”Și-a luat viața și s-a dus să fie cu Isus”

Ce tragedie! Greu de judecat, mai ales dacă nu ne-am întîlnit cu depresia niciodată.
Nu sînt de acord cu titlul de mai sus, deși înțeleg circumstanțele în care soția acestui pastor, care s-a luptat cu depresia, a predicat despre despresie, apoi s-a sinucis, scrie aceste dureroase cuvinte. 

Da, înțeleg, și totuși cred că sînt cîteva lucruri la care ar trebui să ne gîndim, cîteva lecții, pe care ar trebui să le învățăm:

 1. Să nu uităm: pastorii sînt și ei oameni, cu boli, cu descurajări, căderi. Da, unii pot ascunde foarte bine vulnerabilitatea lor în spatele unei posturi profesioniste de prestatori de servicii spirituale, dar sînt oameni cu toată patologia posibilă omenească, de la diabet pînă la boli psihice.
 2. Să fim mai atenți la cei care ne slujesc! Dacă știm că pastorii sînt și ei oameni, atunci să îi urmărim, să îi chemăm la socoteală, să îi tragem de-o parte și să încercăm să îi ajutăm, atunci cînd merg înainte din inerție, sperînd că totul va trece cu bine și că nimeni nu va observa. Sînt lucruri care nu trec așa ușor.
 3. Uneori anumite subiecte sau fraze preferate, glumițe sau referințe, care revin des în vorbirea cuiva, pot trăda o slăbiciune care își va arăta colții mai tîrziu. Am confruntat cîțiva ani în urmă un predicator care avea tendința de a da foarte multe exemple referitoare la sexualitate, aluzii, glume, exemple. S-a dovedit că avea o anumită aplecare spre a reveni la ”păcatul și iertarea lui David”. Aflu recentissime că și-a înșelat nevasta și sînt în plin proces de divorț. Poate că vor fi observat și alții, dar ca români nu prea ne place să ne așezăm în astfel de situații neconvenabile.
 4. Suicidarul uneori dă semne îngrijorătoare pentru cei care îl cunosc foarte bine. Tindem să le ignorăm. Din dragoste. O dragoste care acoperă ce nu trebuie acoperit. Da, îmi veți spune, dragostea acoperă toate. Da, dar există o dragoste și care trebuie să descopere. Pavel l-a descoperit pe Petru. Profetul l-a descoperit pe David. De ce? Din dragoste! Dacă vedem astfel de semne, trebuie, cu toată rușinea, să cerem ajutor.
 5. Recunosc, am o problemă cu acești ”tăurași veseli”, vorba domnului Pleșu, care sînt tot timpul puși pe hlizeală, pe un fel de ping-pong de glumițe ieftine, chiar și pe cele mai serioase subiecte. Am văzut iarăși recent astfel de manifestări, inclusiv în spațiul orădean. Uneori este permis să plîngem, da! Și pentru asta este biserica lui Cristos. Dacă trebuie tot timpul să joci rolul de pontifex maximus în fața bisericii tale, fără să îți deschizi cu adevărat inima, atunci ești în biserica greșită sau ți-ai format greșit biserica. Uneori clownii sînt cei mai triști oameni. Nu v-ați gîndit niciodată că cei care rîd prea mult de fapt sînt foarte foarte triști și goi în sufletele lor?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale, lacrima din colțul ochiului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la ”Și-a luat viața și s-a dus să fie cu Isus”

 1. Pingback: ”Și-a luat viața și s-a dus să fie cu Isus” — Marius Cruceru – BLOG CREŞTIN viorel2019

 2. Constantin din S. zice:

  Depresia este unul dintre fructele nemulțumirii.

 3. Mircea Mitrofan zice:

  E bine sa tacem, sa ascultam in tacere si sa nu ne grabim cu judecata in situatii din astea, ca sa nu ne trezim ca ne asemanam cu “prietenii” lui Iov.
  Am auzit recent un predicator mai batrin din Londra vobind despre o anumita situatie tragica. Zicea cam asa: “Sa nu vorbim despre asta daca nu am plins mai intii”.
  Cam asa.
  Si Moise, si David, si Ilie, si Luter si multi alti oameni ai lui Dumnezeu au trecut prin depresii. Si nu neaparat datorita nemultumirii, desi este si asta o posibilitate. Dar e complicat.

  • XLucian zice:

   Depinde ce înțelegeți prin depresie.
   ”Depresiunea” este probabil cea invocată în dreptul acelor oameni din Biblie.
   Conform DEX, Depresiune = II. Fig. Stare sufletească (patologică) de tristețe (asociată cu neliniște); descurajare, deprimare.

   Depresia clinică este altceva (probabil cea de care suferea sotia celui din video).

   • Marius David zice:

    defiția depresiei nu se ia din DEX, iată de ce sînt împotriva folosirii acestui instrument așa cum acesta nu poate sluji.
    Depresia clinică este ceva foarte serios, subdiagnosticat și foarte greu de intuit și simțit de cei din jur. Uneori, cînd ne dăm seama despre ce este vorba, este prea tîrziu. Ca în acest caz.

  • Marius David zice:

   da, este bine să tăcem, dar să luăm aminte și să ne educăm să vedem, să simțim, să tragem semnale de alarmă.
   tonul articolului meu nu este de judecată față de acea persoană, ci un îndemn la a fi alerți atunci cînd cei din jur dau semne care ne-ar putea conduce spre un posibil diagnostic, să îl ”pîrîm” la specialist, să încercăm să îi ridicăm povara, așa cum ne învață scriptura.
   Ca unul care am trecut cu glonțul depresiei pe lîngă ureche … of, știu cît este de greu să devii vulnerabil față de ceilalți. Pe mine m-a ajutat mult scrisul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.