Garajul! De ce nu mi-am făcut și nu îmi voi face niciodată … garaj!

Garajul, acest înlocuitor al vechiului grajd (n-am studiat, dar parcă este și derivat prin metateză fonetică unul din celălalt… ). Complet inutil în viața mea. Inutil pentru caii putere ascunși sub capotă.

Este doar opinia mea. Nu cred că am lumina arhitecturală finală, nici revelația doctă asupra betoanelor și nici studiile și expertiza necesară ca să îmi exprim părerile avizat. Aici nu este un spațiu științific, este un jurnal de călătorie și în călătoria aceasta interacționăm, dialogăm și în cadrul dialogului fiecare dintre noi încercăm să îi facem celuilalt cumva (uneori chiar este altruism pur) viața mai bună. Și alții insistă să îmi facă mie viețuirea mai comodă! Dar eu mă încăpățînez să îmi simplific existența!

Îți construiești o casă?

Da!, zic

Aha, păi nu văd garajul!

N-am nevoie! zic eu.

Ba ai? prietenul meu, vedeți, știe mai bine ce îmi trebuie și ce nu! 

Ba nu! mă încăpățînez să insist. 

Ba, ai să vezi, îți va părea rău! îmi spune prietenul meu mult mai tînăr și care încă nu și-a construit casă.

Ba te asigur că nu voi avea nicio părere de rău! Sigur!

Cum așa?

Pentru că am avut timp să mă gîndesc, fiind mai bătrîn decît tine.

Și în acest punct încearcă totuși cu ultimele puteri să mă convingă cît este de util garajul.

Eu îmi expun argumentele:

 1. Garajul costă! Bani și timp! Îți vei prelungi cu cel puțin cîteva săptămîni bune termenul de execuție și îți vei goli buzunarul mai mult. Eu am buget mic! Garajul înseamnă material de construcție în plus, fundație, uneori chiar încălzire, electricitate, acoperiș et c. Asta înseamnă între 5000 și 7000 de euro în plus. Dacă mai pui și ușă automată, la buton … ehehe! (Tocmai am aflat cît l-a costat pe un bun prieten, care a fost destul de transparent: 8500 de euro!)
 2. Garajul ocupă spațiu din curte, îmi mărește amprenta la sol. Eu vreau grădină pentru Natalia. Mai mult spațiu verde, mai multă odihnă vizuală.
 3. Garajul nu este folosit în cea mai mare parte a existenței lui pentru scopul pentru care a fost construit: mașina! Majoritatea prietenilor mei ține orice altceva în garaj în afară de mașină.
 4. Mașina mea a stat bine-merci pînă acum afară și va sta și de acum încolo. Am prieteni care au avut garaj. Cu aceste ploi cu gheață și grindină tot afară au avut mașinile, tot îndoită este tabla ca și cum n-ar fi avut garaj. Este o fierătanie, nu o fiară (animal). Da, dacă aș fi avut cai, vaci, oi, atunci aș fi construit grajd. Vietățile merită adăpost, fierătania, nu! Da, vara va fi mai încălzită decît o mașină care stă în garaj, iarna nu va fi protejată și va trebui să o curăț de zăpadă. Ca pînă acum! Nimic nou! Vara există aerul condiționat, care răcește mașina rapid, iarna facem mișcare. Oricum în zona noastră iarna cade undeva într-o joi după amiază.
 5. Garajul, prin simpla sa ofertă de spațiu în plus, devine o mare ispită pentru colectarea de tot felul de lucruri inutile, care se vor aglomera acolo și ne vor face viața încîlcită, obositoare. Murim repede, nu avem timp de cumulări inutile. Sînt un adept al simplității ca stil de viață. Fac curat o dată pe an în casă și arunc ce este de nedăruit și dăruiesc ce este încă bun. Ați făcut vreodată curat în casa cuiva care a murit de curînd. În garaj, în atelier? Cîte lucruri pe care nu le va fi atins deloc în ultimii 20 de ani de viață!
 6. Garajul este o afirmație asupra statutului și stilului de viață, o afirmație pe care eu nu vreau să o fac.
 7. Dacă aș fi avut o mașină de colecție, una dintre mașinile pe care eu le visez demult, măcar un VW Beetle, atunci da, probabil aș fi pus așa ceva la adăpost, dar nu este cazul.
 8. Pentru biciclete? Nu! Am un suport construit de Alex Păltinean, care îmi depozitează 4 biciclete în mai puțin de un metru pătrat.
 9. Celelalte lucruri? Mașina de tuns iarba, sculele de grădină, alte chestii pe care nu vrem să le vedem în casă? O căsuță din lemn mică, cochetă, drăguță în spatele grădinii și problema este rezolvată. Cu mai puțin de 1000 de euro rezolvi această problemă a adăpostirii lucrurilor furabile.
 10. Nu pot eu să dorm liniștit, știind că am construit un spațiu atît de mare, mai mare decît dormitorul copilului, în care stau gunoaie, adunături, în cel mai bun caz, o adunătură de tablă cu un motor în brațe, fără suflet, în timp ce în alte zone ale țării sau lumii într-un astfel de spațiu se îngrămădesc 10 suflete. Nu pot și gata!
 11. Știu că îmbătrînesc, și eu și Natalia (believe it or not!). Un garaj îți oferă încă 14 m2 de curățat în plus. Nu, mulțumesc!
 12. Garajul vă intră la plata impozitului. În țările vecine și prietene, după noile legistlații cu privire la taxarea spațiului, unii s-au apucat și și-au dărîmat anexele. Sub 150 de metri pătrați locuibili plătești alte impozite. Un garaj te aruncă sigur în afara acestui număr.

E prea tîrziu? V-ați făcut deja garaj? Puneți-i un geam mai mare și faceți locul de joacă al copiilor acolo sau un atelier sau biroul sau o sală de sport, forță, mișcare et c.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati, Meşteşugăreşti, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Garajul! De ce nu mi-am făcut și nu îmi voi face niciodată … garaj!

 1. BenO zice:

  Depinde cat de mult iti place să meșterești pe acasă. Eu stau la bloc și am o mulțime de scule și visez la un atelier candva, să fie toate la indemană. Nu trebuie sa fie neapărat parte din casă

  • Marius David zice:

   da, se poate face, așa cum și-a făcut lutierul Gyorgy Nemeș, un atelier separat de casă, cu tot ce trebuie, un garaj adaptat la atelier nu este întotdeauna cea mia fericită soluție.
   Garajul te obligă să îl termini odată cu casa, pe cînd un atelier construit mai tîrziu, eventual din lemn, ca o căbănuță, nu este neapărat inclus în planul de construcție, nu necesită foarte multe aprobări și atît de multă investiție.

 2. Ana Aron zice:

  Daa, frate Marius si experienta mea ( si nu e putina ) va da dreptate .Am locuit in case cu mostenire la pachet 1 garaj si mai apoi la urmatoarea de-a dreptul 2 garaje .
  Stiti unde sta masina ?
  In fata portiilor garajelor…. Intr-o zi in fata garajului din dreapta , ziua urmatoare in fata garajului din stanga .
  Un garaj e ocupat de bicicletele, trotinetele , triciclweetele si respectiv schiurile si claparii copiilor si nepotilor + rafturi cu borcane goale , iar in al doilea troneaza o Bottecchia de oras .
  Si atat !

  • Marius David zice:

   Vă mulțumesc pentru mărturisire! Ajută! Ne dă mai multă siguranță că am făcut bine! Chiar ne-am gîndit. Venim, parcăm în garaj, închidem ușile, ne aducem aminte că nu am luat pîine, deschidem ușa la garaj, cele două porți, mergem, luăm pîine, ne întoarcem înapoi și băgăm mașina iar în garaj. Nu! Mașina stă de obicei gata de plecare, la dispoziție, gata să te repezi în ea și cu ea de urgență!

 3. Beni zice:

  Exact din aceleași motive nu mi-am făcut garaj. M-am mutat în casă în 5 luni din momentul în care am pus hârlețul în pământ. Dacă făceam garaj, nu mă încadram să fiu cu casa gata înainte de 15 septembrie, când începeau copiii școala. Ulterior am avut un moment de nebunie și era să-l încep. A venit meșterul Mitică, ne-am tocmit, dar când să înceapă, l-am oprit, mi-am cerut scuze și dus a fost. Mi-am imaginat procesul: fundație, zidărie, tencuială, geamuri și ușă, acoperiș, curent electric și încălzire. O casă făcută de la început! Cu muncitori și murdărie pe lângă casă. Mă felicit și acum. Apoi, tot ceea ce ați enumerat a fost adevărat în cazul meu. O căsuță de lemn ține loc de atelier și depozit pentru roți de iarnă, mașină de tuns și câteva lucruri. Nu am întâlnit pe nimeni pe care l-am vizitat care să țină mașina în garaj. Pline ochi de gunoaie.

  Locul unde trebuia să fie garajul? Locul perfect unde copiii au învățat să meargă pe biciclete, role și alte cele.

  View this post on Instagram

  Superhero on a mission.

  A post shared by Beniamin Husarciuc (@husarul) on

  • Marius David zice:

   Se pare că secta garagiștilor este din ce în ce mai mică 🙂 Generația voastră devine din ce în ce mai eficientă și gîndește din ce în ce mai pragmatic. Majoritatea renunță la chestiile inutile, la sufragerii încărcate și mult ornate, la holuri și pasaje de trecere inutile, la camera musafirilor, cînd nu primesc mai niciodată musafiri (aceasta poate fi o cameră multifuncțională, un birou, cameră a unuia dintre copii, pe care îl mutăm cu noi o noapte sau două nopți cît avem vizitatori, după care se poate reîntoarce la spațiul lui) Cred că mașinile noastre iefine nu vor suferi prea tare nici de căldură, nici de frig, dar copiii au drept la locul acela.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.