Ne vom aminti pentru tot restul vieții de această perioadă de distanțare socială. Le vom povesti și nepoților … dacă vom supraviețui.
Reușim să înțelegem ce se petrece acum cu noi, cînd sîntem prea hrăniți ecranelor de toate felurile? Unii vom ieși și mai obezi din perioada aceasta, dar nu de obezitatea fizică mă tem acum mai tare, ci de cea digitală.
Iată o carte excelentă (mai înainte vreme am atras atenția asupra conferinței pe aceeași temă, susținută chiar de autor) pentru a ne înțelege decadențele. Felicitări din nou, Gramma!
Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât am ajuns să ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent. În fiecare zi o nouă invenție vine să ne facă munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem. Care sunt însă efectele asupra creierului nostru? Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale. Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe Manfred Spitzer investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, iar cartea este un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.
„Demența nu înseamnă doar pierderi de memorie. Iar în cazul demenței digitale nu e vorba doar de faptul că tinerii (mai ales) par să devină din ce în ce mai uituci […]. E vorba mai degrabă de randament mental, gândire, capacitate critică, de orientare în «hățișul de informații». Dacă o casieră folosește calculatorul ca să socotească doi plus doi și nu observă că rezultatul 400 trebuie să fie greșit, dacă NASA lansează un satelit în nisip (sau în spațiul infinit) pentru că nimeni nu s-a prins că incii și milele nu sunt totuna cu centimetrii și kilometrii, dacă bancherii greșesc un calcul cu 55 de miliarde de euro, toate acestea înseamnă până la urmă doar că nimeni nu mai gândește. Evident că în aceste cazuri nimeni n-a aproximat în cap ordinul de mărime al rezultatului, ci s-a bazat în schimb pe un asistent digital oarecare.“
– MANFRED SPITZER
Cuprins
Cuvânt înainte
Introducere Google ne prosteşte?
1. Taxiurile din Londra
2. Unde sunt?
3. Şcoala: copy-paste în loc de scris şi citit?
4. Memorare în creier sau depozitare in cloud?
5. Reţelele sociale: Facebook în loc de face to face
6. Baby-TV şi Baby-Einstein DVD
7. Laptopuri la grădiniţă?
8. Jocuri digitale: note proaste
9. Nativii digitali: mit şi realitate
10. Multitasking: atenţie tulburată
11. Autocontrol versus stres
12. Insomnie, depresie, dependenţă şi consecinţe fizice
13. Capul în nisip. De ce nu se face nimic?
14. Ce-i de făcut?
sursa
Mare curaj sa spui atat de clar cum e treaba cu dementa digitala! Mi-a placut.
Recomand si The Cyber Effect (Mary Aiken, tiparita la Ed Niculescu).
Ambele carti ne atrag atentia asupra unor probleme ce nu merita amanare!
De citit!