i el cel care a lăsat un comentariul referitor la acest post, comentariu pe care l-am trecut la spam, nefiind sigur dacă personajul este una cu persoana).

  „Mircea Badea”, n-am televizor… deci… nu mă interesează/interesezi.

  Cu deosebită consideraţiune,

  Gurivan Frustratovici Manelov

 44. Pingback: Din copilăria unui decreţel | alphablog.ro

 45. fanel zice:

  Ce bine ar fi daca s-ar naste si lideri politici din generatiile astea de decretei, dar nu imi prea vine a crede ca o sa vad.

  Asta cu noi facem legea ca suntem mai nu stiu cum e cam trasa de par, fiecare generatie are minusurile si plusurile ei….hai sa nu ne mai eroificam fara a fi eroi. Pe langa toate astea daca ai sa privesti mai atent ai sa vezi ca cei care face legea si-n blogosfera nu-s chiar oropsitii generatiei;)

  • Marius David zice:

   Fănel, încă n-am scris despre păcatele decreţeilor.
   Cineva m-a făcut sociolog.
   Doamne Fereşte. Vadim este sociolog şi uite la el.
   Nu-mi trebuie!

   Fiecare generaţie, cum spui, are minusurile şi plusurile ei, nu, cum să ne eroificăm. Decreţeii sînt o generaţie tragică. TRagi-comică!
   Păi tocmai, nu-s oropsiţii generaţiei, pentru că o generaţie care are multe exemplare are şi mulţi oropsiţi, dar şi mulţi oameni talentaţi. This is my point!

 46. Pingback: “Omul care mîrîie” « Marius Cruceru

 47. Pingback: Care este simbolul comunismului pentru tine? « Marius Cruceru

 48. Pingback: De ce tace Băsescu? « Marius Cruceru

 49. dori`s zice:

  fara sa combat nimic din ce spuneti frate Cruceru (nici nu as avea cum, deoarece sunt traite deci adevarate) as vrea sa subliniez ca depinde mult si cu cine ai deaface.
  lucrez intr-un birou unde suntem deavalma o generatie dinainte de decret si generataia „decreteilor” si conlucram foarte bine. fiecare generatie are atuurile sale dar si defecte. ne viziteaza uneori o persoana de 85 de ani, noi ii spunem bunicul. cand vine el ambele generaii tac. cand povesteste bunicul toti avem de invatat. la fel era cand traiaiau bunicii mei si chiar parintii. cred ca generatia anilor 1900-1950 a fost mult mai dotata din toate punctele de vedere, poate mai putin din punct de vedere tehnologic desi ei au propulsat si tehnologia.

 50. marius zice:

  Ok noi suntem „decreteii” (eu sunt in ’73) dar oare cu se numesc copiii nascuti din ’90 pana in ziua de astazi, care parintii sunt stimulati de catre stat cu niste bani sa creeze copii (cineva le sunea candva generatia PRO)? :))
  Ma intebam si eu cu degetelele pe tastatura.
  Superb articol, felicitarile mele si jos palaria!

 51. neuronos zice:

  Nota 10

  Cand ne intoarcem privirea si spre crimele facute cu sange rece, femeile lasata sa moara ca niste vite pentru ca facusera avort ?
  http://neuronos.wordpress.com/2010/07/13/platim-pensii-pentru-criminali-statul-ii-pretuieste/

  Va astept pe facebook sa strangem suficiente semnaturi pentru un proces !

 52. Pingback: Gustul comunismului | Marius Cruceru

 53. Foarte fain. Asa o nostalgie m-a lovit incat mi-au dat lacrimile. Multumesc, Marius!

 54. tibi zice:

  hai sa nu mai laudam decreteii. ei sunt generatia care au distrus mai intai comunismul care i/a facut, apoi au gonit generatia tanara ;i toate creierele in Europa si acum distrug de tot Romania. halal generatie!

 55. Pingback: Bravo, excelent, Iulian!!!! (Generaţia cu cheia de gît) | Marius Cruceru

 56. Pingback: Mielul lui Dumnezeu, decreţeii şi bloggingul, no blues, « La patratosu

 57. Pingback: Cuțite | Marius Cruceru

 58. Pingback: Ceaușescu cel Nou | Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.