17 decembrie 1975, ora 17.30

În fiecare an, în 17 decembrie, pe la ora 17.30, avem un moment de reculegere, meditație, reamintire.

Este ora la care a fost ucis tatăl meu.

Știa că va urma asta, nu știa cînd, dar știa că va veni. Înțelesese în sfîrșit că dracul își cere plata datoriilor.

A făcut greșeala vieții lui, să creadă că poți da mîna cu Satana pînă treci puntea. Așa îl învățaseră mai-marii lui încă din seminar, între anii 1952-1957, că trebuie să colaborezi cumva cu puterea comunistă, că trebuie să ”salvăm” bisericile, orchestrele, că trebuie cumva să dăm dovadă de patriotism în fața agresiunii vestice. Toate lucrurile rele, inclusiv cele spirituale, vin din vest, de la capitaliști.

Într-un moment de slăbiciune a semnat și a continuat așa o vreme. Împovărat de viața dublă, i-a mărturisit prima dată unchiului meu, pastorul Florea Cruceru, care alesese cu totul altă cale, alesese să stea 9 ore cu pistolul la cap în mijlocul amenințărilor, alesese Canalul, Capul Midia, pușcăria.

Apoi le-a mărturisit unor colaboratori dragi, oameni de încredere, și ei trecuți prin ciur și prin dîrmon, fratele Sfatcu și fratele Tărniceru.

În această fotografie rară, care mi-a venit de curînd în poștă, este încadrat de aceștia doi.

Apoi a spus mai departe unor frați din comitet. Unii au spus și ei mai departe către forțele de Securitate, care, după amenințări, șantaj și tot felul de șicane, și-au pus planurile în aplicare în 17 decembrie, 1975.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, inventarul stricaciunilor spirituale, lacrima din colțul ochiului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la 17 decembrie 1975, ora 17.30

 1. zburatorul daltundeva zice:

  e clar însă că ‘pastori’ capitaliști o duc cu mult mai bine… e.g. https://nypost.com/2021/12/17/kenneth-copeland-wealthiest-us-pastor-lives-on-7m-tax-free-estate/
  after all, „Jesus is Lord”!

 2. Emanuela Estera Tschuertz zice:

  Frate Marius, pentru mine sunteți o binecuvântare. Mulțumesc pentru fiecare cuvant pe care l-ati spus si m-a incurajat. Nu am crescut cu parintii, desi i-am cunoascut, pur si simplu, nu m-au vrut. Nu stiu ce inseamna o imbratisare de mama sau tata ( am 45 de ani..) dar IUBESC EU in special oamenii in varsta si cei loviti de soarta( lucrez de buna voie si cu mare drag in azil de batrani, desi as putea face altceva). Domnul sa va intareasca si sa va mangaie inima pentru trecut, prezent si viitor…și sa va intareasca in lucrarea care o faceti ca si Capelan, nu e ușoară dar aduce o mare rasplatire. Fiți binecuvântat cu intreaga familie si va doresc sarbatori binecuvantate.Cu respect si dragoste in Hristos Emanuela Tschürtz.

  • Marius David zice:

   Stimata Emanuela Estera, vă mulțumesc pentru cuvintele de încurajare. Este extraordinar ce faceți pentru cei în vîrstă. Prima mea vizită într-un azil de bătrîni din anul 1 de facultate a fost un șoc. Atunci am îmbătrînit cu 10 ani. Oh, cîtă nevoie este de persoane ca dumneavoastră, care să facă această lucrare!

 3. Ben zice:

  Multumesc pt aceasta nota personala din istoria vietii dvs. Richard Wurmbrand obisnuia sa isi marturiseasca public unele din greselile lui cand erau de față informatori, in speranta ca le ar putea atinge umanitatea. Bunicul sotiei, un fost lucrator activ in distribuirea de Biblii din Bucovina are o vorba „întâi suntem oameni si apoi ce reuseste Domnul cu noi”. Va apreciez pt ceea ce sunteti si pt autenticitatea dvs, nu cred ca este o alta cale mai eficienta in a da „ștafeta” mai departe. Fiti binecuvantat impreuna cu familia si lucrarea dvs in Noul An !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.