Oțelul din katana și săbiile de Damasc – meșteșugarii

Mă fascinează pînă la cea mai adîncă obsesie orice meșteșug. Fierarii, armurierii, cei care lucrează metalul … ce artă, ce știință, cîtă intuiție!

Mă plec în fața meșterilor pentru că ei trebuie să arate lucrul făcut imediat. Proba reușitei sau a eșecului ne stă în față. Noi, cei care lucrăm cu litera și cuvîntul, concepte sau abstracțiuni de diferite specii, noi putem să amînăm, să ne ascundem, să punem sub preș eșecul. Nereușitele noastre se măsoară în miniștri analfabeți, în profesori care nu știu să scrie corect, în predicatori incapabili să convingă sau să articuleze Vestea Bună … dar toate acestea se văd mai tîrziu.

Meșterul nu are încotro. El arată toporul sau sabia și aceea taie cuiul sau se frînge. Am un prieten mai tînăr. Îl cunosc de cînd avea vreo doi ani. Este strungar de mare performanță. El știe în următorul moment dacă a stricat materialul sau nu. O meserie plină de adrenalină. Așa cum spune Înțeleptul: un om priceput în lucrul lui poate sta alături de împărați. Prefer să mă laud cu astfel de prieteni pricepuți în lucrul lor, decît să am prin preajmă ”intelectălăi” incompetenți. Oameni care au o diplomă neonorată de priceperea necesară.

Oțelurile nobile, obținute tradițional, după rețete secrete, săbiile katana, cele mai periculoase arme pînă la descoperirea armei de foc, oțelul de Damasc, un mister … toate acestea m-au urmărit ani de zile.

Acum aflu că anumite secrete au fost re-descoperite și există oameni care au muncit o viață întreagă pentru a descoperi felul în care se prelucra oțelul acum aproape 1000 de ani. Sticlă amestecată cu frunze proaspete? Hmmm!

Întotdeauna am crezut că Dumnezeu are o latură meșteșugărească. Este Artizanul Desăvîrșit. De aceea am crezut întotdeauna că în Rai vom lucra, vom meșteri! Sper!

 

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în exerciții de admirație, Fabrica de barbati, Meşteşugăreşti. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Oțelul din katana și săbiile de Damasc – meșteșugarii

  1. Mircea Mitrofan zice:

    Si eu sper ca vom mesteri. De fapt, abia astept. Si stiu ca vom invata de la cel mai mare Mester. Sint convins ca multi dintre noi, carora cel putin jumatate din minte gindeste inginereste, sintem absolut fascinati de tot de a facut El si de cit de bine functioneaza totul, in complexitatea asta uluitoare.
    De aceea am zis de multe ori, dupa cit m-am priceput si eu, ca cei care cred in evolutia intimplatoare nu au facut niciodata nimic cu miinile lor, nici o masinarie sau un mecanism care sa functioneze, si sa inteleaga ca pina si un simplu mecanism are nevoie de atita munca de imaginatie, planificare, executie. Macar o casa, de la A la Z, cu toate utilitatile. Sau un pian, sau o bicicleta performanta! 😊 Ce sa mai povestim de o celula vie…
    Si chiar daca s-ar face ceva singur, daca ar dura un milion de ani cui ar mai folosi? Intre timp totul s-a schimbat de mii de ori. Sau a murit… De fapt, un savant evreu zicea relativ recent ca in chimia organica timpul nu te ajuta, ci e dusmanul tau.
    Noi insa vom vedea cum a facut El lumea. 😁👍

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.