Fotografia săptămînii lui Voicu…

Continuăm aventura fotografică a lui Voicu începută cu Vasile

manzanillo-old-man

Bayamo, Cuba, ianuarie 2008. Don Esteban Ruiz, la cei 97 de ani ai săi se ridică din balansoar scârţâind din încheieturi şi, pentru a nu ştiu câta oară, cu degetele contorsionate de artrită, îşi încheie greşit nasturii de la piept ai pijamalei. Priveşte ţintă afară prin rama fără sticlă a ferestrei şi din vacarmul străzii desluşeşte acordurile cunoscute ce se scurg pe caldarâm din vechea flaşnetă mecanică, acompaniată de conga, o trompetă şi un contrabas.

La Cubania e petrecerea de sâmbătă seara, unde lumea dă năvală pe străzi şi frumuseţile locale aproape dezbrăcate aruncă ocheade în stânga şi în dreapta, punând umărul la încălzirea globală. În jurul lor, roiesc bărbaţi oacheşi, bine făcuţi, iar în aer se amestecă mirosuri de gardenii, de pulpe de pui gătite în stilul criollo, de parfumuri grele, de zoaie ce curg fără grabă în rigola de lângă bordură.

Deasupra tuturor, de pe un panou uriaş, figura încruntat-iconică a lui Che Guevara priveşte deasupra unui oraş năuc, purtat încoace şi încolo de valuri de rom, de muzică, de tutun, de epidermă, un oraş unde oamenii uită pentru câteva ceasuri de temniţa veselă din care au uitat demult să-şi mai dorească să evadeze.

Voicu Bojan

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Imagine-aţie, In-text-esant, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Fotografia săptămînii lui Voicu…

  1. Lia zice:

    Respirand in mi bemol ca o orga de biserica,se gandeste la portocalele care stralucesc in pacea lunii august , arzand usurel precum candelele sfintilor , se simte vesnic , fericit fiindca timpul pare incremenit pentru totdeauna .In curte valsul se ispraveste, urmeaza o pauza cu suieraturi , incepe alt vals , din cele care incep lent si incet si se umfla putin cate putin , si alti pasi ,alte legume calcate in picioare,iar gandul , departand cu patul pustii vacile din grajd , nu conteneste sa caute revolutionari in iesle, in ulcioarele cu lapte, in sacii cu graunte, in paie. Pana ce portocalele s-au stins deodata.

  2. Pingback: Memling, Pasacaglia, Pascalis admirabilis, cu creierul la spălat « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.