Ce tragedie! Greu de judecat, mai ales dacă nu ne-am întîlnit cu depresia niciodată.
Nu sînt de acord cu titlul de mai sus, deși înțeleg circumstanțele în care soția acestui pastor, care s-a luptat cu depresia, a predicat despre despresie, apoi s-a sinucis, scrie aceste dureroase cuvinte.
Da, înțeleg, și totuși cred că sînt cîteva lucruri la care ar trebui să ne gîndim, cîteva lecții, pe care ar trebui să le învățăm:
- Să nu uităm: pastorii sînt și ei oameni, cu boli, cu descurajări, căderi. Da, unii pot ascunde foarte bine vulnerabilitatea lor în spatele unei posturi profesioniste de prestatori de servicii spirituale, dar sînt oameni cu toată patologia posibilă omenească, de la diabet pînă la boli psihice.
- Să fim mai atenți la cei care ne slujesc! Dacă știm că pastorii sînt și ei oameni, atunci să îi urmărim, să îi chemăm la socoteală, să îi tragem de-o parte și să încercăm să îi ajutăm, atunci cînd merg înainte din inerție, sperînd că totul va trece cu bine și că nimeni nu va observa. Sînt lucruri care nu trec așa ușor.
- Uneori anumite subiecte sau fraze preferate, glumițe sau referințe, care revin des în vorbirea cuiva, pot trăda o slăbiciune care își va arăta colții mai tîrziu. Am confruntat cîțiva ani în urmă un predicator care avea tendința de a da foarte multe exemple referitoare la sexualitate, aluzii, glume, exemple. S-a dovedit că avea o anumită aplecare spre a reveni la ”păcatul și iertarea lui David”. Aflu recentissime că și-a înșelat nevasta și sînt în plin proces de divorț. Poate că vor fi observat și alții, dar ca români nu prea ne place să ne așezăm în astfel de situații neconvenabile.
- Suicidarul uneori dă semne îngrijorătoare pentru cei care îl cunosc foarte bine. Tindem să le ignorăm. Din dragoste. O dragoste care acoperă ce nu trebuie acoperit. Da, îmi veți spune, dragostea acoperă toate. Da, dar există o dragoste și care trebuie să descopere. Pavel l-a descoperit pe Petru. Profetul l-a descoperit pe David. De ce? Din dragoste! Dacă vedem astfel de semne, trebuie, cu toată rușinea, să cerem ajutor.
- Recunosc, am o problemă cu acești ”tăurași veseli”, vorba domnului Pleșu, care sînt tot timpul puși pe hlizeală, pe un fel de ping-pong de glumițe ieftine, chiar și pe cele mai serioase subiecte. Am văzut iarăși recent astfel de manifestări, inclusiv în spațiul orădean. Uneori este permis să plîngem, da! Și pentru asta este biserica lui Cristos. Dacă trebuie tot timpul să joci rolul de pontifex maximus în fața bisericii tale, fără să îți deschizi cu adevărat inima, atunci ești în biserica greșită sau ți-ai format greșit biserica. Uneori clownii sînt cei mai triști oameni. Nu v-ați gîndit niciodată că cei care rîd prea mult de fapt sînt foarte foarte triști și goi în sufletele lor?
Pingback: ”Și-a luat viața și s-a dus să fie cu Isus” — Marius Cruceru – BLOG CREŞTIN viorel2019
Depresia este unul dintre fructele nemulțumirii.
Nu-i adevarat. Cei nemultumiti vor ceea ce nu au, oamenii bolnavi de depresie nu (mai) vor absolut nimic, nici macar sa se trezeasca dimineata. Hai sa lasam judecata Celui care singur intelege cu adevarat depresia.
da, am mai postat despre depresie pe blogul meu, curînd voi avea un interviu pe tema asta la Credo TV, este greu de judecat din afară. Depresia este cîinele acela negru … vedeți postarea
Dixit! Hmmm, mă tem că nu știți despre ce este vorba.
E bine sa tacem, sa ascultam in tacere si sa nu ne grabim cu judecata in situatii din astea, ca sa nu ne trezim ca ne asemanam cu “prietenii” lui Iov.
Am auzit recent un predicator mai batrin din Londra vobind despre o anumita situatie tragica. Zicea cam asa: “Sa nu vorbim despre asta daca nu am plins mai intii”.
Cam asa.
Si Moise, si David, si Ilie, si Luter si multi alti oameni ai lui Dumnezeu au trecut prin depresii. Si nu neaparat datorita nemultumirii, desi este si asta o posibilitate. Dar e complicat.
Depinde ce înțelegeți prin depresie.
”Depresiunea” este probabil cea invocată în dreptul acelor oameni din Biblie.
Conform DEX, Depresiune = II. Fig. Stare sufletească (patologică) de tristețe (asociată cu neliniște); descurajare, deprimare.
Depresia clinică este altceva (probabil cea de care suferea sotia celui din video).
defiția depresiei nu se ia din DEX, iată de ce sînt împotriva folosirii acestui instrument așa cum acesta nu poate sluji.
Depresia clinică este ceva foarte serios, subdiagnosticat și foarte greu de intuit și simțit de cei din jur. Uneori, cînd ne dăm seama despre ce este vorba, este prea tîrziu. Ca în acest caz.
da, este bine să tăcem, dar să luăm aminte și să ne educăm să vedem, să simțim, să tragem semnale de alarmă.
tonul articolului meu nu este de judecată față de acea persoană, ci un îndemn la a fi alerți atunci cînd cei din jur dau semne care ne-ar putea conduce spre un posibil diagnostic, să îl ”pîrîm” la specialist, să încercăm să îi ridicăm povara, așa cum ne învață scriptura.
Ca unul care am trecut cu glonțul depresiei pe lîngă ureche … of, știu cît este de greu să devii vulnerabil față de ceilalți. Pe mine m-a ajutat mult scrisul.