Scrisoarea Sf. Atanasie câtre Marcelin – Despre beneficiile unice ale Psalmilor

Fericitul David cântând astfel pentru Saul a fost plăcut Domnului și îndepărta de la Saul necazul și nebunia, făcând să revină liniștea în sufletul său. De asemenea și preoții, prin cântarea Psalmilor, invitau sufletele popoarelor la pace și la armonie cu cei ce alcătuiesc coruri în ceruri. Lectura cântată a Psalmilor nu este o grabă eufonică, ci semnul armoniei gândurilor sufletului și simbolul spiritului în stadiul de liniște și de pace. A-L lăuda pe Domnul cu cimbale plăcut sunătoare, citara și instrumentul cu zece coarde era de asemenea simbolul și indiciul dispoziției obișnuite a membrelor trupului, care sunt ca niște corzi, și a gândurilor sufletului, care sunt ca niște cimbale, și deoarece totul primește mișcare și viață la semnul Duhului, pentru ca, după cum este scris, omul să trăiască în Duh și să facă să moară faptele trupului în el (Rm 8,13). Cel ce cântă astfel dă ritm propriului său suflet și îl conduce, pentru a spune așa, de la disonanță la acord, astfel încât, întărit în condiția sa firească, să nu mai aibă nici o teamă, ci dimpotrivă să afle liniște și să dorească și mai mult bunurile viitoare. Fiind bine dispus de melodia cuvintelor, sufletul uită patimile și privește cu bucurie spre gândurile lui Christos (I Cor 2,16), meditând la ce-i mai bun.”

Psalmii Cântați

Unul din cele mai cunoscute documente din primele veacuri ale creștinismului este această scrisoare din partea Sfântului Atanasie cel Mare, episcop de Alexandria, către Marcelin, un diacon, scrisă în aproximativ 366 d.Hr., scrisoare prin care îl încurajează să cânte și să se roage Psalmii, prezentându-i beneficiile lor unice. Această scrisoare reprezintă unul din cele mai frumoase elogii aduse la adresa cărții Psalmilor.

Textul integral în limba română (format PDF) îl găsiți în linkul de mai jos. Și pentru că sunt interesat în mod special de cântul Psalmilor, pe lângă textul integral al scrisorii am selectat acele paragrafe în care Atanasie vorbește despre beneficiile cântului Psalmilor, pe care le puteți citi direct mai jos:

„Este necesar să cunoaștem și motivul pentru care aceste cuvinte sunt cântate cu melodii și cântări. Unii mai simpli dintre noi, chiar dacă admit că aceste cuvinte sunt de inspirație divină, cred că noi cântăm Psalmii doar…

Vezi articolul original 767 de cuvinte mai mult

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.